Verkkokaapeli maan alle

Viestiketju alueella 'Internet, tietoliikenne ja tietoturva' , aloittaja Rozor, 05.01.2019.

 1. Rozor

  Rozor

  Viestejä:
  1 402
  Rekisteröitynyt:
  29.01.2017
  Pitäisi saada internet toiseen rakennukseen, matkaa noin 300m.
  Ei viitsisi omaa liittymää hommata tuonne, ja kaikki langattomat vaihtoehdot ovat poissa laskuista.
  Minkälaisella kaapelilla toi olisi hyvä vetää, ja tarvitseeko vahvistimia tms väliin?
   
 2. 857 kuittaa

  857 kuittaa

  Viestejä:
  31
  Rekisteröitynyt:
  18.01.2017
  Periaatteessa cat6 kaapelointi vaatii 100m välein (verkko)kytkimen. Kaapeliksi ulkoasennukseen esim SuperCat6 4P U/UTP joka on ns. maakaapeli. Löytyy sähköalan tukuista, mutta en tiedä löytyykö yksityisille mistään. Jos kaivat putket maahan niin kai siellä joku tavallinenkin cat6 kaapeli menis (en muista mikä on vaatimus putkiasennuksessa).
   
 3. Vesiperä

  Vesiperä

  Viestejä:
  237
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Kyllähän se valokuitu ois asiallinen. Ainut että päät pitää hitsauttaa jollain kellä on vehkeet. Puhelinoperaattorit ottaa jonku kympin per pää mutta tulispahan kerralla kunnon kaapeli.
   
 4. jessenic

  jessenic

  Viestejä:
  505
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  300 metrin matkalla tosiaan ei ethernetti mene kuin tuurilla. Vaihtoehtoina langaton silta, jos näköyhteys (esim. Ubiquiti NanoBeam) tai VDSL2. VDSL vaatii molempiin päihin esim. TeleWell TW-EV902 murikat ja johdoksi kelpaa vaikka puhelinkaapeli, mutta catti tietysti laadukkaampaa.

  Valokuitu varmasti varmin vaihtoehto, mutta sen päättämisestä tulee sitten kustannuksia.
   
 5. Lagittaja

  Lagittaja

  Viestejä:
  2 055
  Rekisteröitynyt:
  05.11.2016
  Ethernet kulkee 100m joten tarvitsisit vahvistimia tai kytkintä väliin muutaman.
  Jos langaton Point to Point linkki ei tule kysymykseenkään niin tuollaiselle matkalle kuitu olisi siis se fiksuin vaihtoehto.
  Itse kuitu muuntimet ei maksa paljon, 1000Base-T malleja esimerkiksi TP-Linkiltä saa Seneticiltä 25-35€ kipale.
  Business Networking Accessories - PoE Injector, Media Converter - TP-Link
  Medienkonverter mit Hersteller: TP-Link, Geschwindigkeit: 1GBit Preisvergleich geizhals.eu EU
  Kuitu sitten maksaa jonkun verran, joku enemmän asiasta tietävä oleva voisi arvioida mitä se maksaisi.

  P.S. Minkälainen se välimatka on, onko näkölinja ts. puita edessä ja jos on niin onko riittävän korkealla antenni putkia tjsp rakennuksissa mihin saisi radiota kiinni? Oletko siis aivan varma ettet halua edes harkita sitä langatonta PtP linkkiä?
   
 6. Augmented Mutation

  Augmented Mutation

  Viestejä:
  290
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
 7. snw

  snw

  Viestejä:
  180
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  dot1q ja Rozor tykkäävät tästä.
 8. snw

  snw

  Viestejä:
  180
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Niin mitkä kaapelit? Nuo SFP+ moduulit ei kyllä ole kaapeleita. Valokuitua kyllä löytyy maahan asennettavaksi. Ja ihan uusiakin SFP+ optiikoita löytyy muutamalla kympillä.
   
 9. Augmented Mutation

  Augmented Mutation

  Viestejä:
  290
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Joo varmaan uusia optiikoita löytyy kympeillä, mutta nuo kortit/reittimet kannattaa hankkia käytettyinä. On tuossa nyt kuitenkin asentamista jos laittaa kortit, kaapelit, liittimet ja reitittimet tuolle tekniikalle. Ei ainakaan kannata uutena kaikkea ostella. Riippuu budjetista tuokin...
   
 10. Rozor

  Rozor

  Viestejä:
  1 402
  Rekisteröitynyt:
  29.01.2017
  Mites toi valokuitu, vaatiiko päähän jonku oman päätelaitteensa ja sitten vasta reitittimen?
  Kerran haluan vain kaapeloinnin tehdä, niin varmaan ihan hyvä vaihtoehto toi valokuitu.
  Minkälaisilla kaapeleilla DSL liittymät yleensä menee?
   
 11. Vesiperä

  Vesiperä

  Viestejä:
  237
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Muut - Mediamuuntimet
   
  Rozor tykkää tästä.
 12. oakEyy

  oakEyy

  Viestejä:
  46
  Rekisteröitynyt:
  07.11.2016
  Täällä tehtiin kokeilumielessä/diy-hengessä vähän reilun 300m etäisyydelle kuitu aliexpressistä tilatuilla välineillä. Tarkoituksena oli saada 100mbit yhteys kahden rakennuksen välille ja mahdollisimman pienellä budjetilla.

  Kuitumuuntimet 100mbit ~17€ pari, 4x 100m valmiiksi päädeltyjä kuituja ~26€/100m, tarvikkeita(liittimiä, putsauskynä) ~15€.

  Maaperä oli tuossa välillä sen verran kivikkoista, että päätettiin laittaa kuitu putken sisään ja tästä sitten suurin menoerä ~250-300€(tarkkaa en muista).

  Muutaman talven se on ollut tuolla maassa ja ongelmia ei ole ollut. Muuntimia tilattiin toinen pari varalle, mutta ei ole vielä ensimmäinenkään pari antanut periksi.

  Tuskin tuota kukaan ammattilainen hyväksyisi, mutta ihan riittävä ratkaisu oli tänne. 3g/4g kuuluvuutta ei juurikaan ole ja operaattori vei kuparit pylväiltä, niin kyllä tuo varmatoiminen 100/100 netti on tuolla "kiinakuidun" päässä tyydyttänyt. :)
   
  mailman, Markok, oestrus taurus ja 5 muuta tykkäävät tästä.
 13. Kiila

  Kiila

  Viestejä:
  534
  Rekisteröitynyt:
  21.10.2016
  Ohessa yksinkertaistettuna mitä tuo mediamuunnin tekee. Se on käytännössä tyhmä laite, joka muuntaa sähköisen signaalin optiseksi ja toisin päin.

  [​IMG]

  Muuntimen lisäksi käytetty optiikka määrittelee nopeuden ja etäisyyden. Tuossa @Vesiperä VK:n linkissä näkyy muutamia erilaisia muuntimia. Ne, joissa on optiset liittimet valmiina, eivät tarvitse enää erillistä SFP optiikkaa, mutta se optinen puoli on sitten valmiiksi määritelty (nopeus / etäisyys) ja kannattaa tarkistaa, että se on tässä sinun tilanteessa vähintään 1GbE ja singlemode. Multimode kuitua ei kannata tuonne maahan laittaa, koska singlemode on tulevaisuuden kannalta järkevämpi vaihtoehto.

  Mediamuuntimia on erilaisia eri nopeuksille ja ne vaativat lisäksi oikean tyyppisen optisen moduulin hankkimisen. SFP optiikalla pääset ethernetissä 1 Gbit/s nopeuteen ja SFP+ optiikalla 10 Gbit/s nopeuteen. On myös mahdollista, että "päärakennuksessa" lisäät SFP optiikan suoraan sinulla jo olemassa olevaan kytkimeen ja kuidun suoraa tähän SFP optiikkaan kiinni. Tällöin tarvitset vain "ulkorakennukseen" mediamuuntimen. Tai voit toki korvata molempien päiden mediamuuntimet kytkimillä, joissa on tuo SFP optiikka paikka ja kytket kuidun suoraa näihin SFP optiikoihin. SFP paikalla varustettu / varustetut kytkimet ovat varmaan se fiksuin vaihtoehto, koska vähemmän laitteita ja saat enemmän portteja käyttöön.

  Näin alkuun voit aloittaa vaikka SFP:llä ja 1GbE nopeudella ja myöhemmin vaihdat vain päätelaitteita 10GbE tai 100GbE varten, jos tarvetta moisille ilmenee. Kunhan vain asennat tuolle välille singlemode kuitua, niin käytössäsi on käytännössä rajaton kaista rakennuksien välillä.

  Kallein osuus tässä on tosiaan tuo ulkokäyttöön tarkoitettu kuitukaapeli sekä sen päättäminen, mikä tarkoittaa sitä, että kuidun päähän hitsataan halutunlaiset kuituliittimet. Jos mahdollista, niin jonkun tutun tietoliikenneasentajan voi aina kutsua pulla kaffeille ja siinä samassa päätellä tuon kuidun :) Toki tuonne voi upottaa valmiiksi päätetyn sisäkaapelin, mutta moisen kesto Suomalaisessa routivassa maaperässä on vähintäänkin arvelluttavaa. Toki jos sen putkittaa, niin voi kestääkin.
   
  Viimeksi muokattu: 05.01.2019
  mailman ja Rozor tykkäävät tästä.
 14. kuitumies

  kuitumies

  Viestejä:
  227
  Rekisteröitynyt:
  08.07.2017
  Nopeudesta ei ole ollut puhetta. Mitä on tarvis saada?

  Varmaan kannattaa kaivaa jokin halpa 50mm putki välille. Sinne vaikka 2 vetonarua valmiiksi.

  100mb yhteys syntyisi esim CAT6a kaapelista. (tai mikä tahansa "puhelinkaapeli" varmaan käy myös)
  VDSL2 modeemit päihin.
  Jokin tämmöinen perusmodeemi
  Telewell - TW-EV901

  Narulla voi vetää myös vaikka valmiiksi päätetyn valokaapelin. Siihen voi laskea vaikka 5m molempiin päihin ylimääristä kaapelia rullattavaksi kaapin taakse.
  Valmiiksi päätetty kaapeli saattaa olla edullisin, jos tuttua hitsaria ei ole lähettyvillä.
  Esim täältä voi kysyä tarjousta:
  Orbis valmistaa ja toimittaa | Orbis
   
 15. Rozor

  Rozor

  Viestejä:
  1 402
  Rekisteröitynyt:
  29.01.2017
  Olen aivan varma. Tuo rakennus on vasta "rakenteilla", joten sinne pitää vetää kaikki muukin tekniikka. Samaan monttuun siis menisi verkkokaapeli.
  Ja tietysti samaan verkkoon.

  Mitenkä tuollaisen 300m kaapelin saisi putkitettua? Toki roudan alapuolelle asennetaan koska esim vesi pitää liikkua myös.

  Jos haluan tehdä piston välillä johonkin rakennukseen, tai jatkaa vielä eteenpäin tuolta niin onnistuuko se esim tällä Verkkokauppa.com ? Eli kuidulle in ja out?
   
 16. kurkimies

  kurkimies

  Viestejä:
  2 466
  Rekisteröitynyt:
  21.08.2017
  Hommaat kaksi, niin ei tule ongelmia eli kytketään toisen TX ja RX liittimiin kuidut, mutta toisessa päässä ristiin eli toisen pään TX-liitin menee toisen pään RX-liittimeen ja toisen pään TX-liitin kulkeutuu toisen pään RX-liittimeen. Silloin tieto liikkuu oikein. Eli TX/RX -> RX/TX
   
 17. snw

  snw

  Viestejä:
  180
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Hommaat sitä maa-asennukseen tarkoitettua kaapelia, niin ei tarvitse putkittaa ollenkaan. Ja kerran uusi rakennus tulossa, niin elä mieti edes muita vaihtoehtoja kuin kuitua. Suosittelen myös unohtamaan nuo mediamuuntimet, jos tarkoitus on laittaa useampia laitteita verkkoon, suoraan vain kytkin tai reititin, jossa on SFP-portti. Esim. Verkkokauppa.com tuosta vähän reilulla satasella POE-kytkin SFP-porteilla.
   
 18. DaKyy

  DaKyy

  Viestejä:
  471
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Putkitukseksi riittää ihan vesiputki, mutta tuolle matkalle kertyy helposti hintaa. Neljäkuituinen fyo2pmu riittää kyllä hyvin tuolle välille. Metallitonta (fyo2rmu) ei kannata hommata jos kaapeli täytyy joskus etsiä pinnalta käsin.
   
 19. Algron28

  Algron28

  Viestejä:
  1 564
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  En näe syytä miksi tuota pitäisi putkittaa(muuta kuin rakennuksesta ulos tulo) mikäli käytetään suoraan maahan asennettavaa kaapelia ja mikäli kaapeli asennetaan maahan oikein. Putkitus vain lisää kustannuksia ja kuitukaapelin ollessa kyseessä siitä varmasti riittää kapasiteettiä hamaan tulevaisuuteen. Käyttäisin vähintään 6 tai jopa 12 kuituista kaapelia, sillä kuitujen määrä ei kovin hirveästi noilla matkoilla vaikuta hintaan. Eihän niitä kaikkia ole pakko päättä siellä päissä vaan jättää vaikka osan tupelle. Pari vara-paria ei kuitenkaan haittaa.
   
 20. kuitumies

  kuitumies

  Viestejä:
  227
  Rekisteröitynyt:
  08.07.2017
  Putki maassa ei tarvi olla syvällä. 30cm on jo hyvä. Ei tietenkään haittaa, että on syvemmällä. Jos tulee ajotien alle, joka aurataan lumesta paljaaksi, ja on routivaa savea, niin siihen voi laittaa tarvitessa sinistä routalevyä päälle.

  Mikä tahansa letku tai putki käy. Esim musta (PEM 32mm) vesiputki on ok. Jos on tiivis, voi käyttää ihan tavallista kaapelia. Varsinkin, jos saa asennettua niin, että mahdollinen vesi valuu pois.

  Jos pääsee vettä, niin sitten maakaapelia.

  Kaapeli pääsee elämään putken sisällä, ei haittaa pienet mutkat. Korjaaminen on helppoa, voi vetäistä kaapelin pois, ja korvata uudella. Tai lisätä jotain myöhemmin.

  Kaapelin suojaputki . Tässä noita "virallisia"
  Kaapelinsuojaputket ja tarvikkeet

  Mediamuunnin. Oma kokemus kertoo, että tämä edullinen Telewell on yhteensopiva monien SFP palokoiden kanssa
  Telewell - TeleWell 1GB Kuitu SFP Ethernet muunnin

  Jos kuitua, niin 1-muotoa. Hinnan ero on varmaan nykyään kutistunut.

  1G TX/RX, 1 kuitu palikat (SFP) maksaa n.30€ (lähetys/vastaanotto samassa kuidussa)
  Verkkokauppa.com

  Kuitukaapeli, esim 4 kuitua/liitintä molempiin päihin. LC siniset liittimet. Sopii suoraan tuohon kuitupalikkaan.
   
 21. Algron28

  Algron28

  Viestejä:
  1 564
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Mutta jos tuossa jo todettiin että tulee samaan monttuun muun kiinteistötekniikan kanssa. Oli vielä tulossa syvälle koska vesijohto ilmeisesti kans tarkoitus vetää. Tässä ei nyt kerrottu minkälainen ympäristö kysessä (päällystettyjä tie tai piha alueita?). niin en oikeasti käsitä tuo putkituksen tarvetta varsinkin noin pitkällä matkalla. Sen 300 metrisen kaapelin vetokaan putkeen ei aivan simppeliä ole, varsinkin jos putki on vähänkään pienempi.

  Oikein asennettuna ja riittävän syvään tuollaisen kuitumaakaapelin vikaantuminen on erittäin epätodennäköistä.
   
 22. kurkimies

  kurkimies

  Viestejä:
  2 466
  Rekisteröitynyt:
  21.08.2017
  Viestintäviraston M 65 mukaan et ees saa uusiin asennuksiin käyttää ku OS2-tason valokuitua ja päissä nykyään APC-hionnalla olevia SC/LC-liittimiä.

  Kiinteistöjen valokuitukaapeloinnin uudet määräykset | Orbis
   
 23. Algron28

  Algron28

  Viestejä:
  1 564
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Minkälaisiin asennuksiin tätä määräystä sovelletaan? Jos kyseessä on joku oman verstaan ja talon välinen kaapeli niin ei liene pätevän sellaisessa?
   
 24. kurkimies

  kurkimies

  Viestejä:
  2 466
  Rekisteröitynyt:
  21.08.2017
  No ainakin uusissa kerrostaloissa, omakotitaloissa yms... Ja APC-hionnalla saadaan paremmat vaimennukset kuin UPC-hionnalla eli vähemmän vikoja.
   
 25. Algron28

  Algron28

  Viestejä:
  1 564
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  No ei sillä kyllä vikojen määrä suoraan ole merkitystä. Heijastusvaimennus pienenee, mutta siitä on lähinnä silloin hyötyä kun käytetään isoja tehoja tai lähettävä pää on sellainen ettei kestää takaisin heijastuvaa tehoa tai matka on niin pitkä ettei liikoja vaimennuksia saa tulla. Eli DWDM tai KTV sovellukset pääasiassa. Suurempi vaikutus on sillä kuitujen puhtaudella. Varsinkin halpoja kiinankuituja käytettäessä ne voi jo tehtaalta tullessa olla valmiiksi paskasia ja joskus jopa muuten niin surkeita töystöjäljeltään että aiheuttavat ongelmia.

  Operaattoripuolella nimittäin käytetään iloisesti vielä UPC hiotaan laitetiloissa ja jakamoissa.
   
 26. kuitumies

  kuitumies

  Viestejä:
  227
  Rekisteröitynyt:
  08.07.2017
  Miksi putki?
  Oma esimerkki: n 20v sitten laiton 65mm salaoja putket (halpaa) mökille. Ensin maantien varresta mökin pihan sakokaivolle. Siitä vielä samaa putkea saunamökiin ja päärakennukseen.
  Jokin vuosi sitten tuli tarve saada TV kuva molempiin mökkeihin. Arvaa, harmittiko, kun olin muutaman kympin laittanut putkiin. Koksi solahti putkessa iloisesti sakokaivon kautta mökistä toiseen. Samalla meni sinne 2kpl CAT kaapeleita odottamaan kamera systeemin tulemista. Minulla matkaa n. 70m tällä välillä.
  Seuraavaksi odotellaan kuitua, kunhan saadaan nimet kasaan kylällä.

  Eikös täälläkin ole esimerkkejä, kun ei saada kuitua vedettyä rakennusten välille.
  Jostain syystä sen lapion heiluttelua ei ehdoteta/harrasteta?

  Edit: tossa ylhäällä mainitsin valmiskaapelista, jossa liittimet valmiina. Saattaa olla edullisempi ratkaisu, kuin tilata kuituhitsaus tontille muutamaan hitsiä tekemään.
  En uskalla sanoa hintaa noin pitkälle kaapelille. Mutta saneerauksissa on kait aika yleistä käyttää noita valmiskaapeleita. Muutama eri pituinen riittää, kun ylimääräisen voi kieputtaa taulun taakse.
   
  Viimeksi muokattu: 06.01.2019
 27. Rozor

  Rozor

  Viestejä:
  1 402
  Rekisteröitynyt:
  29.01.2017
  Menee piha-alueiden ja teiden läpi. Ei ole päällystettyä tietä, mutta päällystys tulee todennäköisesti myöhemmin - - > asennus syvälle, kuten muukin kunnallistekniikka.
   
 28. Algron28

  Algron28

  Viestejä:
  1 564
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Salaojaputkia ei kannata käyttää, ne täyttyy helposti vuosien varrella puun juurista paitsi jos se on kaivattu todella syvään tai mikäli alueella ei ole yhtään puuta.

  Jos tehtäisiin oikein viimeisen päälle ja laitettaisiin oikea kaapelin suojaputki niin 110mm putki (sis halkaisija 93mm, pienempää ei oikeasti kannata laittaa jos sinne oikeasti halutaan jälkikäteen 300 metrin matkalle saada jotain lisättyä) maksaa 300m matkalle noin 1350EUR ALV 0 jos tekee taipuisalla kaksiseinäisellä putkella. Mikäli mahdollisuus käyttää jäykempää putkea niin hinta tippuu 1050EUR + tarvittavat mutkat.
   
 29. dot1q

  dot1q

  Viestejä:
  788
  Rekisteröitynyt:
  03.05.2018
  Jos hyvän siitä haluaa niin näin:

  1) kokomatkalle putki. Esim viemäriputkea tai sitä punaista tai keltaista kaapeliputkea. 5cm halkaisijalla tai tuhdimmalla.
  -> ja jos nähtävissä että jostain pitäis hara vetää joskus johonkin, tee siihen kohtaan tarkistuskaivo 500mm viemäriputkesta.
  2) kokomatkalle putkeen läpivientinaru ja kaivosta kaks eriväristä narua, toinen ns. Alkuun päin ja toinen loppuun päin. Jätä kaivon näihin extraa että saa pyöräutettyä läpi.. kaivon huipulle voi laittaa vaikka naruille ripustuskoukun ettei mee solmuun kun kuitu vedetään läpi Alusta Loppuun..
  3) kuiduksi vähintään 4xSML. Koska kaivanto jne, 300m mitta voi olla vaikea ennakoida - hitsauttaisin päät kun homma on muuten valmis. Jos kuidussa ei ole mitään rautaa niin vedä sinne maadoitettavissa oleva piuha, jotta piipperin saa siihen kiinni jos joskus pitää tutkata kaapelia.
  4) kuidun päät paneeliin ja LC liittimiä kannattaa tänäpäivänä käyttää.

  Ei ole halpa homma mutta kerrasta valmis..
  Edit: jaa Algron28 ehti ensin :)
   
 30. Kiila

  Kiila

  Viestejä:
  534
  Rekisteröitynyt:
  21.10.2016
  Ja kuten @Algron28 totesi, ei ole mitään tarvetta käyttää liittimissä APC hiontaa, UPC edelleen yleisin ja tällä rakennetaan edelleenkin operaatorimaailmassa. Operaattoripuolellakin ACP alkanut yleistyä vasta äskettäin ja nimenomaan suuritehoisten DWDM-verkon vaivistinten vuoksi. Yksityiselle APC aiheuttaa vain turhia ongelmia, kun pitää sitten hankkia häntäkuiduiksi (kuidun (kuitupaneelin) ja SFP optiikan välille) APC - UPC kuituja yleisemmin saatavilla olevien UPC - UPC -hiottujen sijaan.

  Ja @snw oli myös asian ytimessä siinä, että unohda mediamuuntimet. Jos sinulla on tarve jatkaa "ulkorakennuksesta" jonnekin, niin sinne päähän myös joku kytkin, missä yksi tai useampi paikka SFP optiikoille.
   
  dot1q tykkää tästä.
 31. kuitumies

  kuitumies

  Viestejä:
  227
  Rekisteröitynyt:
  08.07.2017
  Tuossa noita suojaputkia.
  Mukava laittaa taipuisaa. 50mm pitäisi kyllä riittää.
  Kaivo voisi olla (rännikaivo putkea, mallia tee se itse?), jos on jokin syy tai luonteva paikka sille. Vaatinee tukevan kannen, jos on mahdollista, että auto jokus ajaa päälle.
  En usko, että kaivo on tarpeen, jos saa luontevan paikan talon sisälle, ja että pääsee vetämään suoraan putkesta. Ei mitää jyrkkää 90 mutkaa päihin.

  Suojaputkia:
  Meltex Kaapeliputki TEL B 50mm x 50m kelt. vetonar

  Suojaputki AP 50/44mm 50m

  Salaojaputki MX 50/44 x 200

  Varmaan oma kauppias pistää noista vielä prosentit pois, kunhan kysyy.
   
 32. Kiila

  Kiila

  Viestejä:
  534
  Rekisteröitynyt:
  21.10.2016
  Ja tässä vielä kuvatus siitä, kuinka se optiikkaan signaali tuossa kuidussa kulkee. Oli sitten kyseessä kiinteästi laitteessa oleva optiikka, tai tuollainen SFP plugin optiikka.

  1. kuvassa siirtosuunnat (lähetys ja vastaanotto) ovat molemmat omassa kuidussaan 1310nm aallonpituudella (singlemode), tällöin kuitukaapelista käytetään kaksi kuitua (kuitupari).
  2. ja 3. kuvassa käytetään ns. BiDi (Bi-Directional) SFP optiikkaa, missä lähetys ja vastaanotto tapahtuvat eri valon aallopituudella. Näin säästetään kuiduissa, koska lähetys ja vastaanotto käyttävät vain yhden kuidun. Kaikki laitteet eivät välttämättä ymmärrä BiDi SFP optiikoita, joten se kannattaa varmistaa
  4. Ei ole sinulle validi. Tuossa näyttäisi olevan vasemmalla yksi SFP optiikka, missä on sisäänrakennettuna kaksi BiDi lähetin/vastaanotinta. En ole moiseen aiemmin törmännyt ja rajaa varmasti entisestään käytettävien päätelaitteiden valikoimaa

  [​IMG]

  Ihan knoppitietona tuosta aiemmin mainitusta operaattorien käyttämästä DWDM-tekniikasta. Se perustuu juurikin eri aallonpituuksien käyttöön ja sitä kautta kuidun "monistamiseen". Eli yhdelle kuituparille saadaan vaikkapa 96 DWDM-kanavaa, joista jokainen voi olla nopeudeltaan vaikkapa 200 Gbit/s ja tulevaisuudessa enemmänkin. Signaalia voidaan sitten kuljettaa kanavien nopeudesta riippuen vahvistinten vahvistamana satoja tai tuhansia kilometrejä.
   
  Viimeksi muokattu: 06.01.2019
 33. kowE

  kowE

  Viestejä:
  74
  Rekisteröitynyt:
  02.11.2016
  En nyt ihan heti näe mitään järkeä tuossa putkittamisessa.. Kun kerta uusi rakennus on kyseessä ja sinne maahan tosiaan kaivetaan suoraan se kuitu eikä mitään puhelinkaapelia, niin mitä johtoa sinne torppaan nyt enää myöhemmin tarvitsisi oikeasti vetää? (ellei nyt olla jotain tuotantohallia rakentamassa?) Sähkösyöttö lienee uusi ja toivottavasti järkevästi mitoitettu ja sitä kuitua pitkin nyt liikkuu kaikki kuviteltavissa oleva data molempiin suuntiin - eikä kaistakaan lopu ihan heti kesken. 300m matkalle en laittaisi mitään muuta kuin 110mm kovaa putkea (niinkuin jo joku muukin ehti todeta), eikä siinäkään soisi hirveän montaa mutkaa olevan jos sinne jotain aikoo joskus tulevaisuudessa vetää.

  Ja jos tarkoitus on putkittaa samalla johtoreittiä valmiiksi jollekkin uudelle rakennukselle, pihavaloille tjsp. siihen rakennusten väliin ja välimatkat on noinkin pitkiä, niin en siltikään laittaisi sitä hentoa sisäkuitua samaan putkeen johon olisi tarkoitus vetää myöhemmin jotain vähänkään kuitua järeämpää (esim. maakaapelia), ettei sitten myöhemmin paskota sitä kuitua siinä sähköjohdon vedossa. Siinä jos jää sisäkuitu johonkin kurviin putken ja maakaapelin väliin ja siitä kiskaistaan se +100m kaapelia läpi, niin se kuitu on aivan varmasti entinen sen vedon jälkeen. Eli tuossa tapauksessa vetäisin sitten sen järeämmän maahan tarkoitetun kuidun sinne putkeenkin. Tai kuitu suoraan maahan ja tyhjä putki tulevia projekteja varten..

  Hitsausta kannattaa kysellä ihan paikallisilta sähköurakoitsijoilta, aika monella vähänkään isommalla firmalla (joita siellä nyt paikallisilla kerrostalotyömailla näkyy) on jo omat vehkeet tuohon hommaan, kun asuntotuotannossa ne kuidut kumminkin joka ikiseen kämppään vedetään ja päätetään. Voi päästä aika paljon halvemmalla kuin hankkimalla jonkun oikein "kuitufirman" tai operaattorin sinne tontille. Ja olettaen, että joku sähköurakoitsija tulee ne varsinaiset sähkötyötkin siihen uuteen torppaan tekemään niin kannattanee kysellä heidän kauttaan niin kuidut, adapterit, hännät kuin paneelit ja räkkikaapitkin, urakoitisijoille nuo tukkuhinnat on kumminkin jotain ihan muuta kuin tavan tallaajille vaikka ottaisivat jonkun prosentin välistäkin. Esim. Ahlsellin valikoimista löytyy ihan pätevä eurolan.
   
 34. kuitumies

  kuitumies

  Viestejä:
  227
  Rekisteröitynyt:
  08.07.2017
  @Rozor ei ole kommentoinut tarvittavaa nopeutta.

  Eli jatketaan kuitulinjalla.

  Kävin kokeeksi laittamassa tilauksen fs.com sivulle.
  Tämä on PVC päällysteinen kaapeli. Ilmeisesti n. 8mm paksuinen. 4kpl single mode. LC siniset liittimet.
  Kaapelin vetolenkki valmiina.
  Varmaan paras laittaa tämä umpinaiseen putkeen. PVC kestää siellä kyllä. PE olisi varmaan vielä parempi, mutta heillä ei ole sitä tässä itsepalvelu valikoimassa.
  Näkee tästä kuitenkin sen, että ainakaan kovin kaukaa ei ole kilpailukykyiseen hintaan kuituhitsaria saatavissa? Kattaa varmaan tällä hintaa putken hinnan myös.


  26B73EE4-A070-42D9-A3E1-E0B0051535C9.jpeg
  Klikkaa suuremmaksi
   
 35. kurkimies

  kurkimies

  Viestejä:
  2 466
  Rekisteröitynyt:
  21.08.2017
  Kysy paikalliselta ammattikoululta, niillä saa kohtuuhintaan ja niillä on mittarit+laittet noihin hommiin. Eli sähköpuolelta ICT-asentajakoulutus.
   
 36. snw

  snw

  Viestejä:
  180
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Sisäkäyttöön tarkoitettua kaapelia ulos putkeen? Mielestäni järkevämpää laittaa suoraan sitä maakaapelia: Valokaapeli maa G652D - FYO2PMU 4xSML (4), alle 100€ alv0% 100m.
  Jos nyt hitsauksesta (sis. kaapelin käsittelyt ja liittimeet,jatkossuojat ja paneelit) joutuu maksamaan 200-300€ niin ollaan noin ~650-700 eurossa kun kaapeli asennettu.


  Sinun esimerkillä taas 180€ tuo valmiskaapeli ja sitten putki päälle, esim sinun esimerkissä (Meltex Kaapeliputki TEL B 50mm x 50m kelt. vetonar) 94,10€ / 50m eli yhteensä 564,6€ putkeen. Kaikkinensa siis 750€.

  Lisäksi tuo 300 metrin veto tuollaiselle ohuelle sisäkaapelille on melko riskialtis, en lähtisi itse missään olosuhteissa kokeilemaan.
   
 37. Teemuki

  Teemuki

  Viestejä:
  186
  Rekisteröitynyt:
  07.01.2017
 38. Copper

  Copper

  Viestejä:
  198
  Rekisteröitynyt:
  08.11.2018
  Onko suoraa näköyhteyttä, tai miksei langaton kelpaa???

  Itse lähtisin tuollaista toteuttamaan radiolinkillä, jos siis näköyhteys on ja 100mb/s riittää.

  Nopea google niin esim: SAF FreeMile FODU 24GHz
   
 39. Algron28

  Algron28

  Viestejä:
  1 564
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ei se tuokaan halpa liene + rajoitettu kapa.
   
 40. kuitumies

  kuitumies

  Viestejä:
  227
  Rekisteröitynyt:
  08.07.2017
  Paljon on putken maahan kaivamista vastustavaa mielipidettä. On toki puolesta. No jokainen itse (maksaja) päättää

  Toisessa ketjussa ollaan valmiita vetämään "viemäriputkea" seinien sisään, että saadaan varmasti riittävä määrä CAT6a kaapeleita tulevaisuuden mahdollista tarvetta vastaan.

  Itse harmittelen omassa talossa kaikkien putkien puuttumista, kun jossakin vaiheessa suunnittelija oli "fiksusti" (säästö syistä varmaan) jättänyt kaikki putket pois.

  MHS 1x4 menee kyllä varmaan joka huoneeseen. Milläs vaihdat CAT:iin?

  Tuossa kertoilin omia maakaapeli/putki asennuksia mökillä 20v takaa.

  Laitoin silloin lokasäiliön ylitäyttöhälyttimelle johdon. KLMA:ta ( PVC varmaan?). Siellä se vieläkin hoitaa virkaansa.

  Maakaapeli olisi varmasti ollut parempi, mutta jostain syytä sitä en saanut.

  (No joskus ehkä tulevalle jätevesipumppaamolle on MCMK 5x2,5mm2 sähköjohto valmiina)

  ----
  Tutun kerrostalo yhtiössä, uusittiin autopaikkojen sähköistystä tuossa vajaa 10v sitten. Piti saada autojen sisälämmittimille virtaa lisää. No pihat auki. Ja 5x1,5mm2 piuha vaihtui 5x2,5mm2 paksuiseen.

  No nyt varmaan arvaatte, että keskusteluun on taas palattu. Nyt jotkut ovat kyselleet mahdollisuutta saada virtaa sähköautoille. Välttämättä tämä ei olekaan toimiva tapa jakaa virtaa sähköautoille. Olisipa tullut laitettua putket...

  ----

  Tässä kysyjä ei ole paljoa kertonut, paljonko ja miksi tarvii netin 300m päähän.
  Kohde ei liene sijaitse missään kaupungin keskustassa.
  Ja että hommalle pitäisi olla jokin kohtuullinen hintalappu.

  No saahan jokainen heitellä omia mielipiteitä, kun arvailee kysyjän suunnitelmia.

  Jotenkin ajattelen, että kyse omasta tontista kuitenkin. Jokin eläinsuoja tai konehalli tms.

  Onko tarvetta (tai ehkä nyt tiedossa) myöhemmin jollekin muulle, kuin netille.

  En ajattele itsekään, että pitäisi saada Teslalle 120KW latauspiste, saman putken kautta, jonne on vedetty valokuitu.

  Luultavasti myös sähkö tulee päärakennuksen kautta, omassa (ehkä?) putkessa.

  On kait mahdollista, että tulee tarvetta saada jotain kiinteistön käyttämiseen liittyvää hallintaa. Vaikka sytyttää pihavalot kävelyreitille. Tai avata portti/ovi. Ehkä postilaatikolle jokin anturi, joka kertoo päivä postin saapumisesta. Kuka osaa arvata? Kenellä on kristallipallo?

  Välttämättä tuollaiset ei hoidu (helposti) pelkän valokuidun avulla.

  Tuossa yllä etsin vahvistusta omasta käsityksestä valmiskaapelin hintatasolle. Varmaan itsekin valitsisin jotakin 6-10mm PE-kaapelia (taisin mainita), mutta en löytänyt sille hintaa.

  Mutta kysymällä on varmaan saatavana. En usko, että PE muovi on hinnaltaan kalliimpaa, kuin PVC. Mutta saatavuudesta en tiedä.
  Kukaan myyjä ei ehkä osta 500m-1km kelaa, että voisi myydä 300m pätkän. Tai ainakin laskuttaa siitä.

  Sinänsä PVC kestää hyvin kiinteässä asennuksessa hyvin. On varmaan monet kylmät peltihallit yms kaapeloitu MMJ:llä kaapelilla. (PVC:tä kait sekin?)

  Mutta se ei kestä hyvin auringon valoa. Mutta luultavasti kestäisi putkessa hyvin sekin.

  Huonosti on näköjään täällä tietoa valokuituhitsauksen hinnoittelusta.

  Ja ongelma on myös se, että ei tiedetä, kuinka pitkän matkan päästä sellainen kaveri löytyy. Että löytyy kaveri(t?), joka suostuu tulemaan ja tekemään pikkuisen 2-3 tunnin hommat. Matkoista tahtovat veloittaa myös.

  Varmaan myös pitäisi jotenkin testata työn tulos. Se kait tehdään yleensä 2 kaverin voimin? Jokin pöytäkirja ehkä pitäisi pyytää, että bitti sitten kanssa kulkee.
   
 41. Lucas

  Lucas

  Viestejä:
  3 126
  Rekisteröitynyt:
  27.05.2017
  Eihän se yhden valokaapelin neljän kuidun pään hitsaaminen ole kuin kuin 10 minuutin homma. Puolessa tunnissa ne kaapelin molemmat päät hitsaa.

  Toki sille lyhyelle hommalle tulee sitten kova hintalappu jos pitää maksaa kilometrirahat jostakin 100 kilometrin päästä tulevalle asentajalle ja matka-ajoilta myös palkka.
   
 42. kurkimies

  kurkimies

  Viestejä:
  2 466
  Rekisteröitynyt:
  21.08.2017
 43. Copper

  Copper

  Viestejä:
  198
  Rekisteröitynyt:
  08.11.2018
  Olikin vain eka google osuma. Suuntavilla WLAN-antenneillakin tuon toteuttaisi. Ei se 300m kuitu + laitteet+ SFPt + hitsaus + kaivinkonekkaan irtoa ihan halvalla.
   
 44. Rozor

  Rozor

  Viestejä:
  1 402
  Rekisteröitynyt:
  29.01.2017
  Kiitoksia, paljon on tullut hyviä vastauksia.
  Nopeus ei sinällänsä ole ongelma, mutta sen pitää vähintään olla tuo 100 mbit.
  Näyttäisi siltä, että kuitu on se paras vaihtoehto, tuollahan saa käytännössä rajoittamattoman nopeuden.
  Kaapeli jo ihan siitäkin yksinkertaisesta syystä, että uutta kaivantoa tarvitsee tehdä vain 30m ja sen jälkeen menee samaan kaivantoon muun kunnallistekniikan kanssa.
  Langattomuus kun ei ikinä ole niin toimintavarma kuin kaapeli.
  Putkitusta pitää vielä harkita. Se pitäisi kuitenki olla tuollainen valmiiksi ujutettu, että saa kaapelin vaan vetää.
  Toisaalta, pelkästä ajatuksestakin 300m kaapeliujutuksesta tulee hiki otsalle.

  Valmiiksi päätetyt kaapelit saa unohtaa, sillä tarvitsisi seinää isomman reiän. Pitää vähä kysellä hintoja kuidun päättämisistä.
  Tässä lähialueella on paljon automaatioalan urakoitsijoita, joille kuituhommien luulisi olevan tuttuja.
   
 45. jessenic

  jessenic

  Viestejä:
  505
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ubiquiti NanoBeam mitä ehdotin on edullinen ja vakaa vaihtoehto. Nopeuskin satoja megoja, jos ei paljoa häiriöitä.

  Mutta kerran oja kaivetaan, niin kuidun tai edes putken sinne laittaisin joka tapauksessa. Vaikka alkuun yhteydet olisivatkin langattomia, niin onpahan varaus vaikkei hitsaisikaan. Silloin vaan ei tiedä, onko kuitu ehjä ennen käyttöönottoa.
   
 46. jessenic

  jessenic

  Viestejä:
  505
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Itsekin (teollisuus)automaatioalalla, ei meillä kuituhitsiä ole. Ne hommat tilataan yleensä muualta tai asiakas itse hoitaa.
   
 47. Rozor

  Rozor

  Viestejä:
  1 402
  Rekisteröitynyt:
  29.01.2017
  Ok, no tämä selviää muutamalla puhelinsoitolla.
   
 48. Lucas

  Lucas

  Viestejä:
  3 126
  Rekisteröitynyt:
  27.05.2017
  Teleoperaattoreille matkapuhelintukiasema-asennuksia tekevillä alihankkijoilla taitaa olla myös kuituhitsauslaitteet.

  En tiedä mikä siinä kuituhitsauslaitteessa maksaa kun laite itsessään on sellainen parin kilon painoinen muutama kymmenen senttiä kanttiinsa oleva vekotin jonka hintalappu taitaa olla uuden pienen henkilöauton luokkaa.
   
 49. Rozor

  Rozor

  Viestejä:
  1 402
  Rekisteröitynyt:
  29.01.2017
  Soitin ensimmäiselle googlella vastaantulleelle kuitumiehelle, ja päättäminen oli 250€/kpl alv0.
  Eli noin tonnin luokkaa saattaa olla, ihan budjetissa kuitenkin.
  Uusi kuituliittymä maksaisi helposti tuplat.
  Samassa verkossa saisivat myös olla, niin saa valvontakameroita yms hälyjä lisäillä.
   
 50. kuitumies

  kuitumies

  Viestejä:
  227
  Rekisteröitynyt:
  08.07.2017
  @Rozor
  "Valmiiksi päätetyt kaapelit saa unohtaa, sillä tarvitsisi seinää isomman reiän. Pitää vähä kysellä hintoja kuidun päättämisistä.
  Tässä lähialueella on paljon automaatioalan urakoitsijoita, joille kuituhommien luulisi olevan tuttuja."

  Ei tarvi, menee ainakin 25mm putkesta läpi. Ehkä pienemmästäkin. Liittimet on varmaan laitettu sinne vetosukan sisään valmiiksi, peräkkäin. LC liitin on pieni, alle 10mm halkaisija.
  Ei siis paneelin kanssa vedetä. Liittimet sitten vaan naksautetaan paneeliin tai kuitupääterasian reijistä. Adapteri kappale tulee siihen. Vakio tavaraa, kaikilla sama.

  Ei ole nyt valitettavasti kuvaa.

  ----
  Mutta hyvä, että saat edullisen kaverin tekemään.