Virallinen kinkunpaisto 2023 + muut jouluruoat ja juomat (oli 2017/2018/2019/2020/2021/2022)

Mitä tehtävissä, kun eilen ostin 5kg pakastekinkun ja laitoin jääkaappiin sulamaan. Tajusin että töitä koko joulu la alkaen niin huonosti ettei kinkkua ehdi paistaa jouluna. Joten nyt ehkä 36h jääkaapissa ollut kinkku ja huomenna pitäis paistaa aamusta :rolleyes: yöks pöydälle vai osittain jäisenä uuniin? Joku muu mikä? Tai sit pitäis la-su yönä herätä joskus 5 aikaa yöllä laittamaan uunii ja 11 töihin. Ennen sitä pitäis ottaa ulos, mutta kauanhan tollasen paistaminen ottaa sinne 80+ asteeseen?

Onko kotona jotain viileämpää nurkkaa (esim eteinen tms), minne voisi kinkun laittaa sulamaan loppuun? Jos se on vähänkin vielä jäässä, niin ei se siitä pilalle mene jos yöksi huoneen lämpöön jätät ja aamulla tyrkkäät uuniin :hmm:
 
Mitä tehtävissä, kun eilen ostin 5kg pakastekinkun ja laitoin jääkaappiin sulamaan. Tajusin että töitä koko joulu la alkaen niin huonosti ettei kinkkua ehdi paistaa jouluna. Joten nyt ehkä 36h jääkaapissa ollut kinkku ja huomenna pitäis paistaa aamusta :rolleyes: yöks pöydälle vai osittain jäisenä uuniin? Joku muu mikä? Tai sit pitäis la-su yönä herätä joskus 5 aikaa yöllä laittamaan uunii ja 11 töihin. Ennen sitä pitäis ottaa ulos, mutta kauanhan tollasen paistaminen ottaa sinne 80+ asteeseen?
Kyllä se siellä jääkaapissa säilyy useita päiviä ja valmistat sen sitten kun ennätät.

Muutenkin tuon kokoisessa kinkussa kestää 3-4 päivää sulaa ja senkin jälkeen sisälämpötila pitäisi saada +10 asteeseen, ennen paistamista.

Muistat vaan sulkea kinkun muovipussin sisälle, ettei nesteitä pääse valumaan jääkaapin sisälle.
 
Onko kotona jotain viileämpää nurkkaa (esim eteinen tms), minne voisi kinkun laittaa sulamaan loppuun? Jos se on vähänkin vielä jäässä, niin ei se siitä pilalle mene jos yöksi huoneen lämpöön jätät ja aamulla tyrkkäät uuniin :hmm:

Ei kyllä mitään viileämpää tilaa ole. Ihan jäässä toi tuntuu pintaa lukuunottamatta olla joten, jos sen huomenna tekee niin pitää jättää pöydälle.


Kyllä se siellä jääkaapissa säilyy useita päiviä ja valmistat sen sitten kun ennätät.

Muutenkin tuon kokoisessa kinkussa kestää 3-4 päivää sulaa ja senkin jälkeen sisälämpötila pitäisi saada +10 asteeseen, ennen paistamista.

Muistat vaan sulkea kinkun muovipussin sisälle, ettei nesteitä pääse valumaan jääkaapin sisälle.

Joo säilyy, mutta 27 päivä vasta aikaa tehdä rauhassa niin jotenkin menee se joulun fiilis siinä. Ehkä mä annan olla jääkaapissa sen tonne la-su yölle ja pistän sen yöllä uuniin. Aamulla sit katotaan onko vajaa vai reilusti yli 80 asteinen :D
 
...Joo säilyy, mutta 27 päivä vasta aikaa tehdä rauhassa niin jotenkin menee se joulun fiilis siinä. Ehkä mä annan olla jääkaapissa sen tonne la-su yölle ja pistän sen yöllä uuniin. Aamulla sit katotaan onko vajaa vai reilusti yli 80 asteinen :D
Jotkut paistavat myös jäisenä ja tökkäävät paistomittarin ahteriin siinä vaiheessa, kun kinkku on sulanut tarpeeksi uunissa.
 
Ehkä laitan sen johonki 10 asteiseen veteen yöks lavuaariin ja teen huomenna. On sit jäässä tai ei.
 
Keitä se. Tulee nopeesti n. 1h/kg ja pysyy mehukkaana. Loppuun nopee kuorrutua uunissa. Ja ainakin itselläni onnistu oikein hyvin vaikka pistin jäisenä kattilaan.
 
Miten voit ostaa vedellä pumpattua lihaa?!?!
Sori, oli pakko ;)
En ostanutkaan. Sain töistä.
Ei sillä että joulukinkuissa olis hirveesti valikoimaa ostaa suolattomia mistään mikä pitäis suolata itte. Kaikki on tuoresuolattuja tai harmaasuolattuja.
 
Ehkä laitan sen johonki 10 asteiseen veteen yöks lavuaariin ja teen huomenna. On sit jäässä tai ei.

Kylmään veteen, mieluummin 4 astetta, joka on jääkaapin lämpö. Siellä koko yö. On aamulla vähintään parempi. En laittaisi kovin lämmintä vettä, kun siellä viihtyy bakteerit paremmin. Ja kinkku on sisältä ehkä jopa -4C, niin se sitten tehokkaasti lämpenee, kun veden ympäröimä. Ilma on eriste, niin jääkaapissa on vaan yhdeltä sivulta kiinni jossain. Siihen koko Sous Vide perustuu - ympärillä tasainen lämpötila, niin aika nopeasti sen koko kappaleen lämpötila asettuu siihen samaan.

Siitä on varmaan 10v , kun tein kinkun näin, mutta ostin jouluna halvan pakastekinkun (-50%) ja halusin syödä sen joululomalla. Hyvää tuli.

--

PS. Tilasin tänä vuonna pitkästä aikaa kaupasta kinkun. Se on pieni: 2.6kg tuorekinkku. Tarkoitus oli ostaa luomukinkku, mutta se ei ollut 2x hinta, se oli 3x hinta. Sanokaa vaan, että olen köyhä, mutta en voi pistää rahojani tuollaiseen. Voin ostaa tekoälykiihdyttimen 160€ vaikka huomenna, mutta 40€/kg kinkusta .. ei onnistu ikinä. Aikuisten oikeasti ostan mieluummin 3x "normaalin" kinkun tai 6x tarjouskinkun tuolla rahalla.
 
Kylmään veteen, mieluummin 4 astetta, joka on jääkaapin lämpö. Siellä koko yö. On aamulla vähintään parempi. En laittaisi kovin lämmintä vettä, kun siellä viihtyy bakteerit paremmin. Ja kinkku on sisältä ehkä jopa -4C, niin se sitten tehokkaasti lämpenee, kun veden ympäröimä. Ilma on eriste, niin jääkaapissa on vaan yhdeltä sivulta kiinni jossain. Siihen koko Sous Vide perustuu - ympärillä tasainen lämpötila, niin aika nopeasti sen koko kappaleen lämpötila asettuu siihen samaan.

Siitä on varmaan 10v , kun tein kinkun näin, mutta ostin jouluna halvan pakastekinkun (-50%) ja halusin syödä sen joululomalla. Hyvää tuli.

--

PS. Tilasin tänä vuonna pitkästä aikaa kaupasta kinkun. Se on pieni: 2.6kg tuorekinkku. Tarkoitus oli ostaa luomukinkku, mutta se ei ollut 2x hinta, se oli 3x hinta. Sanokaa vaan, että olen köyhä, mutta en voi pistää rahojani tuollaiseen. Voin ostaa tekoälykiihdyttimen 160€ vaikka huomenna, mutta 40€/kg kinkusta .. ei onnistu ikinä. Aikuisten oikeasti ostan mieluummin 3x "normaalin" kinkun tai 6x tarjouskinkun tuolla rahalla.

Pidin yön niin kylmässä vedessä mitä hanasta saa. Puolen päivän aikaan nakkasin uuniin, mutta tais se olla keskeltä vielä jäässä, kun tuntuu niin hitaasti lämpenevän. 6,5h ollut uunissa ja 3h näyttää vielä mittari arvioksi. Eka tunti 150c ja sen jälkeen 100c.
 
Pidin yön niin kylmässä vedessä mitä hanasta saa. Puolen päivän aikaan nakkasin uuniin, mutta tais se olla keskeltä vielä jäässä, kun tuntuu niin hitaasti lämpenevän. 6,5h ollut uunissa ja 3h näyttää vielä mittari arvioksi. Eka tunti 150c ja sen jälkeen 100c.

Minkäkokoinen tämä kinkku on? Vahva mutu minulla on, että olisi pitänyt sulaa, mutta jos sinulla on joku 10kg luullinen mötikkä..
 
Äsken haettu ja aatonaattona paistumaan, eikä mene normiuuniin kun mahtuu airfryeriin.

kuvakollaasi.jpg
Kokeile ens kerralla ilman muovia :whistling:
 
Kokeile ens kerralla ilman muovia :whistling:
Mistä näitä tietää..
Esim:
Ota liha pakkauksessaan huoneenlämpöön ½ tuntia ennen kypsentämistä. Älä avaa pakkausta.
Nykyteknolookia on niin hienoa :D
 
Semmoinen siitä tuli.

Kinkun sisälämpötila oli 11°C astetta paistamista aloittaessa ja valmiina 75°C astetta.

kuvakollaasi.jpg
 
Mä en ole oikein koskaan ymmärtäny tuota paistoliemen keräämistä. Kuka haluaa että joku muu ruoka kuin joulukinkku maistuu ihan joulukinkulta..

Sitä kutsutaan lihaliemeksi. Olen kyllä muuten ihan samaa mieltä. En kyllä itsekkään laita riisipuuroon lihalientä.
 
Sitä kutsutaan lihaliemeksi. Olen kyllä muuten ihan samaa mieltä. En kyllä itsekkään laita riisipuuroon lihalientä.
Joo ymmärrän kyllä, mutta kinkun maku on niin voimakas että se peittää muut maut alleen jos tommosen kuution johonkin ruokaan lykkää.
 
Mä en ole oikein koskaan ymmärtäny tuota paistoliemen keräämistä. Kuka haluaa että joku muu ruoka kuin joulukinkku maistuu ihan joulukinkulta..
Jouluaterialla on kastike pöydällä missä on jo tuota lientä laitettu. Loput menee kastikkeisiin ja pataruokiin. Esimerkiksi halvasta lihasta tehtyyn lihapataan tuo kivasti makua. Mutta eihän tuota ole pakko ruokiin laittaa jos ei tykkää. Kunhan ei kaada viemäriin.
 
Jouluaterialla on kastike pöydällä missä on jo tuota lientä laitettu. Loput menee kastikkeisiin ja pataruokiin. Esimerkiksi halvasta lihasta tehtyyn lihapataan tuo kivasti makua. Mutta eihän tuota ole pakko ruokiin laittaa jos ei tykkää. Kunhan ei kaada viemäriin.

Hyvin sanottu. Jos ei soosiin, niin sitten pataan.
Jos ei maistu, niin Nesteelle raaka-aineeksi, eikö ne noita keräillyt :)

edit: Oma kinkku ollut nyt 12h savustimessa. Vielä menee tovi. Tunnustan, että en saa mitään irtoavista talteen.
 
5kilon tuoresuolattu possu on leivinuunissa. Kahden tienoilla lienee valmista, paistopussiin laitoin. Hieman korkea oli aloitus lämpö, noin 150 astetta ja itse kinkku 10 tasan sisältä. 83 tavoite ja ulos.
 
Ite pistän liemet pakaste rasiaan ja ulos. Jäisenä sitten roskiin. Kai siellä kaatopaikalla niitä rottia on muutenkin niin ei haittaa. Viemäriin ei kehtaa kaataa. Kokeilin aiemmin tehä kastikkeen, mutta totesin ettei kinkkuun kuulu kastike.
 
Omaan kinkkuun hunnuksi tuli laitettua maapähkinävoita, sinappia ja korppujauhoja. Maapähkinävoi vielä sellainen missä on niitä pieniä sattumia seassa. Yllättävän hyvä lopputulos, oikeastaan parempi kuin pelkkä sinappi.
 
4kg mangalitza ollu abaut 12h savustimessa. 79 näyttää lämpöä, otan ulos kun 82.
 
Pitää huomenna käydä hakemassa ja laittaa parvekkeelle pakkaseen ja valmistaa kun alkaa sää lauhtumaan.

EDIT: Juhlakinkku haettu.

kinkku.PNG


DSC07299.JPG
 
Viimeksi muokattu:

Statistiikka

Viestiketjuista
258 314
Viestejä
4 491 032
Jäsenet
74 194
Uusin jäsen
Juhisti

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom