Virallinen kinkunpaisto 2022 + muut jouluruuat ja juomat

Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
12 674
Se alkais olemaan taas se aika vuodesta kun otsikko on aiheellinen.

Minkäslaista joulumenyytä tänä vuonna? Onko uutuuksia, uusia tuttavuuksia tai villejä kokeiluja?

Itse olen nyt parina vuotena tykästynyt kinkun kaverina tekemään Hasselbackan perunoita. Oikein hyvä, joskin hiukan työläs särvin kinkun kaveriksi. Mutta sopii oikein mainiosti. Eikä tarvii mitään väsyneitä keittoperunoita järsiä.

Sitten mietin ekaa kertaa ruiskuoren tekemistä kinkkuun . Onko kokemusta? Haluan kinkun aina ylikypsänä ja saa jopa olla hiukan kuivakin mutta tuota ruiskuorta tekis mieli kyllä kokeilla.

Muutoinhan se on niin, että kinkku on parasta lämpimänä, n.3-4h paistamisesta. On vielä lämmin ja nesteet tasoittuneet. Sitten siitä nyhdetään siivuja ja syödään vuorotellen kinkkua ja rosollia ja katsellaan takkatulen räiskeessä Netflixiä. Seurana toki olutta ja paria erilaista laadukasta vodkaa. Mutta muistakaa: jouluna saa juoda mutta ei saa olla kännissä.
 

MI7

Liittynyt
05.12.2020
Viestejä
197
Perinteinen joulumenu, alkupalana erilaisia kaloja, mätejä ja sillejä, keitetyt kuoritut perunat maistuu näiden kanssa. Ruokailu päättyy sekametelisoppaan ja kermavaahtoon. Siinä välissä kinkkua, rosollia ja laatikoita. Tänä vuonna on kinkun lisäksi kylmäsavuporonpaistia tarjolla.
 
Liittynyt
22.11.2022
Viestejä
9
Savustettu ja pari vuorokautta palvattu kinkku on kyllä ylivoimaisesti paras kinkku mitä olen syönyt. Ei tuota kuitenkaan kotona pysty tekemään, että tilausta vaan palvaamolle. Huonona puolena koko kämppä haisee sille savulle, tai missä nyt ikinä säilöökin kinkun. Ehkä ulkona jossain suljetussa tilassa olisi parempi.
 

Valtsu_82

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
12.03.2021
Viestejä
305
Sitten mietin ekaa kertaa ruiskuoren tekemistä kinkkuun . Onko kokemusta? Haluan kinkun aina ylikypsänä ja saa jopa olla hiukan kuivakin mutta tuota ruiskuorta tekis mieli kyllä kokeilla.
Muutaman kerran olen tehnyt ruiskuoressa. Korvaa paistopussin, mutta en huomannut eroa pussissa paistettuun verrattuna. Ruiskuoren etuna on se, että saat kinkun ohessa rapeaa leipää, jossa on valmiiksi herkullinen rasva.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
12 674
Muutaman kerran olen tehnyt ruiskuoressa. Korvaa paistopussin, mutta en huomannut eroa pussissa paistettuun verrattuna. Ruiskuoren etuna on se, että saat kinkun ohessa rapeaa leipää, jossa on valmiiksi herkullinen rasva.
Onks tossa paistamisen kannalta mitään ihmeellistä? Laitetaanko se heti alkuun vai vasta jossain tietyssä vaiheessa? Ei vissiin pala herkästi? Tapana kun on ollut jättää kinkku uuniin muutamaks tunniks aaton rientojen ajaks..
 

Valtsu_82

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
12.03.2021
Viestejä
305
Onks tossa paistamisen kannalta mitään ihmeellistä? Laitetaanko se heti alkuun vai vasta jossain tietyssä vaiheessa? Ei vissiin pala herkästi? Tapana kun on ollut jättää kinkku uuniin muutamaks tunniks aaton rientojen ajaks..
Laitoin heti alkuun. Taikina oli kuin muurauslaastia eli käsin levittelemällä ja taputtelemalla paikalleen. Pohjalle voi alkuun kaulita levyn jonka päälle nostaa kinkun ja sitten käsin levittää lopun taikinan sivuille ja päälle. Pohjalla olevasta tulee aika mössöä kun sitä rasvaa on paljon. Syötävää on lähinnä sivuilla ja päällä. En usko, että hidas jäähdyttely haittaa mitenkään.

Lisäys: Nettiohjeiden mukaan kuori on aikanaan aluksi suojannut kinkkua leivinuunin kuumuudessa ja pitänyt sen mehukkaana. Lisäksi kuori antaa makua, mutta mielestäni maun vuoksi kannattaa kokeilla taikinajuureen tehdyllä taikinalla, jos juuri löytyy.
 
Liittynyt
20.10.2016
Viestejä
137
Itse olen tehnyt viimeisinä parina vuonna pikkukinkun (niitä noin 2kg ”palloja”) sous-videllä. Minun makuun oikein makoisaa ja sisälämmön saa kokki päättää.
 
Liittynyt
08.05.2020
Viestejä
166
Kalkkuna ajaa meillä kinkun virkaa, jotenkin kyllästyin siihen ainaiseen sikaan. Muutakin "erilaista" tulee joulupöytään, kuten tsatsiki.

Laatikotkaan ei niin innosta, mutta tänä jouluna voisi kokeilla Hard Kokin porkkanalaatikkoa.
 
Liittynyt
04.09.2018
Viestejä
2 210
Tiedä sitten tuleeko tehtyä paljon muuta kuin kinkku. Itsellä jouluaattona pitkä työvuoro ja muu perhe menee sitten isovanhemmille syömään yms.

Kinkkuun luonnollisesti sisälämpö > 90 astetta ja kuorrutus Kotisinapilla ja korppujauholla. Perverssi mies kun olen, niin syön tuon leivänpäällisinä muutamassa päivässä, eikä siitä oikein mitään aterioita yleensä tehdä. Ekan kinkun voisi kyllä tehdä jo ensi viikolla :thumbsup:
 

Valtsu_82

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
12.03.2021
Viestejä
305
AIkomuksena savustaa juhlakinkku potkalla, kalkkuna ja lohta. lohet Bradleyn smokerilla 60-80C noin 6 tuntia. Kinkku Traegerissa noin 125 C kunnes sisälämpö 82C. Kinkusta ajttelin ottaa verkon, kamaran ja rasvan pois ennen savustimeen laittamista, jotta valmiiseen kinkkuun jää savustettu pinta. Pinnalle Memphis Dust rubi ja kuorruttamiseen Kansas City BBQ soosi. Kalkkunan ajattelin tehdä Masterbuiltin hiiligrillillä, lämpötila noin 175C, jotta tulee rapea pinta ja valmiin kalkkunan sisälämpö noin 78C. Pintaan kalkkunalle cajunmausteseos ja suola, eikä mitään injektointia tai voin laittamista nahan ja lihan väliin.

Savustettu suolainen liha säilyy hyvin ja näitä kelpaa mutustella vaikka loppiaiseen saakka.
 

Valtsu_82

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
12.03.2021
Viestejä
305
Englantilainen hedelmäkakku
Onneksi on aikaa juottaa sitä
Näyttää hyvältä, mutta juottoaika on kyllä lyhyt :). Muutaman kerran tehty meilläkin tällaista, leipominen syyskuussa, jonka jälkeen noin 3 kk juottamista.
 

SweeneyTodd

Smooth Operator
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 750
Näin halvan ja riittoisan sähkön aikakautena mietin, että tekisin jouluruokia pitkällä haudutuksella. Ajattelin kokeilla paistaa kinkkua tavoitelämpötilassa, eli uuni johonkin 85 asteen paikkeille ja pitkä muhitus. Tavoitteena sellainen mukavan ylikypsä, mutta ei kuitenkaan kengän pohja. Katsotaan miten käy.

Samoin karjalanpaisti tulee tänä vuonna vähän erilaisena. Tilasin luullisen possun lavan ja murikan lammasta. Nuo olisi tarkoitus laittaa puoleksi vuorokaudeksi muhimaan uuniin. Sen jälkeen paloiksi ja nyrkillinen suolaa kaveriksi.

Uskaltaisikohan joulupuuron laittaa paistin kaveriksi uuniin muhimaan? Vai ottaako makua? Voihan ne tietysti muhitella peräkkäinkin.
 

DonX

Tukijäsen
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
289
Näyttää hyvältä, mutta juottoaika on kyllä lyhyt :). Muutaman kerran tehty meilläkin tällaista, leipominen syyskuussa, jonka jälkeen noin 3 kk juottamista.
Nyt jo mennyt 1,5 dl laatukonjakkia ja viel vähän jäljellä, sitten uus pullo juottamiseen.
(Raaskiskos käyttää Remy Martin Selection Cellar No 28 )
 

Javaq

ſ ɐ ʌ ɐ b
Liittynyt
20.10.2016
Viestejä
1 178
Kinkku on täällä perinteiseen tapaan porsaan ulkofilee, johon teen päälle sinappikuorrutuksen.

Tykästynyt kinkun sijaan paistelemaan noita ulkofileitä. Saa pienemmässä koossa ja kaikki syötävää.
 
Liittynyt
04.09.2018
Viestejä
2 210
Tiedä sitten tuleeko tehtyä paljon muuta kuin kinkku. Itsellä jouluaattona pitkä työvuoro ja muu perhe menee sitten isovanhemmille syömään yms.

Kinkkuun luonnollisesti sisälämpö > 90 astetta ja kuorrutus Kotisinapilla ja korppujauholla. Perverssi mies kun olen, niin syön tuon leivänpäällisinä muutamassa päivässä, eikä siitä oikein mitään aterioita yleensä tehdä. Ekan kinkun voisi kyllä tehdä jo ensi viikolla :thumbsup:
Suunnitelmat elää ja muuttuu. Työvuorot peruuntui tältä viikolta, kun sain keuhkokuumeen ja unohdin viime viikolla hakea flunssapäissäni koekinkun. Tänään sitten päätin ostaa pienen juhlakinkun kun olin antibiootti- ja tupakkiostoksilla. Kotisinappi puuttui niin jätin kuorrutuksenkin tekemättä ja annoin palaa uunituoreena pulled pork-tyyppisesti leivän päällä.

screenshot-photos.google.com-2022.12.20-22_44_46.png
screenshot-photos.google.com-2022.12.20-22_45_31.png


Vaikka oikeastaan kaikki menikin päin vittua niin silti oli aika hyvää :sshake:

On mahdollisesti myös viikon viimeinen (oma) kinkku, koska lähden nyt sitten perheen kanssa valmiiseen joulupöytään ja taidan hankkia sen kunnollisen kinkun ensi viikon sika-alesta. Toivottavasti tänä vuonna jäi paljon possuja yli sesongista.
 
Liittynyt
13.01.2017
Viestejä
2 052
70c limainen ja kylmä kinkku on juuri näitä laitoskinkkuja mistä lentää laatta.

Kuuma 90+c murea ja hiukan kuiva kinkku on sitä parasta.
Makuasioistahan nämä on.

Itse meinasin ampua 80c asteeseen Kamadossa savustettuna.

"Kinkku on kypsää kun sen sisälämpötila on 75 astetta, parhaimmillaan savustettu ja grillattu joulukinkku on kuitenkin ylikypsänä, eli sen sisälämpötilan on annettu nousta n. 85 asteeseen. "
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
21 886
Tänä vuonna ensimmäistä kertaa miesmuistiin tulee tuorekinkku, ehkä ensimmäistä kertaa ikinä. Lihalähetti tuo sen kotiin huomenna.

Onko tässä jotain, mitä pitäisi huomioida, paitsi sulatuksen poisjättäminen?
 

DarkkiFIN

Sosiaalisesti etääntynyt
Liittynyt
17.07.2017
Viestejä
1 592
Makuasiahan tuo kyllä on, itte yleensä paistan kinkun tohon 80 asteen tietämille. Silloin se vaan on omaan makuhermoon osuva.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
12 674
Tänä vuonna ensimmäistä kertaa miesmuistiin tulee tuorekinkku, ehkä ensimmäistä kertaa ikinä. Lihalähetti tuo sen kotiin huomenna.

Onko tässä jotain, mitä pitäisi huomioida, paitsi sulatuksen poisjättäminen?
Ei mun mielestä. Ihan normaalisti vaan paisto.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
1 353
5kg joulukinkku menee perjantaina kiertoilmauuniin paistopussissa. Annan sisälämmön nousta 10 C asteeseen ennenkuin laitan nasun 200 C asteiseen uuniin puoleksi tunniksi. Sen jälkeen lasken uunin lämpötilan 100 C asteeseen ja annan olla kunnes sisälämpötila on 83 C. Ylikypsä kinkku tilattiin niin sellainen tehdään. Mittarina toimii tämä:


Kuorrutusta en ole harrastanut.
 

Kautium

IOdootti
Tukijäsen
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
19 527
70c limainen ja kylmä kinkku on juuri näitä laitoskinkkuja mistä lentää laatta.

Kuuma 90+c murea ja hiukan kuiva kinkku on sitä parasta.
Kukaan ei ole puhunut mitään 70 asteesta. Normaali "mehevän kinkun" sisälämpötila on suositusten mukaan noin 75 astetta ja murea kinkku noin 80 astetta.

90 astetta on jo ylikypsä ja kuiva, mutta jos sellaisesta pitää, niin ei kai siinä sitten mitään.

Edit.
Tähän liittyen vituttaa, kun monesti käydään sukulaisten luona joulun aikaan ja siellä on yhdessä paikassa aina tarjolla tuollaista ylikypsää ja kuivaa känttyä, jota kaikkien pitää sitten purukumin tapaan pureskellessa kehua, kun ei kukaan kehtaa sanoa että menit sitten taas kerran pilaamaan koko aterian tuolla kengänpohjareseptillä.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
21 886
5kg joulukinkku menee perjantaina kiertoilmauuniin paistopussissa. Annan sisälämmön nousta 10 C asteeseen ennenkuin laitan nasun 200 C asteiseen uuniin puoleksi tunniksi. Sen jälkeen lasken uunin lämpötilan 100 C asteeseen ja annan olla kunnes sisälämpötila on 83 C. Ylikypsä kinkku tilattiin niin sellainen tehdään. Mittarina toimii tämä:


Kuorrutusta en ole harrastanut.
Olen kaksi mittaria hajottanut 10v aikana, toinen oli Ikean ja toinen Prisman joku. Saattoi vielä olla, että yhden vein joulun jälkeen takaisin, kun se näytti huoneenlämpötilaksi 40C. Haluan kinkkuni yli 80C, niin otan sen ulos vähän aikaisemmin ja annan lämpötilan nousta vielä pari astetta. Jotenkin se kinkku ei jää siihen, missä se oli uunia sammuttaessa, vaan vielä tulee 2C - tai sen verran jätän varoja.

..mutta siis, Inkbirdin hankin pari vuotta sitten ja toimii täydellisesti. Suosittelen. Noita saa Amazonista, Aliexpressistä ja ihan hyvinvarustelluista suomalaisista kaupoista. Käytän tuota myös grillissä kesällä. Loistovehje. Suosittelen.
 
Liittynyt
04.09.2018
Viestejä
2 210
Olen kaksi mittaria hajottanut 10v aikana, toinen oli Ikean ja toinen Prisman joku. Saattoi vielä olla, että yhden vein joulun jälkeen takaisin, kun se näytti huoneenlämpötilaksi 40C. Haluan kinkkuni yli 80C, niin otan sen ulos vähän aikaisemmin ja annan lämpötilan nousta vielä pari astetta. Jotenkin se kinkku ei jää siihen, missä se oli uunia sammuttaessa, vaan vielä tulee 2C - tai sen verran jätän varoja.

..mutta siis, Inkbirdin hankin pari vuotta sitten ja toimii täydellisesti. Suosittelen. Noita saa Amazonista, Aliexpressistä ja ihan hyvinvarustelluista suomalaisista kaupoista. Käytän tuota myös grillissä kesällä. Loistovehje. Suosittelen.
Youtubessa on lihamiehillä nyt tuota Meater-mittaria, joka näyttää kanssa ihan kätevältä, mutta enpä tohtinut 100 € maksaa paistomittarista. Tuollainen Inkbird voisi olla ihan jees. Tuotekuva jätti vähän mielikuvitukselle tilaa, mutta tuo ei taida olla langaton vaan pitää olla piuhat antureista mittariin? Lähinnä mietin että aiheuttaako se murhetta jos ne tulee uuniluukun välistä.

Itsellä Siwasta (sic!) ostettu 4 euron perinteitä vaaliva paistomittari, jossa nykyään ikävä ominaisuus että se jumiutuu johonkin 82-83 asteeseen. Sen jälkeen pitää sitten arvailla ja ajoittain tarkistaa tuommoisella uuniin sopimattomalla mittarilla todellinen lämpö.

E: Vastaus löytyikin Inkbirdin tuotevideosta, eli ei ole langaton.
 

Kautium

IOdootti
Tukijäsen
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
19 527
Olen kaksi mittaria hajottanut 10v aikana, toinen oli Ikean ja toinen Prisman joku. Saattoi vielä olla, että yhden vein joulun jälkeen takaisin, kun se näytti huoneenlämpötilaksi 40C. Haluan kinkkuni yli 80C, niin otan sen ulos vähän aikaisemmin ja annan lämpötilan nousta vielä pari astetta. Jotenkin se kinkku ei jää siihen, missä se oli uunia sammuttaessa, vaan vielä tulee 2C - tai sen verran jätän varoja.

..mutta siis, Inkbirdin hankin pari vuotta sitten ja toimii täydellisesti. Suosittelen. Noita saa Amazonista, Aliexpressistä ja ihan hyvinvarustelluista suomalaisista kaupoista. Käytän tuota myös grillissä kesällä. Loistovehje. Suosittelen.
Sisälämpötila nousee vielä uunista ottamisen jälkeen, koska lähempänä pintaa lämpötila on reilusti korkeampi. Olettaen että uunin lämpötila on ollut jossakin 110-120 asteen paikkeilla.

Ikean 9e mittari on ollut meillä uunikypsennyksissä ihan toimiva viimeiset 10 vuotta. Joskus sitä miettii, että pitäisikö ostaa joku hifistelymittari (mahdollisesti langattomana), mutta järki on voittanut.

 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
12 674
Youtubessa on lihamiehillä nyt tuota Meater-mittaria, joka näyttää kanssa ihan kätevältä, mutta enpä tohtinut 100 € maksaa paistomittarista. Tuollainen Inkbird voisi olla ihan jees. Tuotekuva jätti vähän mielikuvitukselle tilaa, mutta tuo ei taida olla langaton vaan pitää olla piuhat antureista mittariin? Lähinnä mietin että aiheuttaako se murhetta jos ne tulee uuniluukun välistä.

Itsellä Siwasta (sic!) ostettu 4 euron perinteitä vaaliva paistomittari, jossa nykyään ikävä ominaisuus että se jumiutuu johonkin 82-83 asteeseen. Sen jälkeen pitää sitten arvailla ja ajoittain tarkistaa tuommoisella uuniin sopimattomalla mittarilla todellinen lämpö.

E: Vastaus löytyikin Inkbirdin tuotevideosta, eli ei ole langaton.
Halvoillakin pärjää mutta itse olen tykästynyt Meateriin. En tiedä mitä Inkbird osaa ja taitaa mutta ainakin Meater tallentelee kaikki kokkaustiedot sovellukseen ja sitä voi etänä lukea vaikka ei olisi kotona.
 
Liittynyt
29.12.2017
Viestejä
728
Tänä vuonna tehdään vähän erilaista, laatikoista pöytään tulee vain porkkana. Tilalle bataattimuusia joka maustetaan jollakin eksoottisella.

Kinkku tehdään tänä vuonna varaavassa takassa vaikka savustinkin löytyisi. Mittailin takan sisälämpöjä ja semmoinen 100 astetta pysyy helposti tuntikausia.

Erilaisia mereneläviä kuten simpukoita, silliä ja toki graavilohta tulee pöytä notkolleen. Graavaan itse eträ varmasti riittää. Saaristolaisleipää useampi limppu jotka jo leivottu ja piilotettu teineiltä että jäisi jotain itse juhlapöytään.

Rouva halusi myös koittaa garlic soup nimistä epsanjan ihmettä.

Hyvää joulua itse kullekin.
 

SweeneyTodd

Smooth Operator
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 750
Kinkku tehdään tänä vuonna varaavassa takassa vaikka savustinkin löytyisi. Mittailin takan sisälämpöjä ja semmoinen 100 astetta pysyy helposti tuntikausia.
Eli lämmitys ja tulien sammuttua uuniin? Tuleekohan tuosta mitään eroa makuun ihan perus uuniin verrattuna? Ihan mielenkiintoinen ja ympäristöystävällinen vaihtoehto kyllä kenellä mahdollisuus on.
 
Liittynyt
29.12.2017
Viestejä
728
Eli lämmitys ja tulien sammuttua uuniin? Tuleekohan tuosta mitään eroa makuun ihan perus uuniin verrattuna? Ihan mielenkiintoinen ja ympäristöystävällinen vaihtoehto kyllä kenellä mahdollisuus on.
Näin on ajatus, kun tulet sammuu niin mittailen ettei ole liian kuuma heti. Tuossa joku päivä mittasin kaksi tuntia tulien sammumisen jälkeen niin lämpötila oli tasan 100 tulipesässä ja tippui 5 tunnissa 85. Tuolla kyllä pienemmän kinkun paistaa helposti, siis semmoisen 3kg juhlakinkun. Iso luullinen ei tuohon mahtuisikaan ja vähän nippa nappa mutuna että lämmöt ei riittäisi tekemään siitä valmista. Mausta en tiedä, oletan että ihan samaa kamaa kuin uunissa siitä tulee.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 492
Makuasioistahan nämä on.

Itse meinasin ampua 80c asteeseen Kamadossa savustettuna.

"Kinkku on kypsää kun sen sisälämpötila on 75 astetta, parhaimmillaan savustettu ja grillattu joulukinkku on kuitenkin ylikypsänä, eli sen sisälämpötilan on annettu nousta n. 85 asteeseen. "
Itse tykkään 84-85asteisesta kinkusta: se alkaa ulkopinnasta hieman mureneen, mutta on kumminkin mehukas. 90-asteisen uskon hajoavan aika murusiksi leikatessa. Toki nämä on vähän myös käytetyn mittarista. Varsinkin perinteiset mittarit antaa helposti sinnepäin tulosta ja oikea lämpötila voi heittää reilusti.
 
Liittynyt
25.09.2021
Viestejä
50
Joo, kello 23 uuni päälle ja kinkku 5,5 kg paistumaan, ensin lämmöksi 200 ja klo 24 lämmöksi 120, herätys sitten klo 6.30 tilanteen tarkastamiseksi. Tykkäämme kypsästä kinkusta, niin ja nyt alkoi joululoma. HYVÄÄ JOULUNODOTUSTA!
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
1 234
Testaukseen menee saaristolaisleipä (resepti bongattu Hesarista):

Ohjeella syntyy kolme saaristolaisleipää

1 litra appelsiinitäysmehua

75 g eli 1,5 pakettia tuorehiivaa

3 ½ dl siirappia

1 rkl suolaa

4 dl kaljamaltaita

3 dl ruishiutaleita

3 dl ruisjauhoja

10 dl hiivaleipäjauhoja

■ Voitele kolme pitkänomaista, reilun litran kokoista leipävuokaa.

■ Lämmitä mehu kädenlämpöiseksi.

■ Vispaa joukkoon hiiva, samoin siirappi sekä suola.

■ Lisää mukaan kaljamaltaat, ruishiutaleet ja ruisjauhot ja viimeiseksi hiivaleipäjauhot. Sekoita taikina tasaiseksi.

■ Jaa taikina voideltuihin leipävuokiin. Täytä ne noin puoliväliin. Peittele vuoat liinalla. Anna kohota noin tunti, että vuoka on täyttynyt kohoavasta taikinasta.

■ Lämmitä uuni 175-asteiseksi. Ennen kuin panet vuoat uuniin, pistele taikinan pintaan haarukalla pieniä reikiä.

■ Pane leivät uuniin paistumaan toiseksi alimmalle tasolle. Paistoaika 1 ½ tuntia.

■ Paistamisen loppuvaiheessa sekoita vesilasiin puolet vettä ja puolet siirappia. Valele leipiä pari kertaa ennen kuin otat ne uunista. Näin saat leipiin kauniin pinnan. Loppuvaiheessa voit tämän lisäksi myös peittää leivät uunissa leivinpaperilla, jotta pinta ei tummu liikaa.

■ Anna leipien jäähtyä kunnolla paistamisen jälkeen ennen kumoamista. Leivät on parhaimmillaan päivä tai pari päivää paistamisen jälkeen.

Ja tämän kaveriksi Teresa Välimäen savulohi-vuohenjuustotartar

Teresa Välimäen savulohi-vuohenjuustotartar
  • Paketti kylmäsavulohta
  • Paketti pehmeää vuohenjuustoa
  • 2–3 rkl sitruunamehua
  • Puoli nippua hienonnettua ruohosipulia ja/tai tilliä
  • Suolaa ja mustapippuria
Lisäksi

  • Saaristolaisleipää
  • Voita
Valmistusohjeet

  1. Hienonna kylmäsavulohi pieneksi. Lisää vuohenjuusto, sitruunamehu sekä hienonnettu ruohosipuli ja tilli. Mausta mustapippurilla. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa. Jos lohi on kovin suolaista, suolaa ei välttämättä tarvita. Sekoita kaikki ainekset ja anna makujen tasaantua hetken aikaa.
  2. Leikkaa saaristolaisleivästä ohuita viipaleita. Voitele leivät kummaltakin puolelta ja paahda viipaleet pannulla rapeiksi. Tarjoa tartar leipäsiivujen päällä.
 

Fox-x

Tukijäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
847
Itsellä tänä jouluna ensimäistä kertaa potkallinen kinkku. Ja myös leivinuunissa paistaminen tulee nyt tutuksi.
3kilon harjoituskinkun paistoin jo uudeksivuodeksi, yllättävän hyvin osui uunin lämmitys ja lämmöt kohilleen. Harjoituskinkun jätin 85asteeseen, oli mukaan mehevä.
Tämän aaton kinkun haluan vetää hiukan yli, lähemmäs 90astetta.

Onko kenelläkään kokemusta että kannattaako leivarissa käyttää paistopussia vai ei? Aiempina vuosina olen paistopussia käyttänyt kun sähköuunissa tein.



Edit: kinkulle loistava kuorrutus on seuraavanlainen: 2-4rkl siirappia,1- 2rkl sinappijauhetta ja 2rkl ruokosokeria. Nämä paahtaa 200-230 asteisessa uunissa niin kinkkuun tulee mukavan makeansuolainen pinta.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
21 886
Itsellä tänä jouluna ensimäistä kertaa potkallinen kinkku. Ja myös leivinuunissa paistaminen tulee nyt tutuksi.
3kilon harjoituskinkun paistoin jo uudeksivuodeksi, yllättävän hyvin osui uunin lämmitys ja lämmöt kohilleen. Harjoituskinkun jätin 85asteeseen, oli mukaan mehevä.
Tämän aaton kinkun haluan vetää hiukan yli, lähemmäs 90astetta.

Onko kenelläkään kokemusta että kannattaako leivarissa käyttää paistopussia vai ei? Aiempina vuosina olen paistopussia käyttänyt kun sähköuunissa tein.



Edit: kinkulle loistava kuorrutus on seuraavanlainen: 2-4rkl siirappia,1- 2rkl sinappijauhetta ja 2rkl ruokosokeria. Nämä paahtaa 200-230 asteisessa uunissa niin kinkkuun tulee mukavan makeansuolainen pinta.
Kannattaa ehkä vielä miettiä tuota lopullista lämpötilaa.. 80-85C kinkun olen aina syönyt ja koko lapsuuteni tehtiin potkakinkkuja kotona. Voi jäädä kuivaksi. Vielä enemmän näin, jos et käytä paistopussia.
 

Fox-x

Tukijäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
847
Kannattaa ehkä vielä miettiä tuota lopullista lämpötilaa.. 80-85C kinkun olen aina syönyt ja koko lapsuuteni tehtiin potkakinkkuja kotona. Voi jäädä kuivaksi. Vielä enemmän näin, jos et käytä paistopussia.
Juu vielä en ihan kiveen ole hakkanut tuota lämpötilaa. Jäi vain häiritsemään kun tein sen harjoituskinkun (3kg juhlakinkku) ja paistoin sen 85c asti, se silti oli vähän liian kiinteä omaan makuun. Ei pystynyt nyhtämään suikaleita irti kuten sellaisessa ylikypsästä:sad:

Vanhemmilla on ollut tuollaisia potkallisia aina ja heillä on vedetty sinne 90c paikkeille ja on ollut hyvä. Ei vaan halua itse tuollaista 6kilon mötikkää pilata, sen takia tässä mietinnässä se lämpötila. 3kilon kinkulle se ei niin justiinsa ole :cigarbeye:
 
Liittynyt
09.10.2020
Viestejä
271
Itse tykkään kanssa kypsemmästä kinkusta, ja olen itse paistanut jonnekin sinne 85-86 asti tai yli, ilman paistopussia tai kuorrutuksia. Varmaan johtuu siitä että kotona paistettiin kinkku leivinuunissa yön yli kypsäksi asti. Mistään asteista en osaa sanoa mitä ne oli, kotona ei harrastettu paistomittareita.

Tänä vuonna tuleekin sitten kinkku ns tunteella, sattui paistomittari hajoamaan sopivasti joulun alla enkä ehdi/jaksa hakea uutta.
 
Liittynyt
13.01.2021
Viestejä
842
Tänä vuonna kinkku ostetaan valmiina siivuina kaupasta, koska syöjiä kinkulle on aika vähän, mutta pääruokana on itse kasvatettu kalkkuna. Vähän myöhässä olen mutta just aamulla laitoin suolaliemeen lillumaan ja jouluaamuna menee uuniin. Toivottavasti saa tarpeeksi suolaa sisäänsä kahdessa vuorokaudessa, kun ajaksi suositellaan 3-5 vuorokautta. Onnistuu se loppu pintasuolaamallakin ja täytteeksi juureksia ja sen sellaista.
 
Liittynyt
24.10.2016
Viestejä
145
Youtubessa on lihamiehillä nyt tuota Meater-mittaria, joka näyttää kanssa ihan kätevältä, mutta enpä tohtinut 100 € maksaa paistomittarista. Tuollainen Inkbird voisi olla ihan jees.
Itselläni on ollut muutaman vuoden Meater ja ei voi kuin kehua. Ainoa huono puoli on, ettei bluetoothin kantama olle kovin kummoinen. No, aina löytyy esim. tabletti tmv. hoitamaan seurantaa.

Motonetissa on nyt kantisasiakkaille 69,90 €.

Edit: Itse otsikkoon liittyen, meinaan tehdä kinkulle (+80°C) vaahterasiirappiglaseerauksen.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
1 353
Inkbirdistä sen verran vielä että tässä minun versiossa on kaksi mittapäätä, toinen menee kinkkuun ja toinen menee uuniin mittaamaan uunin lämpötilaa. Kännykän BBQ Go appi näyttää lämpötilan ja lämpötilan graafina ajan mukaan. Tästä inkbirdistä löytyy myös neljän mittapään versio.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
546
Uitin oman, n. 3kg kinkun +75 °C , 14h.
Äsken kuumat vedet pois, ja pussissaan parvekkeelle jäähtymään.
kinkku.jpg

Murean näköinen on ainakin. Illemmalla pussista pois, ja väri pintaan uunissa.
Katellaan sit millainen tuli. :eat:
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
12.04.2018
Viestejä
1 276
11kg tuoresuolattu juhlakinkku paistettu ja kuorrutettu. 85 sisälämpö ja 110 asteessa, ritilällä ja toki ilman pussia. Noin 9 tuntia kesti. Lähtölämpö 15.
 

Fox-x

Tukijäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
847
11kg tuoresuolattu juhlakinkku paistettu ja kuorrutettu. 85 sisälämpö ja 110 asteessa, ritilällä ja toki ilman pussia. Noin 9 tuntia kesti. Lähtölämpö 15.
Yllättävän nopeaa on tullu, itsellä menny paistaessa melkein aina järkiään 1.5x kinkun paino. Tänään illasta menee 6kilon jössikkä uuniin, veikkaan että 8-9h menee aikaa.
 
Liittynyt
12.04.2018
Viestejä
1 276
Yllättävän nopeaa on tullu, itsellä menny paistaessa melkein aina järkiään 1.5x kinkun paino. Tänään illasta menee 6kilon jössikkä uuniin, veikkaan että 8-9h menee aikaa.
Jep, koostumuksen mukaan. Kellolla paistavat pääsevät vain hehtaarille. Hyvä suola mutta läskiä olisi saanut olla enemmän.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
1 353
Kinkun sisälämpötila on nyt 54 ja uunin lämpötila noin 93. 5kgn kinkku, kiertoilmauuni ja paistopussi käytössä. Tavoite on saada ylikypsä kinkku joulupöytään.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
237 574
Viestejä
4 166 761
Jäsenet
70 425
Uusin jäsen
Juhizi

Hinta.fi

Ylös Bottom