Tippikulttuuri meillä ja maailmalla

Onko se tippaamista, kun jonkun yrityksen edustaja tuo jouluna pullon käteen? Ja näitä yrityksiä voi olla muutama. Arvo vastaa kuitenkin ~6 kertaa ravintolassa tippaamista.
 
^^Samaa mieltä, Italiassa, ainakaan pohjois-osissa ei minunkaan käsittääkseni ole kyllä minkäänlaista tippikulttuuria. Ravintolalaskussa on se copertino, joka on juuri tuo mainittu pari euroa per ruokailija, joskus sillä saa jotain leipätikkuja siihen alkuun. Laskukin käydään ihan "pöytäliinapaikoissakin" usein maksamassa itse siihen tiskille. Jenkit toki varmasti tippaavat tuollakin, mutta muut ei juurikaan.

Se on coperto, joka on Italiassa ollut satoja vuosia jolla saa ns. infrapalvelut pöytään eli välineet ja nykyään esim leipätikut yms. Se ei ole alkujaan tippi tai edes palvelumaksu.

Mitä etelämpänä Euroopassa ollut, sitä yleisemmin jättänyt laskun maksun jälkeen pöytään noin 10-15% tippiä jos palvelu ok. Tai jos sopivasti maksanut käteisellä koittanut arpoa sopivan tasarahan. Kokonaisuuden kannalta kuitenkin aivan sama.
 
Käydään emännän kanssa harvakseltaan epäsäännöllisesti ulkona syömässä. Ei olla koskaan tipattu kotimaassa.
 
Onko se tippaamista, kun jonkun yrityksen edustaja tuo jouluna pullon käteen? Ja näitä yrityksiä voi olla muutama. Arvo vastaa kuitenkin ~6 kertaa ravintolassa tippaamista.
Ei. Se on lahja. Siitä voidaan keskustella, onko se lahjontaa ja asiasta onkin laajasti keskusteltu ja laadittu monenlaisia ohjeistuksia ties missä, jotta pystyttäisiin pitämään oikeiden firmojen väliset kossupullolla muistamiset selkeästi eri skaalassa kuin ihan oikea korruptio jossa saunakaverit jakavat miljoonan kunnallisurakoita keskenään varastaen verovaroja takataskuun.

Kokonaan eri asia voi joskus olla ylellinen lahja jolla ei ole lahjan saajalle mitään rahallista arvoa ja samalla se tulee kalliiksi lahjan antajalle. Tällöinhän kyseessä on typerän avokätinen kohteliaisuus, joka oikeastaan hyödyttää vain jotain sivullista palveluntarjoajaa. Aika moni kallis pullo Suomessa on pitkälti sama juttu, mutta joku outoon astiaan kasvatettu geometrinen vesimeloni outouden mallimaassa lienee selkeämpi esimerkki.

Tippaaminen on kulttuurinen ilmiö ja käytäntö, jossa mitä tahansa asiointikokemusta ja normaalin kuluttajahyödykkeiden jakelua voidaan muuttaa äkkiä hyvinkin myrkylliseen suuntaan.
 
Erään kerran olin valinnut "no tip" tai vastaavan tilatessani pizzoja täällä rapakon takana, pitsat odottivat sitten jalkakäytävällä🤣

Moista paskakulttuuria en ikinä toivoisi Suomeen, toisaalta ilman tippejä voi tuntipalkka jäädä niin matalaksi että katonpäällisenä toimii pahvilaatikko.
 
Eikö ole tökeröä että työnantaja ei maksa palkkaa koska joku kulttuuri, kuten USA joka on sivistynyt länsimaa. Miksi maksaa millään alalla palkkaa, pyytäkööt tippiä ylemmiltään ja eläkööt sillä tai kuolkoot pois kun tilalle on saatavilla uusia. Nehän pitäisi orjiakin ellei olisi kielletty lailla että saa vankeutta.

“In the U.S., [tipping] got its start in the post-Civil War and Reconstruction period, when employers were hiring people of color and not paying them wages,” Barth says. Back then, this practice happened primarily in the railroad industry. “It was essentially an extension of slavery.”
USA taitaa olla nykyään lähempänä kehitysmaata, on keuhkoruttoa ja massa-ampumisia, miljoonia asuu kadulla jne.

Orjuus on siellä edelleen laillista, vangeille, näitä on vajaat 2 miljoonaa 2025.

"Neither slavery nor involuntary servitude, except as a punishment for crime whereof the party shall have been duly convicted, shall exist within the United States, or any place subject to their jurisdiction."

Tippikulttuuri tosiaan kehittyi USA:ssa sisällissodan jälkeen, entisille orjille maksettiin mitättömiä palkkoja ja sama jatkuu edelleen. Suurimmassa osassa osavaltioita tarjoilijoille voi maksaa 2.13$ tunnissa kongressin vuoden 1996 päätöksellä.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
281 989
Viestejä
4 847 576
Jäsenet
78 332
Uusin jäsen
Pasitheviheraho

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom