Testissä AMD B450 -emolevyt (ASRock, Asus, Gigabyte & MSI)

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Deleted member 4604
  • Aloitettu Aloitettu
D

Deleted member 4604

Vieras (tunnus poistettu)
b450-31082018.jpg



Heinäkuun lopuilla myyntiin saapui AMD:n edullisempaan B450-piirisarjaan perustuvat emolevyt. Testasimme io-techissä perusteellisesti ASRockin, Asuksen, Gigabyten ja MSI:n testiin lähettämät mallit, joiden hintahaarukka on noin 90 – 155 € (ASRock – MSI). Vaikka B450-piirisarja on nimenomaan suunnattu edullisempiin emoihin, halvimmat X470-emolevyt maksavat jopa vähemmän kuin artikkelissa testatut Asuksen ja MSI:n B450-mallit.

Tutustumme artikkelissa emolevyjen ominaisuuksiin sekä testasimme Ryzen 7 2700X -prosessorilla suorituskykyä ja muistien ylikellottamista sekä ääniratkaisuja. Erityistä huomiota kiinnitimme emolevyjen virransyöttöjen suunnitteluun ja rakenteeseen. Lisäksi mittasimme virransyöttöjen hyötysuhteen ja lämpötilat.

Lue artikkeli: Testissä AMD B450 -emolevyt (ASRock, Asus, Gigabyte & MSI)

Huom! Foorumiviestistä saattaa puuttua kuvagalleria tai upotettu video.

Linkki alkuperäiseen uutiseen (io-tech.fi)

Palautelomake: Raportoi kirjoitusvirheestä
 
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:
Noniin, tällä kertaa mukaan saatiin myös paljon pyydetty ASRock, joka osottautui hinta-laatu-suhteeltaan varsin hyväksi ja pokkasi toimituksen valinnan :tup:
 
Viimeksi muokattu:
Virransyötön analyysiosiosta puuttuu MSI kokonaan? Hyötysuhde mainitaan, mutta itse analyysiä kondensaattoreista jne ei ole...
 
Virransyötön analyysiosiosta puuttuu MSI kokonaan? Hyötysuhde mainitaan, mutta itse analyysiä kondensaattoreista jne ei ole...

MSI:ssä käytetään 10k tunnin vähimmäiskäyttöiälle speksattuja kondensaattoreita, eikä virransyötön toteutuksessa ole mitään kyseenalaista.
 
MSI:ssä käytetään 10k tunnin vähimmäiskäyttöiälle speksattuja kondensaattoreita, eikä virransyötön toteutuksessa ole mitään kyseenalaista.
Onhan se pääteltävissä loppuyhteenvedosta ja lämpötiloista jne, mutta konsistenssin nimissä nyt kirjottamasi lause olisi voinut vaikka olla artikkelissa.

Edit: Sen verran muokkausta että artikkeli oli rautaa kyllä!
 
Viimeksi muokattu:
Hyvä artikkeli taas :tup:. Itse olen aina panostanut emolevyyn ja näköjään ainakin AMD:n puolella kannattaa jättää halvimmat kauppaan ja sijoittaa X470 emolevyihin. Taitaa kaikki aikaisemmat emolevyni olla Asuksia, mutta toivottavasti tulevaisuudessa saadaan lukea io techistä arvostelut emolevyistä niin Intelin kuin AMD:n puolelta ettei tule ostettua sutta ja sekundaa.
 
Aikas hyvin meni kritiikkiä Asuksen suuntaan, vaikka kirjoittajan omia asetuksia löytyy kyseisen merkin joistakin emolevyistä:jd: Rohkea veto. Ja artikkelissa annettu kritiikki myös AMD:tä ja muita emovalmistajia kohtaan myös. Toivottavasti saatte vielä testikappaleita tulevaisuudessa ja Asus ei vedä herneitä nenään.

Tosin AMD alustana on ollut samanlainen jo ainakin 20 vuotta, eli tarkkana saa varmaan olla tulevaisuudessakin. Tosin jos AMD rupeaa emo valmistajia paimentamaan, niin voi käydä niin, ettei niitä kiinnosta mitään AMD lautoja edes valmistaa, eli muna vai kana ongelma.

Hieno artikkeli ja yllätys oli tuo emolevyn vaikutus saavutettavaan muistinopeuteen. Saisittekohan joskus tulevaisuudessa testiin myös pahnan pohjimmaiset eli ECS:n emoja sekä Intelin että AMD:n alustalle?
 
Hieman yllättävää ettei yhdelläkään emolevyllä päästy yli 3333mhz 2x8gb b-diella. Rajoittaako tuo piirisarja jotenkin?

Piirisarja on tällä alustalla verrattavissa ulkoiseen lisälaitepiirin (esim. USB3.1 ohjaimeen), joten sillä ei ole vaikutusta muistien tai prosessorin toimintaan.
Todennäköisin selitys on, että valmistajat eivät yksinkertaisesti ole panostaneet ollenkaan signaalioptimointeihin näillä emolevyillä vaan yli on menty sieltä missä aita on matalin.

Saisittekohan joskus tulevaisuudessa testiin myös pahnan pohjimmaiset eli ECS:n emoja sekä Intelin että AMD:n alustalle?

ECS:llä ei taida mitään toimintoja tai jakelua euroopassa, joten valmistajalla tuskin on myöskään halua testikappaleita lähettää markkina-alueen ulkopuolelle.
Näkisin itse että on järkevintä panostaa merkkeihin, joita kuluttajat voivat suomessa myös oikeasti ostaa (eli Asus, Asrock, Gigabyte ja MSI).
 
No nyt on rautainen artikkeli! Yllättävää miten surkeat virransyötöt näissä on MSI:tä lukuunottamatta. Seuraavan kerran emoa hankkiessa täytyykin etsiä joku kunnon arvostelu, josta näkee pelkkien suorituskykytestien ja ominaisuuksien lisäksi mitä komponentteja virransyöttö on syönyt.
 
Upea artikkeli. Pieni miinus kaaviokuvien pienestä tekstistä josta ei normaali lukuetäisyydeltä tahdo saada selvää (24" 1200p) eikä niitä saa klikkaamalla suuremmaksi.

:comp2:
 
Kiitos hyvästä artikkelista, näitä lukee mielellään. Varsinkin kun itselleni on käytössä b350 emolevy jolla ei pääse muisteilla speksattuihin nopeuksiin 3,2ghz:iin vaan jää tuohon 3ghz:n paikkeille. Tosiaan hyvää VRM:ää hallintaa tuli jo aikaisemmin tarkasteltua tätä emolevyä ostaessa ja tulee jatkossakin. Lisäksi pitää kiinnittää erityishuomiota mitkä ovat emolevyn tukemat, vakaana kulkekavat muistin kellotaajuudet. Zen2 varten pitää jo vähän harkita, että uutta prosessoria hankittaessa pitäisikö päivittää myös emolevy.
 
Hyvä ja kattava artikkeli! Kiitos! :geek: Tätä toivoinkin aiemmin jo kun X470 emot oli testissä että näistä B450 emoistakin tulisi vastaavanlainen testi.
Pakko se on todeta että joutuu sijoittamaan siihen kunnolliseen X470 emolevyyn että noista FlareX:stä saa kaiken pingotettua irti.
On kyllä melkoista kujanjuoksua ollut tuon B350-F:n kanssa. :(
 
Viimeksi muokattu:
@The Stilt mahtavaa duunia jälleen! Kun MSI:n suurimmaksi kompastuskiveksi jäi hinta niin allekirjoittaneen MSI B450M mortarissa on 2kpl high side ja low side mosfetit virransyötössä sekä B450 Tomahawkissa. Näissä hinta on selvästi maltillisempi kuin Pro Carbonissa. Voiko B450M Mortarin kruunata parhaimmaksi ratkaisuksi mATX kotelojen omistajille?
 
Todella hyvää työtä taas kerran, paljon hyödyllisempää luettavaa, mitä perinteiset n+1 suorituskykybenchiä ja loppukommentit ledeistä ja ulkonäöstä.

Jos emolevyn suorituskykytestejä ajaa, niin niistä ehkä mielenkiintoisin olisi miten intelin MCE ja amd:N PBE vaikuttavat tuloksiin. Ne kyllä vaihtelevat valmistajittain ja biosversioittain ja oli niistäkin huhupuheita, että prossujulkaisujen jälkeen valmistajat hiljalleen laittaisivat arvot kohdalleen. Eli oletuksena pois päältä ja TDP arvoja kunnioittavaan moodiin, kun prossu ja emolevy reviewit jo tehty.
 
"Ei tarvitse olla hyvä, kunhan on paras paikallaolijoista."
- AsRock, 2018

:smoke:

Upea artikkeli ja Neuvosto-vertaukset toimii aina. :rofl:
 
Hyvä artikkeli. Mielenkiintoista olisi tietää meneekö Asrock myös ITX kokoluokassa DR asetuksessa tuon 3333Mhz... melkein sen takia voisi vaihtaa emoa että saa 32 gigaa käyttöön tuolla nopeudella.
 
Mieltä ylentävä artikkeli, kun tuli muutamaa tuntia ennen artikkelin julkasua kasattua 2700x Asuksen b450-f päälle. Noh on siinä sentää takuu...
 
Loistava artikkeli, oli ilo lukea. :tup:

Olisiko io-techille mahdollista saada testiin myös mATX ja/tai mITX emoja? Näistä löytyy netistä loppujen lopuksi hyvin vähän vertailuja ja kattavia testejä. Varmasti lukijakuntaa kuitenkin kiinnostavat muutkin kuin ATX-emot.
 
Loistava artikkeli, oli ilo lukea. :tup:

Olisiko io-techille mahdollista saada testiin myös mATX ja/tai mITX emoja? Näistä löytyy netistä loppujen lopuksi hyvin vähän vertailuja ja kattavia testejä. Varmasti lukijakuntaa kuitenkin kiinnostavat muutkin kuin ATX-emot.

No tuo AsRock on mATX?

Tekeehän @The Stilt myös tulevan Z390-artikkelin? Ja kaikki tulevaisuuden emo- ja muistiartikkelit? @Sampsa ? Tämän tason matskua on hankala löytää ulkomaisiltakaan sivustoilta...
 
Loistava artikkeli ja ehdotonta kärkeä ulkomaalaisiin sivustoihin verrattuna!

Mitenköhän VRM lämmöt muuttuu kun prosessori on vesillä? Luulisi tällöin käyvän paljon viilempänä jos vain tuuletin olisi puhaltamassa lähellä.
 
A-luokan artikkeli. Jos tuote on juosten kustu niin kyllä siitä kannattaa kunnon nootti antaakin eikä vain hymistellä :smoke: Vähän yllättävää tuo Asuksen heikko esitys, yleensä kyseiseltä brändiltä voi olettaa saavansa edes "OK" tasoista rompetta.
 
Todella mielenkiintoinen artikkeli! Näitä kiinnostaisi lukea ehdottomasti lisää :P

MSI on näemmä oppinut 970 Sli Krait ajoista virransyötön osalta ;)
 
Kiitokset jälleen erittäin kattavasta artikkelista. Nuo runsaat kuvat UEFIsta on kyllä ehdoton plussa. Jos jollekin kaverille sattuu samoja emoja niin pystyy etänä kertomaan mitä pitää ruuvata ja mistä. :tup:
 
Vaikka aiheen mukaiset emolevyt eivät ole ostoslistalla oli tämä artikkeli täyttä rautaa !!!

Jos olisin ostamassa B450-piirisarjalla emoa niin tästä artikkelista olisi merkittävää hyötyä ennen ostopäätöksen(tai ostamatta) tekemisessä.

Oma pieni ajatus nimekkäämpien valmistajien markkina-aseman väärin käytöstä sai vahvistusa tästä artikkelista. Isot ja nimekkäät vain näköjään tulevat ahneeksi.
Hämmästyttävää mitä säästöjä tehdään sen eteen että emolevyn tuotanto hintaa saadaan alas vaikka 2 dollaria . Vaikka kuitenkin kuluttaja mielellään tod näk maksaisi tuotteesta 5 dollaria enemmän jos tietää että vaikkapa virransyötön komponentit emolevyllä kestävät edes sen 5 vuotta.
 
Noniin. Tämä artikkeli oli juuri sitä toivottua, eli siitä paljastui saman tien 2 lankkua aivan täysiksi pommeiksi. B450 noin hintansa puolesta on aika optimi esim itselle kakkoskoneeksi. Joka joskus joutuu hieman töihin tai sillä saatta joku joskus pelata jne, mutta sitäkin tärkeämpää on käyttötunnut, eli kone on 24/7 tulilla.

Valtaosa lankku artikkeleista keskittyy liitäntöihin ja ulkonäköön, joista varsinkin jälkimmäinen on itselle ihan yhden tekevä. Lyön koneeni mustaan laatikkoon ja vaadin ettei siitä tule valoa yhtään. =)

@The Stilt / @Sampsa : Tämän kun saisitte lontooksi, niin siinä olisi kiva riman uppaus arkittelien tasoon ulkomaillekkin nähtäväksi.

:D
 
Eipähän ole yllättävää että mitä enemmän on panostettu kaikenlaiseen markkinointinimeämiseen ja muuhun mainos-asstetiikkaan, sen huonompi toteutus.

Pitäisi ottaa niiltä markkinointipelleiltä, jotka näitäkin emolevyjä ovat olleet suunnittelemassa, kiinni kravatista ja vetää se vähän tiukemmalle.
 
@The Stilt mahtavaa duunia jälleen! Kun MSI:n suurimmaksi kompastuskiveksi jäi hinta niin allekirjoittaneen MSI B450M mortarissa on 2kpl high side ja low side mosfetit virransyötössä sekä B450 Tomahawkissa. Näissä hinta on selvästi maltillisempi kuin Pro Carbonissa. Voiko B450M Mortarin kruunata parhaimmaksi ratkaisuksi mATX kotelojen omistajille?

MSI:llä (ASRockin lisäksi) on pitkälti ainoana valmistajana pakka kasassa B450 emolevyjen kanssa.
Nykyisen tiedon perusteella kaikki MSI:n B450 mallit käyttää pitkälti identtistä virransyötön rakennetta.
Halvemmat mallit käyttää yhtä kelaa per virransyötön vaihe ja mosfettien toimittaja vaihtelee (SinoPower - OnSemi), mutta kyseiset toteutukset on edelleen täysin riittäviä.

Asus ja Gigabyte tuhosivat emolevynsä alle 60 sentin (neljän ylimääräisen mosfetin hinta) emolevykohtaisen lisäsäästön vuoksi.
Täysin uskomatonta touhua ja olisi mielenkiintoista tietää miten nuo ratkaisut ovat ylipäänsä päässeet tuotantoon saakka, kun ongelmat on noinkin ilmeiset.
 
MSI:llä (ASRockin lisäksi) on pitkälti ainoana valmistajana pakka kasassa B450 emolevyjen kanssa.
Asus ja Gigabyte tuhosivat emolevynsä alle 60 sentin (neljän ylimääräisen mosfetin hinta) emolevykohtaisen lisäsäästön vuoksi.
Täysin uskomatonta touhua ja olisi mielenkiintoista tietää miten nuo ratkaisut ovat ylipäänsä päässeet tuotantoon saakka, kun ongelmat on noinkin ilmeiset.

Ei auta kun toivoa, että lontoon kielisiltä foorumeilta kauntautuu köyhän kuluttajan kitinää valmistajille asti siinä määrin, että loppu tuolalinen touhu. Nojoo saahan sitä unelmoida. :)
 
Tämä on kyllä erinomainen artikkeli ja oikeasti hyödyllistä ja tärkeää tietoa B450 emolevyn hankkimista suunnitteleville.
 
Erinomainen artikkeli. Näitä lisää jatkossakin

Tälläiset artikkelit ovat kuluttajan unelma ja myyntimiehen painajainen. Ainakin niiden heikoimmin selviytyneiden emomerkkien myyjälle.
 
Kyllä, ihan erinomainen artikkeli. Virransyöttöjen hyötysuhteet ja lämpötilat kiinnostivat kovasti. Itse olen aina joutunut Asukseista repimään irti nuo messu/näyttely koristemuovit, että ilma vaihtuisi ja yleensä järeä cpu jäähdytinkin on tarvinnut koristeen irroittamista.
 
Jesjesjesjes! Taas laatuartikkeli! Näihin tärkeisiin tietoihin ei ole itse tullut tutustuttua aikaisemmin ollenkaan, nyt on hyvä kun saa täältä tiedot. Ostopäätös helpompi tehdä. Ennustan emolevyartikkeleihin suurta suosiota täällä ihan ulkomaita myöten.
 
Varmasti antoisa artikkeli erityisesti niille, jotka ovat tulevaa emolevyä tästä sarjasta harkinneet.
 
Hienoa, kun budjettiemoistakin tuli tämmönen tekninen vertailu. Ei tarvii varsinkaan virransyötön osalta ostaa sikaa säkissä niissäkään, kun ei itse juurikaan osaisi arvioida sitä puolta.
 
Nämä edullisemmat emot kiinnostaa eniten, oikeastaan kaikki siinä alle 180 €. Ne jotka ovat siirtymässä itse kasatun PC:n tai PC-pelaamisen pariin arvostavat varmasti näitä artikkeleita. Harvempi lähtee heti ensimmäisenä ostamaan jonkin uuden asian parissa kalleinta mahdollista tarviketta.
 
Hämmentävän kattava artikkeli, kuten jo @The Stilt osastolta uskalsi odottaa. Olen todella hämmästynyt ja pettynyt noiden kahden paskeen VRM laadusta. Varsinkin Asus, jolta yleensä on tottunut odottamaan laatua. Saisivat hävetä. Mitenkohän moni B350 emoista oli myös tätä tasoa...

Hyviä pointteja monilla kommentoijilla, ei voi kuin kiittää io-techiä ja toivoa että tämän testin kritiikki - plus ne muutamat muut kuten gamers nexus - saavat jotain rotia tuohon touhuun. Asiakas valitsee halvemman piirisarjan, kun ei tarvitse kalleinta ja sen vähäisiä lisäominaisuuksia, mutta saakin kaupan päälle ala-arvoisen VRM:n ja maksaa (Suomessa) lähes X470 emon hinnan. Ei näin.

Asus Suomi hei, olisiko teillä aikaa keskustella virransyötöistä?
 
Kiitos jännästä testistä. Testi sai minut heti katsomaan omia VRM lämpöjä. 90 astetta MSI B350, Ryzen 2600 kevyesti kellotettu, 10 min kuormituksen jälkeen.

Mitenkohän moni B350 emoista oli myös tätä tasoa...

Niinpä. Näihin olisi syytä vielä palata, koska B350 emoja käytetään vielä seuraavankin Zenin kanssa.
 
Semmoisen nippelin huomasin, että pihtivirtamittarin virhe taitaa olla 2,0 %. Esim. MSI:n virransyötön ottoteho voi olla 178 +/- 4 W, eli mittariin ei periaatteessa voi luottaa enempää kuin mitä se ite lupaa.
 
Tästä näkee että se ROG ei ole aina laadun tae :btooth:

Olisivat pitäneet sen brändin vaan siellä Maximuksissa ja Rampageissa, käy pian kuten TUF-sarjalle eli alkaa tulla jo täyttä halpiskuraa ilmoille..

Ehdottomasti samaa mieltä :dead:

Eikö ennen TUF-sarjan emot olleet yläpäässä? Kun muistelen että oli niitä Sabertooth emoja jotka oli TUF:ja :sori:
 

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjuista
257 648
Viestejä
4 480 269
Jäsenet
73 964
Uusin jäsen
poppi75

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom