Isis-mammatkin saavat olla rauhassa Suomessa, kun ketään ei tuomita.
Suomi ei ole tuominnut yhtäkään ulkomailta palannutta terroristia – tutkija hämmästelee ”hampaatonta” lainsäädäntöä
Jihadismitutkija Juha Saarisen mukaan Suomen lakeja pitäisi pohtia uudelleen terrorismirikosten suhteen.
Ekstremismiasiantuntija Tarja Mankkinen kommentoi videolla Suomen suurinta terroristista uhkakuvaa. MIKKO HUISKO
Antti Halonen
antti.halonen@iltalehti.fi
Tänään klo 11:48
- Suomi on yksi harvoista länsimaista, joka ei ole onnistunut langettamaan yhtäkään tuomiota terroristisille vierastaistelijoille.
- Lainsäädäntö on asiassa yksi suurimmista kompastuskivistä.
- Jihadismitutkija Juha Saarisen mukaan lainsäädännössä voisi olla uudelleenpohtimisen paikka.
Suomen lainsäädäntö on ollut yksi suurimmista kompastuskivistä, kun ulkomailla toimineita terrorismirikoksista epäiltyjä on yritetty saada tuomiolle. Siinä ei ole onnistuttu yhdenkään ihmisen kohdalla.
Iltalehti on uutisoinut, kuinka al-Holin leiriltä palanneiden naisten kohdallakaan ei ole nostettu syytteitä tai aloitettu esitutkintaa. Leirillä on pidetty äärijärjestö Isisin taistelijoiden vaimoja ja lapsia.
Jihadismitutkija Juha Saarisen mukaan Suomi on yksi harvoista länsimaista, joista on ollut merkittävä vierastaistelijaliikehdintä Irakiin ja Syyriaan, eikä tuomioita ole annettu.
– Suomi on aivan omassa kategoriassaan, hän sanoo Iltalehden haastattelussa.
Isis-taistelijoita poseeraamassa järjestön PR-kuvassa Irakissa syksyllä 2014. ZUMAWIRE
Suomen vanha laki terroristisista rikoksista oli kirjattu erittäin tarkasti ja se olisi vaatinut todella paljon, että rikoksen vaatimukset olisivat täyttyneet. Saarinen sanoo, että lainsäädäntöä on kehitetty oikeastaan vierastaistelijaliikkuvuuden aikana ja osin siitä johtuen.
– Kun vierastaistelijaliikkuvuus alkoi vuonna 2012, Suomella oli ollut terrorismirikoslainsäädäntöä noin kymmenen vuoden ajan. Jos sitä oli kehitetty 8–9 vuotta, se herättää kysymyksen, miten silti olemme sellaisessa tilanteessa, että se lainsäädäntö on osoittautunut niin hampaattomaksi.
Saarinen sanoo, että asiasta ei ole juurikaan keskusteltu julkisesti. Hänen mukaansa asiaa pitäisi pohtia.
Pohdittava uudelleen
Juha Saarinen nostaa esiin monta ongelmakohtaa. Ensimmäinen on se, että Suomella ei ole ollut käytännössä minkäänlaista intoa taklata jihadististen liikkeiden ideologista elementtiä.
– On ajateltu, että terroristiset rikokset ovat konkreettisia tekoja. Rahoituksen keräämistä tai väkivaltaa. Mutta ideologian levittämistä ei ole ainakaan Suomen lainsäädännössä mielletty terroristiseksi toiminnaksi. Pitäisikö tätä pohtia uudelleen?
Myös al-Holilta palanneiden Isis-vaimojen saattaminen tuomiolle mahdollisista terrorismirikoksista on Suomessa vaikeaa. EPA/AOP
Toiseksi Saarinen nostaa jäsenyyden terroristisessa organisaatiossa. Suomella on ollut pitkään kanta, että terroristiseen liikkeeseen kuulumista ei pyritä kriminalisoimaan.
– Sitä on pohdittu jossain vaiheessa, mutta vaikuttaa siltä, että sitä ei ole valmisteilla. Jäsenyys järjestössä on helpompi todentaa kuin yksittäinen toimi konfliktialueella, riippuen miten jäsenyys määriteltäisiin lainsäädännössä.
Monessa EU-maassa matkustaminen esimerkiksi Isisin hallitsemalle alueelle on kriminalisoitu ja katsottu rikosoikeudellisesti terroristiseen toimintaan osallistumiseksi. Myös Saarinen huomauttaa, että aikuisten tapauksessa kyseessä on yleensä vapaaehtoinen ja oma-aloitteinen päätös.
– Terroristisen ryhmän alaisuuteen matkaaminen ei ole neutraali teko, vaan osaltaan terrorismin tukemista. Riippumatta siitä, onko se kriminalisoitua vai ei, hän sanoo.
Jihadismitutkija Juha Saarisen mukaan Suomen lakeja pitäisi pohtia uudelleen terrorismirikosten suhteen.
www.iltalehti.fi