Samaa mietin. Olen tosin lisännyt merkittävästi omaa pyöräilyä ja työmatkoja tulee suoritettua työsuhdepyörällä.
Ok. Minäkin olen lisännyt merkittävästi jalkapallon pelaamista.

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Samaa mietin. Olen tosin lisännyt merkittävästi omaa pyöräilyä ja työmatkoja tulee suoritettua työsuhdepyörällä.
Polkupyöräily vähentää autolla ajoa, jos siis ne samat matkat muuten kulkisi autolla.Ok. Minäkin olen lisännyt merkittävästi jalkapallon pelaamista.Mutta en ole saanut tämän harrastuksen kustannuksiin euroakaan mistään verohyvityksistä.. Miksi polkupyöräily on jotenkin niin paljon parempi laji, että sen kustannuksia pitäisi avustaa valtion puolelta?
Ei koske itseäni, mutta tiedän useita jotka ovat aloittaneet pyöräilyharrastuksen "pystymetsästä" juuri tämän työsuhdepolkupyörä-kuvion ansiosta.Meinaatko että et pyöräilisi ollenkaan ellei valtio tukisi?
Minä vähän ihmettelen tätä asennetta, kun hyöty itselle on niin selvä niin eikö sitä voisi ajaa vaikkapa vähän halvemmalla pyörällä tai sitten käytettynä ostetulla edullisella "hyvällä" pyörällä?
Täällä yksi. 10 aikaisempaa vuotta meni ehkä 10km, nyt yli 2000 2 vuodessa. Toki olen vain yksi esimerkki.Ei koske itseäni, mutta tiedän useita jotka ovat aloittaneet pyöräilyharrastuksen "pystymetsästä" juuri tämän työsuhdepolkupyörä-kuvion ansiosta.
Hyväpalkkaisten eduista? Anteeksi mutta millä tavoin tuo on hyväpalkkaisten etu?Hyvä että päästiin tästäkin hyväpalkkaisten edusta. Köyhät on joutunut pyöräilemään aina jo muutenkin.
Tiedän perhepiiristä montakin hyvinvointialueilla työskentelevää lähihoitajaa / sairaanhoitajaa, jotka ovat ottaneet työsuhdepyörän työmatkapyöräksi.Hyvä että päästiin tästäkin hyväpalkkaisten edusta. Köyhät on joutunut pyöräilemään aina jo muutenkin.
Kyllähän tuotakin etua voi ns hyväpalkkaisen eduksi laskea, kun perustelee sen vaikka sillä ettäHyväpalkkaisten eduista? Anteeksi mutta millä tavoin tuo on hyväpalkkaisten etu?
Hyväpalkkaisten eduista? Anteeksi mutta millä tavoin tuo on hyväpalkkaisten etu?
Työnantaja voi kyllä tarjota pyörän jatkossakin palkan päälle, mutta ei sitä 4000 euron hiilikuituhirviötä tarvitse automaattisesti haalia vain koska “saa halvalla”. Voi aivan hyvin valita edullisemman menopelin ja keskittyä siihen olennaiseen eli pyöräilyyn
Voisi olettaa, että etenkin kalliissa yli 2 k€ -pyörissä pyöräedun osuus on ollut tätäkin suurempi. Näiden kauppa törmäsi varmaan tänään seinään. Jos on tilattu tavaraa myynnin mukaan (esim. tilauksesta valmistettavat pyörät), niin muutoksen kanssa voi ehkä jotenkin elää mutta jos varastot on täynnä myymättömiä pyöriä, niin ei näytä hyvältä.
Uusilla soppareilla voi ehkä saada vielä kaupaksi 500-1000 euron pyöriä, joiden etu kuluu (melkein) loppuun ennen vuodenvaihdetta. 2025 on vielä 8 kk jäljellä -> 800€. Ihan hyvän yleispyörän tuollakin saa mutta ei tarvitse haaveilla hiilikuitukeulasta tai akkukäytöstä.
Kesän jälkeen uusia soppareita ei varmaan tehdä, joten liisarifirmat pistänevät sopimushankinnan kilometritehtaalle. Vanhat sopimukset jatkuvat ennallaan, ja niin ne varmaan jatkuvat ensi vuonnakin mutta ilman veroetua.
Onko olemassa jokin uhkakuva, joka kaataisi liisarifirmat konkurssiin? Niiden toiminta toki kuihtuu pois mutta kai ne jaksavat kerätä kk-maksuja ja lunastuskorvauksia vuosikaudet.
Pyöräilyyn kannustaminen ei ymmärtääkseni ole kuitenkaan ollut sieltä huonoimmasta päästä ja jos lopputulema on, että entistä enemmän porukka liikkuu pyörällä, niin ottaen huomioon kuinka kallista yhteiskunnalle on ihmisten sote-palvelujen käyttö, tuo 70 miljoonaa säästetään melko helposti jo siinä. Se vaan ei Excel-taulukossa ole niin helposti ja yksinkertaisesti laskettavissa.
Polkupyöräily vähentää autolla ajoa, jos siis ne samat matkat muuten kulkisi autolla.
Tosiaan. Jos liikkumaan yleisesti haluttaisiin kannustaa niin näiden liikuntasetelien (nykyiset kortit) kuten meillä esim. Edenred Virike rajoja nostettaisiin. Olen aina käyttänyt ne rahat jäsenyyksien maksuihin, mutta jos olisi mahdollista myös maksaa urheiluvälineitä niin ihmiset itse voisi valita mitä harrastaa.Edelleen.. Miksi polkupyöräily on niin paljon parempi liikuntaharrastus kuin kaikki muut, että sitä pitäisi tukea verovähennyksin? Eikä nyt aleta taas siirtelemään maalitolppia johonkin autoilun vähentämiseen, kun kommentti liittyi nimen omaan "pyöräily säästää sote -menoja" -argumenttiin.
No ensinnäkin polkupyörä on lähtökohtaisesti ajoneuvo, mitä voi käyttää hyötymatkojen suorittamiseen. Mikä muu liikuntaväline täyttää tämän kriteetin?Edelleen.. Miksi polkupyöräily on niin paljon parempi liikuntaharrastus kuin kaikki muut, että sitä pitäisi tukea verovähennyksin? Eikä nyt aleta taas siirtelemään maalitolppia johonkin autoilun vähentämiseen, kun kommentti liittyi nimen omaan "pyöräily säästää sote -menoja" -argumenttiin.
Ja muutenkin argumentti sote-säästöistä ei ole kovin toimiva.. Tämähän oli työhön liittyvä etu. Työssäkäyvät ovat lähes täysin työterveyshuollon asiakkaita, joten valtion sote-säästöistä puhuminen on vähän hölmöä. Ja vaikka ei harrastaisikaan polkupyöräilyä, niin silti moni liikkuu hyvin kattavasti. Ei polkupyöräily ole mikään sellainen ihmeellinen taikasauva, joka estää ihmisiä putoamasta työkyvyttömyyteen ja valtion sotepalvelujen asiakkaaksi.
No joo toki kaikki liikunta on hyvää kansantalouden tasolla, mutta hölmöä että polkupyöräily nostetaan jotenkin jalustalle ainoana ja parhaana vaihtoehtona.
Taidan langeta trolliin, mutta se työmatkaliikunta ei ole pois muusta harrastamisesta. Se on pois työmatkautoilusta (tai bussista). Ihmiset liikkuu enemmän, eli ovat terveempia = vähemmän kuluja terveydenhuoltoon. Harva on työterveyden piirissä eläkkeellä, eikä työterveyteen muutenkaan kaikki kuulu. Lisäksi tiet kuluvat vähemmän = vähemmän kunnossapitoa. Vähemmän päästöjä = vähemmän päästösäästöjä muualta.Edelleen.. Miksi polkupyöräily on niin paljon parempi liikuntaharrastus kuin kaikki muut, että sitä pitäisi tukea verovähennyksin? Eikä nyt aleta taas siirtelemään maalitolppia johonkin autoilun vähentämiseen, kun kommentti liittyi nimen omaan "pyöräily säästää sote -menoja" -argumenttiin.
Ja muutenkin argumentti sote-säästöistä ei ole kovin toimiva.. Tämähän oli työhön liittyvä etu. Työssäkäyvät ovat lähes täysin työterveyshuollon asiakkaita, joten valtion sote-säästöistä puhuminen on vähän hölmöä. Ja vaikka ei harrastaisikaan polkupyöräilyä, niin silti moni liikkuu hyvin kattavasti. Ei polkupyöräily ole mikään sellainen ihmeellinen taikasauva, joka estää ihmisiä putoamasta työkyvyttömyyteen ja valtion sotepalvelujen asiakkaaksi.
No joo toki kaikki liikunta on hyvää kansantalouden tasolla, mutta hölmöä että polkupyöräily nostetaan jotenkin jalustalle ainoana ja parhaana vaihtoehtona.
Joo nykylogiikka meneekin vähän tähän tyyliin..
Hyvä ihminen: Ajaa työmatkat polkupyörällä. Autoilee vapaa-ajalla 50 tuhatta kilometriä.
Paha ihminen: Ajaa autolla 2 tuhatta kilometriä työmatka-ajoa vuodessa. Autoilee vapaa-ajalla 10 tuhatta kilometriä.
Aina työpaikallakin joku jaksaa kitistä "miksi et käy polkupyörällä, kun se on hyvää liikuntaa".. Joo, ei kiitos. Harrastan itselle mieluisampia lajeja.
Te jankkaatte jotka puhuvat tuosta työmatkailusta, miksei samalla logiikalla sitten juoksukengät (joku tykkää juosta vaikka air forceilla, eli pitäisi koskea kaikkia kenkiä), sukset, kanootti, näillähän joku voi taittaa työmatkaa vai onko pyörä määritelty valtion viralliseksi työmatkavälineeksi? Eli pointti on juuri tässä että spesifit verokikkailut luovat turhaa byrokratiaa eivätkä sitten hyödytä kokonaiskuvaa. Nää on aika yksinkertaisia asioita, eivätkä jankkaamalla tai kiroilemalla muuksi muutu.Taidan langeta trolliin, mutta se työmatkaliikunta ei ole pois muusta harrastamisesta. Se on pois työmatkautoilusta (tai bussista). Ihmiset liikkuu enemmän, eli ovat terveempia = vähemmän kuluja terveydenhuoltoon. Harva on työterveyden piirissä eläkkeellä, eikä työterveyteen muutenkaan kaikki kuulu. Lisäksi tiet kuluvat vähemmän = vähemmän kunnossapitoa. Vähemmän päästöjä = vähemmän päästösäästöjä muualta.
Nää on aika yksinkertaisia asioita, eivätkä jankkaamalla tai kiroilemalla muuksi muutu.
Otinko kantaa byrokratiaan tai verotuksen selkeyteen? En käsittääkseni edes kommentoinut valittua rajausta?Te jankkaatte jotka puhuvat tuosta työmatkailusta, miksei samalla logiikalla sitten juoksukengät (joku tykkää juosta vaikka air forceilla, eli pitäisi koskea kaikkia kenkiä), sukset, kanootti, näillähän joku voi taittaa työmatkaa vai onko pyörä määritelty valtion viralliseksi työmatkavälineeksi? Eli pointti on juuri tässä että spesifit verokikkailut luovat turhaa byrokratiaa eivätkä sitten hyödytä kokonaiskuvaa. Nää on aika yksinkertaisia asioita, eivätkä jankkaamalla tai kiroilemalla muuksi muutu.
Jos luet sen kyselyn tulokset ennen mutuilua. Siellä sanotaan että 75% arvioi liikunnan määrän lisääntyneen vähintään kaksi tuntia viikossa. Se on aika paljon enemmän kuin parin hellepäivän huviretket, se myöskin kumoaa epäilyksesi muun liikunnan vastaavasta vähentymisestä.Heh! Just jooJa suurin osa näistä 45% tulee töihin muutamana hellepäivänä.. Ja lisäksi että tällä tilastolla olisi jotain "kansanterveydellistä lisäarvoa" pitäisi tietää ovatko nämä ihmiset lisänneet pyöräilyä, mutta vähentäneet muuta liikkumista?
Heh! Vielä älyttömämpää propagandapaskaa.. Tuolla hyödyllä valtion kannattaisi kustantaa jokaiselle suomalaiselle ilmainen pyörä.
Ja edelleen pitäisi tietää, että ovatko nämä henkilöt lisänneet pyöräilyä ja vastapainona vähentäneet muuta liikkumista.. Tuo jälkimmäinen lause menee sitten jo kategoriaan "no shit sherlock".Varmaan missä tahansa harrastevälineessä on sama korrelaatio, että kalliin välineen ostanut harrastaa enemmän. "Ne kenellä on kaikki jääkiekkovarusteet pelaa 100 kertaa enemmän jääkiekkoa kuin sellainen, jolla on pelkät luistimet".
Tämä pitää varmasti paikkansa.. Mutta.. Meidän työpaikalla näitä työsuhdepyöriä ovat ottaneet pääosin firman parempikuntoiset ja urheilullisimmat ihmiset. Todennäköisesti heillä olisi vähiten sairaspoissaoloja ilman työmatkapyöräilyäkin.. Polkupyörän verotusvähennysoikeuksella ei ole mitään korrelaatiota näihin vähäisiin sairaspoissaoloihin.
Tässä vanha artikkeli liikuntaseteleihin liittyen.
![]()
Ketä liikuttaa liikuntaseteli?
Liikuntasetelit menevät niiden työntekijöiden käyttöön, jotka liikkuisivat myös ilman työnantajan tukea ja seteleitä.www.tekniikkatalous.fi
Puhuit työmatkasta ja vastasin työmatkaan. Mikä tässä on sinulle siis vieläkin epäselvää?Otinko kantaa byrokratiaan tai verotuksen selkeyteen? En käsittääkseni edes kommentoinut valittua rajausta?
Taisi mennä vähän pieleen kiukkuilut.
"– Useissa pyöräliikkeissä 80 prosenttia myynnistä tulee työsuhdepyöristä. Jos heiltä häviää 80 prosenttia liiketoiminnasta, voi tämä johtaa konkurssiaaltoon, työsuhdepyöräbisneksessä toiminut Antti Walker sanoo HS:lle." GoByBiken myyntipäällikkö Antti WalkerYmmärrän pointit tuosta pyöräedun poistamisen vastaan, mutta miten vuotta 2021 pyöräliikkeet pysyi pystyssä kun ei ollut tätä etuutta kun nyt on uhka että pyöräkaupat menee nurin.
Voisi miettiä myös vähän siihen tyyliin, että nykyään henkilöautoilla ajetaan Suomessa noin 40 * 10 ^ 12 m. Oletetaan, että kukaan ei kävisi fillarilla töissä. Jos kaikki 2,5 miljoonaa työntekijää alkaisivat polkea töihin 5 km suuntaansa 150 d/a, olisi henkilöautosuorite 40 terametrin sijaan:Edelleen.. Miksi polkupyöräily on niin paljon parempi liikuntaharrastus kuin kaikki muut, että sitä pitäisi tukea verovähennyksin? Eikä nyt aleta taas siirtelemään maalitolppia johonkin autoilun vähentämiseen, kun kommentti liittyi nimen omaan "pyöräily säästää sote -menoja" -argumenttiin.
Ja muutenkin argumentti sote-säästöistä ei ole kovin toimiva.. Tämähän oli työhön liittyvä etu. Työssäkäyvät ovat lähes täysin työterveyshuollon asiakkaita, joten valtion sote-säästöistä puhuminen on vähän hölmöä. Ja vaikka ei harrastaisikaan polkupyöräilyä, niin silti moni liikkuu hyvin kattavasti. Ei polkupyöräily ole mikään sellainen ihmeellinen taikasauva, joka estää ihmisiä putoamasta työkyvyttömyyteen ja valtion sotepalvelujen asiakkaaksi.
No joo toki kaikki liikunta on hyvää kansantalouden tasolla, mutta hölmöä että polkupyöräily nostetaan jotenkin jalustalle ainoana ja parhaana vaihtoehtona.
Joo nykylogiikka meneekin vähän tähän tyyliin..
Hyvä ihminen: Ajaa työmatkat polkupyörällä. Autoilee vapaa-ajalla 50 tuhatta kilometriä.
Paha ihminen: Ajaa autolla 2 tuhatta kilometriä työmatka-ajoa vuodessa. Autoilee vapaa-ajalla 10 tuhatta kilometriä.
Aina työpaikallakin joku jaksaa kitistä "miksi et käy polkupyörällä, kun se on hyvää liikuntaa".. Joo, ei kiitos. Harrastan itselle mieluisampia lajeja.
Aika sama. 33 kautta tuli ajettua prätkällä, fillariin en koskenutkaan varmaan kertaakaan ikävuosien 16-36 välillä, sen jälkeen satunnaisesti 100-500 km vuodessa. Sähköpyörän hankinnan jälkeen kolmessa ensimmäisessä kaudessa 05/2022-11/2024 tuli sähköpyörän mittariin 7500 km.Täällä yksi. 10 aikaisempaa vuotta meni ehkä 10km, nyt yli 2000 2 vuodessa. Toki olen vain yksi esimerkki.
Pystyy toki. Mutta jos vaihtoehtona sille, että iskee kuukauden nettopalkan kerralla pyöräkaupan tiskiin on maksaa fillarista osaria 36 kk ja kokonaishinnan ollessa vielä selvästi kertamaksua pienempi, niin miksi ei etua hyödyntäisi?Yle on tehnyt jutun pyöräedusta laskurin kanssa.
Ylen juttu
Jos valtion kassaan pitää saada verotuloja, on tämän edun poisto pieni paha. Hölmöläisten tilkkutäkin jatkamista kuitenkin kokonaisuutena.
Noin yleensä sitä luulisi, että työssäkäyvä ihminen pystyisi polkupyöränsä maksamaan ihan itsekin.
Pystyy toki. Mutta jos vaihtoehtona sille, että iskee kuukauden nettopalkan kerralla pyöräkaupan tiskiin on maksaa fillarista osaria 36 kk ja kokonaishinnan ollessa vielä selvästi kertamaksua pienempi, niin miksi ei etua hyödyntäisi?
Minä halusin kotimaista alkuperää olevan Tunturin tai Helkaman sähköpyörän, eikä sopivaa paljon alle kolmella tonnilla saanut. Viidellä tontulla sen sijaan olisi saanut jo melkein kaksi.No nyt varmaan tulee edullisemmat osarimahdollisuudet ettei tarvitse lyödä sitä viittä tonttua pöytään kaupassa.
Jotenkin kuulostaa vain täysin absurdilta että jengi ostaa monen tonnin pyöriä vaan sen takia "kun halvalla saa".
Onko tosiaan niin että pitää olla 3-5k munamankeli alla mutta 1.5-2k pyörät on täysin käyttökelvottomia?
Onhan sillä aika iso eroa maksaako pyörä 3-5k€ vai alle 2k€ ihan osien toimivuuden kannalta. Tässä elämän varrella nuo on lähteny kipuamaan aika hyvin ylöspäin kun aikoinaan sai ihan hyvän pyörän 1.5k€ ja huiput makso sen 5k€. Nykyisin käytännössä vastaavan tasoiset maksaa tuplat tuohon verrattunaNo nyt varmaan tulee edullisemmat osarimahdollisuudet ettei tarvitse lyödä sitä viittä tonttua pöytään kaupassa.
Jotenkin kuulostaa vain täysin absurdilta että jengi ostaa monen tonnin pyöriä vaan sen takia "kun halvalla saa".
Onko tosiaan niin että pitää olla 3-5k munamankeli alla mutta 1.5-2k pyörät on täysin käyttökelvottomia?
Onhan sillä aika iso eroa maksaako pyörä 3-5k€ vai alle 2k€ ihan osien toimivuuden kannalta.
ihan esim keulan ominaisuudet tulee tuossa eteen. Vaihteiston ihan käytännön toimivuus ja kesto(tietyn pisten jälkeen ei voi suoraan sanoa että kestää paremmin)Tämä on mielenkiintoista, laitatko ihan konkreettisia esimerkkejä missä ero näkyy ns. normipyöräilyssä ja miten näiden osien välillä (unohdetaan nyt kaikki kisa/pro-jutut)?
Joku tyhmempi voisi kuvitella että 2k pyörässä on jo ainakin "perushyvät" palikat kiinni.
ihan esim keulan ominaisuudet tulee tuossa eteen. Vaihteiston ihan käytännön toimivuus ja kesto(tietyn pisten jälkeen ei voi suoraan sanoa että kestää paremmin)
Tarkenna, miten keulan toiminta näkyy normipyöräilyssä?
No onhan tuollainen alemman hintaluokan pyöristä usein löytyvä Suntourin kierrejousiankkuri aika surkea tekele jo ihan perus rotvallin reunan yli ajaessa. Puhumattakaan jos on yhtään enemmän epätasaista maastoa.
Ja kun nyt mennään tähän "tarkenna" jankkaamiseen niin tarkenna, mikä on mielestäsi normipyöräilyä?
Oma mielipiteeni on että kahdella tuhannella voi luomupyörissä saada, joko fiksuilla valinnoilla tai tuurilla, varsin toimivia kokoonpanoja joilla harrastajakin pyöräilisi ihan tyytyväisenä. Mutta jos mennään näihin työsuhdepyörinä yleisempiin sähköpyöriin niin ero halvemman pään pyörien napamoottorin ja ~kolmen tuhannen pyöristä eteenpäin käytetyn keskimoottorin välillä on kyllä ummikonkin helposti havaittavissa. Keskimoottorilla pyöräily tuntuu kokolailla luonnolliselta, kun taas napamoottori tuppaa tuntumaan enemmän sähkömopolta jossa kaasukahva on korvattu polkimilla, väliin vähän viivettäkin arpoen.Tämä on mielenkiintoista, laitatko ihan konkreettisia esimerkkejä missä ero näkyy ns. normipyöräilyssä ja miten näiden osien välillä (unohdetaan nyt kaikki kisa/pro-jutut)?
Joku tyhmempi voisi kuvitella että 2k pyörässä on jo ainakin "perushyvät" palikat kiinni.
Pari kertaa olen kokeillut etujousitettua pyörää, mutta en ole ikinä sellaista omistanut. Kuitenkin on sellainen tuntuma, että se jousitus olisi rotvallin reunan yli ajaessa hyödyllinen vain jos se olisi takana. Pitävätkö siis ihmiset sitä hyödyllisenä edessäkin?No onhan tuollainen alemman hintaluokan pyöristä usein löytyvä Suntourin kierrejousiankkuri aika surkea tekele jo ihan perus rotvallin reunan yli ajaessa. Puhumattakaan jos on yhtään enemmän epätasaista maastoa.
Ja kun nyt mennään tähän "tarkenna" jankkaamiseen niin tarkenna, mikä on mielestäsi normipyöräilyä?