Virallinen kinkunpaisto 2022 + muut jouluruuat ja juomat

Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
1 361
Onko kiertoilmasta hyötyä kun käyttää paistopussia?
Saa nähdä, luulisi pitävän kinkun mehukkaampana kuin ilman paistopussia? Ja kinkun nesteet saa paremmin talteen jos ja kun jaksaisi laittaa ne talteen pakkaseen kastikepohjiksi.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
22 086
Onko kiertoilmasta hyötyä kun käyttää paistopussia?
Tämä on hyvä kysymys. Ainakin lämpö on tasaisemmin jakautunut ja joissain tuulettimissa on myös vastus, niin sieltä voi tulla kuumaa ilmaa.

Saa nähdä, luulisi pitävän kinkun mehukkaampana kuin ilman paistopussia? Ja kinkun nesteet saa paremmin talteen jos ja kun jaksaisi laittaa ne talteen pakkaseen kastikepohjiksi.
Tämä on totta, paistopussi on täälläkin kohta käytössä. Ja nesteistä tekee kastikkeen vaikka heti :) Myös jääkaappi toimii, jos on tilaa kinkun jälkeen.

Yksi hyvä resepti tuhdille BBQ-kastikkeellle:

  • 0.33L pullo tai tölkki sokerillista coca-colaa. Sokeri tässä on pakko, ei voi tietää miten nuo muut aineet reagoi. En käyttäisi lightiä, edes varalla.
  • 1 prk Rainbow tai Lidl -bbq kastiketta
  • 0.33L paistolientä
  • (loraus omena/kirsikkamehua, jossa on aitoa sokeria, eikä makeutusaineita)

Pistetään pannuun, sekoitetaan vimmatusti kiehuvana täydellä teholla. Jos ei sekoita, niin palaa pohjaan. Noin 5min ja on tuhti, kaunis kastike.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
22 086
Oma näkemys on se, että pussissa kinkku höyrystyy ja keittyy eikä paistu.
Tässä on monia mielipiteitä, mutta itse kuitenkin otan läskin (suurin osa) ja mahdollisen nahan pois joka tapauksessa. Niin ei se päällisen ruskistus ole pääasia. Pinnat voi sitten kuorruttaa ja/tai laittaa uunnissa vielä sen jälkeen kuntoon.

Lisäksi paistopussi tekee siivoamisesta niin paljon helpompaa.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
1 361

"– Kun liemen pakastaa esimerkiksi jääpalamuotteihin, siitä voi sitten myöhemmin näppärästi napata yhden jäisen kuution lihalientä poreilemaan ruokaan, Ritvanen toteaa."

Tätä vinkkiä meinasin. Mutta otin tuon sinun BBQ-kastikereseptin talteen. Pitää joku kerta kokeilla.
 
Liittynyt
12.04.2018
Viestejä
1 287
Tässä on monia mielipiteitä, mutta itse kuitenkin otan läskin (suurin osa) ja mahdollisen nahan pois joka tapauksessa. Niin ei se päällisen ruskistus ole pääasia. Pinnat voi sitten kuorruttaa ja/tai laittaa uunnissa vielä sen jälkeen kuntoon.

Lisäksi paistopussi tekee siivoamisesta niin paljon helpompaa.
Kinkku ritilälle ja alle syvä pelti, jossa vettä kosteutta tuomaan. Ei aiheudu sotkua. Litkut maitotölkkiin lopuksi. Pellin ja ritilän pyyhkäsee helposti. Se sotkeutuisi kuorrutuksessa kuitenkin. Läskin poisto pn jo pyhän häväistys :)
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
22 086
Kinkku ritilälle ja alle syvä pelti, jossa vettä kosteutta tuomaan. Ei aiheudu sotkua. Litkut maitotölkkiin lopuksi. Pellin ja ritilän pyyhkäsee helposti. Se sotkeutuisi kuorrutuksessa kuitenkin. Läskin poisto pn jo pyhän häväistys :)
Jätän pienen kerroksen, muuten tulee valitusta. Mutta varsinkin halvoissa kinkuissa sitä on jopa 4-5cm kerros, niin se trimmataan 1cm paksuiseksi.

Etkä saa paistolientä helposti talteen noin :)


"– Kun liemen pakastaa esimerkiksi jääpalamuotteihin, siitä voi sitten myöhemmin näppärästi napata yhden jäisen kuution lihalientä poreilemaan ruokaan, Ritvanen toteaa."

Tätä vinkkiä meinasin. Mutta otin tuon sinun BBQ-kastikereseptin talteen. Pitää joku kerta kokeilla.
Kuulosta fiksulta. Ja periaatteessa voit ottaa minkä vaan reseptin, jossa on lihalientä ja korvata sen tuolla paistoliemellä.

Redusoinnilla, jota tuossa reseptissä tehdään, on tarkoitus vaan tuottaa paksu kastike ilman suurustetta ja paljon rikkaammalla maulla. Siitä vaan haihdutetaan turhat nesteet.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
12 844

"– Kun liemen pakastaa esimerkiksi jääpalamuotteihin, siitä voi sitten myöhemmin näppärästi napata yhden jäisen kuution lihalientä poreilemaan ruokaan, Ritvanen toteaa."

Tätä vinkkiä meinasin. Mutta otin tuon sinun BBQ-kastikereseptin talteen. Pitää joku kerta kokeilla.
Mä en oo tätä oikein koskaan ymmärtäny. Kuka haluaa että joku lihakeitto tai paistettu jauheliha maistuu joulukinkulta? Se liemi on kyllä niin voimakas maultaan että teki minkä ruuan vaan niin kinkun maku peitää sen.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
410
Joihinkin ruokiin tuo kinkkun maku sopii mainiosti. Ja suomesta saa heikosti porsaan tai kinkun liemikuutioita. Itse kannatan tätä säästöä. Oikeastaan tuolle ihrallekin pitäisi keksiä jokin sopiva ruoka.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
22 086
Joihinkin ruokiin tuo kinkkun maku sopii mainiosti. Ja suomesta saa heikosti porsaan tai kinkun liemikuutioita. Itse kannatan tätä säästöä. Oikeastaan tuolle ihrallekin pitäisi keksiä jokin sopiva ruoka.
Sitä voi laittaa maggaraan ja tehdä itse kotona. Kunhan vaan ei ällötä, niin tuota voi/pitää laittaa vähärasvaisen lihan kanssa makkarapuristimeen ja puristaa se luonnonsuoleen. Kuulostaa groteskimmalta kuin oikeassa elämässä on. Lisäksi artesaanimakkara on hyvää.
 
Liittynyt
13.01.2017
Viestejä
2 053
Alkaa olemaan kohta alueella.

Sitten Kinkku Kamadosta ulos.
Keltainen sinappi-Smoky Apple kinkun päälle ja sitten vaan korppujauhoa niskaan. Pinnat Kamadossa ja siinä olis.
Eka Kinkku Kamadossa.


Screenshot_2022-12-23-17-15-34-97_b34ed884f3940635375bea1e8518223a.jpg
 
Liittynyt
29.12.2017
Viestejä
740
IMG_20221223_093151.jpgIMG_20221223_190458.jpg

Chuck roll 2kg palanen, eli naudan hartiaa savustettu 8 tuntia. Annoin pari tuntia levätä kääreissä. Erinomainen maku, briskettiin verrattuna vähemmän"naudan" makua.

Yöksi 4kg kinkku varaavaan takkaan, ylikypsää tehdään siitäkin.
 
Liittynyt
07.01.2017
Viestejä
223
Kinkun paistan aina ritilällä ilman paistopussia, alle uunipelti, jossa vettä. Kinkku 200° uuniin ja puolen tunnin jälkeen lämpö 100°. Saa olla uunissa kunnes sisälämpö uunin mittarin mukaan 80°. En tiedä kuinka tarkka on, mutta noin tulee hyvä. Kamara ja rasva pois pinnasta (muuten tulee sanomista) ja kinkku takaisin 200° uuniin ottamaan väriä. En kuorruta millään.

Joulupöytään kinkun lisäksi rosollia, imellettyä perunalaatikkoa, piparjuurella maustettuna punajuurilaatikkoa, graavisiikaa, graavilohta, kylmäsavulohta, savustettua lohta, sipulisilliä, mätiä+punasipulia ja ehkä joku vihreä salaatti. Joulupäivänä paistetaan kalkkunarulla. Sen paistoliemestä tulee loistava kastike. Leipänä on Tuomon Luomun juureen tehty ruisleipä.
 
Liittynyt
13.01.2021
Viestejä
872
Ite oon luullisen 6kg kinkun paistanut aina ilman mittaria 1,5h eka kilo ja seuraavat kilot tunti per kilo. Olisiko eka puolituntinen ollut 180 asteessa ja loput 150. Onko kenelläkään hyvää käsitystä miten toimisi parhaiten luuton juhlakinkku, paino 2,2kg.
 
Liittynyt
02.01.2018
Viestejä
829
Myös jätän kuorruttamisen tänä vuonna pois.
Jääpähän yksi vaihe vähemmän.
 
Liittynyt
13.01.2017
Viestejä
2 053
Tuonne grillit ja grillaus - ketjuun oman kinkun postasin kun Kamado ollut keväästä asti käytössä joten piti testata kinkkua sillä.

Omenasavupaloja pari kappaletta ja 120c kahdeksan tuntia. Parin tunnin välein kostutin pinnan omenamehun kanssa.

Tässä kuva kun tuli ulos. Tämän jälkeen Smoky Apple-keltainen sinappi sekoite ja korppujauhot päälle ja takaisin uuniin hakemaan lopullinen pinta.

Hyvää Joulua, kaikille!
IMG-20221223-WA0017.jpg
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
120
6 kiloinen luuton tuoresuolattu kinkku sujahti juuri 200 asteiseen uuniin, jonka lämpö pudotetaan 100 pintaan pikkuhiljaa, kello herättää 03.00 ja jatko päätetään silloin, eiköhän se siitä.

edit, kolmelta otin uunista ja kasilta sai kinkku sinappihunnun, toimii!
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
1 236
Testaukseen menee saaristolaisleipä (resepti bongattu Hesarista):

Ohjeella syntyy kolme saaristolaisleipää

1 litra appelsiinitäysmehua

75 g eli 1,5 pakettia tuorehiivaa

3 ½ dl siirappia

1 rkl suolaa

4 dl kaljamaltaita

3 dl ruishiutaleita

3 dl ruisjauhoja

10 dl hiivaleipäjauhoja

■ Voitele kolme pitkänomaista, reilun litran kokoista leipävuokaa.

■ Lämmitä mehu kädenlämpöiseksi.

■ Vispaa joukkoon hiiva, samoin siirappi sekä suola.

■ Lisää mukaan kaljamaltaat, ruishiutaleet ja ruisjauhot ja viimeiseksi hiivaleipäjauhot. Sekoita taikina tasaiseksi.

■ Jaa taikina voideltuihin leipävuokiin. Täytä ne noin puoliväliin. Peittele vuoat liinalla. Anna kohota noin tunti, että vuoka on täyttynyt kohoavasta taikinasta.

■ Lämmitä uuni 175-asteiseksi. Ennen kuin panet vuoat uuniin, pistele taikinan pintaan haarukalla pieniä reikiä.

■ Pane leivät uuniin paistumaan toiseksi alimmalle tasolle. Paistoaika 1 ½ tuntia.

■ Paistamisen loppuvaiheessa sekoita vesilasiin puolet vettä ja puolet siirappia. Valele leipiä pari kertaa ennen kuin otat ne uunista. Näin saat leipiin kauniin pinnan. Loppuvaiheessa voit tämän lisäksi myös peittää leivät uunissa leivinpaperilla, jotta pinta ei tummu liikaa.

■ Anna leipien jäähtyä kunnolla paistamisen jälkeen ennen kumoamista. Leivät on parhaimmillaan päivä tai pari päivää paistamisen jälkeen.

Ja tämän kaveriksi Teresa Välimäen savulohi-vuohenjuustotartar

Teresa Välimäen savulohi-vuohenjuustotartar
  • Paketti kylmäsavulohta
  • Paketti pehmeää vuohenjuustoa
  • 2–3 rkl sitruunamehua
  • Puoli nippua hienonnettua ruohosipulia ja/tai tilliä
  • Suolaa ja mustapippuria
Lisäksi

  • Saaristolaisleipää
  • Voita
Valmistusohjeet

  1. Hienonna kylmäsavulohi pieneksi. Lisää vuohenjuusto, sitruunamehu sekä hienonnettu ruohosipuli ja tilli. Mausta mustapippurilla. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa. Jos lohi on kovin suolaista, suolaa ei välttämättä tarvita. Sekoita kaikki ainekset ja anna makujen tasaantua hetken aikaa.
  2. Leikkaa saaristolaisleivästä ohuita viipaleita. Voitele leivät kummaltakin puolelta ja paahda viipaleet pannulla rapeiksi. Tarjoa tartar leipäsiivujen päällä.
Itse itselleni vastaten testien jälkeen, leipä on kyllä hyvää mutta tuo savulohi-vuohenjuustotartar ei oikein ole vaivan väärti. Kyllä joku katkarapu-versio on parempi leivän kanssa (katkarapukimara, katkarapuskagen)
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
4 132
Alkaa olemaan kohta alueella.

Sitten Kinkku Kamadosta ulos.
Keltainen sinappi-Smoky Apple kinkun päälle ja sitten vaan korppujauhoa niskaan. Pinnat Kamadossa ja siinä olis.
Eka Kinkku Kamadossa.


Kadonnut veli.
Oli pakko nostaa lämpöjä sen 20 astetta ettei ihan koko yötä menisi. Teurastajanpaperi käyttöön 65C kohdalla.

Edit: Nostanen vieläkin. Alkuun 80C toista tuntia savua, jonka jälkeen 100C 8 tuntia.
 

Liitteet

Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
769
Piti ihan takkakokkausta kokeilla eka kertaa. 4,5kg kinkku. 5 tuntia ja sisälämpö n. 90. Kinkun vierestä mitattuna oli vajaa 100 astetta mittarissa kinkun ollessa tavoitelämpötilassa. Lasiluukulle hohtosuojaksi vähän foliota, tiedä sitten oliko hyötyä.
 

Liitteet

Viimeksi muokattu:

Kautium

IOdootti
Tukijäsen
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
19 673
Hallelujaa! Terve 5kg juhlakinkku on syntynyt 79-asteisena noin 6,5h pussissa kypsyttelyn jälkeen! Niskaan lopuksi omatekoinen sinappi-korppujauhohuntu pikaisella 220-asteen rusketuksella. Muutaman siivun koestin näin iltavilakalla ja totesin punaviinin kanssa täydelliseksi. Nyt läski folioon ja odottelemaan karjalanpaistin ja muiden höysteiden kanssa aaton ruokafiestaa. Lohi pitää savustaa vielä vähän ennen ruokailua. Ai ettien että.

Hyvää joulua!
 
Liittynyt
21.07.2021
Viestejä
179
Höpöhöpö. Kinkku on parhaimmillaan silloin kun se melkein murenee leikatessa.
Ei mikään ihme, että suomalainen "ruokakulttuuri" on ala-arvoista ja voi edelleen huonosti.
Tuossa yksi oiva esimerkki miksi, eikä se ole makuasia.
 

Fox-x

Tukijäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
858
Uuninlämmitys meni aivan nappiin, paisto lämpö pysyi siinä 120c paikkeilla koko yön. Yhden maissa löin kinkun uuniin ja nyt otin pois, sisälämpö pois otettaessa 85c, tavoite 88c. Nyt saa vetäytyä pari tuntia ja sen jälkeen kuorrutusta tekemään.

Ja juttu itselle oli että kesällä ostamani halpa Obh:n riisinkeitin osaa keittää riisipuuroa, tuo riisipuuron keitto on ollut itselle se tympein rasti :tup: Nyt on puuro pöhisemässä ja kaikki valmiina joulua varten.

Hyvät joulut koko foorumin väelle!
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
22 086
Unohdin ottaa kinkun huoneenlämpöön, niin menee vähän myöhempään. Saattaa hunnuttelu jäädä, jos nälkä yltyy kovaksi.

Lisäksi -50% tarttui mestarin kinkku mukaan hintaan 20€ / 3kg.

Ei mikään ihme, että suomalainen "ruokakulttuuri" on ala-arvoista ja voi edelleen huonosti.
Tuossa yksi oiva esimerkki miksi, eikä se ole makuasia.
Olen kerran onnistunut mokaamaan kinkun, kun paistomittari oli rikki. Siitä tuli juuri huonoa ylikypsää, eli se kuiva ja karkea ja mureneva. Täällä on sen verran kokeneita kinkunpaistajia muut kuitenkin, että tällaista ei tapahdu ja se ylikypsä kinkku on vielä tarpeeksi mehukas ja ei tunnu huonolta suussa. Ylikypsää saa niinkin, että tulee kovaa ja kuivaa.

Ja jos ei ole, niin 1-1.5h / kg saa hyvän estimaatin, ettei tule tuollaista.
 
Liittynyt
14.12.2016
Viestejä
338
6kg Kinkku kiertoilmauunissa n. 15h 80°C päälle dijon-sinappi, väinönputkisiirappi ja korppujauho huntu. Noin 80 C sisälämpöön asti jaksoi paistella, erinomaista vaikka alunperin tarkotus oli vetää n. 85, mutta mietolämpö olisi vaatinut lisää aikaa vielä.
 
Liittynyt
21.07.2021
Viestejä
179
Meinaatko että muualla maailmassa ei syödä ylikypsää possua?
Ei tule heti mieleen, että Espanjassa tai Italiassa valmistettaisiin suolapumpattua rasvamönjää useiden tuntien ajan ja peitettäisiin sen maku vahvalla sinapilla yhdistettynä sen paistamiseen kuivaksi.

Mun betsit: only on Finland
 
Liittynyt
04.09.2018
Viestejä
2 212
Ei tule heti mieleen, että Espanjassa tai Italiassa valmistettaisiin suolapumpattua rasvamönjää useiden tuntien ajan ja peitettäisiin sen maku vahvalla sinapilla yhdistettynä sen paistamiseen kuivaksi.

Mun betsit: only on Finland
Nuo kun kerran pääsisivät maistamaan kunnollista 95-asteeseen paahdettua kinkkua sinapilla voidellun ruisleivän päällä niin taitaisi jäädä oliivit ja makaronit odottamaan huonompia aikoja.
 
Liittynyt
27.06.2017
Viestejä
316
Alkuviikosta oli ajatus käydä ostamassa tarjouskinkku, jos paikallisista marketeista löytyy.
 
Liittynyt
13.01.2021
Viestejä
872
Nuo kun kerran pääsisivät maistamaan kunnollista 95-asteeseen paahdettua kinkkua sinapilla voidellun ruisleivän päällä niin taitaisi jäädä oliivit ja makaronit odottamaan huonompia aikoja.
Jos espanjalainen ruoka on yhtään tuttua niin tietänet että niillä on liharuokia, pihvejä ja makkaroita aika paljon enemmän kuin meillä suomalaisilla ja lisäksi ovat aika voimakkaan makuisia. Ei siinä joulukinkku kovin kummoista vaikutusta tee.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
12 844
Täytyy myöntää että tän vuoden joulun kunkku oli ehdottomasti KASTIKE. Oli valmiiks purkissa ostettu joku pippurikastike, mutta toi kummasti eloa jouluruokiin ja varsinkin kinkkuun. Yleensä kinkkuun kyllästyy eväänäkin parissa päivässä laatikkoineen, mutta kun sekaan töppää vielä kastikkeen niin jo vain maistuu kaikki paremmalta. Pitää muistaa tehdä jatkossakin.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
240 115
Viestejä
4 196 041
Jäsenet
70 850
Uusin jäsen
kalmari69

Hinta.fi

Ylös Bottom