Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Ok, no korjaan hiukan kertomaani asiaa. Lasiset uuniastiat jäähdytetään altaassa ja sieltä jääkaappiin. Kattilat, paistinpannut eivät.Itse saatan hyvinkin esim. tämän tyyppistä kannellista lasivuokaa laittaa jääkaappiinkin (tietysti jäähtyneenä)
![]()
Lasivuoka Kotikulta 3,2 l kannella
Lasivuoka Kotikulta 3,2 l kannella edulliseen hintaan Tokmannin verkkokaupasta. Toimitus 2–5 arkipäivää. Tutustu ja tilaa!www.tokmanni.fi
Ei varmasti ole juuri tuo vuoka mutta otin netistä esimerkin vuoksi tuon.
EDIT: eikä kyse ollut esim. tunnista minkä aikana syödään vaan puhuttiin sananmukaisesti 9 tunnin periodista missä kattila olisi pöydällä "jäähtymässä".
On se tarkkaa joillain![]()
Saattaa olla mutta itte en ole jaksanu mokomasta ressata ja ruuat jää pöydälle kunnes jaksaa ne laittaa pakkaseen tai jääkaappiin. En kyllä tosin yöksi pöydälle jätä mutta useita tunteja saattaa iso nakkikattila pöydällä olla kun saa aikaseks purkittaa ja laittaa jääkaappiin tai pakkaseen. Kukin tyylillään mutta itte en ole mokomasta jaksanu ressaa.Niin no, tuntuu se hieman oudolta että jätetään kattila pöydälle jäähtymään täyden työpäivän tai 9-tunnin yöunien ajaksi.
Tai vaihtoehtoisesti että on niin tiukka aikataulu (eikä sitä tiedä etukäteen) ettei ehdi jäähdyttää viittä minuuttia altaassa ja siirtää paremmin jääkaappiin kelpaaviin astioihin.
Vaikka ei muuta olisi niin parempi että sen tulikuuman pannun, missä on se aamiaiseksi / illalliseksi mietitty munakas, sijaan nostaa sen vaikka suoraan lautaselle ja lautasen jääkaappiin... Tai kaataa ne perunankeitto vedet pois ja siirtää perunat toiseen astiaan ja jääkaappiin...
En tiedä onko tuo laiskuutta vai tyhmyyttä. Ehkä molempia mutta kukin tyylillään.Saattaa olla mutta itte en ole jaksanu mokomasta ressata ja ruuat jää pöydälle kunnes jaksaa ne laittaa pakkaseen tai jääkaappiin. En kyllä tosin yöksi pöydälle jätä mutta useita tunteja saattaa iso nakkikattila pöydällä olla kun saa aikaseks purkittaa ja laittaa jääkaappiin tai pakkaseen. Kukin tyylillään mutta itte en ole mokomasta jaksanu ressaa.
Mikä minä olen tuomitsemaan.En tiedä onko tuo laiskuutta vai tyhmyyttä. Ehkä molempia mutta kukin tyylillään.
Ja minä sentään söin neljä päivää sitten "parasta ennen" päiväyksensä taakse jättäneen maksalaatikon tänään.
Taidankin olla aikas kova jätkä osan mielestä![]()
No kannattaa nyt ainakin tajuta sen verran, että "parasta ennen" ja "viimeinen käyttöpäivä" tarkoittaa eri asioita. Jälkimmäinen olisi syytä ottaa vakavammin.En jaksa noista päivistä piitata jos ruoka näyttää, maistuu ja haisee OK:lle.
Esim sinappia olen käyttänyt useita kuukausia päivämäärän vanhenemisen jälkeen. Sitä kuluu tässä taloudessa niin vähän että saisi joka käyttökerralle ostaa uuden tuubin näin vähän karrikoiden.
Kattila tiskialtaaseen ja ympärille kylmää vettä. Jäähtyy minuuteissa.No jos 5L kattilaan tekee ison keiton niin eihän se oikein edes mahdu mihinkään irtoastioihin, saati jäähdy kovin nopeasti, joten on se vaan jätettävä pöydälle jäähtymään. Ei sitä ole tarkoituskaan syödä 9h päästä vaan laittaa kylmään ja lämmittää seuraavana päivänä esim. osissa.
Harvemmin sitä keittoa kai heti kiehuvana ollaan jääkaappiin tunkemassa, jopa sikamaisella luterilaisella ahmisella vasta 12 minuutin ruokailun päätyttyä. Joku 5 litraa on niin mitätön määrä, että kunnon invertterikoneellinen kaappi jäähdyttää sen 40 asteesta pierusarjan aikana. Eikä lämpökapasiteetin puolesta ole mitään väliä, laitetaanko jämät jääkaappiin kattilassa vai jossain mikromuovi-tuppervaressa. Sillä toki on merkitystä, onko jääkaappi kunnollinen vai joku "kaupan oma merkki" tai 25 vuotta vanha SER. Jäähdytysnappula kannattaa ehkä painaa jo vähän ennen yli kädenlämpöisen kattilan työntämistä kaappiin.No jos 5L kattilaan tekee ison keiton niin eihän se oikein edes mahdu mihinkään irtoastioihin, saati jäähdy kovin nopeasti, joten on se vaan jätettävä pöydälle jäähtymään. Ei sitä ole tarkoituskaan syödä 9h päästä vaan laittaa kylmään ja lämmittää seuraavana päivänä esim. osissa.
Kyllä se kattila mahtuu hyvin normaaliin tiskialtaaseen,lisäksi kun laskee kylmää vettä kaveriksi niin eipä tuota jäähtymistä tarvitse kauan odottaa.Toisaalta on hölmöä tehdä 5L keittoa jos sitä ei ole kukaan syömässä vähemmäksi,eikä muutenkaan olla mietitty jatkokäsittelyä, ei ne 1-3L pakastuksen ja lämmitämisen kestävät säilytysrasiat paljoa maksa.No jos 5L kattilaan tekee ison keiton niin eihän se oikein edes mahdu mihinkään irtoastioihin, saati jäähdy kovin nopeasti, joten on se vaan jätettävä pöydälle jäähtymään. Ei sitä ole tarkoituskaan syödä 9h päästä vaan laittaa kylmään ja lämmittää seuraavana päivänä esim. osissa.
Tässä pätee hyvin se mikä tuotteen säilyvyys normaalisti on ja suhteutta siihen. Esmes joku vakuumiin pakattu elintarvike jolla on parasta ennen päivään 3kk niin päiväyksen ylittäminen viikolla kahdella ei meinaa mitään. Toiaalta jos sulla taas on tuorepakattua jauhelihaa jonka parasta ennen on ylihuomenna pakkaamisesta niin en välttämättä käyttäis kovin montaa päivää viimeisen käyttöpäivän jälkeen.Ja minä sentään söin neljä päivää sitten "parasta ennen" päiväyksensä taakse jättäneen maksalaatikon tänään.
Taidankin olla aikas kova jätkä osan mielestä![]()
Vastaavasti jos näitä ei ole käsitelty oikeaoppisella kylmäketjulla vaan vähän miten sattuu, kannattaa syödä tai heittää aika paljon ennen päiväystä. Toimii molempiin suuntiin.Esmes joku vakuumiin pakattu elintarvike jolla on parasta ennen päivään 3kk niin päiväyksen ylittäminen viikolla kahdella ei meinaa mitään. Toiaalta jos sulla taas on tuorepakattua jauhelihaa jonka parasta ennen on ylihuomenna pakkaamisesta niin en välttämättä käyttäis kovin montaa päivää viimeisen käyttöpäivän jälkeen.
Niin parasta ennen päivä ja viimenen käyttöpäivä ovat kaksi eri tavalla määriteltyä päivämäärää. Parasta ennen päiväyksellä olevia tuotteita voi vielä syödä päivän ylittämisenkin jälkeen riippuen tuotteesta jopa kuukausienkin päästä, mutta viimeisen käytöpäivän ylittänyttä en menisi syömään jos se on pari päivää jo ylittänyt.Tässä pätee hyvin se mikä tuotteen säilyvyys normaalisti on ja suhteutta siihen. Esmes joku vakuumiin pakattu elintarvike jolla on parasta ennen päivään 3kk niin päiväyksen ylittäminen viikolla kahdella ei meinaa mitään. Toiaalta jos sulla taas on tuorepakattua jauhelihaa jonka parasta ennen on ylihuomenna pakkaamisesta niin en välttämättä käyttäis kovin montaa päivää viimeisen käyttöpäivän jälkeen.
Kuivat jne aineet kuten sokeri, suola jne on sitten taas ihan eri asioita missä tarvii parasta ennen päivästä välitäää tuon taivaallista.
Sama periaate ainakin itselle pätee parasta ennen ja viimeinen käyttöpäivä.Niin parasta ennen päivä ja viimenen käyttöpäivä ovat kaksi eri tavalla määriteltyä päivämäärää. Parasta ennen päiväyksellä olevia tuotteita voi vielä syödä päivän ylittämisenkin jälkeen riippuen tuotteesta jopa kuukausienkin päästä, mutta viimeisen käytöpäivän ylittänyttä en menisi syömään jos se on pari päivää jo ylittänyt.
Tälläkin hetkellä on jääkaapissa menossa viime joulukuun alkuun parasta ennen päivätty mehutiiviste ja ei tuo ole vielä miksikään menny. Muutama vuosi sitten tuli keitettyä ja juotua yli 10v vanhoista kahvinporoista kahvia. Avaamattomana ei ollu miksikään menny, avattuna noi kahvinporot ei tosin kovin pitkään kestä...![]()
Ainoastaan jos ulkoseinän jäähdyttäisi alle +26c lämpötilaan mikä ei ole mahdollista.jos ulkona on 30 astetta ja suhteellinen kosteus on 79% niin silloin kastepiste on n. 26 astetta. Eli tietyissä olosuhteissa voi kosteus alkaa kondensoitumaan.
Jos puhe asunnon jäähdytyksestä , ja sen riskeistä, niin kanavissa riskit on kanavien pintoihin kondensoituminen, jos kanavia ei ole asianmukaisesti eristetty (isolle erolle). Ja toinen riski on sitten itse asunnon jäähdytys, eli nyt kun harvinaisen pitkiä mekäläisittäin kuumiajaksoja ja samalla myös kosteita, jos kämpässä ilmostointi joka koko ajan pitänyt asunnon sisäilman viileänä, niin viileät siellä on ulkoseinän puolesetkin pinnatkin, höyrysulku on viileä. (jos nyt jonkinlainen eristys)Ainoastaan jos ulkoseinän jäähdyttäisi alle +26c lämpötilaan mikä ei ole mahdollista.
En kyllä ala missään tiskialtaassa jäähdyttelemään kattilaa kun on syöty. Annan jäähtyä pöydällä pari tuntia ja laitan sitten jääkaappiin kun kattila ei ole enää kuuma. Tuo mahtuu hyvin normaalin elintarviketurvallisuuden piiriin. Ehkä täällä tietokonepalstalla ollaan hiin tarkkoja tai pelätään pöpöjä mutta maailmalla ihan normaalia ettei orjallisesti noudateta kylmäketjuja ja pelätä mahatauteja, kuitenkin järki päässä milloin ruoka pysyy hyvänä ja milloin se pilaantuu. Paljon enemmän olisin huolissani ison keiton uudelleen lämmittämisestä. Se on syytä kiehauttaa jos samaa keittoa lämmittää kattilassa useammin. Muutenkaan ei ole syytä lämmittää koko keittoa jos siitä ei suurin osa mene uudelleen lämmitettynä.Kyllä se kattila mahtuu hyvin normaaliin tiskialtaaseen,lisäksi kun laskee kylmää vettä kaveriksi niin eipä tuota jäähtymistä tarvitse kauan odottaa.Toisaalta on hölmöä tehdä 5L keittoa jos sitä ei ole kukaan syömässä vähemmäksi,eikä muutenkaan olla mietitty jatkokäsittelyä, ei ne 1-3L pakastuksen ja lämmitämisen kestävät säilytysrasiat paljoa maksa.
Minusta on tyhmää laittaa muoviastioihin kuumaa ruokaa. Pidän ne ennemmin keraamisissa tai metallisissa astioissa mutta kukin tyylillään.Piti nyt sitten ihan testata oman jääkaapin jäähdytyskykyä. Pistin sinne kolme muoviastiaa joihin kaadettu vettä suoraan kiehuvasta kattilasta, jokaiseen 500ml eli yhteensä 1500ml. Laitoin ne alimalle, keskimmäiselle ja ylimmälle hyllylle. Lämpöanturi on keskimmäisellä hyllyllä korotettuna irti hyllyn pinnasta. Mitään tehojäähdytyksiä ei ollut päällä. lämpätila nousi 4.5°C:stä 13.9 asteeseen jonka jälkeen alkoi taas laskea. Tunnin ja 50 minuutin kuluttua lämpötila oli laskenut takaisin lähtötasolle. Lämpötila oli 88 minuutin ajan yli suositelliun +6°C arvon. Harvemmin sinne kiuhuvaa vettä laitan tai kokonaista kattillaa. Yleensä vain muovikipossa ruokaa joka on huomatavasti kylmempää. Jääkaappi poistaa kosteuden itse ja jokaiselle hyllylle on oma ilmankierrätys. Omassa tapauksessa en näe tarvetta esijäähdytellä ruokaa, kuumana vain suoraan kaappiin niin ei tartte veden kanssa tiskialtaassa läträtä. Ruokaa ei kumminkaan joka päivä tehdä isompaa määrää niin että pitäsi laitata suuria määriä kerralla jääkaappiin. Yleensä syödään samantien pois.
![]()
Jos aiemmin keskuselua ruuan jäähdyttämisestä, niin nesteen lämpötila sitten kehitty omaan tahtiin. Joku kritisoi muovikippoja, niin sen voisi kuvitella olevan hitaampi kuin joku metalli. Keraaminen omansa.Piti nyt sitten ihan testata oman jääkaapin jäähdytyskykyä. Pistin sinne kolme muoviastiaa joihin kaadettu vettä suoraan kiehuvasta kattilasta, jokaiseen 500ml eli yhteensä 1500ml. Laitoin ne alimalle, keskimmäiselle ja ylimmälle hyllylle. Lämpöanturi on keskimmäisellä hyllyllä korotettuna irti hyllyn pinnasta. Mitään tehojäähdytyksiä ei ollut päällä. lämpätila nousi 4.5°C:stä 13.9 asteeseen jonka jälkeen alkoi taas laskea. Tunnin ja 50 minuutin kuluttua lämpötila oli laskenut takaisin lähtötasolle. Lämpötila oli 88 minuutin ajan yli suositelliun +6°C arvon. Harvemmin sinne kiuhuvaa vettä laitan tai kokonaista kattillaa. Yleensä vain muovikipossa ruokaa joka on huomatavasti kylmempää. Jääkaappi poistaa kosteuden itse ja jokaiselle hyllylle on oma ilmankierrätys. Omassa tapauksessa en näe tarvetta esijäähdytellä ruokaa, kuumana vain suoraan kaappiin niin ei tartte veden kanssa tiskialtaassa läträtä. Ruokaa ei kumminkaan joka päivä tehdä isompaa määrää niin että pitäsi laitata suuria määriä kerralla jääkaappiin. Yleensä syödään samantien pois.
![]()
Juu, ja aika epäergonominen asento raastaa "väärinpäin" eli tavallaan työntää raastettavaa asiaa ylämäkeen. Tuli tuota niksiä itsekin kokeiltua joskus 20v sitten kun tuon silloin ensimmäisen kerran näin. Edelleen raastan tuollaisella raastimella lautasen tai jonkun muun astian päällä.Nää on kyl aina nii hauskoja, ku tiktok kansa kuvittelee keksineensä jotain mullistavaa..
Eli vinkki on, että raastetaan lappeeltaan, nii raasteet jää sissään.. ok. Mut miksi ei raastais vaikka lautasen päällä? Tartteeko sitä siihen leikkuulaudalle raastaa. Tossaki videolla sit kuitenki tuli putsailtavaa, ku vähä lens laudallekki.
![]()
Miksei kukaan ole tajunnut aiemmin? Raastinraudan kääntäminen on hämmentävä oivallus
Pieni asia, mutta sillä on suuri vaikutus, kun käytät raastinrautaa.www.iltalehti.fi
Nykyään ihmiset ovat ihan hysteerisiä milloin ruoka/ruoka-aine on mahdollisesti pilalla.
Ruokien säilyvyys pakastimessa:
Itseasiassa ei. Ravintolassa työskennelleenä voi sanoa että tuo on helpoin ja kivuttomin tyyli hoitaa homma.Juu, ja aika epäergonominen asento raastaa "väärinpäin" eli tavallaan työntää raastettavaa asiaa ylämäkeen. Tuli tuota niksiä itsekin kokeiltua joskus 20v sitten kun tuon silloin ensimmäisen kerran näin. Edelleen raastan tuollaisella raastimella lautasen tai jonkun muun astian päällä.
Oma ennätys on maitopurkille 12 päivää parasta ennen päivän jälkeen. Kaadoin sitä joka aamu kahviin, jossa kyllä erottuu onko se juotavaa. 13:sta päivänä maidon sai lusikoida kahvista pois. Pohjolan meijerin kevytmaito kyseessä. Normaalisti pysyy hyvänä 6-8 päivää parasta ennen päiväyksen jälkeen.Maito tuntuu säilyvän nykyään helposti viikonkin parasta ennen päivän jälkeen.
Testimielessä vaikkapaMiksi ihmeessä?
Ootko kotoisin Laihialta ?Testimielessä vaikkapa![]()
Uteliaisuus on vienyt meidät kuuhun.Miksi ihmeessä?
Miksi ihmeessä?
En, mites ite? Eihän täällä pitänyt keskustelijoista keskustella.Ootko kotoisin Laihialta ?![]()
Juuri tein kuukauden vanhasta kermaviilistä soosin kalalle. Ei ollut mennyt avaamattomana miksikään.Maito ja maitotuotteet on turvallisia käyttää, jos ne ei näytä, haise tai maistu oudolta. Niiden heittäminen menemään pelkän päiväyksen perusteella on tuhlaamista.
Pahoittelut, ei tietystikään ja tarkoituksena oli keventää vain tunnelmaa, lainasin siis vahingossa väärää käyttäjää.En, mites ite? Eihän täällä pitänyt keskustelijoista keskustella.
Muistetaan nyt kuitenkin, että puutteellinen hygienia oli suurimpia syitä "ennenaikaisille" kuolemille. Ravinteetkin imeytyy paremmin kehoon, kun ei ole koko ajan vatsa kuralla. Ihmisillä oli todennäköisesti myös käytännössä koko ajan jonkinlainen tulehdustila päällä ja loisia suolistossa, eli ei ihmekään, jos kuolo korjasi aikaisemmin nekin, ketkä eivät turvanormien puutteessa kuolleet onnettomuuksiin. Tuleepa sekin mieleen, että ihmisten keskipituus länsimaissa on tupannut kasvamaan tässä hygienia- ja terveysvouhotuksen aikakautena. Mahtaisiko liittyä aiheeseen, kun ei isovanhempanikaan tietääkseni nälkää nähneet. Nämä "ennenkin pärjättiin" -kommentit on toki kuitenkin tähän ketjuun sopivia.Täytyy kuitenkin muistaa, että hyvin tuntui ennen porukka pärjäävän ilman juoksevaa vettä tai sähköä, jolloin ei sitä jääkaappia edes ollut. Siinä olisi nykyiset "asiantuntijat" ihmeissään.
MIhin se kosteus tiivistyy jos sisällä kastepiste on +14c ja sisälämpötila +22c?Jos puhe asunnon jäähdytyksestä , ja sen riskeistä, niin kanavissa riskit on kanavien pintoihin kondensoituminen, jos kanavia ei ole asianmukaisesti eristetty (isolle erolle). Ja toinen riski on sitten itse asunnon jäähdytys, eli nyt kun harvinaisen pitkiä mekäläisittäin kuumiajaksoja ja samalla myös kosteita, jos kämpässä ilmostointi joka koko ajan pitänyt asunnon sisäilman viileänä, niin viileät siellä on ulkoseinän puolesetkin pinnatkin, höyrysulku on viileä. (jos nyt jonkinlainen eristys)
Uudet rakennukset on toki tiiviitä, vanhemmat vähemmän tiiviitä eli vuotoja enemmän jo ihan alunalkaenkin, eli johonkin se vesitiivistyy.
Jos tuloilma jäähdytetty, niin jäähdtysypatterin kohdalla varsinaisesta tuloilmasta vesi tiivistyy , eli se "kuivuu", mutta jos vain poistoilmanvaihto ja asunto jäähdytetään erillisillä yksiköillä, niin korvaus ilma on kostetaa, johon sitten lisätään asunnon normaali kosteus kuorma.
Muistetaan nyt kuitenkin, että puutteellinen hygienia oli suurimpia syitä "ennenaikaisille" kuolemille. Ravinteetkin imeytyy paremmin kehoon, kun ei ole koko ajan vatsa kuralla. Ihmisillä oli todennäköisesti myös käytännössä koko ajan jonkinlainen tulehdustila päällä ja loisia suolistossa, eli ei ihmekään, jos kuolo korjasi aikaisemmin nekin, ketkä eivät turvanormien puutteessa kuolleet onnettomuuksiin. Tuleepa sekin mieleen, että ihmisten keskipituus länsimaissa on tupannut kasvamaan tässä hygienia- ja terveysvouhotuksen aikakautena. Mahtaisiko liittyä aiheeseen, kun ei isovanhempanikaan tietääkseni nälkää nähneet. Nämä "ennenkin pärjättiin" -kommentit on toki kuitenkin tähän ketjuun sopivia.
Maalitolppien siirtely on huomattavaa. Kyse oli jääkaapista, kai minä sitten olen kuolemassa, kun koko ikäni olen käynyt mökillä, jossa ei ole jääkaappia.Juuri näin, "kyllä ennenkin pärjättiin" -asenne sopii tismalleen tähän triidiin. Mitä nyt lapsikuolleisuus saattoi lähennellä kymmentä prosenttia ja viisikymppisenä sai ruveta suunnittelemaan omia hautajaisia, jos sinne sattui elämään, isolla todennäköisyydellä jonkinlaisena raajarikkona. Onnekkaimmilla saattoi olla vielä pari särkemätöntä hammastakin vielä leukaperissä. Taudit jylläsivät ja joku nykyaikana melko triviaali terveysongelma saattoi viedä hautaan.
Mutta juu, pärjättiin kyllä.
Maalitolppien siirtely on huomattavaa. Kyse oli jääkaapista, kai minä sitten olen kuolemassa, kun koko ikäni olen käynyt mökillä, jossa ei ole jääkaappia.
Käytämme välttämättömiä evästeitä, jotta tämä sivusto toimisi, ja valinnaisia evästeitä käyttökokemuksesi parantamiseksi.