HSL:ssä karu tilanne: Helsingin bussiliikennettä uhkaa vararikko, joka sai lisää kierroksia 54 miljoonan euron sakkotuomiosta keskellä koronakriisiä
25.4.202013:23päivitetty 25.4.202016:28
KUVA: ANU KIVISTÖ
Korona ei ole ainoa päänsärky HSL:llä.
Lukuaika noin 2 min
HSL:n pääkonttorissa Itä-Pasilan Opastinsillalla riittää nyt ratkaistavana isoja ongelmia.
Koronaviruksen myötä matkustajista on hävinnyt liki kaksi kolmasosaa. Bussit ja raitiovaunut kuljettavat tällä hetkellä lähinnä tyhjiä penkkejä paikasta toiseen.
Matkustajakadosta on seurannut talouskatastrofi. HSL yrittää paikata rumaksi revenneitä tappioitaan siirtymällä supistettuun kesäliikenteeseen aiottua aiemmin. Myös valtiota on patistettu lapioimaan lisää rahaa joukkoliikenteeseen.
Ikään kuin tässä ei olisi tarpeeksi, HSL:ää voi odottaa todellinen kaikkien liikenteen uudelleenjärjestelyjen äiti kesällä.
Näin käy, mikäli Helsingin seudun kolmen suurimman liikennöitsijän joukkoon kuuluva
Helsingin bussiliikenne (HelB) hakeutuu konkurssiin. Haaksirikon myötä Helsinkiin tulisi yhtäkkiä usean sadan bussin vaje ja kymmeniä linjoja jäisi ajamatta.
Katastrofi sai lisäkierroksia muutama viikko sitten, kun EU-tuomioistuimelta tuli välipäätös laittomista tuista. Päätöstä saattoi lukea niin, että 54 miljoonan sakot tulevat huonoimmassa tapauksessa maksuun kesällä.
HelB:n ongelmat liittyvät siihen, että EU-komissio ilmoitti viime vuoden kesäkuussa yhtiön saaneen vuosina 2002–2012 Helsingin kaupungilta laitonta tukea.
Komissio katsoi, että bussiyhtiön kaupungilta saamat lainat eivät olleet EU:n valtiontukisääntöjen mukaisia. Tämän vuoksi komissio määräsi tuet takaisin perittäväksi tuensaajalta.
HelB:lle langetetuissa sakoissa ei ollut kyse pikkurahoista, vaan peräti 54 miljoonan euron mällistä. Summa on valtava jopa HelB:n emoyhtiö
Koiviston Autolle, joka on Suomen suurin bussiyhtiö.
Lahdessa päämajaansa pitävä Koiviston Auto on tehnyt selväksi, mitä tapahtuu, jos sakot menevät maksuun.
"Sehän tarkoittaisi toiminnan loppumista", kommentoi Koiviston Auton konsernijohtaja Antti Norrlin viime kesänä
Iltalehdellesakkojen vaikutusta Helbin toimintaan.
Koiviston Auton ja HSL:n kannalta olisi helpointa, mikäli HelB laskettaisiin konkurssiin ja sen kalusto siirrettäisiin jollekin muulle Koiviston Auton yhtiölle. Tässä riskinä on se, että konserni saattaa joutua vastuuseen sakoista.
Toinen vaihtoehto olisi se, että
Pohjolan Liikenne tai
Nobina voisivat ostaa HelB:n kaluston. Tämän jälkeen alueelle jäisi vain kaksi isoa liikennöitsijää, mikä nostaisi liikennöinnin hintaa kilpailutuksissa vääjäämättä.