KINKUN SULATUS, VALMISTELU JA PAISTAMINEN
Sulatus on parempi aloittaa liian aikaisin kuin myöhään, koska kinkku ei pilaannu, vaikka se odottaisi jääkaapissa pari ylimääräistä päivää ennen paistamista.
Sulattaminen:
• Sulata hitaasti jääkaapissa omassa avaamattomassa pakkauksessa.
• Kääri kinkku muovipussiin, ettei pakkauksesta mahdollisesti karkaava neste pääse sotkemaan jääkaappia.
Kinkun sulamisaika jääkaapissa:
• 2–4 kg kinkku (2–3 vrk)
• 6–8 kg kinkku (3–4 vrk)
• 10–12 kg kinkku (4–5 vrk)
Valmistelu:
1. Pidä kinkkua huoneenlämmössä, kunnes sisälämpötila on noin 8-10°C astetta.
2. Poista kinkku pakkauksesta ja huuhtele sen pinta valuvan veden alla.
3. Aseta kinkku paistopussiin rasvapuoli ylöspäin.
4. Sulje paistopussi ja leikkaa sen yläosaan pari pientä reikää, että höyryt pääsevät ulos ja pussi ei ala turpoamaan.
5. Paina paistomittari pussin läpi lihan paksuimpaan kohtaan, mutta muista ettei mittarin kärki saa osua luuhun.
6. Tarkista ettei paistopussi kosketa laitteen seiniä tai vastuksia, sillä pussi ei välttämättä kestä niiden kuumuutta.
Paistaminen:
1. Paista 125°C asteessa niin kauan kunnes kinkun sisälämpötila on 75°C astetta.
2. Ota verkko, nahka ja ylimääräinen silava pois vasta, kun kinkku on vähän jäähtynyt.
3. Kuorruta kinkku tai anna sen pintaan väriä pitämällä sitä noin 15 minuuttia 200°C asteessa.
Kypsyminen vie noin 60–80 minuuttia kiloa kohden.
Kypsän ja mehevän kinkun sisälämpötila on 72-75°C astetta.
Täysin kypsän sekä murenevan kinkun sisälämpötila on 80-82°C astetta ja kannattaa muistaa, että lämpötila nousee hieman vielä paistamisen jälkeenkin.
Paistopussia käytettäessä kinkun pinnasta tulee pehmeä ja kinkun nesteen voi kerätä talteen ja käyttää kastikkeessa tai pakastaa jääpalapusseissa myöhempää käyttöä varten.
Myös uuni säilyy puhtaampana ja ei ole niin suurta vaaraa rasvan leviämisestä laitteen sisäosiin tai sen ulkopuolelle.
Luota paistomittariin, älä aikaan