Virallinen: AMD vs Intel keskustelu- ja väittelyketju

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Sampsa
  • Aloitettu Aloitettu
Qualcom huhujen mukaan kiinnostunut ostamaan palasen tai ehkä jopa koko intelin. Jos tätä ajatusketjua jatkaa niin paljonkohan nvidia olisi valmis maksamaan x86 lisenssistä intelille. Vai lieköhän arm+windows lähtee lentoon ja ei enää ehkä ole samanlaista kiinnostusta x86 lisensseihin kuin mennävuosina kun arm-markkinakin voi olla melkoisen iso. Huhujen mukaan qualcomilla jonkinlainen ajallinen yksinoikeus arm+win11 puolelle. 2025 huhujen mukaan nähdään muiltakin kuin qualcomilta win11 arm ratkaisuja(mediatek cpu+nvidia gpu?)

lähde qualcom huhu: Qualcomm approached Intel about acquisition, report claims
Ei varmasti koko inteliä ole ostamassa, vaan korkeintaan palasia. Ymmärtääkseni intelillä on jotain rönsyjä, jotka joutaisi ihan hyvin myydä.
 
Ei varmasti koko inteliä ole ostamassa, vaan korkeintaan palasia. Ymmärtääkseni intelillä on jotain rönsyjä, jotka joutaisi ihan hyvin myydä.
Hulluintahan tässä on se, että intelin market cap tämän päivän kurssilla 93miljardia dollaria. Nvidia juuri sai päätöksen sisään omien osakkeiden ostamisesta 50 miljardilla ja siihen päälle aikaisemmat osakkeiden osto-ohjelmat. Qualcomin market cap about 188miljardia dollaria. Tomshardwaren artikkelihan spekuloi koko intelin ostamisesta tai osista. Jos qualcom ostaisi koko intelin niin qualcomin kannalta turhat rönsyt vois myydä veks tai listata pörssiin. Intelin nykyisessä market cap:ssa taitaa olla mukana vielä altera ja varmaan mobileeye omistuksetkin(erillinen pörssiin listattu yritys) vaikuttaa intelin market cap:iin.

Viime kädessä vaikka jollain olisi rahat ja motivaatio ostaa koko intel niin kilpailuviranomaisilla voi olla asiaan sanottavaa.
 
No juu, se unohtui. Pääasiallinen markkina Qualcommille on kuitenkin mobiilisirut.
Tällä hetkellä ilmapiiri on pikemminkin big techiä palasiksi purkava kuin sen salliva, että joku kasvaisi entistä merkittävämmäksi. Kilpailuviranomaista voisi huolettaa tulevaisuuden qualcom joka hallitsee mobiili, x86 kuluttaja+konesali ja valmistus. On imho. ihan perusteltua kysyä voiko tuollainen teoreettinen kauppa edes mennä läpi sellaisenaan. Tästä toki päästään takaisin siihen, että jos jotain on tapahtumassa qualcom varmaan haluaisi jonkun tietyn osan intelistä ja riittäisikö esim. x86 lisenssi versus koko cpu bisneksen ostaminen.

Tyyliin kilpailuviranomaiset haluavat estää jo etukäteen allaolevien kaltaiset keissit kun jälkikäteen "korjaaminen" paljon vaikeampaa. En nyt kuitenkaan avaa noita linkkejä tätä enempää kun saattaa johtaa off topikkiin. Lisäsin nuo vain tukemaan argumenttia siitä, että kilpailuviranomaiset tutkivat bigtech kauppoja tarkkaan tällä hetkellä välttääkseen samankaltaiset virheet mitä tapahtui menneisyydessä.

Reutersin artikkeli varmaan paras mitä qualcom ostaa inteliin huhuun liittyen on olemassa. Osia tai kokonaan spekuloidaan siinäkin https://www.reuters.com/markets/dea...-takeover-recent-days-wsj-reports-2024-09-20/
 
Viimeksi muokattu:
Olisi mielenkiintoista nähdä testiä Windows puolella. Harmittaa myös datan puute puhtaan Winukan kanssa. Nimittäin kiinnostaisi nähdä vaikuttaako tämä päivitys siihen miten AMD suosittelee tuolle 9950X:lle game bar käyttöönottoa, tuota suositustahan ei ollut 7950X kanssa. Tuohon vielä päälle vertailut 7950X kanssa ilman tuota game baria. Ei kukaan sattuisi tietämään tämmöisistä vertailuista? Itse yrittänyt googletella mutta aika huonosti löytyy yhtään mitään.:tdown:
Anandtech tämän tyylisiä testejä silloin tällöin teki. Mutta kaehean työlästä verrattuna mainoksista saatavaan rahaan. Joten tuskin kukaan tekee.
 
Qualcom huhujen mukaan kiinnostunut ostamaan palasen tai ehkä jopa koko intelin. Jos tätä ajatusketjua jatkaa niin paljonkohan nvidia olisi valmis maksamaan x86 lisenssistä intelille.
Ei Intel pysty yksin myöntämään lisenssejä x86:lle. Se olennaisin - eli x86-64 - on AMD:n tuotos ja he ovat lisensoineet sen Intelille. AMD tuskin haluaa uutta kilpailijaa itselleen.
 
Intel valmistelee paraikaa lokakuulle julkaistavaksi Arrow Lake-S työpöytäprosessoreita, jotka tullaan tuntemaan Core Ultra 2 -sarjana. Ne sopivat uuteen LGA1851-kantaan. Chiphell-foorumin tuoreimman huhun mukaan ensi vuodelle tarkoitetut Arrow Lake-S Refresh työpöytäprosessorit on peruttu. Näyttää siltä että lokakuun Arrow Lake-S tulevat olemaan markkinoilla jopa kaksi vuotta, kun seuraavan sukupolven Nova Lake tulee myyntiin vasta vuonna 2026.

 
Ensimmäiset testit uudella AGESAlla ovat ulkona. Vaikutus merkittävä joidenkin testien osalta, mutta mitätön monen muun. Pelitestit tulevat olemaan mielenkiintoisia.

Aika hassua, että amd väitti tämän olleen suunniteltu ja näkyvän lähinnä synteettisissä testeissä. Periaatteeahan windowsin pitäisi oasata pyörittää vain yhdellä chipletillä. Mutta ilmeisesti tuo ei toteudu, joten pienemmästä viiveestä on hyätyä. Ihme julkaiksu, kun tehot saadaat irti vasta kun käyttistä ja firmistä päivitetään.

e: otaetaas en verran takaisin, että eihän noissa testeissä kokonaisuudessa ollut mitään eroa. Pelitestejä odotellessa.
 
Viimeksi muokattu:
Selvästihän toi on suora vale AMD konsernin suunnasta, isot konsernit aina yrittää vetää ns. pointsit itselle eli että oli tarkoitus eli ei todellakaan, paska puhetta.

Itse isossa konsernissa työskennelyt jo reilu 29 vuotta (globaalisti ~85.000 työntekijää, Suomessa ~1000) ja aivan samaa touhu.

Insinöörit kun kämmää asioita (joita eivät ymmärrä käytännön tasolla=ei reaalimaailman tajua vaan ovat pelkästään lukeneita, eli toisten aiemmin tuoneita ajatuksia) kun me normaalit ihmiset (työntekijät) kerrotaan että tämä ja tämä asia on ihan perseestä eikä voi toimia että näethän sä itsekkin tuon asian, niin sitten ne pitää palaverejaan ja keksivät syyn miksi ei homma alunperin toiminut. Siis asia joista ei kukaan heistä edes ymmärtänyt ottaa huomioon.

Kaikki loppu ajatukset ja mahdollisuudet toimivasta tuotteesta tulevat käytännössä käyttäjiltä tai tuotannon työntekijöiltä kun eivät käsitä kuinka moniulotteinen asia voi olla. Näkevät täysin 2-ulotteisesti, jos ei lahjoja ole niin ei ole!

Se lopullinen toimiva tuote tulee loppujen lopuksi käyttäjien kokemuksien ja tuotannon työntekijöiden kehityksien kautta!

25v sitten luulin että Insinöörit on fiksuja, vitut, ihan vitun tyhmiä ne on, nähnyt asian kymmeniä ja kymmeniä kertoja. Asioita joita Insinöörit suunnitelleet, niin heti olen monesti nähnyt minuutin sisällä ettei tule toimimaan. Kun asiasta mainitsee, niin ne toivekkaana että äläs nyt, kyllä se toimii.

Useasti nähnyt että Witut, ei toimi alkuunkaan kuten teidän suunnittelu pöydällä jossain ***un 3D-mallinnus ohjelmassa toimii. KÄYTÄNTÖ ON ERI ASIA, ***un tomppelit!
 
Viimeksi muokattu:
Intel Core Ultra 7 265K Shows Strong Multi-Core Performance In New Benchmark Leak: 16% Faster Than 14700K, Beats Ryzen 9 9950X & 14900KS Too


"New benchmarks of the Intel Arrow Lake "Core Ultra Series 2" CPUs have started to leak out and the performance difference is a bit huge compared to what we saw earlier. This could be due to newer samples that closely reflect the retail chips or better BIOS/microcode firmware, showcasing the true potential of what the platform offers. The latest benchmarks are of the Core Ultra 7 265K CPU which previously leaked in the same benchmark with strong single-core but marginal multi-core improvements. This time, it's quite different."

Taisivat Kiinan pojat olla oikeassa kun huhuilivat Intel thread directorissa olevan käsijarrun päällä. Eihän Intel koko kättä paljasta kerralla niin kuin pokerissa. En olisi yllättänyt et vieläkin vähän pimittävät suorituskykyä...
 
Intelin omien diojen mukaan heidän uusi lippulaiva ultra 9 285K ei pärjää peleissä 14900K:lle.
Ero on heidän testien mukaan pieni 14900K 264 fps vs 285K 261 fps ja 285K kokoonpano kuluttaa noin 80W vähemmän.

Ei näytä minulle riittävältä parannukselta, että intelin haluttavuus kääntyisi nousuun.
Varsinkin kun AMD:n tuleva 9800x3d todennäköisesti ottaa pelikuninkuuden 7800x3d:ltä.

 
On kyllä kummankin valmistajan uudet prossut pettymyksiä, pelisuorituskyvyn suhteen. Intelillä oli ollut nyt 1000$ paikka ottaa selkeä pelikuninkuus itselleen pitkästä aikaa, jo ottaa pieni imago boosti.
 
Amd ryzeneillakin otti jonkun aikaa ennen kuin alkoivat olemaan hyviä.
Onhan tuo nyt ainakin oikea suunta Inttelillä.
 
AMD ja Intel ovat yhdessä muiden merkittävien ekosysteemitoimittajien kanssa perustaneet x86 Ecosystem Advisory Groupin.
Hankkeen tavoitteena on mm. yhtenäistää x86 käskykannan kehitystä siten, että molemmat yritykset luovat yhteiset käskykannan laajennukset sen sijaan, että molemmat tekisivat käskykantaan omia virityksiä.

Sen lisäksi tavoitteena on yhtenäistää x86 -arkkitehtuurin hyödyntämiä rajapintoja kuten PCI, PCIe, Advanced Configuration and Power Interface (ACPI) -rajapintoja.
Aikaisemmin yhteistyötä on tehty myös USB:n uusien versioiden kehittämisessä.

Tuossa yhteyistyöryhmässä istuu myös vanha tuttavamme Linus Thorvalds.
https://download.intel.com/newsroom/2024/corporate/x86-ecosystem-advisory-group.jpg

:sfist:
 
Jotkut sanovat, että x86 on kuoleva käskykanta. x86:ta tarvitaan kuitenkin vielä pitkään, vaikka ARM alkaa jo nostaa päätään, sillä maailmassa on kymmeniä tuhansia x86-riippuvaisia ohjelmia, joiden ei voida odottaa toimivan ARM-siruilla riittävän hyvin.
 
Jotkut sanovat, että x86 on kuoleva käskykanta. x86:ta tarvitaan kuitenkin vielä pitkään, vaikka ARM alkaa jo nostaa päätään, sillä maailmassa on kymmeniä tuhansia x86-riippuvaisia ohjelmia, joiden ei voida odottaa toimivan ARM-siruilla riittävän hyvin.

Ei kannattaisi puhuvien päiden horinoita ottaa aina todesta. Pitäisi aina muistaa että leivän edestä nekin vaahtoavat, ja kysyä edes itseltään että kenen etuja siinä ehkä ajetaan vaikka pysyttäisikin totuuden rajoissa. Ja erityisesti silloin kun se alkaa venymään.

Kummasti ne ARMitkin alkaa imemään virtaa kun niistä tehdään suorituskykyisiä prosessoreita eikä taskulaskinten helmitauluja. Ja kummasti alkaneet x86:t kehittyä nyt kun ei enää Intelin pukumiehet ole yksin vetämässä kelkkaa.
 

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjuista
256 200
Viestejä
4 452 403
Jäsenet
73 672
Uusin jäsen
CommonMark

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom