Suositko suomalaista?

Suomalaista silloin kun Suomi vaihtoehto on edes semijärkevä, yleensä on. Tosin esim. tomaateissa tulee kesällä ostettua Suomalaista ja talvella ulkomaalaista. Ulkomailta tulee tilattua silloin tällöin random roinaa, yleensä sellaista mitä on nihkeästi Suomalaisten liikkeiden valikoimissa.

Maataloustukia maksaa jokainen EU maa, joten hintakilpailu on aika vääristynyttä siinä hommassa. Käsittääkseni Tanskalaisesta joulukinkustakin on osansa maksanut Tanskalainen veronmaksaja. Tuet pitäisi pudottaa koko EU:sta kerralla, mitä ei tule ihan heti tapahtumaan. Suomalaiselle maataloudelle parasta taitaisi olla että vienti esim. Kiinaan lähtisi vetämään kunnolla, sieltä tulisi tod. näk. enemmän tuloa kuin nihkeiltä kotimaan markkinoilta.
 
Tosin esim. tomaateissa tulee kesällä ostettua Suomalaista ja talvella ulkomaalaista.
Näin minäkin teen. Maailman parhaimmat tomaatit tulevat Suomesta kesäkuusta syyskuuhun.
Maataloustukia maksaa jokainen EU maa, joten hintakilpailu on aika vääristynyttä siinä hommassa....
Kannattaa ottaa asioista selvää ennen kuin kirjoittaa tuollaista. Täällä on ketju maatalouden tuista. Suomalaisten maksamat kansalliset maataloustuet ovat suhteellisesti ottaen maailman suurimmat.
 
Viimeksi muokattu:
Lähtökohtaisesti suosin.

Sen kerran kun ostan jotain keksejä tai vastaavia tarjolle, niin ostan Tasangon, Töysän tai muiden vastaavien pikkuleipomoiden tuotteita... Ajatuksena on, että jos tuolla pysy työpaikka niillä joillakin kymmenellä ihmisellä, joiden en oikein usko työllistyvän mihinkään muuallekkaan, niin se on hieno homma.

Mikä sitten toisena mietityttää, niin on noiden tavaroiden roudaaminen edestakaisin. Jos hyvälaatuinen tuota valmistetaan suomessa ja se on kutakuinkin saman hintainen kuin ulkolainen vastine niin tottakai otan suomalaisen.

Mutta... Se suomalainen asiakaspalvelu. Sain joululahjaksi Lastun Honor 7 visakoivu kuoret, jotka ovat vieläpä arvokkaat. Noissa oli joku mitoitusvirhe ja yksi kulma ei asettunut nätisti kuoriin. Tästä seurasi, että kuoresta halkesi se yksi kulmista. No eihän siinä, otin tuosta kuvat ja pistin Lastulle facebookissa viestiä.... Meni varmaan pari viikkoa ennenkuin vastasivat ja kysyivät, että mistä ostin kuoret. Sen jälkeen ei vastausta enää tullut. Kyselin kuorien perään pariin kertaan, eikä minulle vastattu enää. Miksi hemmetissä eivät vain voineet lähettää kirjeenä uusia kuoria.

Ulkolaisten verkkokauppojen ja vastaavien kanssa tuosta asiasta ei olisi tarvinnut vängätä vaan sieltä olisi tullut vuolaat pahoittelut. Nyt ihan suoraan sanottuna vituttaa, etten tilannut vain jotain kumikuoria kiinasta.

Honor 7:n kuoret teillä ei näköjään ole enää valikoimassa
28. HUHTIKUUTA 2017 10:09
Resetor
Eli mitä tämän kanssa tehdään?
13006528_1191682610842371_5809438614376948024_n.png


Lastu
Thank you for contacting us! We will answer you soon. Faster respond from our chat lastucase.com (weekdays 9-17 (GMT+2)) Kiitos yhteydenotostanne! Pyrimme vastaamaan sinulle pian. Parhaiten saat vastauksen verkkosivujemme Chatistä arkisin 9-17.
14. TOUKOKUUTA 2017 19:43
Resetor
Kiinnostaako teitä tämä asia millään tavalla?
13006528_1191682610842371_5809438614376948024_n.png


Lastu
Thank you for contacting us! We will answer you soon. Faster respond from our chat lastucase.com (weekdays 9-17 (GMT+2)) Kiitos yhteydenotostanne! Pyrimme vastaamaan sinulle pian. Parhaiten saat vastauksen verkkosivujemme Chatistä arkisin 9-17.
13006528_1191682610842371_5809438614376948024_n.png


Lastu
Hei Resetor, Kiitos viestistä ja pahoittelumme tuotteesi kohtalosta. Valitettavasti tuotetta ei ole enää valikoimissamme. Voin toki hyvittää tilauksesi. -Sakke
Resetor
No tehdäänkö sitten sillälailla
14. TOUKOKUUTA 2017 21:40
13006528_1191682610842371_5809438614376948024_n.png


Lastu
Moi, Miten tahdot että hyvitys tehdään? Käykö lahjakortti, jokin muu tuote vai perinteinen hyvitys? -Sakke
Resetor
Mulla ei ole sellaista laitetta jolle teillä olisi kuoria, joten perinteinen hyvitys
KE 17:07
Resetor
Voisiko sen hyvityksen nyt hoitaa pois?
13006528_1191682610842371_5809438614376948024_n.png


Lastu
Thank you for contacting us! We will answer you soon. Faster respond from our chat lastucase.com (weekdays 9-17 (GMT+2)) Kiitos yhteydenotostanne! Pyrimme vastaamaan sinulle pian. Parhaiten saat vastauksen verkkosivujemme Chatistä arkisin 9-17.
16:32
Resetor
Nyt meni oikeasti hermo tähän touhuun. Pistänkö tästä viestiketjusta kuvankaappauksen jakoon, koska alkaa olla melkoinen pelleily tämä teidän asiakaspalvelu? Voihan sen markkinoinnin näinkin hoitaa, mutta en kyllä halua että muut joutuu samanlaista pelleilyä katsomaan. Se minun tilinumero on FiXX XXXX ja sinne voi sen tuotteen hinnan palauttaa. Kiitos.
13006528_1191682610842371_5809438614376948024_n.png


Lastu
Thank you for contacting us! We will answer you soon. Faster respond from our chat lastucase.com (weekdays 9-17 (GMT+2)) Kiitos yhteydenotostanne! Pyrimme vastaamaan sinulle pian. Parhaiten saat vastauksen verkkosivujemme Chatistä arkisin 9-17.
13006528_1191682610842371_5809438614376948024_n.png
 
Cities Skyline oli tarjouksessa Steamissa. Kiinnostuin ja youtubessa kehuttiin kovasti.
Sitten kun huomasin että sehän on suomalainen peli, niin ostopäätös varmistui :)
En vielä sitä ole pelaillut, ehtii myöhemminkin eikä tuollainen peli heti "vanhene"

Kotimaisia kurkkuja ja tomaatteja taas en osta ollenkaan (huom ainakaan talvella) koska ovat niin epä ekologisia sekä rantaruotsalaisten bisneksiä muutenkin.

Eli joskus suosin, joskus boikotoin, riippuu tuotteesta.
 

Ihan tavallinen Suomalainen toimintatapa / kauppiaskulttuuri, eli siis väsytystaktiikka. On tullut vastaan monessa firmassa, venkoillaan minkä keritään ja toivotaan että asiakas luovuttaa. Ymmärtäähän tuon että yrittäjillä on kiire mm. haukkua työttömiä, eikä asiakaspalveluun välttämättä kerkeä panostaa. :)

edit: Resetorin viestiin tämä vastaus, jostain syystä ei näy?
 
Elintarvikkeissa tulee suosittua kotimaista mahdollisuuksien mukaan. Koitan vielä ostaa ruokaa, joka on tuotettu mahdollisimman lähellä.
Sitten taas halpaa elektroniikkaa tilailen aika surutta ulkomailta.
 
Suosin suomalaista ehdottomasti. Yhtenä esimerkkinä: Tanskan ja Puolan kinkut ym. saavat jäädä hyllyyn, ihan jo senkin takia, että antibioottien käyttö Suomessa on vähäisintä koko maailmassa.

Mitä tukiin tulee, niin kyllä niitä tarvitaan säilyttäämään ruoan tuotantoa suomessa. Jos kaki esim. osuu isosti tuulettimeen niin ei sillon paljon mistään ruokaa tänne kärräillä, ja vähissä se varmaan on joka tapauksessa.
 
Suosin suomalaista ehdottomasti. Yhtenä esimerkkinä: Tanskan ja Puolan kinkut ym. saavat jäädä hyllyyn, ihan jo senkin takia, että antibioottien käyttö Suomessa on vähäisintä koko maailmassa.

.

Olisiko jotain tutkimusdataa tästä? Ne linkit mitä täällä jossain vaiheessa pyöri väitti että suomi ei ole Top3 edes euroopassa... Tästä syystä itse tuenkin ruotsalaista laatulihaa. :|
 
Elintarvikkeiden osalta tulee suomalaista suosittua. Syynä lähinnä lähituotanto, sekä ekologiselta kannalta että työpaikkojen säilymisen osalta. Lihatuotteiden osalta myös pienempi salmonellavaara ja määrällisesti vähäisempi antibioottien käyttö, kuin EU:ssa keskiarvoisesti. Monesti varmasti ruokakauppassakin säästäisi paljonkin, kun ei suosisi suomalaista, mutta tämä on osittain myös periaatteellista kotimaisen suosimista.

Elintarvikkeiden lisäksi tulee suosittua kodin pehmopapereissa ja pesuaineissa kotimaista, näissäkin osioissa edelliset syyt pätevät. Muuten kotimaisen suosiminen on monesti hankalaakin, joten ei tule suosittua suomalaista samaan malliin.
 
Suosin kaikessa missä mahdollista suomalaista.
Nykyään monesti esim. elektroniikkaa ei kotimaisena saa mutta silloinkin suosin esim. ruotsalaista tai vähintään saksasta löytyy. Elintarvikkeet miltei 100% suomalaista. Juuri ostettu uusi polkupyörä on kotimainen. Vaatteet kotimaisia tai käytettyjä jne.
 
Olisiko jotain tutkimusdataa tästä? Ne linkit mitä täällä jossain vaiheessa pyöri väitti että suomi ei ole Top3 edes euroopassa... Tästä syystä itse tuenkin ruotsalaista laatulihaa. :|
Ei sitä dataa ole vaikea nykypäivänä löytää. Tässä tiedot 26:n EU-maan antibioottien myynnistä eläinlääkinnälliseen käyttöön:
http://www.ema.europa.eu/docs/en_GB/document_library/Report/2015/10/WC500195687.pdf

Suomi ei ole aivan vähiten käyttävä, mutta muiden pohjoismaiden kanssa kärjessä. Broilerin tuotannossa Suomessa ei käytetä antibiootteja ollenkaan, mikä on hyvin harvinaista, ellei ainutlaatuista maailmassa. Se taas ei johdu siitä että tipujen annettaisiin kärsiä tautisina, vaan broilerien elinolot ovat sellaiset että antibiootteja ei tarvita. Suomalaisissa kasvattamoissa esimerkiksi kanala tyhjennetään ja desinfioidaan kaikista jätöksistä aina kasvatuserien välissä, mikä on muualla maailmassa hyvin harvinaista "teollisessa" toiminnassa.

Ruotsalainen liha on antibioottien suhteen aivan varmasti keskimäärin ainakin yhtä puhdasta kuin suomalainen, mutta ei ole sattumaa että se tuontiliha tulee yleensä jostain aivan muualta kuin pohjolasta (pl. tanskalaiset kinkut). Tässä vuoden 2011 uutisessa todetaan että lihaa tuodaan eniten Saksasta ja Puolasta (yllämainitun raportin mukaan Saksassa käytetään 7x ja Puolassa 6x enemmän antibiootteja kuin Suomessa).
Lihantuonti kaksinkertaistunut - eniten tuodaan Saksasta ja Puolasta
Ei ole tarkoitus sanoa, että saksalaista lihaa ei ole turvallista syödä, mutta on väärin väittää ettei tuotannossa ja esimerkiksi eläinten olosuhteissa voi olla eroja. Sikojen häntien katkominen on yksi esimerkki:
Sikojen hännät katkotaan useimmissa EU-maissa

Itse suosin kotimaisia raaka-aineita ruoka-kaupassa, silloinkin vaikka eroa ulkomaiseen ei välttämättä ole. Jääpähän enemmän rahaa kotimaahan, ja olenhan minä jo osan niistä maksanut ostamattakin maataloustukien muodossa.

Ravintoloiden lihan alkuperästä puhutaan yllättävän vähän. Lounasravintoloissa ja -ruokaloissa on yleistä käyttää halvempaa ulkomaista lihaa. Sama pätee tietysti näihin etnisiin kebab-paikkoihin, joista voi olla vaikea löytää kotimaista lihaa. Itselle oli aikoinaan yllätys kun selvisi että broilerinlihaa tuodaan juuri lounasravintoloihin paljon Thaimaasta ja Brasiliasta.

Minulla on nykyään illallisravintoloissa kysyä aina mistä liha on peräisin, ja yritän syödä kotimaista - en ainakaan mitään thaimaalaista. Turhan usein tarjoilija ei osaa kertoa lihan alkuperää, ja joskus keittiöstäkään ei saa selvää vastausta. Kotipizzan eduksi voi sanoa, että heidän sivuillaan kerrotaan kunnolla raaka-aineiden alkuperä ja ne ovat pääsääntöisesti kotimaista.
 
Tyhmä kysymys: Onko suomalaista, jos myyjä on suomalainen? Vai tekeekö tavaran suomalaiseksi jos se on valmistettu täältä? Mikä riittää tekemään tavarasta suomalaisen?

Jos kysymys ei ollut retorinen, niin suomessa marinoitua, ulkomailla kasvatettua broileria saa ostettua ainakin suomalaisena. "Karhu olut tehdään jatkossa venäläisestä viljasta" muistan lukeneeni ensimmäisellä työkkärikurssilla vetäjän toivosta. Ei rajoitu ajan puoleksi mahdottomaksi, olisiko silloin ollut aprilli pila.

Eli kyllä ja ei. Valmistuksesta voidaan sopia, onko se valmistettu suomessa. Kuten marinoitu broileri. Mutta myyjän suhteen tämä ei vaikuta. Riittää kumminkin, kun luo vähän "omaa marinadia", niin tuotteesta voi hyvinkin varmasti tulla "suomalainen". Eipä taida suuria kekseliäisyyksiä vaatia, mutta naurattavat (ja vähän jopa itkettävät) näitä tapauksia lukiessa kokoelmista.
 
Välttelen aina suomalaista mahdollisuuksien mukaan. Jos se on halvin niin sitten ostan, muuten ei. Henk.koht ns. vituttaa tämä suosi kotimaista järjettömyys. Jos näin toimittaisiin ympäri maailmaa niin Suomi kuuluisi kyllä suurimpiin häviäjiin:(.
 
Nostetaas taas vanhaa kun muistelen että paljon kirjoiteltiin että uslkomaalainen ruoka ja vihannekset ja liha on ihan yhtä turvallista kuin suomalainenkin.

Näin vaan taas kehoitetaan keittämään kunnolla ulkoimaiset pakastemarjat ettei tule esim. noroa tai hepatiittia. Ei paljon tarvitse suomalaisissa moista pelätä.

 
Ei ole tarkoitus sanoa, että saksalaista lihaa ei ole turvallista syödä, mutta on väärin väittää ettei tuotannossa ja esimerkiksi eläinten olosuhteissa voi olla eroja. Sikojen häntien katkominen on yksi esimerkki:
Sikojen hännät katkotaan useimmissa EU-maissa
En huomannut aiemmassa viestissä tarkentaa, että tarve sikojen häntien katkomiseen johtuu siis sikojen olojen huonoudesta.

Suomalaisilla sikatiloilla ja teurastamoalan yrityksillä on lisäksi Sikava, eli sikaloiden terveysluokitusrekisteri. Koska jäsenenä ovat suomalaiset isot lihatalot, tarkoittaa se käytännössä, että lihaa tuottavat tilat ovat rekisterin "kansallisella tasolla", mikä ylittää kirkkaasti lakisääteisen tason. Esim: "Pitopaikassa ei saa käyttää fluorokinoloniryhmän antibiootteja tai kolmannen polven kefalosporiineja.", mikä on tärkeää antibioottiresistenssin hillitsemisessä.

On helppo ajatella naiivisti, että aivan yhtä hyvää ja laadukasta tavaraa se Puolasta tai Brasiliasta tuleva liha on, mutta kyse ei ole vain mausta ja siitä, että sairastuuko siitä vai ei. On myös eettisiä, ympäristöllisiä ja terveydellisiä ym. eroja. Antibioottiresistenssistäkin on helppo olla välittämättä kunnes asia osuu omalle kohdalle.

Joskus ulkomaanmatkan jälkeen voi saada koto-Suomessa jonkun taudin, johon määrätään antibiootteja, jotka kyllä tappavat bakteerit ja hoitavat taudin, mutta suolistoon jääkin vain ne sitkeimmät tuliaisena tuodut resistentit sairaalabakteerit. Sitten ne pääsevät lisääntymään, eikä enää naurata kun makaa sairaalassa, ja bakteerit yritetään tappaa isoilla annoksilla mitä tykimpiä antibiootteja. Paino sanalla "yritetään".

Lihansyöntiä voisi tietysti kritisoida yleisestikin, mutta jos lihaa syö, kannattaa ainakin tukea sellaista tuotantoa, joka yrittää vähentää erilaisten ongelmien pahenemista, ja joka pyrkii pitämään eläinten olot parempina kuin mitä laki minimissään määrää.

Onko suomalainen parempaa kuin ruotsalainen? Ehkä on ehkä ei, mutta ei sitä lihaa Suomeen juuri esim. Ruotsista tai Norjasta tuoda, vaan se tuodaan sieltä mistä sitä tuotetaan halvemmalla.
 
Viimeksi muokattu:
Puhtaalla ruoalla ei tee mitään jos se ei näy elinikä -tilastoissa. Luotan kaikkien niiden maiden ruoantuotantoon, joissa on suunnilleen länsimaisten standardien mukainen elinikä.

Suomessa ”erityisen hyvä” ruoka ei näy elinikä-tilastoissa jos verrataan muihin kehittyneisiin maihin. Tuon perusteella väittäisin, että kyse on joko täysin merkityksettömästä asiasta tai propagandasta.

Kun katsoo elinikä-tlastoja, terveellistä ruokaa täytyy olla toisaalta Aasiassa ja toisaalta Euroopassa Sveitsissä, Italiassa ja Espanjassa. Suomi on OK, mutta Ruotsi on edellä.

Mitä tulee suomalaisten suosimiseen, niin sen jälkeen kun huomasin saavani aina parempaa asiakaspalvelua toiselta mantereelta kuin omasta kotimaastani, olen suosinut täysin ulkomaisia firmoja.
 
Viimeksi muokattu:
Puhtaalla ruoalla ei tee mitään jos se ei näy elinikä -tilastoissa. Luotan kaikkien niiden maiden ruoantuotantoon, joissa on suunnilleen länsimaisten standardien mukainen elinikä.

Suomessa ”erityisen hyvä” ruoka ei näy elinikä-tilastoissa jos verrataan muihin kehittyneisiin maihin. Tuon perusteella väittäisin, että kyse on joko täysin merkityksettömästä asiasta tai propagandasta.

Kun katsoo elinikä-tlastoja, terveellistä ruokaa täytyy olla toisaalta Aasiassa ja toisaalta Euroopassa Sveitsissä, Italiassa ja Espanjassa. Suomi on OK, mutta Ruotsi on edellä.

Mitä tulee suomalaisten suosimiseen, niin sen jälkeen kun huomasin saavani aina parempaa asiakaspalvelua toiselta mantereelta kuin omasta kotimaastani, olen suosinut täysin ulkomaisia firmoja.
Tossa on vaan se piku bugi että tuo epäpuhdas ruoka ei näy tilastoissa koska epäpuhtaasta saa kyllä puhdasta.
Esimerkkinä vaikka ulkomaiset marjat jotka pitää kuumentaa että saadaan niistä kaikki pöpöt pois. Niin ne tekee siellä ulkomaillakin. Samoin kananliha pitää kypsentää täysin ja raakoja kananmunia ei saa syödä koska salmonellan saamisen riski on erittäin iso.
Suomessa ei tarvitse keitellä marjoja tai pelätä saavansa kanasta tai munista salmonellaa. Jos ulkomailla ei sitä saastunutta ruokaa käsiteltäisi niin taatusti näkyisi myös sairauksina tai kuolemina.
Toinen on se että monessa maassa on totuttu saastaiseen ruokaan joka on muokannut sikäläisten bakteerikantaa niin että ne ei pienestä hätkähtä kun taas puhtaaseen ruokaan tottunut saa 100% varmuudella vatsanpuruja ja todennäköisesti muitakin synttärisettejä paikallisista ruuista.

Siksi on hiukan hullua tarkastella ruuan puhtautta pelkästään elinikä tilastojen kautta.
 
Puhtaalla ruoalla ei tee mitään jos se ei näy elinikä -tilastoissa. Luotan kaikkien niiden maiden ruoantuotantoon, joissa on suunnilleen länsimaisten standardien mukainen elinikä.
Koskeeko sama kaikkia yhteiskunnan osa-alueita? Juuri niin. Tuo on virheellistä päättelyä.

Edellä juuri selitettiin, miksi tämä on tärkeää, vaikka siitä paskemman tuotantokulttuurin maiden ruoasta ei yleensä sairastu.
 
Kyllä asiakaspalvelu on usein ala-arvoista suomalaisista yrityksistä tilatessa. Ei aina, tietenkään, mutta liian usein. Voisin eräänkin sähköpostin vaihdon tässä esitellä, mutta jätänpä väliin. Annetaan ko. yrityksille mahdollisuus. Mutta rahani kannan muuanne. Mielestäni suomalaisten yrittäjien on aivan turha valittaa verotuksesta ja muusta byrokratiasta, jos edes alkeelliset asiakaspalvelutaidot eivät ole hallussa.
 
Kun katsoo elinikä-tlastoja, terveellistä ruokaa täytyy olla toisaalta Aasiassa ja toisaalta Euroopassa Sveitsissä, Italiassa ja Espanjassa. Suomi on OK, mutta Ruotsi on edellä.

Klassikko. Yhtä hyvin päätelty kuin kesällä tapahtuu paljon hukkumisia ja syödään paljon jäätelöä. Jäätelön syönti aiheuttaa siis hukkumisia.
 
Suosin mahdollisuuksien mukaan kotimaista valmistusta. Ei sen tartte olla suomalaisen tekemää tai suomalaisen omistama firma kunhan nyt jotain elämää luo tänne. Valitettavan hankalaksi vaan on mennyt kun ei täällä paljoa kai enää kannata valmistaa, mieluummin maksetaan tukia että potentiaalinen valmistaja pysyy kotona.

Mutta sitten noi lihan alkuperämaan valkkaukset ns. sivistysvaltioiden välillä? Joo, edelleen mieluiten kotimaista yllämainituista syistä mutta jos nyt oikeasti kovin huolissaan terveydestään on niin luulisi että vaikkapa punainen liha olisi jäänyt jo kokonaan...
 
Mietin tuossa pari kuukautta sitten kun Atria myi Suomalaista pekonia (joka oli siis tuotettu Ruotsissa mutta liha Suomesta) että onko se parempi kuin kokonaan Ruotsalainen pekoni vai huonompi.

Tietysti jos joku on sitä mieltä että liha on Suomessa parempaa tai eläintenkäsittely jne. niin se on asia erikseen mutta jos kuvitellaan että se on suurinpiirtein samalla tasolla.

Niin onko parempi että Suomalainen alkutuotanto jalostetaan Ruotsissa ja rahdataan takaisin Suomeen vai että saman tien syötäisiin Ruotsalaista lihaakin?

Itse päädyin jälkimmäiseen vaihtoehtoon.

Täähän on vähän sama juttu kun "Suomessa suunniteltu" vaatteissa mutta toisin päin.
 
Kyllä, niin paljon kuin mahdollista ja pyrin tsekkaamaan lähes aina valmistusmaan jos vaihtoehtoja on.
 
En osta ulkomaista lihaa, ellei kyseessä ole jokin poikkeuksellinen laatu. Luotan että Suomessa kohdellaan tuotantoeläimiä paremmin ja toiminta muutenkin eettisempää. Kasviksissa vähän niin ja näin: kun hintaero on kolminkertainen, niin ulkomaiseen tulee usein päädyttyä. Paljon muutahan ei täällä sitten valmistetakaan.
 
Mietin tuossa pari kuukautta sitten kun Atria myi Suomalaista pekonia (joka oli siis tuotettu Ruotsissa mutta liha Suomesta) että onko se parempi kuin kokonaan Ruotsalainen pekoni vai huonompi.

Tietysti jos joku on sitä mieltä että liha on Suomessa parempaa tai eläintenkäsittely jne. niin se on asia erikseen mutta jos kuvitellaan että se on suurinpiirtein samalla tasolla.

Niin onko parempi että Suomalainen alkutuotanto jalostetaan Ruotsissa ja rahdataan takaisin Suomeen vai että saman tien syötäisiin Ruotsalaista lihaakin?

Itse päädyin jälkimmäiseen vaihtoehtoon.

Täähän on vähän sama juttu kun "Suomessa suunniteltu" vaatteissa mutta toisin päin.
Tässä helposti takertuu merkityksettömiin yksityiskohtiin. Sanottakoon ensinnäkin, että lihatuotteiden osalta Ruotsi on niitä harvoja maita, joita Suomen ohella erityisesti haluaisi tukea. Mutta sehän ei ole kotimaisuutta. Tosin tässähän ei nyt vissiin kotimaisuutta kaivattukaan vaan ekologiaa, logistista tehokkuutta tai jonkinasteista lähiruokaa. Siispä vastaus riippunee siitä
  • mistä saakka Suomesta liha rahdataan mihin saakka Ruotsiin
  • vaihtoehtoisesti mistä päin Ruotsia mihin päin liha kuljetettaisiin prosessoitavaksi ennen tuontia
  • myydäänkö sitä samaa tuotetta myös Ruotsissa, kenties jopa pääosa siitä
Mitä tuotteita Suomessa edes tehdään, jos ruokaa ei lasketa?
Viinaa.

Lienee syytä aloittaa ihan yleisimmistä perusasioista ja muotoilla kysymys uudelleen. Halutaanko listaa Suomessa valmistettavista kuluttajatuotteista, Suomessa tuotetuista kuluttajatuotteiden materiaaleista, dataa kotimaisen tuotteen markkinaosuudesta eri kuluttajatuotteiden kotimaan myynnissä jne.

No, ruokaahan ei tietenkään alkajaisiksi jätetä laskematta. Lähdettäisiin aika pitkältä takamatkalta jos elintarviketuotanto ei olisi edes lähellä omavaraisuutta ja vessapaperikin tulisi pelkästään tuontina.

Niin, mitä Suomessa ei valmisteta? Ei tietenkään jokaista nippeliä jota kodistani tai lähikaupasta löytyy. Toisaalta ajatus siitä, että tämä koskee nimenomaan erityisesti vain Suomea ei tietenkään pidä paikkaansa. Onhan täältä hävinnyt nopeana esimerkkinä tekstiili- ja kenkäteollisuus marginaaliin lähinnä artesaanitouhuksi. Sama koskee varsin laajalti vauraita "jälkiteollisia" teknologiavaltioita. Niitä viime vuonna surullisenkuuluisaksi tulleita hengityssuojaimiakin valmistettiin vielä ainakin toissa vuosikymmenellä ja olisi toki kannattanut edelleen valmistaa ilman pandemiaakin. Järki vaan ei ole yhäkään mennyt päähän tuotantoa kehitysmaihin siirtävillä. Totta kai korjausliikkeen paikka olisi nyt. Suomessa ja kehittyneissä maissa yleensäkin kannattaisi valmistaa edes nykyistä enemmän tuotteita jo yhteiskunnallisen vakauden ja välimatkan takia.

Suomessa ei toki valmisteta eikä kannata valmistaa Ikean 50 sentin juomalaseja tai kertakäyttömuotia. Toisaalta eihän niitä kannattaisi valmistaa missään.
 
Mitä tuotteita Suomessa edes tehdään, jos ruokaa ei lasketa?

Ylempänä ansiokas vastaus.

Itse pyrin ainakin näissä kotimaisuuteen: kosmetiikkaa, hygieniatuotteet, pesuaineet, hammastahnat, sukat, vuodevaatteet, pyyhkeet, huonekalut, astiat.
 
Olen niin vanha että pääsin äänestämään EU:iin liittymisestä. Ennen liittymistä lähes kaikki hankintani oli tietoisesti kotimaista (suomalaista) tuotantoa, sen jälkeen laajensin ajatuksen kotimaisen suosimisesta EU:n laajuiseksi. En enää nykyään sen kummemmin erottele mistä tavara tulee.
 
En useinkaan. Ja ikävä tosiasa on että suomessa on hyvin vähän enää tuotteita tms jotka tehtäisiin erityisen hyvin ja pieteetillä. Esim vähänkään erikoisemmilla aloilla näyttää että ei täällä ole edes itsekunnioituksen omaavia valmistajia/tekijöitä.
 
En useinkaan. Ja ikävä tosiasa on että suomessa on hyvin vähän enää tuotteita tms jotka tehtäisiin erityisen hyvin ja pieteetillä. Esim vähänkään erikoisemmilla aloilla näyttää että ei täällä ole edes itsekunnioituksen omaavia valmistajia/tekijöitä.
Monessa asiassa minulla on toki sama asenne; ei Suomi ole mikään erityisen poikkeava valmistusmaa, eikä vaikkapa toisesta Euroopan maasta tuleva tuote lähtökohtaisesti ole huonompi. Esimerkiksi elintarvikkeissa on näitä muitakin syitä kotimaisen suosimiseen, kuten asiallisempi tuotantotapa(joka lienee tullut toteen näytetyksi epäilijöillekin) ja huoltovarmuus. Jälkimmäinen taas koskee oikeastaan lähes kaikkia tuotteita - on aina(nykytilanteen perspektiivistä) eduksi, että Suomessa valmistetaan mahdollisimman laajalti eri artikkeleja, oli se sitten vaikka huulirasva.

Mutta mitä Suomessa ylipäänsä valmistetaan? Eihän niitä aina heti tule mieleen, koska usein asiaa en kuitenkaan tule ajatelleeksi kuin kerran yhtenä valintaperusteena, ja monissa tuotteissa ei tosiaan ole sitä kotimaista vaihtoehtoa olemassakaan.

Hyvistä suomalaisista tuotteista ajatus kääntyy heti vähän vessapaperirullaa isompiin tuotteisiin. Käsitykseni mukaan suomalaiset lämpöpumput ovat varsin hyviä, mutta minulla ei tosiaan ole mitään syytä epäillä, että ne olisivat erityisesti parempia kuin jonkin eurooppalaisen tai japanilaisen suuryhtiön tuotteet. Komponenttien kotimaisuusastekin lienee matala - mutta tämähän ei koske vain Suomessa rakennettuja koneita.

Nyt sadonkorjuukauden aikaan(kuten parina muunakin vuodenaikana) voi nähdä tienvarsien pelloilla enemmänkin erilaisia koneita. Niissä on Suomessa jonkinlainen kotimaisuusaste, joidenkin konetyyppien konekannan osalta suurempi kuin koneteollisuuden ja tehomaatalouden suurvalloissa. Suomessa valmistetaan leikkuupuimureita, traktoreita, kylvökoneita, kasvinsuojeluruiskuja, laajasti erilaisia maanmuokkauskoneita ja agriperävaunuja. Sampo Rosenlewin enemmistöomistus on kyllä äskettäin valunut Intiaan asti isommalle maatalouskoneyhtiölle, samoin Valtra on nykyään isomman kansainvälisen ryhmän yksi merkki, ja pienempiä konevalmistajia on mennyt yksi kerrallaan esimerkiksi muiden pohjoismaiden isommille valmistajille. Kuitenkin näitä monia tuotteita yhä tehdään myös Suomessa.

Ainakin niissä leikkuupuimureissa on ainakin edellisissä mallisarjoissa ollut selkeästi varsin korkea kotimaisuusaste. Paljon suomalaista(tehtaan omaa ja muuta) metallityötä, kotimainen dieselmoottori, kieltämättä myös tuontiosakokonaisuuksia kuten ruotsalainen olkisilppuri. Ovatko ne parempia kuin saksalaiset tuotteet? No enimmäkseen ainakaan ne puimurit eivät, mutta yleisen normin mukaisia ja hinta-laatusuhteeltaan sopivia. Traktoreissa taas on jopa ilmeistä konsernitason kusipäisyyttä - ominaisuuksia on saatettu karsia listalta jotta joku kehitysmaalainen Valtra ei olisi ratkaisevilta osin parempi kuin Fendt.

Siellä pellon reunalla voi myös nähdä raskaan kuorma-auton, näin aasinsiltana. Suomessa valmistetaan raskaita kuorma-autoja, niiden perävaunuja ja isoja dieselmoottoreita. Nykyään tosin Sisussa mutumielikuvani mukaan käytetään vain mersun koneita, mutta silti - tämäkin on aika merkittävä esimerkki siitä, että jotain vielä valmistetaan. Ei se ole näin pienelle maalle mikään itsestäänselvyys.

Henkilöautojen valmistuksella ei pitkälle pääse leijumaan, koska kyseessä on ulkomaisia merkkejä palveleva tehdas. Toki niitä henkilöauton perävaunujakin vielä tehdään, vaikka ei enää joka kylässä kymmenissä nyrkkipajoissa. Ovatko ne erityisen hyviä? Käsittääkseni koko laatuskaala on tarjolla, mutta hyvän tuotteen saanee huomattavasti edullisemmin Virossa valmistettuna.

Harmi, ettei käsittääkseni lentokoneita ja älypuhelimia enää Suomessa tehdä(oikeassa teollisessa mittakaavassa). Tosin ihan samahan se vaikka tehtäisiin, koska vastauksena tulisi heti, että komponentit ovat tuontitavaraa.
 
Omassa kommentissa tarkoitin myös sitä että ainakin itselläni kuva että ammattiylpeyttä tehdä/valmistaa joku asia/tuote mahdollisimman hyviin, ei oikein ole enää suomessa. Eli että ei mentäisi vain halvimman/nopeimman nimittäjän mukaan vaan tehtäisiin "parasta".
 
Omassa kommentissa tarkoitin myös sitä että ainakin itselläni kuva että ammattiylpeyttä tehdä/valmistaa joku asia/tuote mahdollisimman hyviin, ei oikein ole enää suomessa. Eli että ei mentäisi vain halvimman/nopeimman nimittäjän mukaan vaan tehtäisiin "parasta".
Voin käsittää, mitä tällä haetaan. Esimerkkinä voisivat ehkä toimia vaikka ne henkilöauton perävaunut. Luulisi, että tuotteet olisivat parempia kuin 80-luvulla, eivät halvemmalla ja nopeammin kasattuja tai huonommin viimeisteltyjä.

Toisaalta onko ammattiylpeys ja ammattimiehen arvostus kärsinyt inflaatiota laajemminkin? En usko että se on mikään kansallinen ilmiö. Ainakin se on osa laajempaa työkulttuurin surkastumista. Yhä pienempi osa tuotannon tai matalapalkattujen palveluammattien työntekijöistä on pitkän uran tekeviä ammattilaisia, ja aina vaan enemmän käytetään vuokratyövoimaa, pätkäsopimuksia, harjoittelijoita sun muita orjia, tai muutenkin ihmiset vaihtavat alaa kyrpiintyessään paskaan dead end McJobiinsa. Sellainen syö motivaatiota ja ammattiylpeyttä.
 
Viimeksi muokattu:

Statistiikka

Viestiketjuista
261 732
Viestejä
4 545 318
Jäsenet
74 838
Uusin jäsen
aboses

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom