Unohtui tänne kirjoitella, kun tuo aiemmin mainitsemani pesti meni lopulta sivu suun. Siinä tämän yrityksen tarve oli niin vahvasti saada minut myyntiin, joten ei oikein molempien tarpeet natsannut. Siitä jäi kuitenkin käteen kokemus ensimmäisestä alan työhaastattelussa.
Sen jälkeen on tapahtunut aika paljon. Nimittäin seuraavassa haastattelussa, joka tuli suhteiden kautta, minulla ei ollut java-osaamista, jota firmaan tarvittiin. Mutta tämän haastattelijan kautta sain freelancer-projektin erääseen start-up-firmaan. He tarvitsivat tekijää luomaan marketplace-tyyppinen websovellus, jotta he pääsisivät testaamaan ideaa markkinoilla. Se olisi myls osa yhden tämän firman omistajien gradua. Eli sovelluksen ei tarvitse olla mikään jäätävän laaja, mutta siinä kyllä tarvittiin kohtalaisen paljon erilaisia toimintoja. Sain pyytää tähän projektiin erästä luokkakaveriani mukaan, jolla oli toimialaan liittyvää kokemusta. Maksu sovittiin urakkapalkkiona ja hinta oli tietoisesti alhainen, koska tarvitsimme molemmat CV:een kättä pidempää. Projekti alkaa olla maalissa ja tässä on kehittynyt ihan jäätävää vauhtia, koska on joutunut opiskella paljon asioita, joita ei koulussa ole vielä opetettu esim. Linux-serveri, versionhallinta jne.
Tuosta projektista oli paljon hyötyä siihen, että viime viikolla allekirjoitin vakkarisopimuksen erääseen kuopiolaiseen it-yritykseen. Tämä minun luokkakaveri työllistyi myös toisaalle. Mutta molemmissa tapauksissa väitän, että molempien aiempi työtausta vaikutti kaikista eniten. Annan pari vinkkiä työnhakuun ennen kaikkea alanvaihtajille:
- Älä hae junnupaikkoja, sillä siellä sinun kanssa kilpailee sadat tai jopa yli tuhat muuta hakijaa
- Hae avointen hakujen kautta, käytä suhteita, hae vakityöpaikkoja, joissa vaaditaan työkokemusta jne
- Älä hae koodausosaaminen edellä, sillä olet tuskin paras hakija sen perusteella. Työhakemusta jättäessä pyri tuomaan esille nimenomaan se osaaminen, joka sinulla on karttunut työelämässä. Mieti, miten siitä voisi hyötyä koodarin hommassa ylipäätään ja/tai yrityksen tuotteissa
Haluan vielä korostaa, että tämän tutkinnon vaatimukset eivät ole korkealla, joten kannattaa kaikki kouluprojektit toteuttaa överisti yli sen vaatimustason. Jos tekee vain kouluhommat, jää paljon luppoaikaa. Silloin täytyy keksiä omia projekteja ja on suorastaan mahdoton kehittyä riittävästi, jos ei ole valmis siihen. Nyrkkisääntönä voisi olla, että koodaa joka päivä jotakin. Mitä enemmän, sitä nopeammin kehityt.