varakreivi de Valmont
cunning linguist
- Liittynyt
- 16.10.2016
- Viestejä
- 1 304
Yhdysvalloissa jos kiroilet tai sanot fuck telkkarissa, niin poliitikon ura voi olla kerralla paketissa. Suomessa ollaan paljon vapaamielisempiä tuollaisessa. Taiteellinen vapaus on myös äärettömästi suurempaa esim. alastomuuteen liittyen.
Mistä ylipäätään päättelet, että jenkeissä tyly puhe olisi jotenkin normaalia? Trump kuitenkin hävisi äänimäärissä isolla marginaalilla, joten hänen äänestäjänsä olivat selkeästi "vähemmistössä". (Tosin, clintonkaan ei saanut 50% äänistä, mutta sentään liki 3 miljoonaa ääntä enemmän).
Samaten, jos pilkkaa kristillistä jumalaa ja on talousoikeistolainen ehdokas, niin pienintäkään toivoa mistään poliittisesta isosta pestistä ei ole. Suomessa uskonnoton tai kristinuskoa kritisoiva voi hyvin päästää ministeriksi asti.
Sanoisin, että käytännössä puhe on meillä paljon vapaampaa, koska viiteryhmien sisäinen simputus on paljon kevyempää. Jenkeissä "väärän mielipiteen" sanominen ääneen tuhoaa poliittisen uran, suomessa sitä voi jatkaa jossain toisessa puolueessa. Samaten lehdistössä, jos avaudut väärästä asiasta fox-newseissä, on toimittajan ura herkästi ohi kun kilpailevaan mediaan ei ole enää mahiksia ja sillat palaa oman puolueen äänitorveen.
Mistä täällä edes on syntynyt kuvitelma, että poliittinen satiiri olisi Suomessa kielletty? Siitä, että joku päläri on tehnyt tutkintapyynnön jostain taideteoksesta ja poliisi (kuten lain mukaan pitää) sanoo tutkivansa sen?
Onhan meillä lehtien pilapiirrokset sitä täynnä.
Suomessa ei ole minkäänlaista satiirista pilapiirroskulttuuria. Suomalaiset pilapiirtäjät ovat täysin munattomia, ja jos ylipäänsä esittävät jonkin merkityksellisen mielipiteen, sen takana täytyy olla valtava selkääntaputtelijoiden joukko.
Käytännön puheen vapaudestakin olen eri mieltä. Toimituksissa, akateemisissa yhteisöissä, julkisella sektorilla ja näkyvissä yksityisen sektorin tehtävissä väärän mielipiteen esittäminen on hyvin vaarallista henkilön urakehityksen kannalta.
Nämä ovat kuitenkin osittain epäolennaisia asioita. Olennaista on se, miten valtio väkivaltamonopolina suhtautuu sananvapauteen. Jos taideteokset tai jollekin ideologialle kriittiset ajatukset johtavat poliisitutkintaan ja jopa tuomioon, on selvää, ettei sananvapautta käytännössä ole. Sananvapaus mitataan aina marginaaleissa, epäsuosituissa tai loukkaavissa ja pilkkaavissa teksteissä. Mitäänsanomaton hymistely ei mittaa sananvapautta, ja sellainen on mahdollista varmasti Pohjois-Koreassakin.