Tuota ei kai ketjussa olla kumottu, ja tuossa kai ajatuksena oli isommanaukon saaminen puhelimen kameroihin.
Kovin paljoa isompaa aukkoa ei vaan voi järkevästi saada suurentamatta samalla kennoa. Alkaa helposti mennä kaiken maailman vääristymät aika hurjiksi jos aukkoluku alkaa pudota ykkösen alle, ja liian isoja linssejä ei vaan saa millään fyysisesti mahtumaan pieneen tilaan (käytännössä pienellä kennolla, pienellä polttovälillä linssien pitää olla lähempänä toisiaan saman kuvakulman saavuttamiseksi)
Tyypillisesti järeimmät "yleisesti saatavilla olevat" kiinteäpolttoväliset objektiivit on jotain F/1.4 -F/1.0-luokkaa valovoimaltaan, mutta niilläkin aukko pitää tyypillisesti pudottaa jonnekin F/2-luokkaan jos halutaan parasta kuvanlaatua.
NASA ja Kubrick tosin käyttivät F/0.7-objektiivia aikoinaan mutta eipä tuon kuvanlaatua voi paljoa kehua, on melkoisen sumeata:
Järkkäreissa idea perustuu siihen että joitain osia voidaan vaihdella, nimenomaan se objektiivi paketti ja mm sen myötä kannetaan vanhaa painolastia, ja määrät on pieniä, mutta taasen yksikköhinnat suuria.
Ei se mountti aseta mitään merkittäviä rajoitteita yhtään millekään kuvanlaatuun liittyvälle peilittömissä, joissa lähimmät linssit voivat olla hyvin lähellä kennoa. Ainoa mitä siitä peilittämissä tulee "painolastia" on fyysistä kokoa ja painoa.
Sen sijaan peilillisissä (erityisesti kroppikennollisissa) siitä tulee selvästi rajoiteitteita sen suhteen, kuinka lähellä lähin linssi voi olla kennoa, tämä tuntuu lähinnä siinä, että kuinka helppo on tehdä pienen polttovälin (eli suuren kuvakulman) objektiiveja. Mutta kapeamman kuvakulman (pidemmän polttovälin) objektiiveissa tämä ei ole ongelma koska niissä ei yhtään linssiä haluttaisikaan sijoittaa niin lähelle että mountti sitä rajoittaa.
Joskus piti hankkia "järkkäri" että onnistukuvaan niissä tilanteissa mitkä on nykyään ihan arkista puhelimilla.
Lähinnä ainoastaan joskus 20-15 vuotta sitten mikäli halusi leveämpää kuvaa kuin pokkarilla aikoinaan, kun joskus pokkareissa tyypillisesti levein kuvakulma oli kinovastaavuudeltaan n. 35-36mm. Mutta tälle ei ollut
kuvanlaadun kanssa mitään tekemistä. Ja sitten joskus n. 15 vuotta sitten alkoi tulla markkinoille pokkareita, joissa leveimmillään kenno olikin kinovastaavuudeltaan luokkaa 24-28mm sen 35-36mm sijaan.
Ja joo, olihan ne pokkarit aikoinaan onnettoman hitaita tarkentamaan, että nopeamman tarkennuksen takia saattoi silloin haluta järkkäriä (mutta nyt on tyytyväinen kännykkäkameraan), mutta tässäkään ei ole kyse kuvanlaadusta.
Mutta ne tilanteet joissa aikoinaan piti
kuvanlaadun takia kuvata järkkärillä, ei edelleenkään onnistu kännykkäkameralla.
Huomenna arkipäivää on ne tilanteet mihin tänäpäivänä tarvitaan "järkkäriä".
Ei. Koska sitä valoa siihen liikkeen pysäyttämiseen vähässä valossa ei vaan saada millään kerättyä tarpeeksi nopeasti pienellä kennolla ja ahtaaseen tilaan tungetulla optiikalla. Kun kohinaa tulee jo ihan valon kvantittumisesta (fotoni== pienin määrä valoa mitä kerralla voi tulla) niin mikään "tekniikan kehittyminen" ei pysty parantamaan sitä signaali-kohina-suhdetta tietyn rajan yli. Siihen auttaa ainoastaan se, että kuvataan suuremmalla fyysisellä aukolla, tai valotetaan pidempään, että saadaan enemmän sitä todellista signaalia. Ja valotus pidempään taas tarkoittaa liike-epäterävyyttä.
Lentokoneiden nopeus kehittyi 110-65 vuotta sitten tekniikan kehittyessä todella nopeasti, mutta sen jälkeen matkustajakoneissa käytännössä jämähti paikoilleen. Koska fysiikka vaan on taloudellista yliäänilentämistä vastaan.
Suorittimien yhden säikeen nopeus kehittyi 70-15 vuotta sitten todella nopeasti, mutta sen jälkeen hidastui huomattavasti. Koska kaikki suuremmat löysät oli algoritmi-/arkkitehtuuripuolesta otettu pois ja fysiikka alkoi tehdä valmistustekniikoiden parantamisesta entistä vaikeampaa ja hitaampaa.
Samalla tavalla fysiikka vaikuttaa siihen, millä tavalla kameroiden kuvanlaatu voi kehittyä.