Kuukausi alkaa tulla pian loppuun ja Superkoneen tilanne on tämä: hyvien neuvojen avulla komponenttivalinnat ovat parantuneet huomattavasti ja kaikelle alkaa löytyä hyvä perustelu. Siitä huolimatta vaihtoehtoisissa todellisuuksissa leijuu edelleen muutama erilainen versio Superkoneesta. Schrödingerin kissa pyörii levottomana Jimm’sin varastoissa, kunnes joku versioista lopulta materialisoituu.
Pistän tähän alle ensimmäisen version ja selitän sen sisällön läpi. Sen jälkeen seuraa kolme eri tavalla kummittelevaa versiota Superkoneesta.
SUPERKONE 1.
Tämä on yksinkertaisin ja kustannustehokkain versio superkoneesta.
- Prosessorina i9-12900, joka jauhaa kuvien pikseleitä peräti 16 ytimellä. Ylikellotukselle ei ole tarvetta, joten perusmalli riittää hyvin. K-malliin verrattuna ero on mitätön käytännön työssä.
- Näytönohjaisen tehtävää hoitaa prosessoriin integroitu Intel UHD 770. Erillistä näytönohjainta ei ole lainkaan, sillä koneella ei pelata ja pääasialliset ohjelmat LR ja PS kykenevät hyödyntämään melko vähän esimerkiksi nvidian rtx-kortteja, erityisesti suhteessa niiden hintaan. Toisaalta UHD 770 ei sekään ole mikään suorituskykyihme, edes Adoben ohjelmistojen kanssa, sillä passmarkissa se saa noin 1400 iops/sek, kun Adobe suosittaa kortteja, jotka saavat yli 2000 ops/sek. Aikaisemmin korissa ollut 529 euroa maksava 3060 Tuf saa puolestaan 9000 ops/sek.
- Muistia on koneeseen pistetty 32 Gt valiten huolellisesti myös kampojen megahertsit ja latenssit. Laajennusvaraa on 64 Gt:n asti.
- Prosessorin tuuletuksesta huolehtii Noctuan chromax.black ja koppana toimii Fractal Designin täysimittainen Torrent useammalla tuulettimella. Jäähdytyksen ei pitäisi olla ongelma.
- Kovalevypuolella OS-asemaksi on pistetty Kingstonin Fury Renegade, joka on tällä hetkellä nopein pci-e 4.0 asema. Se hoitaa OS-puolen, Lightroomin katalogin noin 100 000 preview-tiedoston kanssa sekä Photoshopin cache-tiedoston. Reilu 2 Tt versio, niin kovalevytilan kanssa ei tarvitse alkaa pihtailemaan.
- Kuvakirjasto jakautuu kahdelle Samsung Pro 980 -levylle, jotka ovat niinikään erittäin nopeita pci-e 4.0 -levyjä.
- Yksi m.2 pci-e 4.0 paikka jää vapaaksi tulevaisuutta varten.
- Tällä tavoin koneen ydintehtävä on paalutettu kentälle, jossa sen hoitamisesta huolehtivat kaikkein nopeimmat komponenttivalinnat eikä komporomisseja ole juurikaan tehty (paitsi näytönohjaimen kohdalla).
- Tiedostojen varastotilasta koneessa huolehtii jo olemassa oleva Samsungin 4 Tt QVO. Tässä kohtaa vähän säästetään (plaah), mutta ainakin tilaa on mukavasti.
- Backup hoidetaan ulkoiselle 4 Tt Ironwolf -levylle. Näitä voi ehkä hankkia vielä toisen sillä ajatuksella, että toista levyä säilytetään sitten eri tilassa tyystin.
Koneen hinta: 2662 euroa.
SUPERKONE 2.
Superkone versio 2 on sama kuin edellä, mutta tällä kertaa olen lisännyt ”superia” muistien puolelle, eli nyt sitä on 64 Gt. Sitä myöten emolevyn muistipaikat ovat täynnä, mutta se riittää varmasti tämän päivän tarkoituksiin sekä myös huomiselle.
Koneen hinta: 3002 euroa.
SUPERKONE 3.
Superkone versio 3 on varustettu Asuksen RTX 3060 Tuf Gaming näytönohjaimella. Näytönohjaimen ansiosta ainakin Adoben ohjelmien vaatimukset täyttyvät leikiten sekä nyt että hyvin todennäköisesti myös tulevaisuudessa. Muilta osin kone on sama kuin versiossa 1, eli muistia on 32 Gt. Tarvittaessa muistia voi lisätä tulevaisuudessa.
Koneen hinta: 3192 euroa.
SUPERKONE 4.
Superkone versio 4 on varustettu Asuksen RTX 3060 Tuf Gaming näytönohjaimella sekä huimalla 64 Gt:n muistilla. Nyt mitään vaihtoehtoa ei ole jätetty hyödyntämättä ja kone on ladattu sisällöntuotantoa silmällä pitäen loppuun asti. Video-puolella joku saattaisi tietysti hyötyä vieläkin tehokkaammasta näytönohjaimesta, mutta tälläkin varmasti pärjää.
Koneen hinta: 3532 euroa.
OMIA MIETTEITÄ
Komponenttivalintoihin olen tyytyväinen. Monessa kohtaa on menty suorituskyky edellä ja se myös erittäin hyvä valinta. Vaikka pienellä pihistelyllä voisi säästää vähän siellä ja täällä, niin suuressa kuvassa säästöt eivät ole enää kovin merkityksellisiä ja otan mieluummin suorituskykyä ja kapasiteettia, sillä en ole katselemassa uusia osia vuoden tai parin päästä.
Varsinainen ratkaistava kysymys on enää näytönohjain (muistin määrä on oikeastaan enää vain makuasia). Näytönohjaimen kohdalla nikotusta aiheuttaa se, että suhteessa sen hintaan (parhaimmillaan 17 % koko koneen hinnasta), sillä saadaan todennäköisesti hyötyä aika vähän. Adoben ohjelmat hyödyntävät gpu:ta vähän siellä ja täällä, mutta ainakin minulla on käsitys, että mitenkään perustavanlaatuisesti gpu:ta ei osata hyödyntää. Myöskään näytönohjaimen nopeudella ei ole kauheasti merkitystä (
lähde). Tämän perusteella yli 500 euron sijoittaminen näytönohjaimeen pelkästään sen vuoksi, että siitä saattaa olla jotain marginaalista hyötyä, tuntuu heikosti perusteltavissa olevalta päätökseltä (se on melkein yhtä kallis kuin prossu).
Toisaalta myös koneen ostaminen *ilman näytönohjainta* tuntuu todella oudolta (vai itsenäistä ajattelua osoittavalta päätökseltä?). Olen aina ostanut näytönohjaimen koneeseen. Jos koneessa ei ole suurin piirtein omaan sukupolveen kuuluvaa näytönohjainta, kokonaisuus saattaa tuntua epäsuhtaiselta – näytönohjaimen puuttuminen voi tuoda myös tulevaisuudessa ärsyttäviä umpikujia tekemiseen kun tajuaa, että ”niin, tämä olisi vaatinut sen näytönohjaimen, jonka viisaana jätin ostamatta”. Yhdessä
lähteessä myös todetaan, että integroituja näytönohjaimia ei kannata yrittää käyttää Adoben ohjelmien kanssa, sillä ne ovat liian hitaita. Toisaalta UHD 770 on ehkä vähän uudempi kuin tuo artikkeli.
Koko homma siis tökkää nyt tuohon näytönohjainasiaan, jota korostaa entisestään komponenttipula. Yksi vaihtoehto olisi yksinkertaisesti kokeilla konetta aluksi ilman näytönohjainta ja jos ei tunnu hyvältä, niin sitten hankkia sellainen (tai hankkia sitten sellainen kun hinnat laskevat kohtuulliselle tasolla). Mutta mikä kohtuullinen taso olisi ja paljonko sillä oikeasti ”säästäisi”? Toinen vaihtoehto olisi todeta, että p**kat tästä ja pistää näytönohjain vaan samaan pakettiin ja kävellä koko dilemmasta ulos (rahalla).
Joka tapauksessa pyrin siihen, että saisin koneen tilaukseen viimeistään maanantaina. Ehkä yöunien jälkeen olen viisaampi asian kanssa.
ps. tajusin juuri, että hiiri ja näppäimistö puuttuvat. Saa nähdä jaksanko alkaa vielä niitä etsimään/vertailemaan/valitsemaan, sillä hommassa alkaa olla jo vähän turnausväsymystä. Ehkä niitä voi katsella myöhemminkin, kunhan saisi tämän peruspaketin kasaan.