Virallinen kinkunpaisto 2023 + muut jouluruoat ja juomat (oli 2017/2018/2019/2020/2021/2022)

living_death

★ Still alive ™
Liittynyt
15.11.2016
Viestejä
7 233
Avataan uusi ketju tälle vuodelle.

Kävin äsken hakemassa harmaasuolatun 3kg kinkun Prismasta (8,90€/kg).

Kinkku menee huomenna joko uuniin tai airfryeriin kypsenemään, vaikka ei olisi täysin sulanut.

Viikko sitten ostin noin 1,5kg Tammisen pikkukinkun ja koristelin sen sinappihunnulla ja pankojauhoilla.

Muuten oli hyvää, mutta tykkään enemmän harmaasuolatusta kuin tuoresuolatusta kinkusta.

IMG_20231101_193548.jpg 398075689_10161149336294295_7835757731547945372_n.jpg
 
HARMAASUOLATTU LUUTON JUHLAKINKKU

• Paino: ~3kg
• Hinta: 8,90€/kg (Prisma)
• Sisälämpötila aloittaessa: 2°C
• Paistolämpötila: 125°C kiertoilmauunissa
• Paistoaika: 4 tuntia ja 30 minuuttia
• Sisälämpötila valmiina: 78°C

1. Kinkkunesteet talteen kastiketta varten.
2. Tunnin jäähdytys, verkon, nahan sekä ylimääräisen rasvan poistaminen.
3. Perinteisen sinappihunnun tekeminen korppujauhoilla 250°C asteessa.

Tällä ohjeella tulee mehukas kinkku

DSC06968.JPG DSC06962.JPG DSC06958.JPG
 
Viime vuonna onnistuin epäonnistumaan täysin itse pikkukinkun kanssa airfryerissä.
Mutta jos jollain ässäohje on, niin laittakaa tulemaan. :thumbsup:
Semmonen uunimallin-fryeriin sopiva pikkukinkku 2 hengelle.

Ei olla isoja kinkunsyöjiä täällä, tuosta kinkusta saa ihan tarpeeksi kun töissä, sukulaisissa ja kaikissa muissa tapahtumissa pitää syödä kinkkua monta päivää joulun aikana.
Mutta ihan huvikseen vois yrittää kerrankin tehdä kunnon kinkun kotona omalla reseptillä.
 
Viime vuonna onnistuin epäonnistumaan täysin itse pikkukinkun kanssa airfryerissä.
Mutta jos jollain ässäohje on, niin laittakaa tulemaan. :thumbsup:
Semmonen uunimallin-fryeriin sopiva pikkukinkku 2 hengelle.

Ei olla isoja kinkunsyöjiä täällä, tuosta kinkusta saa ihan tarpeeksi kun töissä, sukulaisissa ja kaikissa muissa tapahtumissa pitää syödä kinkkua monta päivää joulun aikana.
Mutta ihan huvikseen vois yrittää kerrankin tehdä kunnon kinkun kotona omalla reseptillä.
Tämmöisen tein viikko sitten uunimallisessa prinsessassa, mutta 82 astetta oli liikaa omaan makuun ja parasta tulee siinä 77-78 asteen sisälämpötilassa.
TAMMISEN LUUTON PORSAAN PIKKUKINKKU (1,380kg)

Esivalmistelut:

1. Ota kinkku pois pakkauksesta ja huuhtele sen pinta valuvan veden alla.
2. Laita kinkku paistopussiin rasvapuoli ylöspäin ja aseta paistomittari lihan paksuimpaan kohtaan.
3. Leikkaa saksilla paistopussin yläosaan reikä.
4. Aseta kinkku airfryerin sisälle niin, ettei paistopussi pääse missään vaiheessa osumaan lämmitysvastukseen.

Kypsentäminen:
1. Kypsennä 125-140°C asteessa niin kauan kunnes kinkun sisälämpötila on 82°C astetta (matalampi lämpötila on aina parempi).
2. Ota verkko, nahka ja ylimääräinen silava pois vasta, kun kinkku on vähän jäähtynyt.
3. Kuorruta kinkku tai anna sen pintaan väriä pitämällä kinkkua noin 15 minuuttia 200°C asteessa.

Sinappihuntuun tuli yksi kananmunan keltuainen sekä sinappia ja kuorrutukseen pankojauhoja.

Luota paistomittariin, älä aikaan ✋

Mehevän kinkun saa, kun sisälämpötila on 72-75°C astetta ja täysin kypsän, kun sisälämpötila on 82°C astetta.
FotoJet.jpg
 
  • Tykkää
Reactions: Six
Viime vuonna onnistuin epäonnistumaan täysin itse pikkukinkun kanssa airfryerissä.
Mutta jos jollain ässäohje on, niin laittakaa tulemaan. :thumbsup:
Semmonen uunimallin-fryeriin sopiva pikkukinkku 2 hengelle.

Ei olla isoja kinkunsyöjiä täällä, tuosta kinkusta saa ihan tarpeeksi kun töissä, sukulaisissa ja kaikissa muissa tapahtumissa pitää syödä kinkkua monta päivää joulun aikana.
Mutta ihan huvikseen vois yrittää kerrankin tehdä kunnon kinkun kotona omalla reseptillä.

Tämmöisen tein viikko sitten uunimallisessa prinsessassa, mutta 82 astetta oli liikaa omaan makuun ja parasta tulee siinä 77-78 asteen sisälämpötilassa.

Itsellä on ihan rehellinen kysymys @living_death : saitko mitään suurta etua, kun kypsensit kinkun airfryerissä? Itsellä oli 2.5-3.5kg kinkkuja viime vuonna ja ihan hyvin ne meni tavallisessa uunissa. (Lisäksi havaitsin, että yksi semmoinen ei riittänyt kahdelle hengelle)

En koe menettäneeni mitään, kunhan sisälämpötila oli oikein. Täytyy katsoa, mikä se oli, mutta taisi olla 78C uunista otettaessa. Minä tykkään vähän ylikypsästä, mutta makunsa kullakin.
 
Itsellä on ihan rehellinen kysymys @living_death : saitko mitään suurta etua, kun kypsensit kinkun airfryerissä? Itsellä oli 2.5-3.5kg kinkkuja viime vuonna ja ihan hyvin ne meni tavallisessa uunissa. (Lisäksi havaitsin, että yksi semmoinen ei riittänyt kahdelle hengelle)

En koe menettäneeni mitään, kunhan sisälämpötila oli oikein. Täytyy katsoa, mikä se oli, mutta taisi olla 78C uunista otettaessa. Minä tykkään vähän ylikypsästä, mutta makunsa kullakin.
En oikeastaan, mutta valmistan airfryerissa nykyään kaiken minkä vaan pystyn ja tietenkin etuna on se, että laite on 1-2 minuutissa tavoitelämpötilassa.
 
Onko kukaa kokeillut sous vide keittimellä kypsentää kinkkua :confused:

Valitan yleistä negaamista, mutta minun vanha Sous Vide ei tykännyt ollenkaan, että oli yli 80C lämpöjä. Kai se jotenkin toimi,mutta menetti ne lämmöt nopeasti ja sitten piippailee koko ajan, kun ensin meni lämmöt ja sitten parin minuutin päästä sai ne takaisin. Minusta tuntuu, että ei ole tehty tämmöiseen ne vehkeet.

edit: jos joku kuitenkin sous videllä tekee, siitä vaan! Mielenkiinnolla odotan kokemuksia, mutta on ainakin hankala tie edessä.
 
Viimeksi muokattu:
Tämmöisen tein viikko sitten uunimallisessa prinsessassa, mutta 82 astetta oli liikaa omaan makuun ja parasta tulee siinä 77-78 asteen sisälämpötilassa.
TAMMISEN LUUTON PORSAAN PIKKUKINKKU (1,380kg)

Esivalmistelut:

1. Ota kinkku pois pakkauksesta ja huuhtele sen pinta valuvan veden alla.
2. Laita kinkku paistopussiin rasvapuoli ylöspäin ja aseta paistomittari lihan paksuimpaan kohtaan.
3. Leikkaa saksilla paistopussin yläosaan reikä.
4. Aseta kinkku airfryerin sisälle niin, ettei paistopussi pääse missään vaiheessa osumaan lämmitysvastukseen.

Kypsentäminen:
1. Kypsennä 125-140°C asteessa niin kauan kunnes kinkun sisälämpötila on 82°C astetta (matalampi lämpötila on aina parempi).
2. Ota verkko, nahka ja ylimääräinen silava pois vasta, kun kinkku on vähän jäähtynyt.
3. Kuorruta kinkku tai anna sen pintaan väriä pitämällä kinkkua noin 15 minuuttia 200°C asteessa.

Sinappihuntuun tuli yksi kananmunan keltuainen sekä sinappia ja kuorrutukseen pankojauhoja.

Luota paistomittariin, älä aikaan ✋

Mehevän kinkun saa, kun sisälämpötila on 72-75°C astetta ja täysin kypsän, kun sisälämpötila on 82°C astetta.
FotoJet.jpg


Tuli tehtyä juuri tuo kyseinen kinkku osapuilleen tällä ohjeella.
Tuli muuten hyvä pikkukinkku. 77°C astetta oli sisälämpötila kun otin kinkun pihalle, aivan täydellinen meidän makuun. Mehevä mutta ei kuitenkaan ylikypsä. :thumbsup:
Sen verran improvisoin että kuorrutukseen käytin makeaa sinappia ja korppujauhoja.

Jouluna vois laittaa samanlaisen uudestaan nyt kun tietää miten valmistaa.
Kiitokset ohjeesta.
 
Hyvännäköinen tuo aloittajan Tammisen pikkukinkku. Vähän enemmän saisi läskiä olla reunoissa jos pitää väkisin keksiä jotain palautetta. Huonoin kinkku mielestäni sellainen joku alle 70 asteinen "mehukas" vaaleanpunainen märkä ja kimmoisa kinkku mitä nykyään huonolla tuurilla saa eteensä sukulaisissa tai muualla.
 
Nyt on ns. tilanne päällä. Otin 10 aikaan n. 3kg kinkun jääkaapista sulamaan (kinkku laitettu jääkaappin sunnuntaina), en mitään mitannut ja jatkoin töitä. Lihalämpömittari näyttää 4C. En halua odottaa yöhön tuon valmistumisen kanssa. Onko tähän neuvoja/ohjeita?

edit: laitoin uuniin ja 30C.. Ehkä tämä auttaa.
edit: noin tunnissa 8C , ehkä tämä tästi vielä kymppiin nousee toisessa tunnissa
 
Viimeksi muokattu:
Nyt on ns. tilanne päällä. Otin 10 aikaan n. 3kg kinkun jääkaapista sulamaan (kinkku laitettu jääkaappin sunnuntaina), en mitään mitannut ja jatkoin töitä. Lihalämpömittari näyttää 4C. En halua odottaa yöhön tuon valmistumisen kanssa. Onko tähän neuvoja/ohjeita?

edit: laitoin uuniin ja 30C.. Ehkä tämä auttaa.
edit: noin tunnissa 8C , ehkä tämä tästi vielä kymppiin nousee toisessa tunnissa
Uuniin vaan ja jotkut laittaa jopa jäisenä.

Optimi lämpötila olisi aloituksessa 10 asteen kieppeillä, ettei päästä niin paljon nestettä ulos paistaessa.
 
Uuniin vaan ja jotkut laittaa jopa jäisenä.

Optimi lämpötila olisi aloituksessa 10 asteen kieppeillä, ettei päästä niin paljon nestettä ulos paistaessa.

En laita jäisenä. Laitoin kerran, ja tuli kuivaa. Tosin olin nuorempi, ja ei ollut mittaria, niin lisäsin paistoaikaa jonkun ohjeen mukaan ja oli pettymys. Tämä siis 2000-luvun alussa, mutta traumat jäi, kun opiskelijalle se oli iso raha.
Se oli 11C , kun pistin uuniin uudestaan ja tämä on todettu hyväksi lämpötilaksi.

edit:
1699386763488.png


Paistoliemet otettu talteen ja tuossa se nyt on. Tuossa oli lihamittari, jos näyttää päältä yksi kohta epäilyttävältä.
 
Viimeksi muokattu:
Weberin pallossa tuli savusteltua jo yksi kolmekiloinen verkkoversio omenapuulla ja reilulla maustekerroksella. Säästellään perinteinen sinappihuntuineen jouluun ja uuniin. Olen tosin ajatellut jos tänä vuonna ostaisi mangalitsaa. Siitä on kyllä kuultu vain hyvää.
 
Onko kukaa kokeillut sous vide keittimellä kypsentää kinkkua :confused:

On. Ehdottomasti paras tulee tuolla. 64 vai 65 tais olla viime jouluna ja 15-18h tais olla aika.

3-5kg kinkku on helppo pussittaa. Vaatii vakuumikoneelta vähän enemmän.

En oikeastaan ole koskaan ymmärtänyt tätä kinkkupelleilyä eli joulukuun alussa aloitetaan ja syödään kuukauden putkeen.
Myrkky suolattua paskaa, kun parempiakin ruokia on, kuin tuo ja laatikot. Tänä vuonna onneksi joululahjaksi saa muutakin, joten ei kinkkua tänä vuonna ja joulubuffettia pyrin välttämään.

Valitan yleistä negaamista, mutta minun vanha Sous Vide ei tykännyt ollenkaan, että oli yli 80C lämpöjä. Kai se jotenkin toimi,mutta menetti ne lämmöt nopeasti ja sitten piippailee koko ajan, kun ensin meni lämmöt ja sitten parin minuutin päästä sai ne takaisin. Minusta tuntuu, että ei ole tehty tämmöiseen ne vehkeet.

edit: jos joku kuitenkin sous videllä tekee, siitä vaan! Mielenkiinnolla odotan kokemuksia, mutta on ainakin hankala tie edessä.

Siis eihän nyt kukaan tee SV:llä tommosilla lämmöllä kinkkua, mitä helvetti? Turvapaikkaako sille haettiin vai?
 
Viimeksi muokattu:
Moro, L-koon kamadossa tarkoitus paistaa joulukinkku. Onko kokemusta, mahtuuko sellainen 5-6kg luullinen kinkku tuonne (riippuu toki pituudesta)? Laitanko kinkun aaton aaton aamuna sinne vai aattoyötä vasten? Deflectorin päälle, ja lämmöksi jotain 110astetta? Valmistumisaika varmaan 12-16t... Muuta huomioitavaa?

Laitoinkin grillitopaasiin tällasen, täällä jo hehkuteltiin.. Onko ylläoleva ok, mitä pitää vielä ottaa huomioon?
 
Kinkunpaisto kiinnosta laisinkaan, mutta hyvä ja maukas tuoresuolattu valmiskinkku hakusessa. Ennen pystyi luottamaan laatuun kun haki Stockan Herkusta jonkun tuoresuolatun, luuttoman juhlakinkun tms. mutta S-ryhmä syöpäisti senkin ostopaikan ja muutamana viime vuotena laatu ollut helvetin huonoa ja viimeisin kinkku lähti roskikseen ja reklamaation kautta rahat takaisin.

Harmaasuolattua tähän talouteen ei ole tulossa.
 
Kinkunpaisto kiinnosta laisinkaan, mutta hyvä ja maukas tuoresuolattu valmiskinkku hakusessa. Ennen pystyi luottamaan laatuun kun haki Stockan Herkusta jonkun tuoresuolatun, luuttoman juhlakinkun tms. mutta S-ryhmä syöpäisti senkin ostopaikan ja muutamana viime vuotena laatu ollut helvetin huonoa ja viimeisin kinkku lähti roskikseen ja reklamaation kautta rahat takaisin.

Harmaasuolattua tähän talouteen ei ole tulossa.
Eipä noissa ole paljon eroa, kunhan se ei vaan ole TUORESUOLATTU.

Siinä ei käytännössä ole lainkaan suolaa ja sen huomaa heti maussa.
 
Nimenomaan tuoresuolattu haussa ja ihan hyvin suolaa on aina ollut.
Makuasia, sanoi koira kun muniaan nuoli.

Ostin yhden pienen tuoresuolatun ja ihmettelin missä maku ja se selvisi, kun kaivoin roskiksesta pakkauksen.

Kyllä sen pitää olla harmaasuolattu ja en mene enää toista kertaa lankaan.
 
[
Makuasia, sanoi koira kun muniaan nuoli.

Ostin yhden pienen tuoresuolatun ja ihmettelin missä maku ja se selvisi, kun kaivoin roskiksesta pakkauksen.

Kyllä sen pitää olla harmaasuolattu ja en mene enää toista kertaa lankaan.

Ollaan pahasti hakoteillä jos kinkkua syödään maun takia. Samaa roskisjätettä nuo kaikki nyt valitettavasti on.

Eihän noita nyt muutenkaan syö, kuin suomalaiset...
 
[

Ollaan pahasti hakoteillä jos kinkkua syödään maun takia. Samaa roskisjätettä nuo kaikki nyt valitettavasti on.

Eihän noita nyt muutenkaan syö, kuin suomalaiset...
Kinkkuleikkeleitä voi ostaa ympäri vuoden leivän päälle.

Joulukinkku on joulukinkku ja sen pitää olla harmaasuolattu, vaikka tulisi Tanskasta.

Moni ei edes tajua niiden eroa, ennen kuin se osuu tuulettimeen.
 
Kyllä sen kerran vuoteen ku kinkkua syö, niin pitää sen harmaasuolattu olla. Tän opin jo lapsuuden kodissa. Mutta makuasioitahan nämä on.

Näin se vaihtelee maut ja kokemukset, meillä oli aina puna-, eli tuoresuolattu kinkku. harmaata skeidaa ikävä kyllä tarjoiltiin monessa paikassa kun oli halvempaa.
 
Oliko noista kaupan pakastinkinkuista mitään suosikkia? Luullinen 5-6kg harmaasuolattu tullenee ostettua.
 
Siis eihän nyt kukaan tee SV:llä tommosilla lämmöllä kinkkua, mitä helvetti? Turvapaikkaako sille haettiin vai?

Minulla on selvästi ollut virheitä metodeissani. En tiennyt paremmasta. Ja tosiaan, vanha sous vide alkoi temppuilemaan noissa lämmöissä.
Saa ja pitää kertoa minulle virheistä, joita teen keittiössä :)
 
Testasin SV-kinkun pari vuotta sitten ja ei siitä ainakaan omaan makuun sopivaa tule. Liian kostea, keittokinkkumainen.

Ja olen päättänyt, että tänä jouluna kinkku vedetään uunissa reilusti yli. 90 astetta.

Ja sitten silliä kullekin. Olen yrittänyt etsiä tuoresillejä kaupoista, että olisin kerrankin sillieni kanssa ajoissa, eikä tarvitsisi arvuutella ehtivätkö ne valmistua jouluksi, mutta vielä ei ole löytynyt mistään. Onkohan nyt joku sillikriisi (silakkakriisin lisäksi)? Kalatiskeillä vaan hokevat eioota ja eivät tiedä milloin tulossa.
 
Minulla oli viime vuonna tämä:

Oli todella hyvää ja meni 2-3 päivässä. Oli kyllä kaksi syöjää. Nyt voin olla ehkä jouluna yksin, se on jopa mukavaa kun pääsee kerrankin rauhoittumaan yksikseen. Mutta liian iso ja kallis yhdelle hengelle.
 
Minusta nuo juhlarullat ei onnistu niin hyvin kuin luullinen kinkku, mutta sitten joutuu ottamaan vähän isomman. Kerran tein luuttoman punasuolatun ja ei se oikein joulukinkulle maistunut. Votkinssin luullinen 4-5kg joulukinkku ollut varmaan 10 vuotta putkeen ja on laadukkaan oloinen ja aina onnistunut kunhan malttaa tehdä riittävän kypsäksi. Sinappihuntua ei olla meillä koskaan tehty.
 
Snellmanin 1.8kg harmaasuolattu pikkukinkku kävi tänään kj lämmöissä, 110-120c ja melkein 7h meni että kinkun sisälämpö 75. Hikkorya pari palaa savun makua tuomaan. Huomenna voi leikellä niin näkee mitä tuli :)
IMG_1415.jpegIMG_1416.jpeg
 
Nyt kaipaisin ohjetta kinkun tekoon eri lähestymiskulmasta: löytyy pelletti savustusgrilli ja sousvide systeemi.
Olisi tahtotila tuorekinkun savustamiseen. (pikkukinkku n5kg)
 
Täältä löytyy varmasti hyvä vastaus: Mulla on näköjään jääny pakkaseen viime joululta alennuksesta ostettu kinkku, jos paistan tuon jouluna onko tuo vielä syötävää? Ts. huomaako eroa maussa selvästi?

Joo kato paraste ennen pvm, tiedän.. Haen enemmän ns. maallikon näkemystä asiasta. Kinkku siis on alkujaan ollu paskastekinkku eikä missään vaiheessa sulanut.
 
Täältä löytyy varmasti hyvä vastaus: Mulla on näköjään jääny pakkaseen viime joululta alennuksesta ostettu kinkku, jos paistan tuon jouluna onko tuo vielä syötävää? Ts. huomaako eroa maussa selvästi?

Joo kato paraste ennen pvm, tiedän.. Haen enemmän ns. maallikon näkemystä asiasta. Kinkku siis on alkujaan ollu paskastekinkku eikä missään vaiheessa sulanut.

Kyllähän sen varmasti voi syödä. Jos kinkku on joulupöydän kunkku niin ostaisin kuitenkin uuden ettei joulu mene pilalle :D
 
No ei se ole :lol: "Kyllähän pöydässä kinkku pitää olla"

Ei siis mitään henkilökohtasta kokemusta, mutta veikkaisin että pakastin saattanut tartuttaa hieman makua. Mut tossa tapauksessa antaisin varmaan mennä sillä vanhalla ja siinähän sen sitten huomaa.
 
Hmm, mitenköhän jämä kinkku toimisi brittityylisissä lihapiirakoissa. Saisi vielä jämä rasvan käytettyä tuohon taikinaan...

Eli vaan hakkelusta tekisi ja hiukan lientä mukaan...
 
Hmm, mitenköhän jämä kinkku toimisi brittityylisissä lihapiirakoissa. Saisi vielä jämä rasvan käytettyä tuohon taikinaan...

Eli vaan hakkelusta tekisi ja hiukan lientä mukaan...
Lihiksessä varmaan hyvä ja tumman leivän päälle sinepillä, mutta laitoin joskus pizzaan ja ei oikein tuntunut oikealta.

333544644_169783388716849_618222602418946084_n.jpg
 
Äsken haettu ja aatonaattona paistumaan, eikä mene normiuuniin kun mahtuu airfryeriin.

kuvakollaasi.jpg
 
4,6kg tuoresuolattu Wotkins odottamassa ulkona. Aattona sitten paisto ja reilusti ylikypsäks.
Kinkkuhan on parhaimmillaan lämpimänä, muutaman tunnin levänneenä. Kylmät kinkut ei niin ole oma juttu.
Hasselbackan perunat ja vähän laatikoita kylkeen ja hyvä pippurikastike ja sinappia sekä rosollia toki. Juomaksi Perinnekaljaa.

Ja illaksi sitten pari pulloa hyvää vodkaa jota voi siinä naukkailla kinkun lomassa.
Mutta muistakaa: jouluna saa juoda, mutta kännissä ei saa olla.
 
Meillä mennään melko yksinkertaiselle kattauksella.

Lauantaina paistan 3,350kg viljaporsaan harmaasuolatun mestarin kinkun valmiiksi (menee luultavasti airfryeriin kun mahtuu sinne).

Tiistaina tein piimäkakun (kuivakakku) ja tänään laitoin pienen 3 litran määrän Tuoppi kotikaljaa jääkaappiin tekeytymään sekä kirkastumaan ja aattona syödään peruna- sekä maksalaatikkoa ja rosollia.

Poika ei syö kinkkua, eikä kalaa, joten hänelle pitää varmaan ottaa erikseen pakastimesta sulamaan kermamarinoitua possua.

Laitan spoileriin oman ohjeen, jonka avulla kinkun paistaminen uunissa tai airfryerissa on onnistunut joka kerta.
KINKUN SULATUS, VALMISTELU JA PAISTAMINEN

Sulatus on parempi aloittaa liian aikaisin kuin myöhään, koska kinkku ei pilaannu, vaikka se odottaisi jääkaapissa pari ylimääräistä päivää ennen paistamista.

Sulattaminen:
• Sulata hitaasti jääkaapissa omassa avaamattomassa pakkauksessa.
• Kääri kinkku muovipussiin, ettei pakkauksesta mahdollisesti karkaava neste pääse sotkemaan jääkaappia.

Kinkun sulamisaika jääkaapissa:
• 2–4 kg kinkku (2–3 vrk)
• 6–8 kg kinkku (3–4 vrk)
• 10–12 kg kinkku (4–5 vrk)

Valmistelu:
1. Pidä kinkkua huoneenlämmössä, kunnes sisälämpötila on noin 8-10°C astetta.
2. Poista kinkku pakkauksesta ja huuhtele sen pinta valuvan veden alla.
3. Aseta kinkku paistopussiin rasvapuoli ylöspäin.
4. Sulje paistopussi ja leikkaa sen yläosaan pari pientä reikää, että höyryt pääsevät ulos ja pussi ei ala turpoamaan.
5. Paina paistomittari pussin läpi lihan paksuimpaan kohtaan, mutta muista ettei mittarin kärki saa osua luuhun.
6. Tarkista ettei paistopussi kosketa laitteen seiniä tai vastuksia, sillä pussi ei välttämättä kestä niiden kuumuutta.

Paistaminen:
1. Paista 125°C asteessa niin kauan kunnes kinkun sisälämpötila on 75°C astetta.
2. Ota verkko, nahka ja ylimääräinen silava pois vasta, kun kinkku on vähän jäähtynyt.
3. Kuorruta kinkku tai anna sen pintaan väriä pitämällä sitä noin 15 minuuttia 200°C asteessa.

Kypsyminen vie noin 60–80 minuuttia kiloa kohden.

Kypsän ja mehevän kinkun sisälämpötila on 72-75°C astetta.

Täysin kypsän sekä murenevan kinkun sisälämpötila on 80-82°C astetta ja kannattaa muistaa, että lämpötila nousee hieman vielä paistamisen jälkeenkin.

Paistopussia käytettäessä kinkun pinnasta tulee pehmeä ja kinkun nesteen voi kerätä talteen ja käyttää kastikkeessa tai pakastaa jääpalapusseissa myöhempää käyttöä varten.

Myös uuni säilyy puhtaampana ja ei ole niin suurta vaaraa rasvan leviämisestä laitteen sisäosiin tai sen ulkopuolelle.

Luota paistomittariin, älä aikaan ✋
 
Mitä tehtävissä, kun eilen ostin 5kg pakastekinkun ja laitoin jääkaappiin sulamaan. Tajusin että töitä koko joulu la alkaen niin huonosti ettei kinkkua ehdi paistaa jouluna. Joten nyt ehkä 36h jääkaapissa ollut kinkku ja huomenna pitäis paistaa aamusta :rolleyes: yöks pöydälle vai osittain jäisenä uuniin? Joku muu mikä? Tai sit pitäis la-su yönä herätä joskus 5 aikaa yöllä laittamaan uunii ja 11 töihin. Ennen sitä pitäis ottaa ulos, mutta kauanhan tollasen paistaminen ottaa sinne 80+ asteeseen?
 

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjuista
258 311
Viestejä
4 490 714
Jäsenet
74 194
Uusin jäsen
Juhisti

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom