Nyt kun testi on ehtinyt hetkisen hautua mielessä:
Mun mielestä tämä testi ei 100 % vedenpitävästi näytä toteen sen tärkeintä väittämää: "Koska Asuksen ja Gigabyten emolevyjen marginaalit ovat jo avoimessa testipenkissä testattuna näin pienet, ei niitä voi hyvällä omallatunnolla suositella käytettäväksi lainkaan tehokkaimpien kuusi- ja kahdeksanytimisten Ryzen-prosessorien kanssa (95W ja 105W TDP)."
- 2700X prosua ajetaan vakiona, mutta ei sisällytetä VRM-lämpöjä vakiocoolerin kanssa. Ei ole heti selvää, että testaajan tornicooler jäähdyttää VRM:ää yhtä paljon kuin vakiocooler, koska ne puhaltaa eri suuntiin.
- 2600X prosua vakiocoolerilla ei ole testattu, mutta käytännössä väitetään, että VRM-lämmöt myös tässä tapauksessa kasvavat liikaa. Semmoista on aihetta epäillä, mutta ei ole osoitettu, että näin on.
2700X vakiojäähdyttimen (Wraith Prism) tuuletin virtaa ~70CFM täydellä 3600rpm nopeudella, ja arviolta puolet tuosta ilmavirrasta päätyy prosessorivirransyötölle.
Maksiminopeudella jäähdytin on kuitenkin täysin käyttökelvoton, koska ääntä lähtee yli 48dB. Käytännön käyttökelpoiset maksimikierrosluvut pyörii tuolla jäähdyttimellä noin 2000rpm tasolla, eli kokonaisvirtaus pyörii 39CFM tasolla ja prosessorivirransyötölle päätyy noin 19CFM. Testeissä käytetyn Assassin II jäähdyttimen tuulettimien yhteisvirtaus on testeissä käytetyllä kierroslukualueella yli 120CFM, mutta virransyötölle päätyvän osuuden ilmavirrasta arviointi on käytännössä mahdotonta.
Pelkän ilmavirtauksen lisäksi, testeissä käytetty Assassin II-jäähdytin alentaa todennäköisesti myös virransyötön lämpötiloja epäsuorasti. Se on huomattavasti vakiojäähdyttimiä kookkaampi ja tehokkaampi, joten itse prosessorin lämpötila on sen seurauksena matalampi. Prosessorin matalampi lämpötila taas puolestaan alentaa virransyötön lämpötilaa, lämmön siirtyessä piirilevyn isojen kuparivetojen kautta.
Vedenpitävän emolevyjen yhteensopivuudesta mainittujen prosessorien kanssa tekee AMD:n omat speksit. AMD:n speksien mukainen suurin ympäröivän ilman lämpötila (tAmbient), jossa prosessorin tulee toimia normaalisti on 42°C.
Testit suoritettiin avoimeissa testipenkissä, ympäröivän lämpötilan ollessa 16°C AMD:n speksiä alhaisempi (26°C). Speksin mukaisessa maksimilämpötilassa sekä itse prosessorin että virransyöttöjen lämpötilat olisivat olleet vieläkin korkeammat.
2600X prosessorin sanominen epäyhteensopivaksi perustuu:
- Marginaalit vakionakin olivat selvästi minimaaliset, koska Precision Boost Override-ominaisuuden aktivointi sai virransyötöt ylikuumenemaan
- Testit suoritettiin avoimessa testipenkissä, selkeästi AMD:n speksejä alhaisemmassa ympäristön lämpötilassa
- Prosessori oli jäähdytetty paremmin, kuin sen oma vakiojäähdytin mahdollistaa
- Precision Boost Override on AMD:n virallinen ominaisuus, jonka tuki on yksi AMD:n omista B450 piirisarjan myyntiargumenteista
Testaan vielä erikseen millainen ero virransyötön lämpöihin tulee Wraith Prism ja testeissä käytetyllä Assassin II jäähdyttimellä.
Teen testit Crosshair VII Hero emolevyllä mittauksien helpottamiseksi ja tarkuuden maksimoimiseksi, mutta tuolla selviää melko hyvin kumpi on virransyötön kannalta parempi ratkaisu