Kylläpä taas on vähän tinahattuilua ja turhaa pöyristymistä ilmassa.
Ymmärrän täysin mitä ASUS hakee tällä featurella; n+1 sähköpostia vähemmän tukipalveluun jossa on kalliita intialaisia jamppoja arpomassa vastauksia kiinnostaviin kysymyksiin, kuten "miksi uusi windows ei mene internettiin? Onko emo paskana? vähän hei ootte huonoja!". Jos emolevy pystyy heittämään verkkoajurin Windowsin sekaan asennuksessa ja siinä sivussa tarjota ajurienpäivitysautomaatiota, mikä ettei. Voisi tietty kysyä ensin lupia, mutta toisaalta jos ei koskaan käy BIOSissa vaan heittää suoraan Windows-asennuksen tulille niin eipä oikein taida olla helppoa tapaa kysyä lupia. Ehkä ekassa POSTauksessa voisi pistää että "hei, asus tarjoaa mahdollisuuden laittaa tämän ja tämän softan asennuksessa Windowsiin valmiiksi, hyötynä tämä ja tämä" ja sitten "OK" / "Ei kiitos" joka tulisi tasan kerran ja määrittelisi tuon asetuksen, mutta voin myös ymmärtää miten ominaisuuden suunnittelijat ja implementoijat haluavat siitä pois tällaisia ylimääräisiä vempaimia että toimisi automaagisemmin ja ilman ongelmia joista voi tulla tukipalveluun kyselyjä. Tai sitten Windows 10 voisi kysellä ennenkuin ottaa mitä UEFI sille syöttää?
Se, että windowsista tehty "uninstaa asus crate-viritelmä" ei oikeasti poista sitä ja väännä pois asetusta BIOSissa ettei se tule takaisin on taas sitten osastoa "miehet ei osannu, voisivatkohan korjata?".
En silti näe ihan hirveää syytä kaivaa kirvestä esiin - osaava käyttäjä menee ja vääntämään tämän pois päältä ennen Windows-asennusta ja mitään "pahaa" ei tapahdu.
JOS BIOSista ei löytyisi asetusta ja ainoa tapa olisi jälkikäteen yrittää siivota Windowsia ylimääräisestä roskasta, silloin kyllä sanoisin pahan sanan, mutta näin ei ole.
On totta että tämä Windowsin ominaisuus on jossain määrin pelottava, mutta toisaalta ajattele näin päin; Sen hyödyntäminen vaatii että pystyt peukaloimaan UEFI-BIOSin sisältöä ja lisäksi emolla pitää olla paikka mihin ylimääräiset palikat on tallennettu. Flashi on tietysti halpaa, mutta kyllä se jotain maksaa. Emovalmistajat ovat kuitenkin aika isoja firmoja ja niitä on vain muutama. Ei kukaan lähde riskeeraamaan koko bisnestään vain pistääkseen jotain ilkeää BIOSin mukaan joka instautuu joka koneelle. Joku propellihattu internetistä kuitenkin moisen löytää. Ja jos on pääsy muokkaamaan mitä on BIOSissa, on monia muitakin tapoja tehdä ilkeitä asioita joten jos et luota raudan valmistajaan, et voi luottaa rautaan. Kyllä, jos Asuksen automaattiasenteisesta softasta löytyy turvareikiä niin sitten Asus ottaa paskaa niskaan aiheesta, mutta sama pätee mihin tahansa softaan mitä valmistajat shippaavat - en näe että tämä viritys eroaa mitenkään muuten kuin siltä osin että on helppo olla huomaamatta että tämmöistäkin asentui.
Edit: Ehkä näin jälkikäteen ASUS voisi vain pistää joka emon mukaan yhden pienen oranssin lapun jossa kerrotaan että hei, tämmöinen uusi propellihattuviritys on, jos et halua, käy BIOSissa ennen käyttiksen asennusta ja ota pois päältä. Problem solved?