"Epätasa-arvoinen", "kaksinkertainen korvaus": Operaattorit ja tv-yhtiöt vastustavat uutta tekijänoikeusmaksua
"Epätasa-arvoinen", "kaksinkertainen korvaus": Operaattorit ja tv-yhtiöt vastustavat uutta tekijänoikeusmaksua
Julkaistu: 6.11.2014 6:01 , Päivitetty: 6.11.2014 14:55
Ehdotus tekijänoikeuslaiksi pilkottiin kahteen osaan. Muun muassa operaattorit ja tv-yhtiöt ovat arvostelleet uutta maksua Ylen, MTV:n ja Nelosen kanavien välittämisestä.
Tv-yhtiöt ja operaattorit ovat antaneet tylyä palautetta opetus- ja kulttuuriministeriön ehdottamalle tekijänoikeuslain uudistukselle. Valmisteilla oleva laki pilkottiin lokakuussa kahteen osaan, ja alan yhtiöt ja järjestöt pääsivät antamaan
lausunnon uudesta tekijänoikeusmaksusta niin sanotuille must carry -kanaville.
– Hyvin odotettuja vastauksia. Ennakolta arvasi, mitä kukin tulee vastaamaan, sanoo lakiehdotuksen valmistelusta vastaava hallitusneuvos
Jorma Waldén.
– Tekijänoikeuspuolen lausunnot olivat hyvin yksioikoisesti luonnoksen kannalla, ja operaattorit ja muut katsovat sitä luonnollisesti omasta vinkkelistään. Toki mukana oli hyviä välittäviä ratkaisuehdotuksia, kun tässä on kaksi äärimmäistä näkökantaa.
Must carry- eli siirtovelvoitteeseen kuuluviin kanaviin kuuluvat useat Ylen kanavat, MTV, Nelonen sekä Fox, ja kaapelitelevisioyhtiöiden on välitettävä ne ilmaiseksi asiakkailleen.
Kaapelitelevisioyhtiöiden ei ole tähän mennessä tarvinnut maksaa tekijänoikeusmaksuja näiden pakollisten kanavien jakamisesta, mutta uusi laki voi aiheuttaa operaattoreille uudet miljoonien eurojen maksut.
Kaksinkertainen maksu?
Esimerkiksi Yle, MTV, Sanoma Media Finland -mediayhtiöt sekä useat operaattorit ovat arvostelleet ehdotusta siitä, että se pakottaa kaapeli-tv-yhtiöitä maksamaan tekijänoikeusmaksuja, jotka tv-yhtiöt ovat jo maksaneet.
– Televisioyhtiöt ostavat vakiintuneesti oikeudet lähetyksiänsä varten, ja oikeudet kattavat myös kaapelilähettämisen, toteaa esimerkiksi operaattoreja edustava Ficom-järjestö.
MTV:n mukaan taas "korvausoikeutta on sovellettava pelkästään niihin tapauksiin, joissa on kyse siirtovelvoitteen alla olevien alkuperäisten lähetysten edelleen lähettämisestä, ja joissa tekijän ei ole katsottu saaneen korvausta muussa yhteydessä".
Tekijänoikeuspuoli vetoaa EU-komission Suomelle antamaan huomautukseen, jonka mukaan Suomen pitää lisätä uusi maksu lakiin. Operaattorit taas vetoavat EU-tuomioistuimien viime keväänä tekemään niin sanottuun Svensson-ratkaisuun, jossa esimerkiksi Ficomin mukaan on vahvistettu yksi korvaus, yksi yleisö -periaate.
– EU-tuomioistuimien ratkaisujen merkityksiä voidaan tulkita tulkita monella tavalla, ja niitä katsotaan usein omasta näkökulmasta, Waldén sanoo.
Waldénin mielestä oikeusministeriön lausunnossa oli hyvä analyysi tilanteesta.
– Olen pitkälle samoilla linjoilla, ettei tämä EU-tuomioistuimen päätös oikeastaan liity tähän.
Oikeusministeriön lausunnossa mainitaan tosin myös, että sääntelyä pitää tarkentaa siten, ettei tekijä saa korvausta kaapelioperaattorilta, jos tekijällä on jo tv-yhtiön kanssa sopimus, joka kattaa myös siirron kaapeliverkossa.
Kahden kastin katsojia
Muun muassa Ylen mukaan lakiehdotus saattaisi televisionkatsojat eriarvoiseen asemaan, jos kaapeliverkon kautta televisiota katsovat joutuisivat maksamaan lisämaksua, mutta antenniverkon käyttäjät eivät. Ylen mukaan lisämaksu kohdistuisi noin kahteen kolmasosaan tv-katsojista.
Maksuvelvollisuus tekisi kaapeli- ja antenniverkon katsojista eriarvoisia myös sananvapauden kannalta.
Waldénin mukaan EU:n komission viime keväänä Suomelle antama huomautus jossain määrin sitoo päättäjien käsiä.
– Sitähän se on, vaikka Helsingin käräjäoikeus ehdottikin, että pitäisi mennä loppuun asti ja viedä asia EU-tuomioistuimeen ja tuomioon asti. Mutta kun Suomen valtio tekee päätöksiä, niin ei välttämättä noudateta tätä käräjäoikeuden näkökulmaa, vaan muita perusteita.
Waldén ei kuitenkaan osaa vielä arvioida, minkälaiseen ehdotukseen ministeriössä päädytään, mutta asialla on kiire.
– Kaikki on työn alla edelleenkin, joten ei voi arvioida, miten tämä tulee menemään. Lausunnot katsotaan kuitenkin tarkkaan, että päästään EU-oikeudenkin mukaan oikeaan tulokseen, Waldén sanoo.
Uutta maksua koskeva lainkohta yritetään saada valtioneuvoston käsittelyyn tämän vuoden puolella. Pääosa tekijänoikeuslaista annettiin jo valtioneuvoston esityksenä lokakuun alkupuolella, ja on parhaillaan eduskunnan
sivistysvaliokunnan käsiteltävänä.
Tossa vähän taustaa eli tv-yhtiöt on jo maksaneet korvaukset niistä ohjelmista mutta kopioston mielestä se että tv-kanava näkyy kaapelia pitkin on jotain edelleenlähetystä josta pitäisi maksaa vielä uudelleen.