Höyrystin ja lauhdutin vaatii tietyn minimi virtaaman toimiakseen tehtävässään. Jos esim lämpöä ei saada siirrettyä pois sieltä lämpöpuolelta tarpeeksi, niin kaasut kuumenee liikaa ja pysäyttää koneen hälytykseen. Eli siellä toisio puolella saa olla rajusti kiertoa ja sen kierron pitää pystyä kuljettamaan lämpö pois tehokkaasti. Korkea varaaja ja kierukka lattiasta kattoon on paras yhdistelmä. Ja samasta syystä joko yliteokkaat patterit, tai lattialämmitys. Mulla on mm 130 neliötä vedetty yläkerrasta alumiinipellillä kattamaan koko ala. Siihen uriin laitettu 12 mm putkilla tiheä lenkitys ja sen lämpöä pystyi laskemaan 5 astetta alakerran lattialämmitystä alemmas. Eli sinne laitettiin 60 x 60 cm laatta suoraan kiinni alumiinipeltiin laastilla. Reagointinopeus on luokkaa minuutteja ja käytän termostaatteja.
Esiläämitys toimii niin, että mulla on öljyaikaankin ollut siellä varaajassa kierukka jonka läpi kylmävesi meni ensi ja öljykattilan oman varaajan kierukan kautta käyttöön. Nyt siis tuo varaaja on varsinainen lämmityksen piiri nro 1, jonka MLP lämmittää pyyntilämpöön. Sen sisällä on vanha lämminvesi kierukka ja porakaivosta tulee vesi sen läpi ensin ja jatkaa sitten tähän varsinaiseen käyttövesivaraajaan, joka taas on siis täynnä kuumaa vettä, jota taas lämmitetään MLP kierukalla, eli sillä 27 L vetoisella Pythonilla. Ei haittaa yhtään jos lämmityksen varaajasta riistetään suihkutteluun vettä sykleissä ja tuo varsinainen kuumavesi riittää tajuttoman hyvin aina. Eli osa käyttövedestä lämpenee tuolla lämmityksen hyvällä COP arvolla. Kaikki hukkalämpökin maalämmöllä tuotetaan tuolla 3,2 COP arvolla, eikä sekään mene edes hukkaan, vaan jää talon sisälle. Eli lämminvesivarastoa voi pitää myös alemmalla lämmöllä tuolla 500 L varaajassa, eikä se maksa yhtään mitään.
Invertterit on helppo asettaa tahontarpeeseen, eikä kukaan normaalisti halua varaajia puskuroimaan. On/off kone vaatii varaajan yleensä ja jos varaajan laittaa, niin sitten samalla esilämmityskierukka tulee heittämällä. Puskureitakin on valehdeltu varaajiksi, mutta niitä tarvii vain pattereiden napsumisen ehkäisyyn ja yleensä vielä liian pienitehoisten vanhojen pattereiden. Ylitehon estoon ja siis pätkäkäyntiä vastaan ei noilla 100-200 L puskureilla tee mitään, vaan pieni varaaja on 500 L ja suuri 1500 L. Invertterit ei mitään puskureita kaipaa. On kyllä melkoinen haitari mitoittaa, kunhan tekee vain laadukkaan kaivon, niin mun puolestasaa huoletta tehdä muutoin, miten hyvältä tuntuu.
edit. Työsäililö se oli, eikä ”puffer”,
Varaaja on Viessmann Vitocell 100 CW 390 L ja siinä on sähköanodi
Kulutusluokat
1= 92 h
2= 133 h
3= 8513 h
4= 6032 h
5= 1463 h
Espoosta etelään on laitos. Laitteisto kustansi 24500 € ja tämän takaisinmaksuajan kyllä tiedän.
Yksi turhanpäiväinen tarkastus maksoi 350 €. Piti oikein kieltää puuttumasta mihinkään asetuksiin, kun ei tuntunut ymmärtävän toimintaperiaatetta, josta pitää laittaa erikseen alla.
Eli mulla on käytännössä 3 piiriä, kun oli ne aurinkokennot katolla ja kesäisin saattoi varaaja nousta 90 asteeseen asti. Eli lämmitykselle yläkertaan oma shuntti ja alakertaan oma shuntti. Ne siis piirit 2 ja 3. Noissa piireissä on omat kirrtopumput molemmissa ja ne pyöriin, vaikkei MLP pumppaa mitään.
Kun MLP käynnistyy on molemmat shunttipiirit yleensä auki ja MLP alkaa työntää lämpöä piireihin. Hetken kuluttua alkaa yläkerran shuntti pienentämään tuloa ja alakerran shuntti tulee perässä, tai pysyy vain vähän auki. MLP katkaisee vasta kun varaajakin on tarpeeksi kuuma ja sitten lopettaa. Kohta alkaa sitten shuntti aukeamaan ja kiertopumput ottaa lämpöä lisää, kunnes varaajasta loppuu ja kierto alkaa uudestaan. Mulla on siis 2 patteria, joiden termareina toimii shuntit. Yläkerrassa on myös huonetermarit tarkempaan jakoon ja ne oikeasti toimii nopeasti. Alakerran betoniköntti lämpenee ja viilenee muutaman päivän, niin siellä ei ole mitään virkaa termareilla. Tähdennän tässä, että MLPn kiertovesipumppu ei pyöri väliajalla sekoittamassa vettä, vaan shunttimoottorit palauttaa viileämpää alaosaa ja saa ottaa ylhäältä lämmöt pois varaajasta. Joskus suihkussa käynti viilentää varaajaa esilämmityskierukalla ja MLP käynnistyy sitä lämmittämään, vaikkei lämminvesivaraaja olekkaan pyytänyt käynnistymistä.