Uusi kone vanhan tehomyllyn tilalle, mitäs palikoita laitetaan?

Kautium

IOdootti
Tukijäsen
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
20 853
Taustaa:
Nykyinen kone on ollut sellainen ubermench-mylly, että se on palvellut verrattain pienillä päivityksillä uskollisesti jo vuosien ajan. Enää ei yksittäisten komponenttien päivitys pitkään riitä, joten alkaa olla aika laittaa roippeet uusiksi ja nyt pitäisi saada vinkkejä uusien palikoiden valintaan. Sivusta olen seuraillut keskustelua ja kehitystä, mutta en välttämättä kuitenkaan ihan niin tiiviisti kuin aikoinaan ja siksi tässä ajattelin kysellä vähän vinkkejä enemmän genreä seuranneilta.

Vanhat palikat:
Nykyisestä koneesta uuteen ei ole tarkoitus siirtää kuin
- Virtalähde (Corsair AX760i). Virtalähde on noin 6v vanha, mutta se on laadukas ja potkua riittää, joten en usko että sitä on pakko vaihtaa.
- Näyttö (32", 1440p)
- Näppis+hiiri+peliohjaimet jne.
- Kaiuttimet (Genelec 6010 + 5040A subbari)
- Mahdollisesti äänikortti (Creative Z), koska parempi äänenlaatu kuin integroidussa ja jaksaa syöttää myös haastavampia kuulokkeita. Myös valinta ääniulostulon suhteen onnistuu kätevästi yhdellä klikkauksella. Parempaakin vaihtoehtoa saa ehdottaa.
- Näyttis (1070ti) on vähän siinä ja siinä että myynkö sen pois nyt, vai vaihdanko vasta sitten kun uutta sukupolvea tulee tarjolle, mutta jätetään se nyt kuitenkin tämän arvonnan ulkopuolelle.
- Tallennusmedioiden osalta nykyisessä koneessa on kaksi 1TB SSD-levyä, jotka voi ehkä hyödyntää jollakin tasolla, sekä pari HDD-levyä, jotka jäävät ehdottomasti tässä yhteydessä kokonaan pois käytöstä. Näiden tilalle tarvitaan joku vähintään 500MB NVMe-boottilevy ja pari 2TB SSD-storagelevyä peleille ja editointiin jne. Crucial MX500 on varmaan näiden osalta sopiva valinta.
- Käyttislisenssi löytyy
- Kasausta ei tarvita

Käyttötarve:
- Nettisurffailun lisäksi pääosin pelaamista (normi+VR), ohjelmointia ja satunnaista videoeditointia
- Virtuaalikoneita joutuu töiden ja muun harrastelun puolesta pyörittelemään jonkin verran samaan aikaan, joten muistia pitää olla vähintään 2x16GB
- Painopiste on sujuvassa pelaamisessa
- Koneen pitää olla kokonaisuutena kaikissa tilanteissa mahdollisimman hiljainen ja huomaamaton
- Kotelon pitää olla äänenvaimennuksen nimissä umpinainen, eli LED-vilkuille tai lasiseinille ei ole mitään tarvetta
- Mahdollisimman helppo puhdistus
- Kotelon pieni koko plussaa, joku hyväksi havaittu Fractalin koppa varmaan on ok

Budjetti:
Järkevissä rajoissa, eli en ole määritellyt, mutta hankinnoissa pointti on yleensä ollut "järki käteen, hintalaatusuhteessa parasta".

Muuta:
Merkkiuskollisuutta ei ole, mutta toisaalta sanonta "AMD pettää aina" on tullut varsinkin näyttisten kohdalla liiankin tutuksi. Prosessorin osalta AMD lienee kuitenkin hintalaatusuhteeltaan fiksuin valinta tällä hetkellä, vai kuinka?

Edelliset prossut olen aina kellottanut tappiin ja sitä kautta maksimoinut hyödyn, mutta jos olen oikein käsittänyt, niin ainkaan näitä nykyisiä AMD:n prossuja ei liiemmin kellotella? En siis laita vastaan AMD-prossuille, mutta en myöskään halua että niitä tulee valittua ideologian tai muutaman kympin säästön vuoksi. Kone on tarkoitus päivittää ajan tasalle useammaksi vuodeksi kerrallaan, mutta järkevällä tasolla kuitenkin ja mahdollisesti niin, että palikoita voi päivittää vielä matkan varrella. Kellotus ei ole mikään vaatimus, mutta jos on oletettavissa että valitsemalla vaikka nyt sitten Intelin 10700K:n, saa koneen kulkemaan heittämällä 5,2GHz, niin kyllähän se väkisinkin houkuttelee.

Langatonta verkkoyhteyttä ei tarvita.

Sähkölaskun koolla ei ole merkitystä, mutta en toisaalta ehdoin tahdoin halua mitään kiuasta hommata, kun sauna löytyy kuitenkin kylppärin yhteydestä.

Custom-vesijäähyihin ei ole tässä vaiheessa kiinnostusta. AIO toki menettelee, jos löytyy joku sopivan tehokas ja hiljainen vaihtoehto.

Sana on vapaa, mitäs palikoita laitetaan, vai ollaanko taas sellaisessa tilanteessa, että kannattaa odottaa puoli vuotta parempaa? :D
 
Viimeksi muokattu:
Sanoisin, että kannattaa odottaa kun parin kuukauden päästä (/ainakin tämä vuonna) pitäisi tulla AMD:ltä uuden sukupolven prosessorit.
 
Sanoisin, että kannattaa odottaa kun parin kuukauden päästä (/ainakin tämä vuonna) pitäisi tulla AMD:ltä uuden sukupolven prosessorit.
Tämähän se tilanne on aina näiden PC-komponenttien kanssa. :D

Onkohan tuo aikataulu kuinka todellinen ja onko sieltä edes huhujen mukaan tulossa mitään uutta ja ihmeellistä?
 
Tämähän se tilanne on aina näiden PC-komponenttien kanssa. :D

Onkohan tuo aikataulu kuinka todellinen ja onko sieltä edes huhujen mukaan tulossa mitään uutta ja ihmeellistä?

Itsellä jo emolevy odottelee ja en todellakaan ajatellut odottaa vielä X kuukautta uusia 4000 sarjan prossuja. 2-3 viikon päästä lähtee tilaukseen ryzen 3600, onhan se niin et jos aina odottelis seuraavaa sukupolvea niin sitä olisi eläkkeellä ennen kun olisi alusta päivitetty ja tuskin silloinkaan.
Mitä taasen tehoihin tulee niin en itse usko suorituskyvyn parantuvan samassa hintaluokassa kuin 10-15% ja aikomus myydä vanha 3600 sitten ja ostaa käytettynä ~2 vuoden sisään 4000 sarjaa.
Vähän sama tilanne oli RTX 2070 kortin kanssa kun päivitin marraskuussa 2018 jos olisin silloin odottanut seuraavaa RTX sukupolvea niin odottaisin vieläkin.

Tästä syystä sinun tapauksessa joku 3700X voisi olla oiva valinta perf/€ suhteella ja myöhemmin päivitys vaikka 12 tai 16 ytimiseen käytettynä, mikäli ei ole mitään käytettyjä osia vastaan?
 
...mikäli ei ole mitään käytettyjä osia vastaan?
Päinvastoin, käytetyissä on yleensä paras hintasuhde, kunhan vaan vähän katsoo mistä ja mitä ostaa.

Jotain osia haluan kuitenkin ostaa uutena ihan vaan sen vuoksi, että varmasti tulee kaikki osat mukana. Mm. kotelo on tällainen, eikä siinä yleensä edes menetä montaa kymppiä. Samaten tallennusmediat ostan yleensä uutena, kun ne kuluvat käytössä. Joku prossu tai muistikammat taas ovat sellaisia, jotka ovat käytännössä täsmälleen yhtä hyviä uutena ja käytettynä.
 
Viimeksi muokattu:
Kannattaa koteloksi katsella tuota:

Prosessoriksi 3600/3700X jos haluaa mennä sillä hinta/laatu-suhteen kärjellä.

Sitten jos rahaa on enemmän, niin 3900X ja 10700K ovat suunnilleen samanhintaisia. Inteliltä saa vaan 4 ydintä vähemmän.. Yleensäkin Intel on kalliimpi ja kellottuu enemmän ja on vähemmän ongelmia ja on sitä vuoden 2015 Skylakea, paitsi prosessin perään on tullut plussa lisää ja se on nyt 14nm+++++. Näin vanhaa on myös tuo Sound Blaster Z, joka itse asiassa itseltä löytyy, mutta itse ostaisin nyt ulkoisen G6:n. Ja sen hienous on vain ja ainoastaan pelaamisessa, oma ALC 1200 on ihan yhtä hyvä äänenlaadullisesti, mutta pelien surround on vieläkin sound blasterilla parempi.

AMD ei kellotu, eikä Intelkään enää niin merkittävästi. Tai siis niillä "hinnat alkaen"-emolevyillä en kellottelisi Inteliä ja AMD:llä saa luokkaa +5% noissa kärkimalleissa, niin kannattaako ollenkaan? Intel+AMD single core-käytössä boostailee korkealle, ne kellotukset on lähes aina all core suorituskykyyn. Ylivoimaisesti eniten on asennusongelmia/ajuriongelmia/käyttöongelmia AMD:n prosessorien kanssa tuolla Ongelmat-alueella, mutta uusin bios + uusimmat chipset-ajurit niin yleensä on niillä lähtenyt toimimaan.

Intel taas näyttää siltä, että myyvät sinulle sitä samaa wanhaa, äärimmilleen viritettynä. Aikatauluissa on vaan ongelmia ja kannattaa suosiolla ostaa se 10700K, kun parempia ei välttämättä tule ikinä samalle socketille saamaan kohtuuhintaan. Ja uusi seuraava socket on kuitenkin ihan erilainen.

Muisteissa säästää 30-50€ jos ne tilaa nyt Amazonin tarjouksista.

--

Jos olisit Helsingissä, tässä pistäisin myyntiin omaa SB-Z:aa, mutta nyt en jaksa testailla ja postittaa ja kaikkea sitä säätöä, sori. Muutenkin, se vie tilaa näytönohjaimen tuuletukselta ja kuitenkin hankit sen uuden 300W+ TDP Nvidian, joka tarvitsee sitä tuuletusta.

--

Myös tuolle ääni:

Se on se "mahdollisimman helppo puhdistus".
 
Muutenkin, se vie tilaa näytönohjaimen tuuletukselta ja kuitenkin hankit sen uuden 300W+ TDP Nvidian, joka tarvitsee sitä tuuletusta.
En muista onko kaikissa define sarjalaisissa se pystyslotti takaseinässä valmiina, mutta mikäli on: laittaa sen sbz:n riserilla pystyyn niin näyttikselle jää mukavammin tilaa hengitellä :tup:
 
Kannattaa koteloksi katsella tuota:
Tuota olen sillä silmällä vähän jo katsellutkin.

Tekeekö muuten noilla Fractalin omilla tuulettimilla mitään, vai kannattaako ne vaihtaa suosiolla johonkin tehokkaampaan ja samalla hiljaisempaan (joku Noctua tms)? LED-valoille ei ole tarvetta näidenkään osalta, kun ei niitä ole kukaan siellä suljetun kopan sisällä katselemassa.

Prosessoriksi 3600/3700X jos haluaa mennä sillä hinta/laatu-suhteen kärjellä.

Sitten jos rahaa on enemmän, niin 3900X ja 10700K ovat suunnilleen samanhintaisia. Inteliltä saa vaan 4 ydintä vähemmän.. Yleensäkin Intel on kalliimpi ja kellottuu enemmän ja on vähemmän ongelmia ja on sitä vuoden 2015 Skylakea, paitsi prosessin perään on tullut plussa lisää ja se on nyt 14nm+++++.
Tuo mahdollisten ongelmien määrä AMD-tekeleissä ahdistaa aika huolella. Ei kiinnostaisi yhtään kärvistellä niiden kanssa ja googletella apuja milloin mihinkin ihmeelliseen stutterointiin tai lämpöjen pumppaamiseen tms.

Näin vanhaa on myös tuo Sound Blaster Z, joka itse asiassa itseltä löytyy, mutta itse ostaisin nyt ulkoisen G6:n. Ja sen hienous on vain ja ainoastaan pelaamisessa, oma ALC 1200 on ihan yhtä hyvä äänenlaadullisesti, mutta pelien surround on vieläkin sound blasterilla parempi.
Ulkoisissa äänikorteissa/daceissa on puolensa, mutta ei oikein houkuttele kerätä pöydälle yhtään enempää kamaa kuin on pakko ja tuo nykyinen kortti on toiminut todella mainiosti. Fyysistä volumepotikkaa en kaipaa myöskään, kun säätö onnistuu näppäimistöltä ja/tai Strokesplus.netin avulla hiirieleellä.

AMD ei kellotu, eikä Intelkään enää niin merkittävästi. Tai siis niillä "hinnat alkaen"-emolevyillä en kellottelisi Inteliä ja AMD:llä saa luokkaa +5% noissa kärkimalleissa, niin kannattaako ollenkaan?
En minä sentään mitään hinnat alkaen -emoa ole ostamassa, mutta en toisaalta mitään erityistä extreme-kellotukseen suunniteltuakaan. Yhtäkään prossua en ole ajanut vakiona, enkä tiedä haluanko aloittaa sillä linjalla vieläkään, mutta AMD:n kanssa kellotuksen hyödyt voivat jäädä olemattomiksi vaivaan nähden.

Intel taas näyttää siltä, että myyvät sinulle sitä samaa wanhaa, äärimmilleen viritettynä. Aikatauluissa on vaan ongelmia ja kannattaa suosiolla ostaa se 10700K, kun parempia ei välttämättä tule ikinä samalle socketille saamaan kohtuuhintaan. Ja uusi seuraava socket on kuitenkin ihan erilainen.
Joo, Intelin puolelta ei taida löytyä muuta järkevää kuin 10700K. Olen tosin käsittänyt, että ne kulkevat järjestään aika hyvin.

Ytimien määrä nyt taas ei ole niin olennaista, eli niitä noissa kaikissa on riittävästi, eivätkä kaikki sovellukset (varsinkaan pelit) osaa niitä kuitenkaan käyttää hyväksi.

Jos olisit Helsingissä, tässä pistäisin myyntiin omaa SB-Z:aa, mutta nyt en jaksa testailla ja postittaa ja kaikkea sitä säätöä, sori.
Tämä ei varmaan ollut tarkoitettu minulle, kun mulla on sama kortti jo entuudestaankin. :D

Muutenkin, se vie tilaa näytönohjaimen tuuletukselta ja kuitenkin hankit sen uuden 300W+ TDP Nvidian, joka tarvitsee sitä tuuletusta.
Tuo on tosiaan sisäisen kortin kanssa pieni miinus. Pitää selvitellä tuota mainittua riser-optiota. Edit. Eipä onnistu ainakaan tuon Define C:n kanssa.

Myös tuolle ääni:

Se on se "mahdollisimman helppo puhdistus".
Kiitos vinkistä, mutta minulla on erillinen Ryobin akkukone pölyjen puhalteluun, eikä se ole ongelma muutenkaan.
 
Viimeksi muokattu:
Vaimennettu suljettu kotelo voi virtaa syövillä osilla olla äänekkäämpi ratkaisu kuin kotelo, jossa etupaneeli on avonainen ja tuulettimet puhaltavat ilmaa sisään pieninkin kierroksin. Vaimennukset tehoaa paremmin coil whineen ja mekaanistennlevyjen ääniin.

Phanteks p600s on hyvä kompromissi, kun voi ajella suljettuna tai etupaneeli auki.
 
Vaimennettu suljettu kotelo voi virtaa syövillä osilla olla äänekkäämpi ratkaisu kuin kotelo, jossa etupaneeli on avonainen ja tuulettimet puhaltavat ilmaa sisään pieninkin kierroksin. Vaimennukset tehoaa paremmin coil whineen ja mekaanistennlevyjen ääniin.

Phanteks p600s on hyvä kompromissi, kun voi ajella suljettuna tai etupaneeli auki.
Ei tässä mitään suljettua koteloa sentään haeta. Nuo irrotettavat paneelit ovat kiva asia, mutta henkilökohtaisesti en niistä välitä, kun en niitä tule kuitenkaan koskaan käyttämään.

Koneen pitää olla sellainen että se toimii samalla tavalla joka päivä ilman ylimääräistä säätämistä.

Koska HDD-levyjä ei enää käytetä (tai ainakaan minä en käytä), muodostuvat koneen äänet pelkästään tuulettimien puhinasta ja se puhina pitää saada minimoitua keinolla millä hyvänsä.

Nykyisessä isossa kopassa tämä tapahtuu siirtämällä ilmaa kolmella 18cm tuulettimella, mutta toive olisi vaihtaa pienempään koppaan, jossa pitää sitten kärvistellä myös pienempien tuulettimien ja muutenkin estyneemmän ilmankierron kanssa. Jollakin fiksulla AIO-ratkaisulla saisi ilmankierron vähän avarammaksi, mutta ääniin sillä ei ole liiemmin vaikutusta.
 
Omasta kokemuksesta edelleen kannattaa miettiä sitä jäähdytystä näytönohjaimen kannalta. Kellottamaton ja PBO:oton 2700X ja eniten ääniä tulee näytönohjaimesta. Peleissä.

Tosin työpöytäkäytössä ja juuri nyt näytönohjain on 0dB.

--

Laitetaan vielä Pure Base 500 (ei DX-malli) tähän:

Sitä on moitittu huonosta ilmankierrosta, mutta nyt pitäisi päättää, mitä oikeasti aiot tehdä.

Jos kellottelet ennestään virtasyöppöä prosessoria, tuo ei riitä. Riittänee stock-kelloilla toimivalle i7-9700K:lle ja ihan jokaiselle kellottamattomalle AMD:lle.
Tuo GTX 1070 Ti tai RTX 2060 Super olisi tähän sopiva näytönohjain, 2080 Superin ollessa jo liian kiuas. Näytönohjain on omasta mielestäni se komponentti, josta tulee suurin ongelma tuon hiljaisuuden kannalta, jos olet tiukkana sen kanssa.

Nyt kannattaa käydä vaikka kertaamassa se IO-techin jättitornijäähytesti ja kuvitella mielessään, että jos kierrokset on maksimissaan siellä tuhannen pinnassa, niin melutaso on alle 40 dBA (pl. DeepCool). Tästäkin tuo äänieristys syö osan melusta pois ja IO-Tech jostain syystä mittaa 30cm päästä (joka on siis vähän liian läheltä, kun kotelo on 50-100cm päässä kuitenkin).
 
Näiden tilalle tarvitaan joku vähintään 500MB NVMe-boottilevy ja pari 2TB SSD-storagelevyä peleille ja editointiin jne.

mutta jos on oletettavissa että valitsemalla vaikka nyt sitten Intelin 10700K:n, saa koneen kulkemaan heittämällä 5,2GHz, niin kyllähän se väkisinkin houkuttelee.

Sähkölaskun koolla ei ole merkitystä, mutta en toisaalta ehdoin tahdoin halua mitään kiuasta hommata.
Ei pienessä NVMe:ssä ole mieltä, jos kuitenkin tarvitsee muuten runsaasti tilaa.
2TB koossa ei budjettilevyjä löydy, mutta 1TB perusmallit ovat 120€.

Ja noilla kelloilla rasitettuna juuri se Intel on 200+ W kiuaskivi.
Edes useimpien emolevyjen oletusasetuksillakaan Intelin TDP ei pidä paikkaansa sen enempää, kuin autojen mainostetut polttoaineenkulutuslukemat.
Videoenkoodauksessakin ottaa energiatehokkuudessa pahasti pataan AMD:ltä.
https://cdn.mos.cms.futurecdn.net/UNRzarXbSX7BPaoc7iSnEk.png
https://cdn.mos.cms.futurecdn.net/YyxESiFMYQS9VqCi2bVoBk.png


Päinvastoin, käytetyissä on yleensä paras hintasuhde, kunhan vaan vähän katsoo mistä ja mitä ostaa.
AMD:llä ei tarvitse odotella käytettyjä, kun vanhan prossumallin hinta oikeasti laskee uuden arkkitehtuurin julkaisun jälkeen.
2018 vuoden 8 ytiminen Zen+:han tippui viime loppuvuodesta 200€ luokkaan.
Eli 12 ytimiset voivat laskea 350€ luokkaan.
Sillä saisi mukavan parannuksen kahdessa vuodessa esim. 3700X:lle.




Tuo mahdollisten ongelmien määrä AMD-tekeleissä ahdistaa aika huolella.

...eivätkä kaikki sovellukset (varsinkaan pelit) osaa niitä kuitenkaan käyttää hyväksi.


Tuo on tosiaan sisäisen kortin kanssa pieni miinus. Pitää selvitellä tuota mainittua riser-optiota. Edit. Eipä onnistu ainakaan tuon Define C:n kanssa.
AMD todennäköisesti voittaa Intelin reilusti yleisyydessä uusissa harrastajien koneissa, niin ongelmatapausten esiintymisen pitäisikin nousta.

12c/24:lle skaalautuva Death Stranding on eri mieltä.
Death Stranding thread scaling on 24T Cascade Lake-X.
Star Citizen sekin laittaa 12c/24t:n hyvään kuntoiluun ja ilman SMT:tä olisi kaikki ytimet aika täystyöllisttetyjä.
r/starcitizen - I knew Star Citizen utilizes multicore well...
2018 vuoden Assassin's Creed Odyssey ja Shadow of the Tomb Raider nekin osaavat käyttää hyvin kahdeksaa ydintä.
Eli käyttökeinot/käyttötarkoitukset suurelle ydinmäärälle on kyllä löydetty ja kyse on siitä kuinka raskaasti pelinkehittäjä haluaa suurta määrää ytimiä käyttää.

Riseria kannattaisi käyttää äänikortille.
Näytönohjaimelle jos käyttää sellaista, niin PCIe v4 ei varmasti toimi sen rajusti v3:sta tiukempien signalointivaatimusten takia.
Jos käytössä on kuulokkeiden lisäksi vain stereokaiuttimet, niin Creative myy B-stock SBX G6:tta hyvin sopuisaan 75€ hintaan.
Sound BlasterX G6 (B-Stock)
 
120mm tuulettimien hinta-laatusuhdekunkku on Arctic P12 PWM.

AIO:n jättäisin jos haluaa hiljaisen ja varmatoimisen prosessorijäähyn. Tietenkin jos ostaa parhaan 360 AIO:n niin alkaa saada jo muutaman asteen matalampia lämpötiloja vs Noctua D15

 
Viimeksi muokattu:
Ei pienessä NVMe:ssä ole mieltä, jos kuitenkin tarvitsee muuten runsaasti tilaa.
2TB koossa ei budjettilevyjä löydy, mutta 1TB perusmallit ovat 120€.
Ei siis erityisesti tartte olla budjettikamaa mikään. Pointti on, että kunhan ovat järkeviä ja kestäviä valintoja ilman hypelisää.

Se NVMe oli ajateltu boottilevyksi ja samalla sinne menevät myös dokumentit ja kuvat jne. Sen ei tartte olla pieni, eli se mainittu 500GB oli minimi, ei maksimi (taisin tosin ensin vahingossa mainita 500MB). Boottilevyn haluan joka tapauksessa pitää erillään muista ihan käytännön syistä.

Jos 4TB SSD olisi järkevän hintainen, niin lisästorageksi tulisi yksi sellainen (tai maksimissaan kaksi). Nyt on kuitenkin syytä tyytyä 2TB-versioihin.

Vanhanaikaisia ja hitaita pyöriviä levyjä en enää laita enää koneeseen lainkaan ja NAS-viritykset hoidan sitten erikseen.

Ja noilla kelloilla rasitettuna juuri se Intel on 200+ W kiuaskivi.
Edes useimpien emolevyjen oletusasetuksillakaan Intelin TDP ei pidä paikkaansa sen enempää, kuin autojen mainostetut polttoaineenkulutuslukemat.
Videoenkoodauksessakin ottaa energiatehokkuudessa pahasti pataan AMD:ltä.
https://cdn.mos.cms.futurecdn.net/UNRzarXbSX7BPaoc7iSnEk.png
https://cdn.mos.cms.futurecdn.net/YyxESiFMYQS9VqCi2bVoBk.png
Ylikellotuksen myötä kuumeneminen voi olla joissakin tilanteissa haaste, mutta energiatehokkuus/sänkönkulutus ei voisi muuten vähempää kiinnostaa.

AMD:llä ei tarvitse odotella käytettyjä, kun vanhan prossumallin hinta oikeasti laskee uuden arkkitehtuurin julkaisun jälkeen.
2018 vuoden 8 ytiminen Zen+:han tippui viime loppuvuodesta 200€ luokkaan.
Eli 12 ytimiset voivat laskea 350€ luokkaan.
Sillä saisi mukavan parannuksen kahdessa vuodessa esim. 3700X:lle.
Joo, mutta jos ostaa palikat jo tässä vaiheessa, niin sitten niiden omien käytettyjenkin arvo tippuu samaan aikaan. Voi olla, että pitää tosiaan vetää happea ja odotella muutama kuukausi ennen hankintoja.

AMD todennäköisesti voittaa Intelin reilusti yleisyydessä uusissa harrastajien koneissa, niin ongelmatapausten esiintymisen pitäisikin nousta.
No jaa, AMD on ollut aina sellainen ongelmageneraattori varsinkin näyttisten ajurien kohdalla, että en ihan mukisematta niele tätä, vaikka tässä ehkä totuuden siementä nykytilanteessa olisikin.

12c/24:lle skaalautuva Death Stranding on eri mieltä.
Niinhän se menee, että poikkeus vahvistaa säännön. Pelit ovat perinteisesti olleet heikosti useammalle ytimelle skaalautuvia, vaikka poikkeuksiakin on olemassa.

Riseria kannattaisi käyttää äänikortille.
Niin varmasti, mutta sitten pitää valita myös koppa sen mukaan. Lisäksi riser lisää taas jokusen kympin hintaan.

Jos käytössä on kuulokkeiden lisäksi vain stereokaiuttimet, niin Creative myy B-stock SBX G6:tta hyvin sopuisaan 75€ hintaan.
Sound BlasterX G6 (B-Stock)
Kuten sanoin, ei hirveästi kiinnostaisi viritellä yhtään enempää kamaa pöydälle, mutta kiitos vinkistä silti. Vähintään pitäisi ainakin olla sellainen DAC, jossa on fyysinen kytkin kuulokkeiden ja kaiutinten valinnalle ja mielellän vielä niin, että saa kuulokkeet kytkettyä laitteen taakse, jolloin edessä olisi vain volume ja valintapainikkeet.
 
Ei siis erityisesti tartte olla budjettikamaa mikään. Pointti on, että kunhan ovat järkeviä ja kestäviä valintoja ilman hypelisää.

Se NVMe oli ajateltu boottilevyksi ja samalla sinne menevät myös dokumentit ja kuvat jne. Sen ei tartte olla pieni, eli se mainittu 500GB oli minimi, ei maksimi (taisin tosin ensin vahingossa mainita 500MB). Boottilevyn haluan joka tapauksessa pitää erillään muista ihan käytännön syistä.


Joo, mutta jos ostaa palikat jo tässä vaiheessa, niin sitten niiden omien käytettyjenkin arvo tippuu samaan aikaan.
Juuri Windowsin lataamisessa ei oikeastaan ole merkityksellisiä eroja siinä onko se NVMe-levyllä vai jollain kunnollisella SATA-SSD:llä kuten Crucial MX500:lla.
Normikäynnistyksen ollessa suunnilleen käyttöjärjestelmän tilan palautus eräänlaisesta hibernate filesta se ei generoi merkittävää satunnais IO-kuormaa, eikä dataa myöskaan ole ladattavaksi niin suuria määriä, että SATA-SSD tulisi siinä pullonkaulaksi.
Eikä harvoja NVMe-slotteja oikein ole mieltä tuhlata pienelle levylle.

NVMe-levyissä parhaalle kirjoituskestolle speksattuja ovat Phison E12 pohjaiset levyt kuten Corsair MP510/PNY CS3030.
TBW on niissä 2½ kertainen paljon kalliimpiin Samsungeihin nähden, el ieivät todellakaan kirjoituksista kulu nopeasti.
Adata SX8200 Pro/Gammix S11 Pro myös ovat TBW kestoltaan hypekkäiden Samsungien tasolla ja vielä halvemmalla hinnalla varsinkin kaksiteraisena.


Ryzen 3700X on paljon järkevämmän hintainen per ydin jo lähtökohtaisesti.
 
Juuri Windowsin lataamisessa ei oikeastaan ole merkityksellisiä eroja siinä onko se NVMe-levyllä vai jollain kunnollisella SATA-SSD:llä kuten Crucial MX500:lla.
Normikäynnistyksen ollessa suunnilleen käyttöjärjestelmän tilan palautus eräänlaisesta hibernate filesta se ei generoi merkittävää satunnais IO-kuormaa, eikä dataa myöskaan ole ladattavaksi niin suuria määriä, että SATA-SSD tulisi siinä pullonkaulaksi.
Eikä harvoja NVMe-slotteja oikein ole mieltä tuhlata pienelle levylle.
En tiedä miksi höpötät koko ajan jostakin pienestä levystä?

Ja kyllä, itse Windowsin käytön ja käynnistyksen suhteen siitä NVMe:stä ei ole paljon hyötyä, mutta totesin jo aiemmin että sinne tulee paljon muutakin (mm. päivittäin käytössä olevia dokumentteja, kuvia ja videoita jne). Voisin toisaalta jättää vaikka koko NVMe-levyn pois ja laittaa tilalle pelkästään nopeita perusmallin SSD-levyjä, kun niiden nopeus on kuitenkin käytännössä ihan riittävä. Sillä säästäisi reilun satasen kokonaisuudessa ja myöhemmin hintojen pudotessa voisi sen option käyttöön.

Ryzen 3700X on paljon järkevämmän hintainen per ydin jo lähtökohtaisesti.
Niinhän se on. Vaikka en hintaa niin sokeasti tuijottelekaan, niin kyllähän tuo laittaa silti harkitsemaan.
 
No niin, Nvidian uudet ohjaimet tällä viikolla julkistettiin ja tämä ainakin selkiyttää settiä siinä mielessä, että tuleva näyttis on joko hyvään hintaan ostettu käytetty 2080ti, tai sitten joko 3070 tai 3080, todennäköisesti 3070, kun eivät 2080-omistajat kuitenkaan niele tappiotaan kunnialla ja 3080 on jo vähän overkilliä. AMD:n osalta näyttikset eivät kiinnostaneet aiemminkaan ja vielä vähemmän nyt.

Prossujen osalta peli on vielä avoinna, eli odottelu jatkuu.

Muutamia ihan kohtuullisia muistitarjouksia on näkynyt tässä välissä, pitää katsoa josko innostuisi tilaamaan muistipalikoita jo ennakkoon. Näillä näkymin se on joku 2x16GB setti. SSD-levyjen hinnat tippuvat koko ajan, mutta vielä on matkaa siihen, että löytyisi hyviä 4TB levyjä järkihintaan.

Samaten kopan valinnan ja jäähyn suhteen aivot käyvät vähän väliä ylikierroksilla. Vähän houkuttelisi edelleen laittaa joku AIO, jossa voisi laittaa prossun ja näyttiksen samaan kiertoon, mutta sitten taas toisaalta se nostaa hintaa, tekee näyttiksen vaihtamisesta myöhemmin työläämpää ja hyötykin on vähän siinä ja siinä, kun haussa on mahdollisimman hiljainen, mutta silti tehokas konepaketti useammaksi vuodeksi. Enkä oikein luota noiden AIO-settien kestävyyteen pitkässä juoksussa.
 
AMD julkaisee myös 4000-sarjan prosessoreita tässä syksyllä.
..ja näytönohjaimia, mutta jos kiikarissa on RTX 3070 , niin en välttämättä odottaisi AMD:n äärimmilleen viritettyä kiuasta , joka on ylikellotettu maksimeihin, että pärjää tuolle.

Intelin suhteen valinnat on jo selvät ja vaan niitä hintoja kauhistellaan. Z490 olisi emolevysi ja ne ei ole halpoja.

--

Itsekin ajattelin RTX 3070/3080 tilata ja katsellaan, saanko sen jouluksi. Tilaan joka tapauksessa yhden uuden, mutta vaihtotarjous on vetämässä, jos saisi nykyisen toisen päivitettyä kohtuuhintaan.
 
..ja näytönohjaimia, mutta jos kiikarissa on RTX 3070 , niin en välttämättä odottaisi AMD:n äärimmilleen viritettyä kiuasta , joka on ylikellotettu maksimeihin, että pärjää tuolle.
Ja Nvidian 320W ja 350W kortitko eivät sitten muka ole Harvian kilpailijoita?
RTX 3070:n vain 30W alhaisempi "TDP" kuin saman suorituskykyiselle 2080 Ti:lle on sekin pettymys mainostetusti paljon paremmalle arkkitehtuurille ja uudelle valmistusnodelle.

Suorituskyky per hinta on kyllä iso ja positiivinen jytky.
Mutta tuo energiatehokkuus taas ei sitä ole ja tulee mieleen, että nuo on väkisin runnottu yli valmistusnoden optimikellojen.
 
Ja Nvidian 320W ja 350W kortitko eivät sitten muka ole Harvian kilpailijoita?
RTX 3070:n vain 30W alhaisempi "TDP" kuin saman suorituskykyiselle 2080 Ti:lle on sekin pettymys mainostetusti paljon paremmalle arkkitehtuurille ja uudelle valmistusnodelle.

Suorituskyky per hinta on kyllä iso ja positiivinen jytky.
Mutta tuo energiatehokkuus taas ei sitä ole ja tulee mieleen, että nuo on väkisin runnottu yli valmistusnoden optimikellojen.

Lähinnä vaan kerroin, että en odota AMD:ltä kilpailijaa kuin RTX 3070:lle ja se(kin) voi olla kovasti tehtaalla kellotettu.

Jos vähempi riittää (ja Kautiumin nykyiseen settiin olisi sekin hyvä parannus), niin AMD:ltä tullee ihan hyviä vaihtoehtoja. En vaan usko, että RTX 3070 parempia, mutta voin toki olla väärässä tässä.

Lisäksi voi odotella RTX 3060:sta, mutta odottelun kanssa on aina vähän niin ja näin.. ei välttämättä saa jouluksi joka tapauksessa, jos liikaa odottelee.

--

..mutta tässä tilanteessa olen vähän hämilläni näytönohjainten suhteen. Uutena RTX 3000-sarjaa, mutta käytettynä voi löytää hyviä diilejä, niitä pitää vaan metsästää. Mutta voi olla myös myyjiä, jotka ei halua luopua näytönohjaimestaan "alihintaan". Joskus heillekin kyllä realiteetit iskee ja uusi hintataso on pakko hyväksyä. Itse en ostaisi 400-500€ näytönohjainta käytettynä, mutta 200-300€ luokassa pitäisi olla kivoja käytettyjä ihan just kohta. Ellen minä ehdi ensin :)
 
Oli AMD-tuleva näytönohjainsukupolvi nyt millainen kiuas tai jääkaappi tahansa, niin sanotaanko näin, että luotto AMD:n näytönohjainosaamiseen ajureineen on siinä määrin olematon, että sieltä ei näillä näkymin voi tässä maailmantilanteessa yksinkertaisesti voi tulla ulos tuotetta, jonka haluaisin ostaa koneeseen riesaksi.

Prossujen kanssa olen optimistisempi, eli niiden julkaisua jaksan odotella suuremmalla mielenkiinnolla.
 
Kannattaa koteloksi katsella tuota:
Define C on ollut tosiaan harkinnassa jo pidempään, mutta tässä vähitellen on alkanut kiinnostamaan myös Meshify C. Se olisi ulkoisesti tyylikkäämpi ja "nykyaikaisempi", mutta toisaalta se on myös hieman äänekkäämpi, kun siinä ilma pääsee kulkemaan mesh-etupaneelista vapaammin ja tuulettimet ovat suoraan sen takana. Sitä ei taida saada myöskään umpinaisella kyljellä, mutta onneksi lasi ei ole sentään täysin kirkas (edit. on tuota näköjään ainakin Fractalin tuotilistauksessa saatavana myös umpikylkisenä). Kummassakaan noista ei ole USB-C-liitintä IO-paneelissa, mutta se on omalla kohdalla vain hyvin pieni miinus.

Oli koppa nyt noista kumpi tahansa, niin molemmissa saa eteen kaksi 140mm tuuletinta. Takapaneeliin ei ikävä kyllä mene kuin 120mm tuuletin. Jos prossujäähyksi tulee Noctua NH-D15 Chromax, niin siinä on kaksi 140mm tuuletinta puhaltamassa taaksepäin, joten lieneeköhän hirveästi hyötyä laittaa kattoon erillisiä tuulettimia aiheuttamaan pyörteitä?

Sekin on vähän siinä ja siinä, että mahtuuko NH-D15 noihin koppiin ottamatta kiinni kylkipaneeliin. Speksien mukaan sinne jää maksimissaan pari milliä tilaa, jos sitäkään. AIO:n kanssa ei olisi tätä ongelmaa, mutta toisaalta niissä on sitten omat puutteensa.

120mm tuulettimien hinta-laatusuhdekunkku on Arctic P12 PWM.
OK, kiitos vinkistä. Tuulettimet eivät paljon maksa kokonaisuudessa, joten niiden kohdalla tekisi mieli valita parasta hinnasta riippumatta. Noctua on tuottanut aina laadukkaita tuulettimia, mutta en ole seurannut tilannetta sen suhteen, että ovatko edelleen parhaita muualla kuin prossujäähyissä. Noctuan tuulettimissa on yleensä onnistuttu myös siinä, että niiden tuottama humina on kilpailijoita miellyttävämpää.

Alkuperäinen idea oli laittaa eteen kaksi tällaista (ja ehkä myös kattoon):

Taakse yksi tällainen:

Vaan enpä tiedä olisiko lopputulos parempi vaikka Arcticin tai Scythen tuulettimilla? Tämän mukaan saattaisi ollakin.
 
Viimeksi muokattu:
Sekin on vähän siinä ja siinä, että mahtuuko NH-D15 noihin koppiin ottamatta kiinni kylkipaneeliin. Speksien mukaan sinne jää maksimissaan pari milliä tilaa, jos sitäkään. AIO:n kanssa ei olisi tätä ongelmaa, mutta toisaalta niissä on sitten omat puutteensa.

Minulla on Define C Meshify TG:ssä Ryzenin päällä Noctua NH-D15-SE-AM4 ja hienosti mahtuu, ainakin Asus Prime X370 Pro -emon kanssa :thumbsup:
 
Minulla on Define C Meshify TG:ssä Ryzenin päällä Noctua NH-D15-SE-AM4 ja hienosti mahtuu, ainakin Asus Prime X370 Pro -emon kanssa :thumbsup:
OK, kiitos vahvistuksesta. Näin oletinkin, mutta kun ei noihin spekseihin voi aina täysin luottaa.

Meshify C tummalla sivulasilla näyttää kyllä tyylikkäältä kuvissa ja se on ajanut minun listalla alkuperäisenä suosikkina olleen Define C:n ohi. Myös muutamat Be Quietin kopat vaikuttavat teknisesti mielenkiintoisilta, mutta ulkoisesti ovat mielestäni aika rumia.

Prossun jäähdytyksen suhteen olen koko ajan ollut enemmän kallellaan varmatoimiseen ja tuttuun ilmajäähyyn, mutta on noissa AIO-jäähyissäkin kieltämättä puolensa varsinkin esteettisyyden ja tilankäytön osalta. Tuossa on vaan sellainen pikkujuttu, että näyttikseltä loppuu tila aika nopeasti kesken, jos laittaa radin ja tuulettimet eteen. Kattoon taas ei mahdu kuin maksimissaan 240 radi.

Löytyykö mitään 240 radilla varustettua AIO-settiä, joka laittaisi kampoihin NH-D15:lle? Ihan vaan siltä varalta selvittelen, että päätänkin kallistua sille puolelle.
 
Define C on ollut tosiaan harkinnassa jo pidempään, mutta tässä vähitellen on alkanut kiinnostamaan myös Meshify C. Se olisi ulkoisesti tyylikkäämpi ja "nykyaikaisempi", mutta toisaalta se on myös hieman äänekkäämpi, kun siinä ilma pääsee kulkemaan mesh-etupaneelista vapaammin ja tuulettimet ovat suoraan sen takana. Sitä ei taida saada myöskään umpinaisella kyljellä, mutta onneksi lasi ei ole sentään täysin kirkas (edit. on tuota näköjään ainakin Fractalin tuotilistauksessa saatavana myös umpikylkisenä). Kummassakaan noista ei ole USB-C-liitintä IO-paneelissa, mutta se on omalla kohdalla vain hyvin pieni miinus.

Minulla oli Meshify C, myin sen viime vuonna. Olen juuri antamassa Define C:tä veljelleni.
Nyt otin käyttöön BeQuiet! 500DX:n ja siinä on ikkuna + ledit, eikä tähän ole mitään perusteita. Nyt kävi näin.

--

Koko idea niissä Arcticeissa on se äänentuotto. Jos ostat niitä, niin ei konetta kuule (pl. näytönohjain). Nytkään en kuule koko konetta, se on tuossa lähellä, mutta siellä on hiljaisia tuulettimia ja näytönohjain on idlessä seis.

Sitten katselin uuden näytönohjaimen hankinnassa myös mahdollisuutta ajaa sitä hiljaisesti, niin eiköhän tämä ole hiljainen myös tulevaisuudessa.

Oli koppa nyt noista kumpi tahansa, niin molemmissa saa eteen kaksi 140mm tuuletinta. Takapaneeliin ei ikävä kyllä mene kuin 120mm tuuletin. Jos prossujäähyksi tulee Noctua NH-D15 Chromax, niin siinä on kaksi 140mm tuuletinta puhaltamassa taaksepäin, joten lieneeköhän hirveästi hyötyä laittaa kattoon erillisiä tuulettimia aiheuttamaan pyörteitä?

En ole tässä threadissa sanonut, mutta Gamersnexus testaili noita tuuletinkonfiguraatioita, ja päätyi siihen, että kolme edessä on paras. Takana ei ollut yhtään ja idea oli luoda ylipaine koteloon, niin ilma karkaa sitten, mistä karkaa.

Tämän kotelon testeissä äänestivät sen joskus parhaaksi ilmavirtakoteloksi:

Lopetin kuitenkin kanavan tilaamisen, kun siellä oli vähän semmoista lapsellista naureskelua EATX-koteloille, mutta ei siitä sen enempää.

Sekin on vähän siinä ja siinä, että mahtuuko NH-D15 noihin koppiin ottamatta kiinni kylkipaneeliin. Speksien mukaan sinne jää maksimissaan pari milliä tilaa, jos sitäkään. AIO:n kanssa ei olisi tätä ongelmaa, mutta toisaalta niissä on sitten omat puutteensa.

Define C/Meshify C on oikeasti kompakti, kannattaa asia tarkistaa :)
Siis pieni ATX-kotelo. Jos kokemusta on vain R-sarjasta, niin koko yllättää aina.

OK, kiitos vinkistä. Tuulettimet eivät paljon maksa kokonaisuudessa, joten niiden kohdalla tekisi mieli valita parasta hinnasta riippumatta. Noctua on tuottanut aina laadukkaita tuulettimia, mutta en ole seurannut tilannetta sen suhteen, että ovatko edelleen parhaita muualla kuin prossujäähyissä. Noctuan tuulettimissa on yleensä onnistuttu myös siinä, että niiden tuottama humina on kilpailijoita miellyttävämpää.

Alkuperäinen idea oli laittaa eteen kaksi tällaista (ja ehkä myös kattoon):

Taakse yksi tällainen:

Vaan enpä tiedä olisiko lopputulos parempi vaikka Arcticin tai Scythen tuulettimilla? Tämän mukaan saattaisi ollakin.

Itse järkeilin niin, että kolme tuuletinta tuottaa enemmän ilmavirtaa ja minulla on omassa 3x120mm kiinni.

Edelleen, se näytönohjain on se sinun suurin patteri siellä sisällä, niin sille kannattaa sitä ilmavirtausta optimoida. Jos laitat perään ja kattoon tuulettimet ja edessä on vain kaksi, niin se saattaa imeä ilmaa takaa ja se tuo pölyä.

Nyt minulla on AMD, mutta kyllä se Intelinkin kanssa on niin, että ei se prosessori vie enemmän kuin sinun näytönohjain. Itse oikeasti optimoisin sitä komponenttia, joka kuluttaa eniten.

OK, kiitos vahvistuksesta. Näin oletinkin, mutta kun ei noihin spekseihin voi aina täysin luottaa.

Meshify C tummalla sivulasilla näyttää kyllä tyylikkäältä kuvissa ja se on ajanut minun listalla alkuperäisenä suosikkina olleen Define C:n ohi. Myös muutamat Be Quietin kopat vaikuttavat teknisesti mielenkiintoisilta, mutta ulkoisesti ovat mielestäni aika rumia.

Prossun jäähdytyksen suhteen olen koko ajan ollut enemmän kallellaan varmatoimiseen ja tuttuun ilmajäähyyn, mutta on noissa AIO-jäähyissäkin kieltämättä puolensa varsinkin esteettisyyden ja tilankäytön osalta. Tuossa on vaan sellainen pikkujuttu, että näyttikseltä loppuu tila aika nopeasti kesken, jos laittaa radin ja tuulettimet eteen. Kattoon taas ei mahdu kuin maksimissaan 240 radi.

Löytyykö mitään 240 radilla varustettua AIO-settiä, joka laittaisi kampoihin NH-D15:lle? Ihan vaan siltä varalta selvittelen, että päätänkin kallistua sille puolelle.

Meshify C on kyllä tyylikäs :)

Mutta edelleen, näytönohjain kärsii, jos laitat radin eteen. Sieltä tulee kuumaa ilmaa ja se ei jäähdytä niin tehokkaasti.

Jos nyt RTX 3080 tms. ostat, niin miksi hitossa optimoit jotain 100W prosessorin jäähyä, etkä 300W näytönohjaimen ilmavirtaa?
 
Nyt otin käyttöön BeQuiet! 500DX:n ja siinä on ikkuna + ledit, eikä tähän ole mitään perusteita. Nyt kävi näin.
Näin se joskus näissä hommissa menee. :D

Koko idea niissä Arcticeissa on se äänentuotto. Jos ostat niitä, niin ei konetta kuule (pl. näytönohjain). Nytkään en kuule koko konetta, se on tuossa lähellä, mutta siellä on hiljaisia tuulettimia ja näytönohjain on idlessä seis.
En ole speksejä tarkemmin tuijotellut, mutta lieneeköhän todellisuudessa Noctuan ja noiden Arcticien välillä merkittäviä eroavaisuuksia sen kummemmin äänissä kuin ilmansiirtokyvyssäkään?

Jos nuo halvemmat Arcticit tosiaan päihittävät kuninkaana vuosien ajan paistatelleen Noctuan, niin tottakai laitan mieluummin sitten niitä joka paikkaan.

Edit. Ainakin tämän perusteella ottaisin edelleen ne vähän kallimmat Noctuat. Se on ihan yksi ja hailea säästääkö noissa muutaman kympin, kun kone on kuitenkin käytössä useamman vuoden ja luotettavuus on hiljaisuuden ohella merkittävä tekijä.

En ole tässä threadissa sanonut, mutta Gamersnexus testaili noita tuuletinkonfiguraatioita, ja päätyi siihen, että kolme edessä on paras. Takana ei ollut yhtään ja idea oli luoda ylipaine koteloon, niin ilma karkaa sitten, mistä karkaa.
Tällaisen testin olen missannut, pitääkin kaivella. Oliko siinä siis jopa sama kotelokin käytössä?

Mutta edelleen, näytönohjain kärsii, jos laitat radin eteen. Sieltä tulee kuumaa ilmaa ja se ei jäähdytä niin tehokkaasti.

Jos nyt RTX 3080 tms. ostat, niin miksi hitossa optimoit jotain 100W prosessorin jäähyä, etkä 300W näytönohjaimen ilmavirtaa?
Eivät nämä mielestäni sulje toisiaan pois yhtälöstä. Tottakai ideana on saada molemmat jäähtymään, eli kunhan tässä pyörittelen ideoita.

En tiedä kumpi on loppujen lopuksi parempi, 2 x 140m tuuletinta edessä, vaiko 3 x 120mm tuuletinta? Isommat ovat yleensä hiljaisempia ja tehokkaampia, mutta se on sitten eri asia onko noiden välillä vielä mainittavaa eroa.

Taakse tulee ainakin yksi 120mm tuuletin, mutta se on vielä avoinna, että mitä teen katon kanssa. Jos päätän alkuperäisistä suunnitelmista poiketen hommata sittenkin prossulle jonkin 240mm AIO:n, niin se tulee kattoon ja sille sitten kaveriksi kaksi 120mm tuuletinta. Se olisi muuten tasapainoinen kokonaisuus, mutta pitää tosiaan muistaa näiden lisäksi vielä näyttiksen tuulettimien vaikutus.

Edit.
Muistit ja pari 2TB MX500 Corsairia laitoin juuri tilaukseen. Muisteiksi valikoitui Amazonin tarjouksesta Crucial Ballistix 3600MHz (16-18-18-38). Noita levyjä tarvitsen jo ennen kuin on kaikki muut palikat kasassa.

 
Viimeksi muokattu:
On ne Meshify C:täkin testanneet:
1600619820849.png



2x 140mm oli senhetkinen suositus. Itse laitoin edelleen 3x 120mm, koska se oli halvempi silloin aikoinaan ja ne meni pohjalle asti.. Myös Arcticin omilla luvuilla 3x56.3 > 2x72.8. Sen verran pieni ero kuitenkin, niin tee kuten haluat :)

Lisäksi ihan kokeilumielessä on Meshifyssä joskus ollut 2x ML120 edessä max rpm ja koetin säätää näytönohjainta. Sain sen ihan viileäksi (ja prosessorin myös), mutta ääni oli sietämätön.

--

Lisäksi edelleen: se on aika kompakti kotelo, jos pitää radia lähteä sovittelemaan.
 
Edit. Ainakin tämän perusteella ottaisin edelleen ne vähän kallimmat Noctuat. Se on ihan yksi ja hailea säästääkö noissa muutaman kympin, kun kone on kuitenkin käytössä useamman vuoden ja luotettavuus on hiljaisuuden ohella merkittävä tekijä.



Tällaisen testin olen missannut, pitääkin kaivella. Oliko siinä siis jopa sama kotelokin käytössä?
Ero on paljon enemmän kuin parikymppiä.
Saat viisi kappaletta Arcticceja yhden Noctuan hinnalla:
ARCTIC P12 PWM PST Value Pack, 120mm PWM-laitetuuletinsarja, 5 kpl, musta - 29,90€


Ilman sisäänotto ja poistotuulettimet parina toimivat kuin paristot sarjassa:
Ne eivät kasvata maksimi-ilmavirtaa, vaan paineentuottokykyä.
(jota ei kunnolla tehdyllä kotelolla vaadita tuulettimilta erityisen paljoa)

Tuulettimien laittaminen rinnakkain pelkästään ilmanottoon tai poistoon taas kasvattaa maksimi-ilmavirtaa.
Tietenkin jos kyseessä on heikon paineentuoton tuulettimet (kuten Noctua NF-S12) silloin ilmavirta ei kyllä välttämättä kasva mihinkään vastapaineen takia.
Esim. varsinkaan Arcticin P12 taas ei siitä vastapaineesta välitä ja pelkät sisäänottotuulettimet jaksaisivat painaa ilmaa kotelon läpi.
 
Ero on paljon enemmän kuin parikymppiä.
Saat viisi kappaletta Arcticceja yhden Noctuan hinnalla:
ARCTIC P12 PWM PST Value Pack, 120mm PWM-laitetuuletinsarja, 5 kpl, musta - 29,90€
Joo, mutta sillä ei ole ainakaan minulle oikeastaan mitään merkitystä kokonaisuudesssa maksavatko tuulettimet parin tonnin koneessa 30e vai 100e. Toki jos saa saman tason tuotteen halvemmalla, niin aina parempi.

Tässä yksi 120mm kotelotuuletintesti, jossa voittaja on Scythe Kaze Flex 1200RPM PWM, joka on sekin hieman Noctuan tuulettimia edullisempi. Tosin Arcticin 5-packin hintaa ei voita mikään ja noiden Scythen tuulettimien saatavuus näyttää olevan aika heikkoa.

Samalta kanavalta toinen video, jossa on testattu AIO-jäähyjen sijoittelun vaikutusta (edessä/ylhäällä). Tuon perusteella on parempi imea viileää ilmaa sisään kopan edestä ja puhaltaa radin läpi ulos ylhäältä.

Edit.
Ensimmäiselle cooleritestille tässä vastineeksi toinen testivideo, jossa Scythe jää viimeiseksi ja Noctua voittaa. Arctic ei ole tuossa mukana.
 
Viimeksi muokattu:

Statistiikka

Viestiketjuista
261 542
Viestejä
4 539 744
Jäsenet
74 818
Uusin jäsen
dfens

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom