USA:n korkein oikeus näytti vihreää valoa: Apple oikeuteen AppStore-monopolista

Viestiketju alueella 'Uutisia lyhyesti' , aloittaja Kaotik, 14.05.2019.

 1. Yrmiö

  Yrmiö

  Viestejä:
  696
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Kuinka huonosti elämässä pitää olla asiat, että jaksaa vaahdota tuolla tavalla yhdestä elektroniikkafirmasta? Maailma on täynnä avoimempia vaihtoehtoja mikäli omena ei maistu. :)
   
  Himmler, Lämpöpumppu ja Walla tykkäävät tästä.
 2. Baldrick

  Baldrick

  Viestejä:
  2 217
  Rekisteröitynyt:
  24.10.2016
  Juu kyllähän se pitää olla harhainen turhasta valittaja, jos ei ole heti puolustamassa järkyttävällä katteella myydyn rihkaman sovelluskauppamonopolia :D
   
 3. Walla

  Walla //TODO: Add Title

  Viestejä:
  1 040
  Rekisteröitynyt:
  11.11.2016
  On, ja sekin on monopoli kyseisen hyödykkeen myynnissä, että tämän foorumin premium jäsenyyksiä saa ostaa vain Io-Media Oy:ltä. Määräävän markkina-aseman väärinkäyttöä se sen sijaan ei ole, koska korvaavia tuotteita on eivätkä foorumin premium jäsenyydet siksi ole relevantti itsenäinen markkina.

  Eli ei voida vaan todeta yksikantaan, että monopoli ja siksi laiton, vaan käytännössä oikeus nyt arvioi, että onko iOS sovellukset sellainen relevantti markkina, jolla kilpailua on rajoitettu, vain onko järkevämpää soveltaa laajempaa markkinakäsitystä, jolloin esim. PlayStore on AppStoren kilpailuja. Tuolta voi lukea jotain periaatetason juttua asiasta: Miten määräävä markkina-asema todetaan?

  Niin itsestäänselvä asia ei ole, että siitä kannattaisi alkaa fanileimakirvestä heiluttelemaan.
   
 4. Mika__

  Mika__ Make ATK Great Again

  Viestejä:
  1 136
  Rekisteröitynyt:
  25.01.2019
  Oletan, että osaat lukea mihin kohtaan vastaukseni oli? Siinähän ei ollut kuin perusitkijöille tyypillistä stereotypistä ja matalan ÄO:n valitusta. :vihellys:
   
  Himmler tykkää tästä.
 5. Mika__

  Mika__ Make ATK Great Again

  Viestejä:
  1 136
  Rekisteröitynyt:
  25.01.2019
  Miten se hidastaa kehitystä, Android laahaa edelleen valovuosia jäljessä? Android laitteet ovat järjestään pulkkamuovista tehtyjä romuja noin 1-2 vuoden maksimikäyttöiällä. Myydyin hintasegmentti siellä 150-200e paikkeilla.

  Olen kyllä samaa mieltä siinä, että todellista kilpailua ei ole Applea kohtaan. En kuitenkaan syytä Applea tästä, vaan muun markkinan kädettömyyttä.

  Minulle henkilökohtaisesti muut appikaupat eivät ole varsinaisesti riski, mutta, ne todennäköisesti tuovat käyttöjärjestelmään jotain heikennyksiä koska asennuksien osalta niitä lähteitä ja päivityksiä tulee useammalta taholta. Jossain vaiheessa tuommoinen järjestely voi tuoda lisäriskin tähän asti alkuperäistä kauppaa käyttävälle, kun appi haluaakin asentua eksoottisesti jostain ei-niin-oikeasta-appikaupasta jotain mahdollista heikkoutta hyödyntäen.

  Onhan tuossa miljoona asiaa jotka pitää varmistaa jos muutkin asennuspaikat sallitaan vaikka moni älyä edes miettiä riskejä.
   
 6. The_Shadows

  The_Shadows

  Viestejä:
  37
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Se on aina huvittavaa, kun Apple tuo jokun uuden ominaisuuden, jolla on tarkoitus jollain tapaa sorvata kuluttajaa takalistoon, niin barrikaadeille nousee heti laumua Applen fanaattisimpia kannattajia puolustamaan miksi tämmöinen sorvaus on OK, ja miks tämmöinen ominaisuus on nyt välttämätön. Nyt kun olisi jotain, mikä saattaisi helpottaa käyttäjien elämää ja purkaa Applen asettamia turhia estoja, niin on taas kova vääntö miksi tämän on paha asia.

  AppStoren monopolista tekee vielä enemmän raskauttavan tekijän että Apple estää suoraan osan sovelluskista, jotka ovat ristiriidassa Applen business intressien kanssa, eli estävät kilpailevia palvelimia toimimasta Applen laitteilla. (esim. Steam-link app)

  Itselläni oli edellinen puhelin oli pakon edestä iphone, ja kyllä se Applen tuoterenkaaseen lukitseminen oli melko surullinen kokemus. Ei mm. paljon auton BT OBD-lukijaa käyetty.
   
  Apukuski, cl0, CryptoKid ja 3 muuta tykkäävät tästä.
 7. selectamatic

  selectamatic

  Viestejä:
  978
  Rekisteröitynyt:
  23.04.2019
  Kyllä Android valmistajat on edellä monella osa alueella ja applen paremmuudeksi voidaan laskea ainoastaan kovat katteet.

  Vain applen omistajalle voi olla ongelma, kun täysin käyttökelpoinen puhelin voi maksaa alle 200€ :rofl:

  Kallein luurini on tainnut juuri 199€ maksaa ja tuntui sekin helvetin kovalta rahalta jostain ketun puhelimesta, joka voi yhdellä lipsahduksella hajota. Jotain tonnin ipuhelinta en voi käsittää. Ei tavallisella tallaajalla ole mitään tarvetta moiselle. Rahamiesten pitää tietysti näyttää, että varaa on. Android maailmassa saa vastaavaan kapineen puoleen hintaan ja ei ole valmistajan puolesta rajoitettu, mitä sillä saa tehdä puhumattakaan Libremistä.

  Puhelinta olen vaihtanut, kun niistä on yleensä putoamisen takia näyttö mennyt paskaksi. Yhtään ei ole tainnut "luonnollisesti" hajota. Nykyinen luuri taitaa 3v täyttää ja tuolla pärjännee vielä hyvän aikaa.
   
  CryptoKid tykkää tästä.
 8. Lämpöpumppu

  Lämpöpumppu

  Viestejä:
  134
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2018
  Itsellä kokemusta ainostaan kahdesta Android-luurista, OnePlus 5 ja Samsungin S4. Näiden lisäksi parista Samsungin lippulaivatableteista. Paljon ominaisuuksia ja sitä kautta varmasti edellä Applea monessakin suhteessa, mutta mikään näistä ei vain ulottunut käyttömukavuudessa Applen tasolle. Ne monet ominaisuudet ja sovellukset on vain jollain sanoin kuvaamattomalla tavalla niin juosten kustuja, että käyttö oli monen vuoden iOS-kokemuksen jälkeen melko vastenmielistä. Perusasiat Androidissakin on sinänsä kunnossa, mutta se tuntuma on mielestäni edelleen kateissa. En usko, että nauttisin hirveästi parin sadan euron Android-luurista, jollen sitä käyttämisen mukavuutta löydä lippulaivoillakaan.

  Kovat katteet Applella ovat, mutta on monissa muissakin tuoteryhmissä vastaavia esimerkkejä, kuten vaatteissa ja autoissa. Onhan vaikka mitä Tokmannin vaatetta ja Dacian maasturia, mutta silti ne kalliimmatkin tuotteet menevät kaupaksi. Jokaisen asia mitä arvostaa, ja niin kauan kuin näen saavani tonnin iPhonesta vastinetta rahalle, niin olen valmis sen maksamaan.
   
 9. Lämpöpumppu

  Lämpöpumppu

  Viestejä:
  134
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2018
  Toki varmasti näinkin, mutta itse esimerkiksi ostin ensimmäisen Applen tuotteen ennenkuin iPhone saapui Suomeen ja tuli täällä millään tavalla muoti-ilmiöksi.
  Kuten aikaisemmin sanoin: niin kauan kuin et omin sanoin koske pitkällä tikullakaan omppuihin vaan luot mielikuvan kolikon yhden kääntöpuolen pohjalta, kokemuksesi arvo on lähes nolla.
   
 10. selectamatic

  selectamatic

  Viestejä:
  978
  Rekisteröitynyt:
  23.04.2019
  Todisteet applen paskuudesta on aivan kiistattomat, että osaa pysyä niistä erossa ilman, että omia rahoja niihin tarvitsee uhrata.
   
  Apukuski tykkää tästä.
 11. HTK12

  HTK12

  Viestejä:
  608
  Rekisteröitynyt:
  27.10.2016
  Apple on edellä vain hinnoissa. Ilmeisesti sulla on sellaiset omena lasit päässä, että niiden läpi ei näe mitään muuta.

  Niin kauan kun muista sovelluskauppoja ei käytä, eikä asenna sen omenan sovelluskaupan ulkopuolisia appeja, niin ei ole mitään riskejä. Ei ne haittaohjelmat sinne laitteeseen mistään ilmesty ilman, että käyttäjä itse räpeltää.
   
  CryptoKid ja selectamatic tykkäävät tästä.
 12. zepi

  zepi

  Viestejä:
  4 497
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kaikki kännykkävalmistajat ovat jollain tavalla paskoja. Siinä vaan jokaisen pitää etsiä se itselleen sopiva kompromissi.

  Itse tykkään kun OTA-päivitykset tulevat 5v putkeen samana päivänä kaikille laitteille, laitteet jakavat kivuttomasti keskenään tiedostoja, wifipassuja, kuvia yms. ja eivät lähtökohtaisesti tee rahaa käytökseni tallentamisella ja mainostajille myynnillä.

  Joku muu varmaan tykkää jostain muista ominaisuuksista.
   
  Himmler ja mölyä tykkäävät tästä.
 13. user9999

  user9999 Platinum-jäsen

  Viestejä:
  1 202
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Uuden laitteen käyttöönotto on kanssa mukava. Laitteet vierekkäin ja jonkin ajan kuluttua on kaikki jutut samanlailla kuin vanhassa laitteessa.
  Sisällön tuominen aiemmasta iOS-laitteesta uuteen iPhoneen, iPadiin tai iPod touchiin
   
 14. Baldrick

  Baldrick

  Viestejä:
  2 217
  Rekisteröitynyt:
  24.10.2016
  Cuningas, Apukuski, CryptoKid ja 3 muuta tykkäävät tästä.
 15. jyppi

  jyppi Team Linux

  Viestejä:
  300
  Rekisteröitynyt:
  06.05.2018
  Onhan noita vaihtoehtoisia sovelluskauppoja tarjolla Google Playn rinnalle ja lisäksi tämä Spotify tapaus.

  Spotify väittää Applen haittaavan reilua kilpailua, valittaa EU:n komissiolle

   
  Viimeksi muokattu: 16.05.2019
  Kaitzschu ja selectamatic tykkäävät tästä.
 16. user9999

  user9999 Platinum-jäsen

  Viestejä:
  1 202
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  The_Shadows tykkää tästä.
 17. The_Shadows

  The_Shadows

  Viestejä:
  37
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
 18. selectamatic

  selectamatic

  Viestejä:
  978
  Rekisteröitynyt:
  23.04.2019
  user9999 tykkää tästä.
 19. user9999

  user9999 Platinum-jäsen

  Viestejä:
  1 202
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Mun arvio on noin 1987.8 miljardia :rofl:
  Onnetonta uutisointi täällä.

  Hyvät: AMD, Microsoft
  Pahat: Intel, Nvidia ja Apple.
   
 20. selectamatic

  selectamatic

  Viestejä:
  978
  Rekisteröitynyt:
  23.04.2019
  Millä perusteella MS on hyvä?

  Hyvien leiriin kuuluu: Linux foundation ja kumppanit, AMD, Intel...
  Pahiksia: Apple, Microsoft, Google...
   
 21. zepi

  zepi

  Viestejä:
  4 497
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  $299/vuosi, kuten kaikki muutkin yritykset jotka haluavat developer accounttia pitää (vaatimus, jotta voi lähettää appseja appstoreen).
   
 22. Kaotik

  Kaotik Banhammer Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  9 247
  Rekisteröitynyt:
  14.10.2016
  Ei tuo välttämättä noin yksinkertaista ole, käsittääkseni Apple nimenomaan esti aiemmin Valvea lisäämästä Steam Linkiä AppStoreen, mikä voisi tarkoittaa että jotain siellä kulisseissa on erikseen jouduttu sopimaan ennen kuin saivat softat läpi. Voi toki olla myös että Apple vain päätti vaihtaa mieltään asiasta.
   
 23. zepi

  zepi

  Viestejä:
  4 497
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Steamin sovellus rikkoi aivan ilmiselvästi appstoren ehtoja. Ehtojen reiluudesta voidaan olla hyvinkin eri mieltä (ja siksi juuri vastustan appstore-monopolia), mutta on täysin itsestäänselvää miksi sitä softaa ei aikaisemmin hyväksytty: sillä pystyi ostamaan pelejä steamista ilman, että apple sai 30% myynneistä.

  Kun kauppatoiminnallisuus ja community featuret poistettiin, meni softa läpi, kuten olettaa saattaa.

  Valve: Steam Link ohne Store für Apple-Geräte verfügbar - Golem.de
   
 24. mikkelson

  mikkelson

  Viestejä:
  1 399
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Jostain luin, että Steam poisti tuon storen toiminnallisuuden linkistä jo viimevuoden kesällä, eli hyväksymisessä kesti lähes vuosi sen jälkeenkin.
   
 25. hkultala

  hkultala

  Viestejä:
  4 836
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  [offtopic]

  Todella mustavalkoista ajattelua.

  AMD on kyllä "hyvä" siinä että se antaa tuotteidensa speksejä ulos, antaa tehdä avoimen lähdekoodin ajureita jne eikä kiristä muita firmoja olemaan käyttämästä kilpailijoidensa tuotteita, mutta AMDltäkin on nähty melkoisen "luovaa" benchmarkkausta ja katteettomia lupauksia välillä.

  Ja Microsoft on näistä historiansa aikana syyllistynyt kaikkein törkeimpiin temppuihin.

  Esimerkiksi: Kun Digital Research teki oman kilpailevan DOSinsa, joka oli täysin microsoftin DOSin kanssa yhteensopiva, mutta joiltain osin hiukan parempi, Windows 3.1n beta-versioon lisättiin tarkastus, että se kieltäytyi toimimasta DR-DOSin kanssa.

  Tällä microsoft sai uskoteltua ihmisille, että DR-DOS ei ole täysin yhteensopiva MS-DOSin kanssa, ja
  DR-DOSin myynti putosi tämän takia selvästi ja firma meni konkurssin. Joskus luokkaa 10 vuotta myöhemmin oikeus lopulta tuomitsi microsoftin vahingonkorvauksiin, jotka sitten maksettiin konkurssipesälle ja joiden arvo oli todella pientä verrattuna siihen, että firma joka oikeasti haastoi microsoftia käyttismarkkinoilla meni nurin ja microsoft sai melkein käytännön monopoliaseman todella pitkäksi ajaksi.

  Toki microsoft on viime aikoina käyttäynyt selvästi kiltimmin kuin viime vuosituhannen törkyaikoinaan, mutta ei sitä voi mitenkään "hyväksi" firmaksi sanoa.

  [/offtopic]
   
  Himmler, Dudem ja Threadripper tykkäävät tästä.
 26. aLaverto

  aLaverto

  Viestejä:
  585
  Rekisteröitynyt:
  09.07.2017
  Perustele. Samaan hintaan kuin apple saa samaa laatua.
   
 27. zepi

  zepi

  Viestejä:
  4 497
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ulkosesti jotakuinkin noin.

  Iphonet taitavat olla ainoat luurit joissa ruutu on symmetrisesti, mutta vaikea tuotakaan nyt valtavana ”laatulisänä” on pitää. Etenkään niille käyttäjille joille notch on suuri harmituksen aihe.

  FaceId:lle ei taida olla kilpailijaa, mutta kyllähän tuon sormenjälkilukijankin kanssa on elänyt ihan tyytyväisenä.
   
 28. drealz

  drealz

  Viestejä:
  100
  Rekisteröitynyt:
  16.03.2017
  Et varmasti voi käsittää tonnin puhelinta kun kallein puhelimesi on maksanut alle 200€.. Kyllä se vaan on tosi asia että tonnin luuri on ihan eri planeetalta kun noi halpikset. Esimerkkinä mulla on työpuhelimena 300 euron honor 8x ja oma luuri on toi yli tonnin omena. Ero on kuin yöllä ja päivällä.

  Yleensä joo monopolit on perseestä, mutta tässä tapauksessa hyvä asia. Apple on varmasti maailman ahnein ja törkein firma, valitettavasti se vaan tekee maailman parhaat puhelimet. Vaihdan heti leiriä kun markkinoille tulee toiselta valmistajalta yhtä toimiva kombo kuin apple tv ja iphone.
   
  Himmler, Lämpöpumppu ja Mika__ tykkäävät tästä.
 29. selectamatic

  selectamatic

  Viestejä:
  978
  Rekisteröitynyt:
  23.04.2019
  Käsittääkseni molemmilla voi soittaa ja samat liitännät löytyy. Ainoa ero on nopeudessa ja paremmassa kamerassa ja näytössä, joille ei minulla ja 99% ihmisistä paljon merkitystä ole.

  Puhelin on kuitenkin puhelin. Jos kaikki samat asiat hoituu satasen puhelimella joskin vähän hitaammin vs tonnin luurilla, niin ei todellakaan ole hintaeron väärti. Joku voi väittää, että kamera on parempi, mutta iphoneja laadukkaampia kameroita löytyy jo niistä parin sadan puhelimista.

  Millä perusteella se applen monopoli nyt oli hyvä asia?
   
 30. zepi

  zepi

  Viestejä:
  4 497
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ottaen huomioon, että tonnin puhelimien markkinaosuus on merkittävästi suurempi kuin 1%, niin selkeästikään yleistyksesi ei päde. Se on aika yhdentekevää, että mikä on se syy niiden kalliiden puhelimien ostamiseen, mutta selkeästi monilla ihmisillä jotain omia henkilökohtaisia syitä siihen, että he panostavat enemmän kuin minimit kiinni siihen luuriinsa.

  Yleisin syy mitä omat anekdootit tukevat on nimenomaan kamera.
   
 31. selectamatic

  selectamatic

  Viestejä:
  978
  Rekisteröitynyt:
  23.04.2019
  Tässä mennäänkin jo sinne tyhmät ja epätekniset ihmiset alueelle. Ihmiset ostaa kallista ymmärtämättä että parin huntin luurista löytyy heidän tarvitsemansa ominaisuudet.
   
  Threadripper ja mölyä tykkäävät tästä.
 32. Clarenz

  Clarenz

  Viestejä:
  553
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Jos ottaa noin koville, niin eikö kannattaisi koittaa lukea vaan uutisia niistä firmoista ja tuotteista jotka itseä kiinnostaa?
   
 33. Juha Kokkonen

  Juha Kokkonen Moderator Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  5 685
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ja sitten loppuu se offtopic...