Teehifistely

Vepasto on alkanut ymmärtää hyvän päälle heh. Itse oon niin hemmoteltu etten pärjää ilman vuosittaisia teetilauksia enää hibiki-anista.
 
Vepasto on alkanut ymmärtää hyvän päälle heh. Itse oon niin hemmoteltu etten pärjää ilman vuosittaisia teetilauksia enää hibiki-anista.

Joo, hyvästä tulee riippuvaiseksi. Vaimo katsoi taas vähän pitkään kun huomasi paketissa sen arvon. Ei sanonut mitään, mutta ilme kertoi, että "oliko ihan pakko ?"
 
Olen kahvifriikki iltapäivään asti ja sitten teen ystävä. Vaimo kai noita jaappanilaisia teelaatuja rupesi kotiin kantamaan. Tykkäsin (parin kokeilun jälkeen) matcasta ja jopa pu-erhista, halvahko oolong-lajike jade dong ding on melkein suunmukaisin. Joskus ostettu tuota Darjeeling first flushia siis ekaa poimintaa. Ei näihin rahaa saa menemään,m100g teetä riittää meillä viikoiksi. Keitin (kotona) on sellainen läpinäkyvä, aika nopeasti oppii katsomaan niitä poreita että onnsuurin piirtein oikean lämmintä. Mökillä on vanhempi keitin jossa on joku termostaatti - toimii sekin. Kannu on lasinen Hario. Ne tuppaa kyllä hajoilemaan, seuraava on valurautainen Iwachu
 
Tämä Houjicha Super Premium olikin jännä tuttavuus. Ei ole tullut mitään vastaavaa ennen maistettua.. Varsin jännä maku. Ensimmäinen kuppi meni totutellessa, ja maistellessa, että mitäs, mitäs tämä nyt on. Toinen kuppi meni jo ilman ihmettelyä. Kolmas jo naatiskeltiiin. Tulee varasmasti tilattua toistekin.


Mukana tuli hieman ohjeistustakin että miten tämä pitää tehdä. Ei millään tahdo uskoa että tämä pitää tehdä noin pikaisesti.


20220203_204917.jpg
 
Tulla on myös oikeista hifistely lajikeita tarjolla, jos vaan pätäkkää riittää. Tämäkin competion grade Matcha tee vaivaiset 115 USD / 60 g. Kilohinnaksi taitaa tulla liki 2000 USD / kg !

 
^Onpas hintaa! Itsekkin diggaan hifistellä teetä hörppiessä ja duunailla kupillisen ihan ajan kanssa, mutten jotenkin usko että teen paremmuus/maku/mikä siinä sitten maksaakaan, menee enää käsikädessä kun hinta nousee älyttömyyksiin. Siitä perus-keltaisesta liptonistakin saa muuten ihan saakelin hyvää kun panostaa sen duunaamiseen, ei niin että kuppi vettä minuutiksi mikroon, uittaa pussia siinä 30sek ennen roskiinheittoa ja ryystää pitkillä huikilla puhelimessa pälättäessään.
 
230€/kg mustasta teestä menee liian arvokkaaksi...
Hyvin harvaan tuotteeseen tutustumista kannattaa aloittaa hienoimmasta premiumista. Ensin kannattaa tuntea peruslaatujen ominaisuudet, jotta osaa arvostaa erityisempien laatujen hienoutta.

Mikä olisi hyvää perus-Darjeelingia tai Assam-teetä?

[EDIT]
Siitä perus-keltaisesta liptonistakin saa muuten ihan saakelin hyvää kun panostaa sen duunaamiseen, ei niin että kuppi vettä minuutiksi mikroon, uittaa pussia siinä 30sek ennen roskiinheittoa ja ryystää pitkillä huikilla puhelimessa pälättäessään.
Itsekin olisin vähän sitä mieltä, että keltainen Lipton ei ole ihan niin huonoa kuin mikä mielikuva on. Ihan jo sillä pääsee alkuun, että laittaa isompaan mukiin kaksi pussia.

Jostain syystä Kiinassa tarjotaan aina länkkäreille Liptonia. :)
 
Suosittelen muuten säilyttämään nuo laadukkaat vihreät teet 1l minigrip pusseissa jääkaapissa. Ei oo kiva jos imevät jotain hajuja itseensä. Voi olla että ovat ilmatiiviitä ne pakkauspussit, mutta minusta kivempi ainakin olla varma.

Edit: myös ja etenkin avatut pussit.
 
Näinhän ne sanoo että viileään ja pimeään.

Nuo Hibiki-Anin pussit ovat ilmatiiviitä, kun niissä näyttää olevan alumiinivuoraus sisällä. Avatut pussit säilytän lisäksi peltipurkissa.

Joskus voisi alkaa näillä purkeillakin sitten hifistelemään :


 
Nyt on Blended Sencha Super Premium maisteltu. Tämä se vasta hyvää onkin. Harmittavan pieni 80 g pussi vaan. Pitää hieman säästellä, varsinkin kuin oli limited sarjan tee ja sitä ei enään saa vuoteen.



 
Suosittelen muuten säilyttämään nuo laadukkaat vihreät teet 1l minigrip pusseissa jääkaapissa. Ei oo kiva jos imevät jotain hajuja itseensä. Voi olla että ovat ilmatiiviitä ne pakkauspussit, mutta minusta kivempi ainakin olla varma.
Kiinassa törmäsin teekauppaan, jossa paremmat(?) vihreät teelaadut säilytettiin pakastimessa. Tämä ilmeni, kun halusin ostaa 100g jotain keskihintaista teelaatua.
Olisipa kiva, jos tietäisi, mitä teetä tuli ostettua, :)

Liike pakkasi irtoteet aina erillisiin aluminoituihin pusseihin.
 
Piti tankata marketista jotain, ja nyt löytyi tälläinen perustee puruina tottakai.

7340011316480_kuva1.jpg


Ihan OK. Mustaa teetähän tuo on. Erinlainen kuin tämä twinings vaikka samaa earl grayta ovatkin. ovatkin.

0070177090333_kuva1.jpg
 
Nyt saa hibiki-anista ennakkotilauksella shinchaa, eli ensimmäisen korjuun tuoretta teetä. Pitää kokeilla pakastaa itsekin tällä kertaa ylimääräiset.
 
Nyt saa hibiki-anista ennakkotilauksella shinchaa, eli ensimmäisen korjuun tuoretta teetä. Pitää kokeilla pakastaa itsekin tällä kertaa ylimääräiset.
Pahuksen Ukrainan sota on sekoittanut näköjään tässäkin kuljetukset. Tarjolla on vain DHL express ja maksullisena. Muutoinhan postitus on ilmainen yli 50$ tilauksille. Hieman omituista miten se tähän vaikuttaaa.
 
Pahuksen Ukrainan sota on sekoittanut näköjään tässäkin kuljetukset. Tarjolla on vain DHL express ja maksullisena. Muutoinhan postitus on ilmainen yli 50$ tilauksille. Hieman omituista miten se tähän vaikuttaaa.
Sain ainakin itse ilmaisen kuljetuksen, mutta ostinkin 200$.
 
Kun täällä kerran on teen kuluttajien ryhmä, niin varmaan liene paikallaan kertoa, jotta omakin kokoelma alkaa olemaan jo liiankin iso.
No siinähän on ihan teenjuojan pyhättö muodostunut. On tainnut keräilykärpänen iskeä ? Tuon hörppimiseen meneekin sitten muutama tovi ja pari viellä päälle.
Onko noi kaikki kakut jotain Pu-Erhiä ? vai jotain muuta ?
 
...Tuon hörppimiseen meneekin sitten muutama tovi ja pari viellä päälle.
Onko noi kaikki kakut jotain Pu-Erhiä ? vai jotain muuta ?
Ihan joka kakku ei ole Pu-Er teetä, mutta toki surin osa. Se kun säilyy. Pari on DaHongPao WuLong teetä kakkuna ja pusseissa. Sekin säilyy.
Vihreä tee ja kumpppanit, niitä tulee tilattua silloin tällöin. Ne kun ei säily (kuin pakkasessa). Lapsang Souchong myös säilyy ja sitä pitäisi tilata lisää, kunhan jaksaa.

Tuo kasa on kertynyt vuosien saatossa. Tosin vasta 2006 iski Puerit ja silloin ensimmäisen kakun Kiinasta ostin siellä käydessä. Sittemmin on tullut hankittua lisää.
Onhan tuossa kenties loppuelämäksi juotavaa... =D Toisaalta kyllä sitä välillä meneekin. Vaikka yhdestä annoksesta tuleekin useampi kupillinen.

Muutama vuosi sitten tuli aloitettua myös kahvin paahtaminen... Toki ihan kamalaa arsenaalia papuja ei ole onneksi tullut hankittua. Siinä kun saa paahtoasteella ja tavalla samasta pavustakin usean kaltaista.
Tosin onhan teekin yhden ja saman kasvin eri tavalla valmistettuja lehtiä ja silmuja. Muut haudukkeet ei siis ole teetä vaikka niissä niin lukisikin... ;)
 
Viimeksi muokattu:
Tulipa näin suhteellisen amatöörinä teenjuojana todistettua, mikä merkitys parasta ennen -merkinnöillä on. Olin unohtanut kaappiin pussillisen 11/2021 päiväyksellä olevaa Pu Erhiä, eikä tästä ole karkeasti arvioiden kuin ehkä 10 % makua jäljellä verrattuna alkuperäiseen.

Tilailin joskus melko hyvän satsin erilaista teetä kokeiluun ja yllätyin sen riittoisuudesta, vaikka otankin helposti pari kuppia päivässä. Nyt vaan huomaa, että päiväykset tulee vastaan.
 
...11/2021 päiväyksellä olevaa Pu Erhiä, eikä tästä ole karkeasti arvioiden kuin ehkä 10 % makua jäljellä verrattuna alkuperäiseen.
Mielenkiintoista.
Mitä kakkua tuo oli? Pu'er-teet kypsyvät hitaasti. Sanotaan, että 5 vuotias on vielä nuorta mutta käyttövalmista. Toki jotkut juovat tuoreenakin, jos pitävät kitkerästä mausta, joita on erilaisia.
10 vuotias pu'er on jo pehmentynnyt jonkin verran ja alkanut saamaan kypsytyksessä muodostuvia ominaisuuksia. Joihin vaikuttaa kypsytys olosuhteet.
15 vuotias alkaa olemaan jo pehmennyt maultaan "riittävästi" ja monet alkavat tässä vaiheessa availemaan kääreitä ja maistelemaan miten kysytys on onnistunut.
Mitä vanhempi kakku sen arvokkaampi se on, mikäli kypsytys on ollut onnistunut. Jonkin 20 - 50 vuotiaan hyvin kypsyneen kakun hinnalla saattaa saada uuden autonkin ;)
Tämä siis koskee lähinnä Sheng Pu'er kakkuja. Shu Pu'er on oma 70 luvulla kehitelty versionsa, jolloin teelehdet pyritään kypsyttämään nopeasti ennen kakun painamista. Noitakin toki säilytellään, vaikka alkujaan ovat tarkoitettu heti juotaviksi.
Minullakin on 2007 painettua 7572 kakkua vielä pala jäljellä, joka on siis Shu Pu'e kakku. Tuon maku on toki muuttunut vuosien saatossa. Mutta voisin väittää, että parempaan suuntaan, omaa makumaailmaani ajatellen.
2001 painettu (jo muutaman vuoden ikäisenä ostettu) keltaisella Cha merkillä varustettu (ilmesesti Manghai 7542) Sheng kakku on todella miellyttävän makuinen ja siitä löytää joka haudutuksella (~7 per annos) erilaisia vivahteita.

Jos kyseessä on Maocha, eli Pu'erin raakaine, se ei välttämättä kestä ihan samaa aikaa kuin puristettu kakku, mutta käsittääkseni sitäkin jotkut ostavat ja kypsyttelevat.
 
Mielenkiintoista.
Mitä kakkua tuo oli? Pu'er-teet kypsyvät hitaasti. Sanotaan, että 5 vuotias on vielä nuorta mutta käyttövalmista. Toki jotkut juovat tuoreenakin, jos pitävät kitkerästä mausta, joita on erilaisia.
10 vuotias pu'er on jo pehmentynnyt jonkin verran ja alkanut saamaan kypsytyksessä muodostuvia ominaisuuksia. Joihin vaikuttaa kypsytys olosuhteet.
15 vuotias alkaa olemaan jo pehmennyt maultaan "riittävästi" ja monet alkavat tässä vaiheessa availemaan kääreitä ja maistelemaan miten kysytys on onnistunut.
Mitä vanhempi kakku sen arvokkaampi se on, mikäli kypsytys on ollut onnistunut. Jonkin 20 - 50 vuotiaan hyvin kypsyneen kakun hinnalla saattaa saada uuden autonkin ;)
Tämä siis koskee lähinnä Sheng Pu'er kakkuja. Shu Pu'er on oma 70 luvulla kehitelty versionsa, jolloin teelehdet pyritään kypsyttämään nopeasti ennen kakun painamista. Noitakin toki säilytellään, vaikka alkujaan ovat tarkoitettu heti juotaviksi.
Minullakin on 2007 painettua 7572 kakkua vielä pala jäljellä, joka on siis Shu Pu'e kakku. Tuon maku on toki muuttunut vuosien saatossa. Mutta voisin väittää, että parempaan suuntaan, omaa makumaailmaani ajatellen.
2001 painettu (jo muutaman vuoden ikäisenä ostettu) keltaisella Cha merkillä varustettu (ilmesesti Manghai 7542) Sheng kakku on todella miellyttävän makuinen ja siitä löytää joka haudutuksella (~7 per annos) erilaisia vivahteita.

Jos kyseessä on Maocha, eli Pu'erin raakaine, se ei välttämättä kestä ihan samaa aikaa kuin puristettu kakku, mutta käsittääkseni sitäkin jotkut ostavat ja kypsyttelevat.
Sellainen tarkennus, että kyseessä ei ole kakku, vaan ihan pussillinen.

20220507_092844.jpg


En tiedä, miten se vaikuttaa näihin säilymisiin? Mutta siis joka tapauksessa tuli paljon kiinnostavaa tekstiä kakuista.
 
Ok, eli nimetöntä / tuntematonta laatua.
Hauskasti tuossa kerrotaan ikääntymisen vaikutuksesta ja minkä ikäistä tee mahdollisesti on.
Voimakas ja makea viittaisi Shu Pu'er laatuun.

Onko teeneste enemmän oranssia kuin keltaista / vaaleaa?
Toki annostelu vaikuttaa.

Itse hauduttelen nämä siten, että laitan Yixing teekannuun kakusta piikillä irroitettuja lehtiä arviolta kouran pohjallisen.
Kannu on 2,5 - 3dl kokoinen.
Ensin huuhtelen lehdet samalla n.90°C vedellä millä haudutus tapahtuu. Sitten kaadan lehtien päälle vettä kannun täyteen. Haudutan n 5 - 10 sekuntia ja kaadan ensimmäisen mukillisen.
Sitten haudutan uudelleen. Ja uudelleen jne.
Haudutus aika riippuu teestä ja jokaiselle löytää oman "optimaalisen" tavan ajan kanssa. Jos tee kakku painaa 357g ja annos on arviolta 7 - 10g, niin harjoitteluaikaa on 51 - 36 kertaa. =)
Tyypillisiä haudutusaikoja on juurikin 5s - 5s - 5s - 5s - 5s jne tai 5s - 10s - 15s - 20s - 25s jne. Eli joko tasaaika tai nousevalla trendillä. Toki ajat voivat vaihtua.
Samaa haudutustapaa käytä itse asiassa kaikille perus kiinalaisille teelaaduille. Jopa joillekin mustille eli punaisille (Hong Cha 红茶) teelaaduille. (Pussiteet sitten erikseen.)
Haudutuksia saa sitä enemmän mitä paremmasta teelaadusta on kyse. Noin, pääsääntöisesti. Kun teestä loppuu maku, on se käytetty loppuun.
Jos tee on hyvälaatusta pitäisi siitä saada n.7 haudutuskertaa. Kymmenekään ei ole harvinaista.

Eli jos käyttää 7g annoskokoa ja saa jokaisesta annoksesta 7 haudutusta, tekee se 2,5dl määrällä lähes 90 litraa juomaa per kakku. =)

Käsittääkseni EU säädösten mukaan näihin pitää Suomessa laittaa BBE päivä. Ja sen määrää tuotteen nimike. Ei se miten tuote käyttäytyy eri muodoissaan.
 
Pu-Erh on kyllä riittoisaa, sen olen itselkin huomannut. Ja kun samoista hauduttaa ,saa mukavasti erinlaista aikaan, kun "maku" haalistuu pikku hiljaa. Ja haalistumisella en tarjoita mitään negatiivistä.

Tuli täydennettyä omia varastoja hieman, Shinchaa ja Senchaa. Sencha Pinnaclea odotan innolla, uusi tuttavuus, ja vihdoinkin raaskin ostaa sitä.



 
Täydennyslähetys saapui. Pinnaclea pitää joskus maistaa ja katsoa onko hintansa väärtti. ( 70 USD / 100g ). Tuo pussi on 40 g.

Screenshot 2022-05-19 081526.jpg
 
Viimeksi muokattu:
Pitkästä aika postaus tännekin. Mitään varsinaita asiaa ei ole, mutta jotain kumminkin.

Hyvää teetä tarjolla taas rajoitetun ajan :

Ja mikä parasta , halvemmalla ja toimituskin halvalla :


Olen myös kippaillut joululahjaksi saamaani syteemiä:
teetaivas-kahvilapakkaus-160-teepussia-pussitee-nordqvist-teekauppa-187_1800x1800.jpg
 
Laitetaan nyt tänne tiedoksi jos joku vaikka innostuu :


Avoin teekoulutus 23.3. klo 18->​

Paljon pyydetty teekoulutus järjestetään torstaina 23.3. Koulutus on teemyymälällä osoitteessa Suokalliontie 7, Vantaa. Koulutus alkaa myymälän sulkeuduttua klo 18. Koulutukseen on 16 avointa paikkaa, ja ne täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.
Teekoulutuksessa käsitellään teen historiaa ja eri teiden välisiä eroja. Koulutus sopii sekä teeharrastajille että aloittelijoille. Kaikki varmasti oppivat jotakin uutta! Koulutuksen aikana haudutamme viittä eri teetä. Kesto on noin 2,5-3 tuntia, ja sen jälkeen halukkailla on mahdollisuus käydä ostoksilla teemyymälässä 10% alennuksella.
Koulutuksen hinta on 25€/henkilö. Ilmoittaudu koulutukseen lähettämällä sähköposti osoitteeseen teemyymala@forsman-tea.com. Jos et pääse paikalle, ilmoitathan asiasta!​
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 410
Viestejä
4 490 278
Jäsenet
74 155
Uusin jäsen
Multitronic

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom