Omasta päästä, täysin omaan hataraan muistiin luottaen sanoin että tulee jollain halvemmalla prosessilla, kuvitellen että ei tarvita piirisarjoille, yms uusinta prosessia.
Mutta mitä piirejä se Intel meinaa siellä TSMC:llä teettää? Eikö omat 22 nm ja vanhemmat prosessit riitä näille?
IO-ohjain-piireille ei tosiaan tarvita uusinta prosessia, koska niissä ei tarvita maksimaalista nopeutta tai energiatehokkuutta suurelle määrälle logiikka, ja koska niissä on paljon IO-transistoreita, jotka ei skaalaudu pienemmiksi, niille vanhempi tulkee helposti halvemmaksi, erityisesti jos on niitä vanhoja tehtaita jotka muuten idlaisivat.
Ja Intelin normaali toimintatapa on ollut niiden valmistaminen omalla vanhemmalla prosessilla.
Perinteisesti Intel on myös valmistusprosesseissaan panostanut maksimaaliseen kellotaajuuteen (virrankulutuksen ja suunnittelun helppouden kustannuksella), TSMC taas enemmän tiheyteen, halpaan hintaan ja virrankulutukseen pienemmillä kellotaajuuksilla, sekä siihen että siellä ei ole mitään kummallista vaan asiakkaan on helppo ottaa prosessi käyttöön.
Tämä on toisaalta hiukan vähentänyt intelin "vanhojen" prosessien optimaalisuutta IO-piireille, kun se maksimaalisen kellotaajuuden optimointi on niissä turhaa.
Eli Intel tosiaan voi IO-ohjainpiirinsä valmistaa omissa vanhoissa tehtaissaan, mutta
1) Kun Intel laski, että oma kapasiteetti ei riitä kaikkeen, jotain pitää ulkoistaa. Ihan järkevä toimintatapa oli ekana valita ulkoistettavaksi ne "helpot tapaukset" eli ne pienet IO-piiri jotka TSMClläkin menisi vanhalla prosesilla.
2) Kun suunnitellaan joku uusi IO-piiri, jossa paljon uutta(että ei ole vaan vanhan viilausta) se voi olla Intelillekin helpompi saada toimimaan TSMCn prosessilla kuin omallaan johtuen intelin prosessien "kummallisemmista" rajoituksista
3) IO-piirin virrankulutus voi TSMCn vanhalla prosessilla olla inasen pienempi kuin Intelkin vanhalla prosessilla, tosin ero lienee hyvin pieni.
Mutta, nyt kun "10nm" prosessi on ollut jo ongelmissa, tämä on muuttanut: Tämä tarkoittaa että Intelillä on kiinnostusta siirtää myös varsinaista suurella nopeudella laskevaa logiikkaa, ei vain IOta valmistettavaksi TSMCllä. Mutta:
1) Intelin CPU-puolella on vielä runsaasti custom-designia Intelin omille prosesseille joten niiden siirtäminen TSMClle ei suju niin nopeasti
2) Intelin omat (suuriin kellotaajuuksiin optimoidut valmistusprosessit) on olleet intelille selvä kilpailuetu aiemmin, joten Intel ei tämänkään takia niin mielellään siirrä CPUitaan muualle, vaikka tämä kilpailuetu ei tällä hetkellä pädekään.
3) Erillisnäyttikset taas on Intelille "uusi asia" (tai no, asia missä intelillä oli >20 vuoden tauko) ja vaikka ne jossain määrin perustuvat Intelin aiempiin integroituihin näyttiksiin, niiden designissa on silti vähemmän Intelin prosesseille tehtyä custom-kamaa
Eli intelille luonnollista ensin siirtää TSMClle uusia erillisnäyttiksiään sekä esim. FPGA-piirejään. Mutta jos alkaa vaikuttaa siltä, että edelleen parin vuoden päästä TSMCllä on myös useampiin kellotaajuuksiin kykeneviä prosesseja, se motivoi Inteliä porttaamaan myös CPU-designinsa TSMClle
Ja huhuthan sanoo nyt että "Ponte Vecchio" (se HPC-version Xe:stä) tulisi TSMCn prosessilla.