Värisokeille värit järjestykseen silmälaseilla

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja anonyymi, 19.05.2018.

 1. Sauros

  Sauros

  Viestejä:
  20
  Rekisteröitynyt:
  15.02.2018
  Nopealla vilkaisulla huomasin saman. Oikeanpuoleinen näytti "sotkuiselta". Tarkemmalla tarkastelulla punaiset alueet ovat hiukan isompia oikeassa kuvassa kuin vasemmassa. Itsellä myös jonkin asteinen punavihersokeus.
   
 2. Riihitonttu

  Riihitonttu

  Viestejä:
  676
  Rekisteröitynyt:
  03.11.2016
  Se on punavihersokeana mukava tarkastella karttoja, joissa eri asioita on merkitty eri väreillä tai eri värisillä pisteillä, kuten ruskean, vihreän, oranssin ja punaisen eri sävyillä.

  Ilman tuota paksua mustaa viivaa, olisi aika mahdotonta erottaa, mikä on Intian ja mikä Pakistanin hallitsemaa Kashmiria.

  Armeijassa Rovajärvellä olin tulenjohtopäälikkönä Rovajärvellä, johtamassa tykistön tulta, harjoituksen vetäjä sanoia, että vihollinen on tuolla missä ovat nuo oranssit/punaiset säkit muutaman kilometrin päässä mäntymetsän reunassa. Enhän minä niitä erottanut, ei mitään mahdollisuutta siihen, no TJ-au kertoi suunnan ja etäisyydenmittaaja etäisyyden, paikansin maalin kartalle ja näytti täsmäävän maaston kanssa, joten sinne vaan ja hyvinhän se meni. Toki aina kovapanosammunnoissa valvova kapiainen paikansi maalit omalle kartalle, "tulikomentoja" meni läpi vasta hänen hyväksyntänsä jälkeen.


  [​IMG]
   
 3. teppo mörkö

  teppo mörkö

  Viestejä:
  655
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Se viiva ei ole musta :kahvi:
   
 4. rekti

  rekti

  Viestejä:
  4
  Rekisteröitynyt:
  30.01.2017
  Nostetaampas tätä taas ja jaetaan oma kokemus.
  Enchroman sivuilla tulokseksi tulee strong deutan.

  Sain yllätyslahjaksi ulkoilmaan tarkoitetut enchromat.
  Sitä ei edes usko tai ymmärrä tai tiedä, kuinka paljon nämä lasit muuttivat omaa värimaailmaa.
  Varsinkin punainen sekä vihreä sai täysin uuden merkityksen.


  Ilman laseja en näe pihlajanmarjoja puussa, lasit päässä suorastaan räjähtää silmille.
  Ilman laseja tiili on harmaanruskea, lasien kanssa punainen.
  Ilman laseja kukkapensaassa punainen(kaikki sävyt) hukkuu vihreään, lasit päässä ymmärrän miksi ihmiset istuttaa kukkia, siis wau.
  Ilman laseja violetti on sinistä, lasit päässä violettia.
  Ilman laseja metsä, nurmikko, on kaikki harmaata, lasit päässä puut herää kuin henkiin.

  Siinä ensikosketuksi laseihin. Vaikka hankintahinta onkin kovahko, niin ehdottomasti testaamisen väärti.
  Jopa enchroman testi muuttui strongista mildiksi, joten kyllä, ne toimivat ainakin itsellä paremmin kuin olisin ikinä osannut toivoa.
   
  bomitus, ttjm, Leo_Greta ja 3 muuta tykkäävät tästä.
 5. Ilkkari

  Ilkkari

  Viestejä:
  15
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2018
  Omasta mielestäni hinta ei todellakaan kova siihen nähden mitä se kantajalleen antaa. En ole värisokea, mutta silmälaseja kannan.
   
 6. Millennium edition

  Millennium edition

  Viestejä:
  82
  Rekisteröitynyt:
  22.11.2016
  Eipä mitään homma selvisi ja lähti tilaus. Hintavat mutta punavihersokeana kiinnostaa kokeilla. Kuitenkin ilmeisesti jotain näyttöä lasien toimivuudesta on olemassa.
   
  Viimeksi muokattu: 28.08.2019
 7. kurkimies

  kurkimies

  Viestejä:
  2 302
  Rekisteröitynyt:
  21.08.2017
  Yle näytti dokumenttia värisokeudesta, niin siellä oli henkilö, jolla oli täydellinen värisokeus eli näki maailman harmaana. Hän oli kehitellyt sitten itselleen keinon, miten "erottaa" värit eli punainen oli erillainen harmaan värisävy kuin esim. keltainen tai sininen.
   
 8. Tonnin Seteli

  Tonnin Seteli

  Viestejä:
  1 923
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Määritelmällisesti täydellinen värisokeus on vähän niinkuin määritelmällinen sokeus. Sokeushan ei tarkoita, ettei näe. Hyvin heikosti näkevät ihmiset lajitellaan täysin samaan lootaan kuin mitään näkemisen konseptista ymmärtämättömät.

  Jos eri värit ovat erilaisia harmaan sävyjä, niin ei se ole mikään menetelmä eikä silloin ole kysymys täydellisestä värisokeudesta. Henkilön väriaisti on vain hyvin heikko. Kuvailtu toiminta ei tuolla referaatilla tarkoita oikein mitään.

  Olisi kyllä jännä nähdä, mistä oli kysymys. Ymmärrän kyllä, jos tarkoitettiin vaikkapa sitä, että jotkin tunnetut vertauskohdat kuten liikennevalojen värit (huono esimerkki, koska ne tunnistaa paikan mukaan) ovat toisiaan vaaleampia tms.
   
 9. VuohiKauhu

  VuohiKauhu

  Viestejä:
  1 046
  Rekisteröitynyt:
  06.11.2016
  Oliko tuo henkilö menettänyt värinäkönsä jonkin sairauden seurauksena, vai mistä hän tiesi miltä punaisen tai keltaisen kuuluu näyttää? Tai mistä hän tiesi kaiken näyttävän harmaalta eikä vaikka vihreältä?
   
 10. Pirjo

  Pirjo

  Viestejä:
  29
  Rekisteröitynyt:
  27.08.2019
  Kyllä voi olla täydellisesti värisokea.

  wikipedia:
  Monochromacy, also known as "total color blindness", is the lack of ability to distinguish colors (and thus the person views everything as if it were on a black and white television); caused by cone defect or absence. Monochromacy occurs when two or all three of the cone pigments are missing and color and lightness vision is reduced to one dimension.

  Ehkä joku kertoi hänelle mitä väriä hän katsoi. Tai hän tiesi, että liikennevaloissa on punainen tietyllä kohdalla yms. Näiden avulla pystyi sitten assosioida tietyn harmaan sävyn tiettyyn väriin. Tuon toimivuushan ei ole kovin hyvä koska värejä ei pysty esittää tarkasti eri harmaan sävyinä mutta tietyissä skenaarioissa sen avulla kyllä varmaan voi erotta kaksi asiaa toisistaan tai saamaan jotain viitettä siitä oikeasta väristä.
   
  Viimeksi muokattu: 29.08.2019
 11. kurkimies

  kurkimies

  Viestejä:
  2 302
  Rekisteröitynyt:
  21.08.2017
  No oli muistaakseni ihan syntymästä asti. Todennäköisesti hän on kysellyt asioita muilta.
   
 12. VuohiKauhu

  VuohiKauhu

  Viestejä:
  1 046
  Rekisteröitynyt:
  06.11.2016
  Värien kokeminen taitaa kuulua niihin asioihin, joita on aika hankala kysellä muilta. Vai miten itse kuvailisit miltä keltainen näyttää? Pitäisi melkein katsella tuo pätkä jos se vaikka löytyisi areenasta.
   
  Leo_Greta tykkää tästä.
 13. Pirjo

  Pirjo

  Viestejä:
  29
  Rekisteröitynyt:
  27.08.2019
  Eihän tuossa ollut kyse mistään värien kuvailusta vaan siitä, että joku kertoi, että esim katsot nyt punaista kukkaa. Tyyppi sitten pystyi yhdistämään itse näkevänsä harmaan sävyn siihen punaiseen. Ei se värisokea tietenkään voi tietää miltä se punainen näyttää oikeasti mutta siitähän ei ollut kyse.

  Ihan samalla lailla kuin joku epämääräisiä hahmoja näkevä puolisokea voi tietää jonkun epämääräisen hahmon tarkoittavan autoa jos joku on hänelle kertonut, että hän katsoi autoa sillä hetkellä kun näki sen hahmon.
   
  Viimeksi muokattu: 29.08.2019
 14. VuohiKauhu

  VuohiKauhu

  Viestejä:
  1 046
  Rekisteröitynyt:
  06.11.2016
  No mites tämän nyt selittäisi? Ihmiset pystyvät erottelemaan värejä toisistaan vaihtelevalla tarkkuudella. Täysin värisokea näkisi kaiken harmaana, jossa ei ole eri sävyjä. Sävyt kun ovat nimenomaan niitä värejä, joita värisokea ei voi nähdä. Eli eikös tällöin ole kyse ihan normaalista heikosta värinäöstä? Toki jos värien oppiminen on jäänyt kokonaan välistä, koska henkilö on aina luullut ettei pysty niitä erottamaan, niin silloinhan ne pitää aikuisena opetella tyyliin "kukka on punainen"
   
 15. Pirjo

  Pirjo

  Viestejä:
  29
  Rekisteröitynyt:
  27.08.2019
  No tässähän tarkoitettiin, että näkee vain mustan, valkoisen ja niiden yhdistelmän eli harmaan eri sävyt. Eli kyseessä monokromaattinen näkö eli täydellinen värisokeus. Jos et erota harmaan sävyjä niin olet käytönnössä sokea, eli näet vain valon määrän muutoksen (eli pystyt kuitenkin sanoa paistaako aurinko vai ei). Täysin sokea taas ei pysty edes siihen.

  Kuten jo aiemmin linkitin:
  1. Anomalous trichromacy, when one of the three cone pigments is altered in its spectral sensitivity but trichromacy (distinguishing color by both the green-red and blue-yellow distinctions) is not fully impaired.
  2. Dichromacy, when one of the cone pigments is missing and colour is reduced to the green-red distinction only or the blue-yellow distinction only.
  3. Monochromacy, when two of the cones are not functional. Vision reduced to blacks, whites, and greys.
  4. Rod Monochromacy (Achromatopsia.), when all three of the cones are non functional and light perception is achieved only with rod cells. Color vision is heavily or completely impaired, vision reduced to seeing only the level of light coming from an object. Dyschromatopsia is a less severe type of achromatopsia

  Monochromacy - Wikipedia
   
  Viimeksi muokattu: 29.08.2019
 16. Lifeless

  Lifeless

  Viestejä:
  895
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Mikä tahansa väri voi saada minkä tahansa harmaan sävyn (tietokone termein minkätahansa arvon 0 ja 255 välillä). Ei ole pienintäkään mahdollisuutta sanoa mikä harmaa on mikäkin väri paitsi vain kokemuspohjaisesti (esim liikennevalot). Tosin monokromaattisella (verrattuna akromatikkoon) on väritietoakin käytettävissä, kuten jo nimikin sanoo. Se että pystyy aistimaan edes yhtä väriä (joka sinänsä "näyttää harmaalta", koska ei ole muita värejä johon verrata) on suuri etu harmaiden erottelussa. Esim ruohikkoa katsoessa, ruoho varmasti näyttää "erilaiselta harmaalta", jos tuo yksi solu sattuu olemaan vihreää tunnistava.Toisaalta taivas harvemmin on vihreä, joten tuo yksi solu ei sitä tunnista ja taivas näyttää taas "eri harmaalta". Jotkut värit on useammin tummia kuin vaaleita (tai päinvastoin). Myös tämä voi tuoda hieman lisäarvoa niiden erottelemiseen.

  Myös saturaatiolla on valtava vaikutus värin harmaa sävyyn. Itselle vaaleanpunainen (desaturoitu punainen) on monesti harmaa, mutta kirkkaan punainen on selkeästi punainen. Myös muut vaaleat värit on vaikeita eroitella toisistaa, kuten vaikka ns. pastelli sävyt, joista vihreä, punainen ja oranssi on käytännössä sama väri.