Telia sulkee 3G-verkot vuoden 2023 loppuun mennessä

Marti77

Team H2O
Liittynyt
16.12.2016
Viestejä
4 524
Joutuu varman starlink tilamaan jos haluaa ensi kesäksi nettiyhteyden mökkiin kun rakenteilla olevat ei luultavasti tilannetta tule muutttamaan.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
4 013
Tuossa 5G ja sateliitti lankaan jo pudottelinkin uutiset.

Eli jatkossa tähdätään 100% peittoon, käyttämällä satelliitteja. Tämä Suomessa ja virallisilta tahoilta uutisena.Joka tietysti näin tekniikkaa ja alaa seuranneena ei sitten yllätä pätkän vertaa vaan on lähinnä täysin odotettavissa olevaa ja luonnolista kehitystä.
Niin siis kuka mikä missä ja milloin? Tässä puhutaan varmasta tiedosta ilman viittauksia lähteeseen.
 
Liittynyt
10.01.2019
Viestejä
17 556
Tuossa 5G ja sateliitti lankaan jo pudottelinkin uutiset.

Eli jatkossa tähdätään 100% peittoon, käyttämällä satelliitteja. Tämä Suomessa ja virallisilta tahoilta uutisena.

100% peitto perustuu 5G-standardeihin, joissa tuetaan myös puheluita satelliittien kautta.
Joka tietysti näin tekniikkaa ja alaa seuranneena ei sitten yllätä pätkän vertaa vaan on lähinnä täysin odotettavissa olevaa ja luonnolista kehitystä.
Linkkisi vei ketjujen alkuun, ketjusta tosin löyty saman sisältöinen postaus. Ei ihan avaudu ajatus.

Nykyisellään Suomessa käytännössä puhelut hoidetaan mobiililla, kiinteitä piirikytkentäisiä puhelinliittymiä on niukasti ja nekin lähinnä siellä missä mobiilikin palveluna tarjolla.
Satelliitti puhelimiin maalla on tarvinnut turvautua hyvin harvoissa kiinteissä paikoissa, eikä ne "yleisiä" ole edes liikkuvassa käytössä. GSM johdannaisten verkkojen peitto ei ole vähentynyt, 3G verkon alasajo ei kehitystä muuta.

Veikkaan että olet lukenut Erillisverkkojen Lehtimäen puheesta lainauksia, missä hän käsitteli mm alkuperäisen Virve verko vuosikymmenenloppupuolella. Hän tainnut todeta että Virve ei ollut sataprosenttinen peitoltaan, mutta hehkutti että mobiiliverkoilla se on mahdollista, SAT yhteyksillä voidaan täydentää maanpäällistä. Juju ilmeisesti siinä että alkuperäinen Virve verkko pohjas siihen sitä verten tehtyyn omaan Virveverkkoon (*, seuraava sukupolvi pohjaa kaupallisiin verkkoihin. Ja kyse viranomaistarpeista, merellä, saarilla mantereella ja yhteistoiminnassa, ja kriisitilanteissa.

Viitattiin myös 5G satelliitti standarteihin, niiden tuleva menestys, vielä hämärää, kokeiluista on 5G ja/tai sat ketjussa ollut linkkauksia.


(*
Mahdollisuus myös pystyttää paikallinen verkko, jos sitä pysyvää verkkoa ei saatavilla, tai kuuluvuus esim kohteessa siihen ei ole.
Olet ymmärtänyt väärin.

mrKukov jo selitti miten asia todellisuudessa on.

Riippuu taajuudesta, mikä se kantama on.
...
Jos olisi vain taajuudesta kiinni, niin Suomessa operaattoreilla 4Glle käytössä taajuuksia leveämmältä alueelta, alempaa ja ylempää. Vaikka ei sitä nelipuolikasta laskettaisi mukaan.

Mutta on viestitetty että sukupolvien myötä on tuotu tekniikka joilla sen lisäksi mahdollista parantaa sitä kuuluvuutta, jopa niin paljon että 5G yhteydessä vähän provosoiden sanottu että pykälää ylemmän kaistan 5G toimii siinä missä se aluetta alempi 4G. En tässä väitetä että olisi joku absoluuttinen totuus. Vaan siitä että käyttäjälle operaattorilla mahdollisuus sitä kuuluvampaa palvelua tarjota. 4G kuuluvuus on jo aiemmin useassa kohteessa ollut parempi kuin 3Gllä.
 
Viimeksi muokattu:
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
246 781
Viestejä
4 313 537
Jäsenet
71 908
Uusin jäsen
iija

Hinta.fi

Ylös Bottom