Virtuaalimuisti ssd vs. mekaaninen kiintolevy

Viestiketju alueella 'Yleinen rautakeskustelu' , aloittaja huntimanti, 17.01.2018.

 1. huntimanti

  huntimanti

  Viestejä:
  684
  Rekisteröitynyt:
  05.11.2016
  Tämä on simppeli asia, mutta otan sen nyt kuitenkin esille. Jos jostain syystä keskusmuistin koko on rajoitettu, niin nopeuttaako ja kuinka paljon nopeuttaa virtuaalimuisti ssd-asemassa verrattuna sen sijaintiin mekaanisessa hdd-levyssä?

  Vastaan itse kysymykseeni. Oletusarvoisesti virtuaalimuisti ssd-asemassa on nopeampaa, mutta onko siitä mitään todellista etua?
   
 2. svk

  svk R&T Premium-jäsen Köyhä

  Viestejä:
  1 828
  Rekisteröitynyt:
  14.12.2016
  Omien kokemuksien perusteella sanoisin, että ssd:kin on perkeleen hidas, jos joutuu paljon swappaamaan. 4GB RAM <3
   
 3. huntimanti

  huntimanti

  Viestejä:
  684
  Rekisteröitynyt:
  05.11.2016
  Samaa itsekin ajattelen. Voiko tässä asiassa jotenkin pci-e väylää hyödyntää?
   
 4. svk

  svk R&T Premium-jäsen Köyhä

  Viestejä:
  1 828
  Rekisteröitynyt:
  14.12.2016
  Eikös ne PCI-e viritykset ole sellaisissa hinnoissa, että kannattaa mielummin ostaa sitä RAMia?
   
 5. FireExit

  FireExit

  Viestejä:
  784
  Rekisteröitynyt:
  08.11.2016
  Esim. tuollasella saat M.2 -levyn kiinni koneen PCI-E -väylään jos ei valmiiksi emosta löydy M.2 -paikkaa: Silverstone M.2 PCIe x4 laajennuskortti - 27,00€

  [edit] Jos emosta ei löydy valmiiksi PCI-E M.2 -paikkaa, niin tuolla adapterilla liitettyyn kovoon ei pysty asentaan käyttistä kun kone ei osaa sieltä sitä bootata. Itelle toi selvis kantapään kautta ku hankin innoissani Samsungin 250GB 960 EVO NVMe SSD -levyn ja ihmettelin et miks se ei näy BIOS/UEFI:ssä. Sit tarkemmin ku selvittelin nii BIOS/UEFI:stä pitää löytyä erikseen tuki NVMe-levyille et sinne vois asentaa käyttiksen ja bootata sieltä :(.

  Sitä voi toki käyttää ihan normaalisti kovona järjestelmä-levyn rinnalla.
   
  Viimeksi muokattu: 17.01.2018
 6. huntimanti

  huntimanti

  Viestejä:
  684
  Rekisteröitynyt:
  05.11.2016
  Jos emossa ei ole pci-e m.2 paikkaa ja asentaa levyn adapterilla pci-e väylään. Kuinka saa Windowsin osoittamaan virtuaalimuistin tälle levylle?
   
 7. svk

  svk R&T Premium-jäsen Köyhä

  Viestejä:
  1 828
  Rekisteröitynyt:
  14.12.2016
  How to Manage Virtual Memory (Pagefile) in Windows 10 - Windows 10 Oma veikkaus on, että PCI-väylään asennettu muisti näkyy yhtenä levyasemista ja linkin ohjeilla voit varata siitä osan virtuaalimuistiksi. En tosin ole kokeillut sitä koskaan pci-e väylän takana olevalla muistilla joten suhtaudu varauksella tähän.
   
 8. FireExit

  FireExit

  Viestejä:
  784
  Rekisteröitynyt:
  08.11.2016
  @svk ja @huntimanti Tuolla adapterilla kun liittää NVMe M.2 ssd-aseman PCIe-väylään niin se näkyy tosiaan ihan normi asemana jota voit käpistellä samaan tapaan ku muitaki asemia. Kokemusta on. Ja tuossa aikasemmin linkaamassani adapterissa on myös SATA-paikka noille NVMe M.2 -levyille johon sen voi myös asentaa mut silloin se nopeushyöty katoaa savuna ilmaan kun SATA-väylä toimii kuristimena.

  Ainoo rajoitus tuollasessa emossa jossa ei oo alunperin PCIe M.2 paikkaa, on et käyttistä et voi sinne siirtää, tai no voit, mut et pysty boottaamaan sitä sieltä kun BIOS/UEFI ei tue boottaamista PCIe NVMe-levyiltä. Mut jos sen levyn asentaa ton adapterin SATA M.2-paikkaan niin boottaus on taas mahdollista mut nopeushyöty on taas nolla.

  Olikohan nyt tarpeeksi sekavasti selitetty :rofl:?

  Lyhyesti:
  M.2 Adapteri PCIe-väylään paikka (pcie/sata) Nopeushyöty (y/n) Käyttiksen boottaus (y/n)
  pcie y n
  sata n y

  [edit] Toi svk:n linkkaama ohje ei nykyisin toimi.
  Näin pitäis päästä:
  1. Klikkaa Käynnistä-painiketta
  2. Kirjoita Ohjauspaneeli ja avaa se
  3. Seuraa polkua: Järjestelmä ja suojaus -> Järjestelmä -> Järjestelmän lisäasetukset -> Lisäasetukset-välilehti -> Suorituskyky -otsikon alta Asetukset -> Lisäasetukset -> Näennäismuisti-otsikon alta Muuta
  4. Tee haluamasi asetukset
   
  Viimeksi muokattu: 18.01.2018
 9. huntimanti

  huntimanti

  Viestejä:
  684
  Rekisteröitynyt:
  05.11.2016
  Näillä ohjeilla pääsen mukavasti eteenpäin:).
   
 10. FireExit

  FireExit

  Viestejä:
  784
  Rekisteröitynyt:
  08.11.2016
  Tuli älynväläys miten kiertää toi boottaus tuki PCIe NVMe SSD-levyltä: Asentamalla PCIe NVMe levyn rinnalle toisen kovon SATA-väylään ja asentaa sinne käynnistyslataimen esim. GRUB2:n. Ja BIOS/UEFI:stä asettaa sen SATA-kovon ensisijaiseksi boottausjärjestyksessä jolloin se lataa GRUB2:n ja GRUB2:n konffaa osoittamaan sinne PCIe NVMe SSD-levyllä olevaan käyttikseen.

  Tuolla tavalla se pitäis mun käsitykseen onnistua. En pysty tosin testaamaan ku itellä ei oo PCIe NVMe levyä :(. Pitääpä pistää kysely Linux-lankaan ku sieltä varmaan löytyy GRUB2 guruja :D ku rupes nyt itteäkin taas kiinnostaan NVMe levyn hankinta.

  [edit] Pistin kyssärin nyt sinne Linux-lankaan: Linux kysymyksiä
   
  Viimeksi muokattu: 19.01.2018
 11. KognaK

  KognaK

  Viestejä:
  425
  Rekisteröitynyt:
  21.10.2016
  FireExit tykkää tästä.
 12. FireExit

  FireExit

  Viestejä:
  784
  Rekisteröitynyt:
  08.11.2016
  Ostin about kk sitte tollasen Sampan 960 EVO NVMe-levyn sekä PCIe-adapterin et sain sen kiinni emoon. Muutaman tunnin ku olin tapellu sen kans, (BIOSissa näky jossain vaiheessa mun toinen Samsungin HDD-kovo jota luulin et se ois ollu toi 960 niin meni ajatukset sekasi sen kans) tajusin rueta tutkiin et vaatiiko BIOS/UEFI erillistä tukea NVMe-levyille. Vitutuksen taso oli aika korkeella ku selvis et kyllä se vaatii :facepalm::grumpy:. Ja palautin sen levyn tietenki ku en sitä saanu sellaseen käyttöön ku oli tarkotus ja nyt taas vituttaa ku tajusin tuon et sen NVMe-tuen puutteen ois voinu kiertää esim. tuolla GRUB2:lla :grumpy::tdown::mad::itku::smoke: