Mikähän lie tämän firman kantava idea? Syystä tai toisesta mieleen tuki se Sparecomin huijaus reilun 10 vuoden takaa.
Alla on parista jutusta referaatit jos firma on tuntematon.
www.kaleva.fi
www.kaleva.fi
Alla on parista jutusta referaatit jos firma on tuntematon.

Toimitusjohtajaa vaihtaneen Uroksen satumaisten voittojen takaa paljastuu merkkejä pienemmästä liiketoiminnasta – "Kyllä voitot sitä myöten on totta, voiko enempää totta ollakaan"
STT:n tietojen mukaan teknologiayhtiön kassavirta ei ollut vuonna 2018 uskottava verrattuna 120 miljoonan euron ilmoitettuun liikevoittoon.
"Toimitusjohtajaa vaihtaneen Uroksen satumaisten voittojen takaa paljastuu merkkejä pienemmästä liiketoiminnasta – "Kyllä voitot sitä myöten on totta, voiko enempää totta ollakaan"
STT:n tietojen mukaan teknologiayhtiön kassavirta ei ollut vuonna 2018 uskottava verrattuna 120 miljoonan euron ilmoitettuun liikevoittoon.
Uros ei ole toimittanut tilintarkastettuja tilinpäätöksiä kaupparekisteriin Patentti- ja rekisterihallituksen toistuvista pyynnöistä huolimatta.
Teknologiayhtiö Uroksen satumaisten voittojen takana ei välttämättä ole yhtiön ilmoittamien lukujen kuvaaman mittakaavan kokoista todellista liiketoimintaa. Oululainen yhtiö nousi raskaaseen sarjaan vuonna 2018, kun se kertoi tehneensä 120 miljoonan euron liikevoiton. Yhtiön kassassa huikea tulos ei näkynyt, vaan vuoden päätteeksi konsernin kassa oli lähes tyhjä ja sillä oli 149 miljoonan euron myyntisaamiset.
STT:n tietojen mukaan konsernin ulkopuolelta tullut voitto kirjattiin yhtiön Hongkongin tytäryhtiön tilinpäätökseen, joka ei ole julkinen. STT:n tietojen mukaan Hongkongin tytäryhtiöön ei tullut vuoden aikana uskottavaa positiivista kassavirtaa yhtiön ulkopuolelta, vaan myyntisaamiset vain kerääntyivät ja jatkoivat kasvuaan. Saamiset ovat esimerkiksi asiakkaiden velkoja yhtiölle. STT:n tietojen mukaan Uros ei jostain syystä pyrkinyt aktiivisesti perimään myyntisaamisia, mutta ei myöskään alaskirjannut niitä.
--
– Voitot on vahvistettu tilinpäätöksessä edeltävinä vuosina, ja ne olivat vahvistettuja saatavia. Kyllä voitot sitä myöten on totta, voiko enempää totta ollakaan, Jokelainen vastaa kysymykseen Uroksen voittojen pohjautumisesta todelliseen liiketoimintaan.
Toimitusjohtaja vaihtui keskiviikkona
Jos Uroksen kertomat luvut pitäisivät paikkansa, sen pääomistaja Jyrki Hallikainen olisi yksi Suomen rikkaimmista ihmisistä. Arvopaperi arvioi kesäkuussa, että Hallikaisen perheen lähes kokonaan omistaman Uroksen arvo olisi lähes kaksi miljardia euroa.
--
Voitto ei ole valunut työntekijöille
Periaatteessa Uroksen liiketoiminta voisi edustaa 2000-luvun digitalouden ideaalia, jossa pieni joukko huippuosaajia tekee halutun tuotteen, jota voi monistaa loputtomasti ilman massiivisia tuotantokustannuksia. Peliyhtiöiden tapaan globaalin kilpailun voittajan voittoriville kirjautuu tällöin enemmän miljoonia kuin yrityksessä on työntekijöitä.
Vuoden 2018 tuloksen teki Uroksen tilinpäätöksen mukaan keskimäärin 40 työntekijää, joista suurin osa Oulussa. Palkkoja yhtiö maksoi sivukuluineen alle 1,6 miljoonaa euroa eli keskimäärin vain 40 000 euroa työntekijälle. Kun työntekijää kohden voittoa syntyy lähes kolme miljoonaa euroa, tavallisesti huippuosaajat pystyvät neuvottelemaan voitosta osansa joko palkankorotuksina tai muun palkitsemisen kautta. Julkisten verotietojen mukaan yhtiön sivuilla kuvattujen avainhenkilöiden palkat pysyivät vuonna 2019 lähes ennallaan, vaikka yhtiö kertoi huikeasta noin 171 miljoonan euron tilintarkastamattomasta liikevoitosta. Kassaan asti tulos ei tullut tuolloinkaan, vaan yhtiö kertoi myyntisaamisten kasvaneen 330 miljoonaan euroon.
STT:n haastattelussa maaliskuussa Hallikainen sanoi työntekijöidensä tilipäivän riippuvan optio-ohjelmasta, joka siirtää tulevaisuudessa 17 prosenttia yhtiön omistuksesta työntekijöille. Lähes kahden miljardin markkina-arvolla työntekijöille siirtyisi siis yli 300 miljoonan euron omistus. STT:n tietojen mukaan optio-ohjelma on kuitenkin sidottu yhtiön listautumiseen tai määräysvallan vaihtumiseen, mutta ilman tilintarkastajan hyväksymiä tilinpäätöksiä molemmat ovat käytännössä mahdottomuuksia. Hallikainen pystyy kuitenkin myymään pienempiä osuuksia yhtiöstä, jolloin työntekijöiden optio-ohjelma ei toteudu.
Uros vihjaili yhtiön olevan myytävänä
Hallikainen on molempien yhtiöidensä aikana vältellyt julkisuutta, mutta loppuvuodesta 2019 alkaen Uros haki näkyvyyttä ja vihjaili samalla yrityksen olevan myytävänä.
Suuri yleisö sai tietää yhtiöstä maaliskuussa 2020, kun Tampereen tuleva monitoimiareena nimettiin sponsorinsa mukaan Uros Live -areenaksi. Hallikainen on aiemminkin tunnettu jääkiekon ystävänä, ja Uros on myös Oulun Kärppien sponsori. Tuolloin Uroksen toimitusjohtaja Raatikainen sanoi Aamulehdelle, että Uros perustaa toimipisteen Tampereelle ja kahden vuoden aikana työntekijämäärä voisi nousta 200 henkilöön. Toistaiseksi yhtiön sivuilla ei kuitenkaan ole Tampereen toimipistettä, mutta Jokelaisen mukaan Tampereella on yksittäisiä työntekijöitä.
--
Vesiliiketoiminnasta Uros kertoi jättisopimuksesta
Uroksen bisnes rakentuu niin kutsutun esineiden internetin eli iot-palveluiden ympärille. Yhtiöllä on kertomansa mukaan sopimukset lukuisten teleoperaattorien kanssa ympäri maailmaa ja merkittävä osa liiketoimintaa on yksinkertaistettuna se, että yhtiö lisää asiakaskumppaniyritystensä laitteisiin pääsyn nettiin.
Hallikainen sanoi maaliskuussa STT:n haastattelussa, että laitevalmistaja voi ostaa Urokselta palvelun, jolla valmistajan kodinkoneet kytketään esimerkiksi heidän omaan järjestelmäänsä. Uros lisää laitteisiin esimerkiksi virtuaalisen sim-kortin. Hallikaisen mukaan näin valmistaja voi esimerkiksi tietää, missä päin maailmaa laitteita on käytössä ja voi kerätä esimerkiksi tietoja laitteiden vikaantumisesta.
Sen lisäksi yhtiö tekee esimerkiksi järjestelmiä vesien ja nesteiden analysointiin sekä monitorointiin. Yhtiö on kertonut tehneensä vesiliiketoiminnassa sopimuksia esimerkiksi Venäjälle ja Intiaan, joissa puhtaalle vedelle on miljardien eurojen kysyntä.
Uroksen vesiliiketoiminta oli nopeasti valmis isoille markkinoille. Syyskuussa 2019 yhtiö kertoi ensimmäisestä merkittävästä vesiliiketoiminnan sopimuksestaan, ja kyseessä oli heti suomalaisessa vesiliiketoiminnassa merkittävän suuri 150 miljoonan euron arvoinen sopimus venäläisen asiakkaan kanssa. Sopimussumma on ainoa, jonka Uros on julkaissut.
Iltalehti kertoi syyskuun alussa, että Uroksen patentit ovat sen Luxemburgin tytäryhtiön hallussa ja vuonna 2018 Luxemburgin yhtiö oli laskuttanut Hongkongin tytäryhtiöltä 141 miljoonaa euroa teknologian käytöstä. Uros ei ole toimittanut Luxemburgin kaupparekisteriin yhtiön vuosien 2019 ja 2020 papereita. Luxemburgin kaupparekisteristä kerrotaan STT:lle, että yhtiöiden pitäisi toimittaa rekisteriin luvut joka vuosi.
Vaikka Uroksen Luxemburgin tytäryhtiö on laskuttanut Hongkongin tytäryhtiötä teknologian käytöstä, konserni ei voi kirjata Luxemburgin yhtiön tulosta suoraan voitokseen, sillä Hongkongin tytäryhtiö on maksanut saman summan Luxemburgin yhtiöön. Konsernin tekemän voiton pitäisi tulla ulkopuolisilta asiakkailta Hongkongin yhtiöön, johon se onkin kirjattu myyntisaatavina, eikä STT:n tietojen mukaan konsernin sisäisillä liiketoimilla ole ainakaan vuonna 2018 yritetty kasvattaa konsernitulosta. ..."
---
---
:watermark(https://lorien-media-prod.s3.amazonaws.com/images/archive/2020/05/07/2020.05.07.09.06.40_watermark_kalevafi_logo.png,50,0,0)/https%3A//lorien-media-prod.s3.amazonaws.com/images/archive/2021/03/24/2021.03.24.11.24.42_neo-5745727.jpg)
Mistä Oulusta ponnistavan kasvuraketti Uroksen miljardien liikevaihto todella koostuu? Patentti- ja rekisterihallitus: Yhtiön myöhässä toimitetusta tilinpäätöksestä päällä uhkasakkomenettely
Viranomainen penää uhkasakolla Sveitsiin pääkonttorinsa siirtävän yhtiön puuttuvaa tilintarkastuskertomusta.
"Yhtiön vuoden 2019 tilinpäätöksessä ilmoittamaa 2,65 miljardin liikevaihtoa ei kuitenkaan kannata verrata suoraan monen muun toimialan menestysfirmoihin. Liikevaihdon kokoa selittää, ettei yhtiön liikevaihtoon lasketa mukaan pelkästään sen itse tuottamien palvelujen arvoa. Liikevaihtoon lasketaan myös sen omia palveluita monin kerroin arvokkaammat muilta ostetut laitteet, jotka kulkevat yhtiön läpi.
Uroksen bisnes rakentuu niin kutsutun esineiden internetin eli IOT-palveluiden ympärille. Yhtiöllä on sopimukset lukuisten teleoperaattorien kanssa ympäri maailmaa, ja merkittävä osa liiketoimintaa on yksinkertaistettuna se, että yhtiö lisää asiakaskumppaniyritystensä laitteisiin pääsyn nettiin.
– Jos laitevalmistaja haluaa, että sen kodinkoneet kytketään esimerkiksi heidän omaan järjestelmäänsä, se voi ostaa meiltä palvelun. Se tarkoittaa sitä, että laitteisiin lisätään meillä esimerkiksi virtuaalinen sim-kortti. Jos vaikka aasialainen laitevalmistaja lähettää laitteita 150 maahan, laite kytkeytyy sitten nettiin kun siihen kytketään sähköt päälle missä päin maailmaa vain, yhtiön pääomistaja Jyrki Hallikainen sanoo.
--
Suomalaisesta hallinnointiyhtiöstä ja lukuisista tytäryhtiöistä koostuvan konsernin palvelut muuttuvat rahaksi tytäryhtiöissä ympäri maailmaa. Hallikaisen mukaan tytäryhtiöt raportoivat liikevaihdon kussakin maassa kyseisen maan kirjanpitosääntöjen mukaisesti, jotka vaihtelevat maittain.
Konsernitasolla liikevaihto ilmoitetaan Suomessa yhtiön bruttoperiaatteeksi kutsumalla tavalla.
– Teemme tilinpäätöksen Suomen kirjanpitolainsäädännön mukaisesti. Me siis ostamme meidän laitetoimittajiltamme laitteita. Laitteet ovat meille raaka-aineita. Ne kirjataan ostoina kirjanpitoon, ja jalostamme niitä laittamalla niihin ohjelmistoja. Laitamme tähän meidän jalostusarvomme ja meidän katteemme päälle. Sitten laitteet myydään jakeluverkostomme kautta. Meidän jalostusarvomme 2,6 miljardin liikevaihdosta on noin 200 miljoonaa.
Vielä vuoden 2018 tilinpäätöksessä todettiin, että Uros ostaa laitteen, lisää siihen oman tuotteensa ja myy sen takaisin samaiselle laitevalmistajalle, mutta tämä on Hallikaisen mukaan kirjattu tilinpäätökseen väärin.
Yhtiön kasvutahti on ollut kova, sillä kun Uros raportoi tällä viikolla toimittamassaan tilinpäätöksessä, että sen liikevaihto ylitti jo 2,65 miljardia euroa ja liikevoitto ennen veroja yli 170 miljoonaa euroa, vielä vuonna 2016 konserni oli tappiollinen ja liikevaihto vain kymmeniä miljoonia.
Tilinpäätösten mukaan voitot eivät kuitenkaan näy yhtiön kassassa vaan ne on kirjattu saamisiksi eli esimerkiksi asiakkaiden velaksi yhtiölle. Saamisia oli vuoden 2019 tilinpäätöksen mukaan vuoden lopussa yli 330 miljoonaa euroa ja kassassa reilut 500 000 euroa.
Tämä on Hallikaisen mukaan täysin normaalia, sillä laskuissa on maksuaika, eivätkä rahat ehdi tulla yhtiön kassaan tilinpäätöksen tekohetkellä. ..."