- Liittynyt
- 17.10.2016
- Viestejä
- 376
Samsung julkaisi näytön vuoden 2019 gamescom -tapahtumassa 27-tuumaisen CRG5-sarjan pelinäytön, jonka erikoisuutena on 240 hertsin virkistystaajuutta tukeva kaareva VA-paneeli. io-techin testiin saapuneen näytön tarkempi mallinimi on C27RG50FQU ja sen natiiviresoluutio on Full HD eli 1920x1080. Näyttö löytyy myös NVIDIAn G-Sync-tuettujen näyttöjen listalta ja sen hinta on Suomessa tällä hetkellä noin 325 euroa.
Tutustumme tässä artikkelissa tuttuun tapaan näytön ominaisuuksiin ja suoritimme testimittaukset Spyder 5 Elite- ja Xrite i1 Display Pro -näytönkalibrointilaitteilla. Vertailukaavioissa on mukana vertailukohtina kaikki tähän mennessä testaamamme näytöt.
Näytön ominaisuudet, rakenne ja OSD-valikko
- Paneelin tyyppi: VA
- Paneelin koko: 27″ (16:9)
- Natiiviresoluutio: 1920×1080 (Full HD)
- Kaarevuus: 1500R
- Virkistystaajuus: 240 Hz
- Taustavalaistus: Edge type LED
- Vasteaika: 4 ms (GtG)
- Ulkomitat (ilman jalkaa): 61,7 x 36,6 x 6,1 cm
- Paino: 4,6 kg
- VESA-seinäkiinnitys: 75 x 75 mm
- Virkistystaajuuden synkronointi: Freesync- & G-Sync-yhteensopiva
Samsung C27RG50FQU-näytön reunat ovat ylhäältä ja molemmilta sivuilta noin kaksi millimetriä leveät, alareunan ollessa 2,3 cm korkea. Itse paneelissa on ylhäällä ja kyljissä 6 mm ja alhaalla 2 mm ns. surunauhat eli mustat reunukset. Näytön jalan alaosa on muovia ja siitä löytyy johtokouru sekä erillinen pidike johtojenhallinnalle.
Jalustan säätömahdollisuudet ovat hyvin rajalliset, sillä näyttö ei liiku korkeus- eikä vaakasuunnassa lainkaan. Kallistuskulmaa (Tilt) on säädettävissä -2 asteesta 15 asteeseen. Näytön syvyys jalkoineen on 26,5 cm.
Samsung lupaa näytölle 178 (H)/178 (V) asteen katselukulmat, jotka pitivät silmämääräisesti tarkistettuna paikkansa. Pientä värisävyjen eroavaisuutta oli havaittavissa äärimmäisissä katselukulmissa.
Näytön takaosa on pelkistetty eikä siitä löydy minkäänlaista valaistusta. Liitinosastolta löytyy kaksi HDMI 2.0 -näyttöliitintä, yksi DisplayPort 1.2 -näyttöliitin, 3,5 mm:n kuulokeliitin sekä USB-portti huoltoa varten. OSD-valikoissa navigoidaan näytön alaosasta löytyvällä ohjaussauvalla, joka toimii myös näytön virtakytkimenä.
Käytössä on Samsungin valmistama kaareva VA-paneeli, josta ei artikkelin kirjoitushetkellä löytynyt vielä tarkempia tietoja.
OSD-valikko on melko suurikokoinen ja se pitää sisällään pelinäytöille perinteiset ominaisuudet, kuten seitsemän eri näyttöprofiilia, Black Equalizer -toiminnon sekä eri tähtäinvaihtoehtoja.
Mittaus- ja testitulokset
Näytön eri mittaukset suoritimme Spyder 5 Elite- ja Xrite i1 Display Pro -näytönkalibrointilaitteiden avulla. Kaikki muut mittaukset suoritettiin Spyder 5 Elitellä paitsi kontrastisuhde, kirkkaus ja mustan taso, joissa käytettiin i1 Display Prota ja DisplayCAL-ohjelmistoa tarkempien tuloksien saavuttamiseksi. Mittaukset ovat suoritettu kalibroimattomalle näytölle eli kuvastavat sitä mitä kuluttaja paketista saa. Lopuksi kalibroimme näytön ja testasimme, miten tulokset erosivat kalibroimattomaan näyttöön verrattuna.
Värintoistoalue
Samsung C27RG50FQU kattoi 95 prosenttia sRGB-värialueesta ja 75 prosenttia AdobeRGB-värialueesta, ollen väriavaruudeltaan toistaiseksi io-techin testaamista näytöistä suppein.
Gammavastaavuus
Gamma-arvolla säädetään harmaasävy- ja RGB-arvot näytölle sopiviksi. Oikein säädettynä pienet sävyerot erottuvat toisistaan mahdollisimman hyvin. Windows-ympäristössä oletusgamman arvo on 2,2, kun taas Mac OS:ssä se on 1,8. Yleensä PC-näyttöjen tehdasasetus on pyritty saamaan mahdollisimman lähelle arvoa 2,2.
C27RG50FQU:sta löytyy kolme eri Gamma-asetusta, joista oletuksena on valittu Mode1. Tällä asetuksella mitattiin gamman arvoksi 2,3. Mode2 ja Mode3 nostivat gamman arvoa portaittain noin 0,2:lla (2,5 & 2,7).
Väritarkkuus
Näytön väritarkkuus on erityisen tärkeää kuvien ja videoiden käsittelyssä. Delta-E-arvolla kuvataan numeerisesti kahden värin eroavaisuutta. Yleisesti ottaen Delta-E-arvon ollessa alle 3, voidaan todeta näytön toistavan värejä riittävän tarkasti ja jälkituotannossa kalibroinnin tavoitteeksi otetaan 2 tai alle. Arvon ollessa yksi tai pienempi, väriero ei ole ihmissilmällä havaittavissa.
C27RG50FQU:n väritarkkuuden keskiarvoksi mitattiin tehdasasetuksilla lukema 2,68 Delta-E. Tällä tuloksella se sijoittui vertailussa kahden io-techissä aiemmin testatun VA-paneelillisen näytön välimaastoon.
Kontrastisuhde, kirkkaus ja mustan taso
Tehdasasetuksilla näytön kirkkaus on asetettu täysille eli 100 %:iin, jolla näytön luminanssiksi mitattiin 340kandelaa per neliömetri (cd/m²) ja 0,09 cd/m² mustan taso, jolloin kontrastisuhteeksi muodostui 3702:1.
Maksimikirkkaudessa C27RG50FQU jäi testaamistamme VA-paneelillista näytöistä heikoimmaksi 340 cd/m² tuloksella.
Mustan tasoksi mitattiin toistaiseksi testattujen näyttöjen joukosta paras tulos eli 0,09 cd/m², joka on todella lähellä FALD-taustavalaistuksella varustettujen näyttöjen mustan tasoa.
Erittäin alhaisen mustan tasonsa ansiosta C27RG50FQU otti ylivoimaisen kärkipaikan korkealla kontrastisuhteella 3702:1.
Valovuoto
Paneelissa havaittiin vähäistä valovuotoa ylä- sekä alareunassa.
Väritasaisuus
C27RG50FQU:n väritasaisuus oli hyvällä tasolla, suurimman poikkeaman ollessa vain 3,2 Delta-E mitattuna täydellä kirkkaudella paneelin vasemmasta alareunasta.
Valotasaisuus
Valotasaisuudessa heittoa oli eniten näytön reunoilla ja etenkin alareunassa, josta mitattiin täydellä 100 prosentin kirkkaudella 20% eroavaisuus.
Tehonkulutus
Mittasimme tehonkulutusta seinästä Etech PM-300 -mittarilla, kun näytöllä oli Windowsin työpöytä.
Tehonkulutus Samsung C27RG50FQU:lla oli toistaiseksi alhaisin 28 watilla.
Viive
Valitettavasti aiemmin io-techin pelinäyttöjen viivetesteissä käyttämämme Display Input Lag Tester -ohjelmisto ei tällä hetkellä toimi Windowsin uusimmassa versiossa. Näin ollen kyseinen mittaus piti jättää testeistä ulos, joka on erityisen valitettavaa näytön kohdalla, jonka suurimpiin vahvuuksiin kuuluu alhainen viive.
Kuvasimme kuitenkin näyttöä totuttuun tapaan ns. pursuit camera -tekniikalla UFO-testissä, jolla saimme tulokseksi mahdolliset ihmissilmän havaitsemat liikesumeudet.
UFO-testin tuloksissa vertailukohtina ovat io-techissä aiemmin testaamamme kaksi 35" kokoluokan VA-paneelillista kaarevaa näyttöä, MSI Optix MPG341CQR sekä Asus ROG Swift PG37VQ. Samsung C27RG50FQU:n tuottama liikesumeus on korkean kontrastisuhteen omaavaksi paneeliksi melko maltillista ja se pärjääkin hyvin esimerkiksi vertailussa olevaan Optix MPG341CQR:n verrattuna. ROG Swift PG35VQ:n ilmoitettu Gray to Gray -vasteaika on 2 millisekuntia eli puolet Samsungia pienempi ja tämän huomaa myös UFO-testin tuloksista.
Tulokset näyttö kalibroituna
Kalibroimme Samsung C27RG50FQU -näytön Xrite i1 Display Pro -näytönkalibrointilaitteella seuraavilla yleisesti suositelluilla kohdearvoilla:
- Gamma 2.2
- Luminanssi 120 cd/m²
- Valkoinen piste 6500K
Kalibroinnilla saatiin näytön värilämpötilaa huomattavasti lämpimämmäksi tehdasasetuksen noin 5800 Kelvinistä ja myös väritarkkuuden keskiarvo putosi niukasti alle 2 Delta-E:hen. Vaikka kirkkautta pudotettiin 100 prosentista alas 23 prosenttiin 120 cd/m² kirkkauden saavuttamiseksi, näytön kontrastisuhde pysyi ennallaan tai itseasiassa se kasvoi lukemaan 3211:1, koska mustan taso laski samassa suhteessa ja oli kalibroinnin jälkeen 0,04 cd/m².
Virkistystaajuuden synkronointi (Freesync & G-Sync)
Samsung C27RG50FQU on varustettu G-Sync Compatible -leimalla eli se on NVIDIAn testaama ja hyväksymä näyttö, mitä tulee virkistystaajuuden synkronointiin NVIDIAn näytönohjaimilla. Lisäksi Freesync-näyttönä myös AMDn näytönohjaimet ovat tuettuna.
Loppuyhteenveto
Samsung julkaisi tämän vuoden Gamescom-tapahtumassa markkinoiden ensimmäisen 240 hertsin virkistystaajudella toimivan kaarevapaneelillisen CRG5-pelinäyttösarjan. io-techin testiin saapui 27-tuumainen C27RG50FQU-malli, joka on varustettu Full HD- eli 1920×1080-resoluutioon kykenevällä VA-paneelilla ja lisäksi näyttö löytyy NVIDIAn viralliselta G-Sync Compatible -listalta. Näytön hinta on Suomessa tällä hetkellä melko maltillinen, noin 325 euroa.
C27RG50FQU on painoltaan melko kevyt ja pelinäyttöjen lähes vakiovarusteeksi muodostuneet RGB-valaistukset on jätetty kokonaan pois. Näytön jalusta on muovia ja sen säätömahdollisuudet ovat rajalliset, sillä ainoastaan tilt eli kallistuskulma on säädettävissä. Itse näytön paneeli sen sijaan osoittautui laadukkaaksi.
Väriavaruuden ja väritarkkuuden osalta se jäi hieman io-techin aiemmin testaamista näytöistä, mutta etenkin sen mustan taso ja kontrastisuhde olivat erittäin kilpailukykyisiä. Korkea kontrastisuhde on VA-paneeleille tyypillinen, mutta 3700:1-kontrastisuhde oli kuitenkin aiemmin testaamistamme VA-paneeleista ylivoimaisesti korkein. Suuri kontrastisuhde oli pitkälti C27RG50FQU:n mustan tason ansiota. Mustan tasoksi maksimi kirkkaudella mitattiin 0,09 cd/m², joka on hyvin lähellä mm. Asuksen FALD-taustavalaistujen näyttöjen mustan tasoa (0,06 cd/m²). Suuresta kontrastisuhteestaan huolimatta UFO-testissä havaitut liikesumeudet olivat melko maltillisia ja kalibroinnilla saatiin myös väritarkkuutta hieman parannettua. Kalibrointi ei myöskään huonontanut näytön kontrastisuhdetta, kuten kävi esimerkiksi MSI Optix MAG271CQR:n kanssa.
Noin 320 euron hintaan Samsung C27RG50FQU on kelpo näyttö, etenkin paneelinsa osalta. Vain näytön muovinen jalka huonoine säätömahdollisuuksineen on miinus, mutta tämäkin on mahdollista kiertää käyttämällä erillistä jalustaa, joka sopii näytön 75 x 75 mm VESA-liitäntään.
Hyvää
- Korkea virkistystaajuus
- Erittäin musta musta
- Adaptive-Sync toimi testatuissa peleissä GeForce- ja Radeon-näytönohjaimilla
- Edullinen hinta
Huonoa
- Muovinen jalusta ja sen säätömahdollisuudet
Huom! Foorumiviestistä saattaa puuttua kuvagalleria tai upotettu video.
Linkki alkuperäiseen uutiseen (io-tech.fi)
Palautelomake: Raportoi kirjoitusvirheestä
Viimeksi muokattu: