- Liittynyt
- 14.10.2016
- Viestejä
- 22 620
Yritysten markkinointiosastot tekevät perinteisesti kaikkensa maalatakseen omista tuotteistaan kilpailijoita parempia. Kun PR-miesten salkuista loppuvat temput, saatetaan kutsua apuun insinöörit, joiden tehtäväksi annetaan esimerkiksi suorituskyvyn rukkaaminen uuteen uskoon keinoja kaihtamatta.
Erilaisissa testiohjelmissa huijaamisella tavalla toisella on jo pitkät perinteet. Monet meistä muistavat esimerkiksi 3DMark-näytönohjaintestin katoilevat lohikäärmeet NVIDIAlla ja Quaken mipmap-huijaukset ATI:lla, eikä Intelin sponsoroimat prosessoritestitkään ole päässeet unohtumaan. Yhteistä suurimmalle osalle huijauksista on ollut se, että ne on joko poistettu nopeasti, tai samat suorituskykylisät on saatu aikaan rehellisin keinoin lyhyellä aikavälillä siitä, kun huijaus on paljastunut.
Mobiilimaailmassa ensimmäinen ison luokan huijausbuumi paljastui vuonna 2013, kun käytännössä kaikki suuret Android-valmistajat Samsungista lähtien jäivät housut kintuissa kiinni testiohjelmahuijauksista. Suurista merkeistä vain Google ja sen omistama Motorola saivat tuolloin puhtaat paperit, kun huijauksista jäivät kiinni Samsungin ohella esimerkiksi HTC, LG ja Sony.
Vuoden 2013 kohuun reagoitiin niin valmistajien taholta kuin testiohjelmien kehittäjienkin puolelta. Testiohjelmista alettiin tekemään pidempiä, jotta järjestelmäpiirit ylikuumenisivat ja pienentäisivät kellotaajuuksiaan jos puhelin tunnistaisi ohjelman, ja nostaisi järjestelmäpiirin kellotaajuuksia tyypillistä korkeammalle. Puhelinvalmistajat puolestaan poistivat testiohjelmien tunnistuksia omista käyttöjärjestelmäversioistaan. Kaikki oli taas hyvin.
Valitettavasti XDA Developers on nyt huomannut, että jotkut puhelinvalmistajat ovat lähteneet uudelleen huijausleikkiin. Tällä kertaa huijauksista jäivät kiinni OnePlus ja Meizu. XDA Developers teki yhteistyötä Geekbenchin kehittäjän Primate Labsin kanssa saadakseen selville tuoreimpien huijauksien luonteen, ja Primate Labs toimitti testikäyttöä varten Bob’s Mini Golf Putt -nimellä tunnistuvan version Geekbench 4 -testistä.
OnePlussan tuoreimman OnePlus 3T -mallin kohdalla tavallisen Geekbenchin ja Bob’s-version erot ovat yhden ytimen testeissä varsin pieniä. Pisteissä eroa on parista pariin kymmeneen pisteeseen, ja lämpötiloissa erot nousevat korkeimmillaan neljään asteeseen. Useamman ytimen testeissä erot kasvavat kuitenkin jo selvästi, kun testiä ajetaan uudelleen ja uudelleen. Normaali versio saa parhaimmillaan yli 200 pistettä enemmän kuin Bob’s-versio. Lämpötiloissa ero kasvaa yhden ytimen testien tapaan suurimmillaan neljään asteeseen.
XDA Developersin mukaan huijaus on ollut Hydrogen OS:ssä mukana jo pitkään, mutta Oxygen OS:ään se tuli mukaan vasta viimeaikaisissa versioissa. OnePlus 3:n ensimmäisten arvostelujen aikaan huijausta ei ollut vielä käytössä. OnePlussan mukaan se käyttää vastaavaa tunnistusta myös pelien kohdalla. Yhtiö lupasi poistaa testiohjelmien tunnistuksen tulevista käyttöjärjestelmäversioistaan, vaikka pelien tunnistuksesta yhtiö aikoo pitää jatkossakin kiinni.
Selkeästi räikeämpi huijausesimerkki löytyy Meizun leiristä, tarkemmin Exynos 8890 -järjestelmäpiiriä käyttävästä Pro 6 -mallista. XDA Developersin Performance-tilassa ajamien testien mukaan Meizu Pro 6 saa Geekbenchin normaalin version yhden ytimen testissä liki 2,5-kertaisia ja moniydintestissä liki kaksinkertaisia tuloksia verrattuna Bob’s-versioon testistä.
XDA Developersin mukaan Meizu tunnistaa Geekbenchin, ja nostaa Performance-tilassa järjestelmäpiirien pienten prosessoriydinten kellotaajuuden niiden maksimiin eli 1,48 GHz:iin. Tehokkaammista ytimistä kaksi lukitaan 1,46 GHz:iin ja kahden annetaan skaalata vapaasti niin korkealle kuin järjestelmäpiiri ja lämmöt vain antavat myöden. Bob’s-versiossa, jota Meizu ei tunnista, Performance-tila käyttäytyy kuin puhelin olisi Balanced-tilassa, jossa tehokkaampia ytimiä ei käytetä lainkaan, tai niitä käytetään vain vähän.
Huomionarvoista on, että myös Bob’s-versiossa kellotaajuudet ja tulokset nousivat, jos puhelimessa ajettiin samaan aikaan Qualcommin Trepn-ohjelmaa, joka seuraa prosessoriydinten kellotaajuuksia. XDA Developers ei osannut kommentoida johtuuko ero kasvaneesta prosessorikuormasta vai Trepn-ohjelman tunnistuksesta. Meizu ei ole toistaiseksi kommentoinut tapausta XDA Developersille.
Uusien huijauksien paljastuttua XDA Developers ajoi Bob’s-version testistä myös lukuisten muiden valmistajien, kuten HTC, Huawei, Google, Sony ja Xiaomi, puhelimilla. Testattujen puhelinten joukosta ei löytynyt artikkelissa eriteltyjen OnePlussan ja Meizun lisäksi muita huijaustapauksia.
Lähde: XDA Developers
Linkki alkuperäiseen uutiseen (io-tech.fi)
Viimeksi muokattu: