Tutkija Lontoon iskuista: ”Meneillään on islamistisen terrorismin maihinnousu Eurooppaan”
Julkaistu: 5.6. 21:19
Meneillään on islamistisen terrorismin maihinnousu Eurooppaan, sanoo Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Olli Ruohomäki.
Eurooppa on uuden aikakauden edessä. Vastassa on terroristien uusi polvi, jonka toimia on hyvin vaikea ehkäistä ennalta. Näin toteaa Lähi-idän asiantuntija Olli Ruohomäki, joka toimii Ulkopoliittisessa instituutissa vierailevana vanhempana tutkijana.
Terroristien ideologia leviää etenkin sosiaalisessa mediassa. Ruohomäki korostaa, että terrorismi on Euroopassa nykyisin rajat ylittävä ilmiö tyystin eri tavalla kuin 1970- ja 1980-luvuilla, jolloin IRA, ETA ja Punainen armeijakunta toimivat melko paikallisesti.
– Erityisesti sosiaalinen media ja siellä vellova vihapuhe yhdistävät islamistisen nurkkakuntaisuuden taskut ympäri Eurooppaa ja myös globaalisti.
Esimerkiksi Britannian pääministeri
Theresa May ehti jo sunnuntaina vaatia tiukempaa internetin säätelyä islamistisen terrorin vaikeuttamiseksi. Ruohomäen mielestä se ei tilannetta voi parantaa.
– Tällaisten iskujen tekijät eivät toimi missään Facebookissa tai Twitterissä, vaan he ovat Telegramissa (omaa salaustekniikkaa käyttävä pikaviestisovellus) ja menneet deep webiin. Sellaisen kitkeminen pois on täysin mahdoton tehtävä, Ruohomäki sanoo.
Olli Ruohomäki. (KUVA: Aleksi Jalava)
Tutkija vertaa tsunamiin
– Läntisten tiedustelupalvelujen arvioiden mukaan Euroopassa on tällä hetkellä noin 400–500 Syyrian sodassa taistellutta ja sieltä palannutta terroristia.
Ruohomäki vertaa terrorismia ilmiönä tsunamiin. Hän muistuttaa, että Brysselin iskusta lähtien lisää on tullut tasaiseen tahtiin. Iskut ovat olleet taktisesti hieman erityylisiä, mutta luonteeltaan samaa islamistista terrorismia.
– Meneillään on islamistisen terrorismin maihinnousu Eurooppaan.
Tiukka seurauskaan ei estäisi välttämättä iskuja
Kaikenkattava valvonta on avoimessa yhteiskunnassa vaikeaa.
– On täysin mahdoton seurata ja valvoa potentiaalisia terroristeja. Heitä kyllä pyritään seuraamaan, mutta yhden mahdollisen iskijän seuraamiseksi tarvitaan lähes 30 poliisia, jos häntä halutaan valvoa ympärivuorokautisesti, Ruohomäki kertoo.
Minkään eurooppalaisen valtion voimavarat eivät Ruohomäen mukaan riitä sellaiseen, ja vaikka jotakuta seurattaisiinkin koko ajan, iskua ei välttämättä edes pystyttäisi ehkäisemään.
Jos joku valmistelee terrori-iskua hankkimalla räjähteitä ja ampuma-aseita, sen estäminen helpottuu, koska siten tiedustelulle jää enemmän jälkiä siitä, että jotain on suunnitteilla. Jos tekovälineiksi on valittu autot ja veitset, tilanne on vaikeampi.
Islamistisen terrorismin levittämisen vastapainoksi tarvittaisiin Ruohomäen mielestä vastanarratiivia, toisenlaista puhetapaa. On kuitenkin epävarmaa, kuinka se tehoaa ääriajatteluun taipuvaiseen yksilöön.
Silti Ruohomäen mukaan ensiksikin tulisi myöntää, että käynnissä on islamistisen terrorismin maihinnousu. Toiseksi tekijöiden omien yhteisöjen pitäisi käsitellä ongelmaa itse sisältäpäin. Ruohomäki nostaa hyväksi esimerkiksi lontoolaisen järjestön Quilliam Foundationin, jossa toimivat entiset jihadistit puhuvat entistä ideologiaansa vastaan.
Jarkko Hakala, Petri Turunen