Sähköiset kirjanlukijat

E-kirjastohanke on nyt siirtynyt Kansalliskirjastolle ja sen pitäisi avautua huhtikuun lopulla.

Alkuun siis tulee mobiiliappi ja myöhemmin selaintuki tuon artikkelin mukaan. Tuleekohan esim. OverDrive tms. että voisi suoraan e-lukijalla tehdä lainauksen ja lehtien lukemisen?
 
Vielä yksi havainto PocketBookin ja Kobon ohjelmistojen erilaisesta toiminnasta:
Kun Kobolla lukee kirjan loppuun ja viimeisellä sivulla kääntää sivua eteenpäin, kirja loppuu ja siirrytään päävalikkoon. Kirja merkitään luetuksi ja mielen valtaa tyyneys. Mitähän sitä seuraavaksi lukisi?
PocketBookilla kun viimeisellä sivulla kääntää sivua eteenpäin, mitään ei tapahdu. Sivu ei käänny. Viimeiseltä sivulta ei pääse eteenpäin, pääsee vain taaksepäin. Jää jotenkin halju olo, että mitä helvettiä ja miksei tämäkään toimi. Kirjasta pääsee pois vain klikkaamalla itsensä päävalikkoon. Mahtaako tässä sitten edes mihinkään jäädä merkintää siitä, mitä on tullut luettua.

No ei tähän kuole, lienee tottumuskysymys, mutta silti laitteelta toivoisi parempaa. Yleisesti minä pidän android-laitteista ja androidin ajatuksesta, mutta valitettavasti sen käyttö mahdollistaa myös paskemmankin ohjelmistolaadun.
 
Kun Kobolla lukee kirjan loppuun ja viimeisellä sivulla kääntää sivua eteenpäin, kirja loppuu ja siirrytään päävalikkoon. Kirja merkitään luetuksi ja mielen valtaa tyyneys.
Mulle se on aina juhlahetki, kun nukkumatilaan laitettu Kobo kirjan viimeistelyn jälkeen näyttää tyhjää sivua ja vain teksti "sleeping" jää näkyviin sen kesken olevan teoksen kansikuvan sijaan. Silloin tietää aina saaneensa jotain valmiiksi.
 
E-kirjastohanke on nyt siirtynyt Kansalliskirjastolle ja sen pitäisi avautua huhtikuun lopulla.

Tuo jo useaan kertaan tänne linkattu uutinen on viime syyskuulta, ja siis jo aika vanha. Tuoreempaakin tietoa löytyy Kansalliskirjaston sivuilta:


Siellä siis jälleen luvataan, että 23.4. avautuu joku palvelu, käytännössä kai ainakin webisaitti, joka ei kuitenkaan ole vielä valmis. Saapa nähdä.

Tätä e-kirjastohanketta on näihin asti yritelty kuntien yhteistoimintana, jota Helsingin kaupunginkirjasto on koordinoinut. Tuloksena on syntynyt kuntien kirjastojen yhteisluettelo ja portaali, jonka kautta on päässyt käyttämään oman kunnan kirjaston palveluita. Tämän palvelun on ilmoitettu sulkeutuvan 17.6:


Vaikka edelleenkin puhutaan kuntien yhteisestä e-kirjastosta, kysymyksessä on kuitenkin Kansalliskirjaston projekti, joka siis on valtakunnallinen, ei kuntien hankala yhteishanke. Kansalliskirjasto on Helsingin yliopiston osa. Saattaa se hanke silti epäonnistua. Mutta voitaneen ainakin olettaa, että valtakunnallisesta kirjastosta voi lainata kaikkea kokoelmista löytyvää asuinkunnasta riippumatta.
 
Kuukauden käyttökokemuksesta havaintoja PocketBookin InkPad Color 3 -lukuvempeleestä:
+ se on näyttävä, nätti ja rivakka, avaa nopsaan, akku kestää eikä muistikaan ole loppunut, vaikka olen ladannut sinne kosolti värikuvia
+ Mä tykkään käyttää mobiililaitteissani kansia. Tän vihreä kangaspäällysteinen kansi on tosi hieno.
+ sarjiksia pystyy lukemaan, normialbumi kutistettuna B6-kokoon on siinä ja siinä onko kiva lukea. Toistaiseksi on.
- sarjikset tulee luettua väreissä, mikä laskee tarkkuutta puoleen mustavalkoisesta: 150 dpi. Se kyllä syö skarppiutta, mutta sen kanssa voi elää.
- PocketBookin softa on ihan helvetin paljon epäluotettavampi kuin kymmenen vuotta vanhan Kobon. Laite jumittuu ainakin kerran viikossa. Jumittumiset huomaa etenkin peleissä, mutta tilttailee tää muutenkin missä vaan.
- Asetuksia ja säätöjä periaatteessa on hyvin, mutta ei ne kaikki toimi niin kuin pitäisi. Juosten kustu softa.
- Moderneja ominaisuuksia on sanakirjoista ääneenlukuun, mutta ei ne kaikki toimi niin kuin pitäisi. Juosten kustu softa.

81rSZns7aAL.jpg


Katotaan taas kymmenen vuoden päästä, että löytyykö Kobon mallistosta silloin houkuttelevaa laitetta. PocketBookin ohjelmiston laatu yllättää huonoudellaan. Vaikka nää värilaitteet on aika uusi juttu, silti samaa perussoftaa käyttävä InkPad-tuoteperhe on ollut olemassa jo aika monta vuotta.

Itse olen vaihtanut Pocketbookkien (2kpl) softan KOReaderiin. Sillä saa kirjan kiinni niin että menee samaan valikkoon missä kirjakin oli ja pääsee kanssa merkkaamaan kirjan luetuksi.

 
Ja ne ei osaa edes vastata yksinkertaisiin kysymyksiin, ei siellä kummassakaan päässä. Ei oo kauhean hyvin asiakkaita huomioiva projekti.
 
Perus Kindleä saa sinisenä ja mustana. Mitä luulette, että häiritseekö siniset reunukset lukiessa, pistääköhän väri liikaa silmiin? Esim. jos pitää dark modessa laitetta niin uppoutuisiko kuva paremmin mustiin, kuin sinisiin reunoihin? Toki se tausta ei silloinkaan kovinkaan musta ole noissa näytöissä.



Väri on tummahko. Olen omistanut Kindle Paperwhiten ja aikaisemman sukupolven Kindlen mustana ja sitten tämän uusimman Denim Basicin. Tykkään enemmän basicista kuin pw:sta, pienempi ja näppärämpi. Näytössä ei ole lasia, niin ei niin paljoa heijastakaan. En itse käytä tummaa tilaa kuin harvakseltaan, mutta ei ole silloinkaan häirinnyt nuo siniset reunat. Ja halusin juurikin jotain spesiaalia. Jos Kindleä saisi keltaisena, niin varmasti ostaisin.

IMG_20240317_161801.jpg
IMG_20240317_161829.jpg
 
Viimeksi muokattu:
Kyselin millä e-lukijalla vois lainata kirjoja.

"Hei,

E-kirjastoa voi ensimmäisessä vaiheessa käyttää vain E-kirjasto-mobiilisovelluksen kautta ja tällöin aineistoja ei ole mahdollista siirtää lukulaitteelle.

Myöhemmin on tulossa myös web-käyttöliittymä, mutta tälle emme pysty antamaan tällä hetkellä aikataulua."

"Hei, tarkoitatko huhtikuussa avautuvaa kuntien yhteistä e-kirjastoa? E-kirjastoa voi toistaiseksi käyttää vain puhelimelle tai tabletille ladattavalla sovelluksella. E-kirjaston usein kysytyt kysymykset"
 
Kyselin millä e-lukijalla vois lainata kirjoja.

"Hei,

E-kirjastoa voi ensimmäisessä vaiheessa käyttää vain E-kirjasto-mobiilisovelluksen kautta ja tällöin aineistoja ei ole mahdollista siirtää lukulaitteelle.

Myöhemmin on tulossa myös web-käyttöliittymä, mutta tälle emme pysty antamaan tällä hetkellä aikataulua."

"Hei, tarkoitatko huhtikuussa avautuvaa kuntien yhteistä e-kirjastoa? E-kirjastoa voi toistaiseksi käyttää vain puhelimelle tai tabletille ladattavalla sovelluksella. E-kirjaston usein kysytyt kysymykset"
Netistä löytyykin paljon tietoa. "Kuntien yhteinen e-kirjasto" tarkoittaa siis, että kunnat voivat liittyä uuden e-kirjaston maksaviksi asiakkaiksi, ja vastaavat tämän jälkeen omien asiakkaidensa (kuntalaisten) rekisteröinnistä e-kirjaston käyttäjätietokantaan. Loppukäyttäjän näkökulmasta järjestelmä toiminee kuin ilmainen Storytel ja vastaavat, paitsi että "aineiston" eli niiden kirjojen toimittajiksi on valittu (olikohan vaihtoehtoja?) Ellibs ja OverDrive, kuten Helmetissä nykyäänkin. Asiakasohjelmat ilmeisesti toimittaa joku muu, koska Helmetin kautta sekä Ellibsiä että OverDriveä voi kyllä lähestyä myös selaimella ja ladata kirjoja paikallisesti ja lukea myös lukulaitteella. Pitkäaikaisena Helmetin käyttäjänä pelkään, että kehitys ei ehkä olekaan edistystä.
 
Viimeksi muokattu:
Jatkoa edelliseen: Kunnat siis maksavat e-kirjaston käytöstä alkuvaiheessa vuodessa 0,7 euroa per kunnan asukas, ei per rekisteröitynyt e-kirjaston käyttäjä. Helsingin asukasluku oli vuoden alussa 675 tuhatta, ja e-kirjaston vuosimaksu siis olisi hieman alle puoli miljoonaa. Helsingin kaupunginkirjaston budjetti tälle vuoddelle on noin 42 miljoonaa, joten laskun maksaminen onnistuu kyllä. Mutta Helsinki on jo mukana pääkaupunkiseudun kirjasto-yhteenliittymässä Helmetissä (Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen), jonka kustannuksia en tiedä, mutta jonka e-kirjasto-osuus tarjoaa jo nyt paljon enemmän kuin mitä uusi e-kirjasto alkuvaiheessaan lupaa. Joten pääkaupunkiseudun kunnille uusi e-kirjasto on vain turha menoerä. Joka ehkä kuitenkin kannattaa maksaa, koska ilman suurten kuntien rahoja tämäkin kaunis hanke lässähtää. Valtion rahaahan tähän ei kai ole luvassa?

(Mainittakoon, että tiedän asiasta vain sen mitä olen netistä lukenut.)
 
Viimeksi muokattu:
Eli täysin turha palvelu ainakin minulle alkuun, kun luen vain lukulaitteella. Saa nähdä minä vuonna tuosta tulee oikeasti käyttökelpoinen. Toivottavasti helmet-kirjastot eivät sulje omaa palveluaan, kun tuo aukeaa.
 
Kindlessä näyttää olevan tällä hetkellä melko ikävä bugi tai ominaisuus. Jos laite ei ole ollut verkossa vähään aikaan, saattavat kaikki Calibrella siirretyt kirjat kadota laitteen muistista:

Meillä yhden Kindle Paperwhiten sisältö tyhjeni tänään. Laite oli ollut ainakin muutaman kuukauden akku tyhjänä, mutta ei lentotilassa. Tänään laitetta ladatessa kaikki kirjat katosivat laitteen muistista mukana tulleita sanakirjoja lukuun ottamatta. Tyhjät collectionit jäivät jäljelle.

Edit: Kirjat pystyi palauttamaan Calibrella, mutta se oli aika työlästä, koska kyseisessä Kindlessä oli vain osa kaikista kirjoista. Lisäksi ne oli järjestetty Kindlessä eri collectioneihin. Kahden muun Kindle Paperwhiten sisältö ei ole ainakaan vielä tyhjentynyt.
 
Viimeksi muokattu:
Mulla oli aiemmin kindle ja oli tosi kiva, mutta taidan kuitenkin vaihtaa Koboon. Kunhan keksin sopivan mallin.
 
Kindlessä näyttää olevan tällä hetkellä melko ikävä bugi tai ominaisuus. Jos laite ei ole ollut verkossa vähään aikaan, saattavat kaikki Calibrella siirretyt kirjat kadota laitteen muistista:
Mitähän Kindlejä tuo koskee? En pidä koskaan kindleä verkossa, kun ei ole mitään syytä siihen. Ei ainakaan toistaiseksi ole tyhjentynyt.

Edit. ilmeisesti vaaran hetki onkin, kun ottaa wifin takas käyttöön. Pitää kokeilla jossain välissä. Eipä tuossa isoa vahinkoa käy, kun kaikki kirjat on Calibren kirjastossa, niin yhdellä napin painalluksellahan ne lähtee siirtymään takas.
 
Viimeksi muokattu:
Meikäläiseltä on kahteen otteeseen tyhjentynyt koko Kindle Calibrella siirretyistä kirjoista buutin/päivityksen yhteydessä. Itsekin pidän pääosin koko ajan vehjettä lentotilassa mutta tosiaan vasta uudelleenkäynnistyksen jälkeen katosi sisällöt.
 
No kaikkihan se on tietysti tallessa Calibressa "varmuuskopioina", mutta silti nää asiakaskokemukset eivät edelleenkään innosta ryhtymään Kindlen tai Applen tai Spotifyn asiakkaaksi, kun käyttäjä ei saa itse hallita omaa sisältöään.
 
Tuli pitkän harkinnan jälkeen riipaistua kaupasta Kobo Libra 2. Huikea laite ja fyysiset napit on kyllä hyvät.

Aiemmin lukenut e-kirjoja puhelimella, mutta alkoi vituttamaan oma itsekuri: tuli aina selattua puhelimella kaikkea muuta ja lukeminen jäi sivuosaan.

Kobon myötä voinut jättää puhelimen kokonaan pois sängystä ja keskityttyä lukemiseen (okei vähän pelaan pasianssia myös :D ) - mitä kelloa seurannut nukkumaan laittaessa niin n. Tunnin aiemmin saa unen päästä kiinni.

Vielä vähän hakemista Calibren käyttö mutta eiköhän se tuosta lähde kun pääsee vielä syvemmälle.
 
Kobon myötä voinut jättää puhelimen kokonaan pois sängystä ja keskityttyä lukemiseen (okei vähän pelaan pasianssia myös :D ) - mitä kelloa seurannut nukkumaan laittaessa niin n. Tunnin aiemmin saa unen päästä kiinni.
Ai niissäkö on vielä pelit mukana? Luulin, että uusissa koboissa pasianssit on jätetty pois, kun ei löytynyt tuote-esittelyistä. Onko ne edelleen beta-valikon alla? Se Demon solitaire on kyllä ihan viihdyttävä hengähdys jännittävien kirjojen välillä.
 
Ai niissäkö on vielä pelit mukana? Luulin, että uusissa koboissa pasianssit on jätetty pois, kun ei löytynyt tuote-esittelyistä. Onko ne edelleen beta-valikon alla? Se Demon solitaire on kyllä ihan viihdyttävä hengähdys jännittävien kirjojen välillä.

Joo yllätyin että löytyy pelejä - NickelMenun kun asensin niin huomasin että sieltä saa pelit valikkoon.

Popsocket aika ehdoton tolle laitteelle ainakin omille pienille käsille. Pitää joku pussukka hommata tuolle laukkua varten vielä jostain, en halunnut mitään suojakuorta juuri tuon popsocketin vuoksi.
 
Hmm, vaimon Bookeen sanoo että ssl-virhe. Eli ei-päivitetävä pikavanhennettu laite?
 
Yksi (suuri) syy miksi olen suosinut juuri Kindle (ja teoriassa myös Kobo sekä Nook) laitteita, eli mitä suurempi ja paremmin tunnetumpi valmistaja sen pidempään myös tukea. Yksi kaverini esim. hankki Sony:n laitteen ja kuulema ei oikein tukea enää käytännössä ole vaikka kuinka on iso firma kyseessä.
 
Heh, jo, noista tunnistan nimeltä Sonyn. Sen bookeen-nimen kuulin sentään tänään vaimolta ;-)
 
Minun ensimmäinen lukulaite oli Bookenin Cybook Opus. Siinä ei tosin mitään wifin kaltaisia hienouksia ollut, mutta toisin kuin monesta uudemmasta laitteeista siitä löytyi fyysiset painikkeet ja sensori ruudun suudan vaihtamiseen automaattisesti. Ilmeisesti Bookeenilla on on ollut taloudellisia vaikeuksia ja oli jossain selvitystilassa tms. vuonna 2022-2023. Nykytilanteesta en tiedä, mutta tuskin on kovin häävi tilanne.


Tuon mukaan yrittivät päästä muistiinpanolaitemarkkinoille mikä kuulosti kyllä aika oudolta. Onko nuo laitteet todella niin suosittuja? Tuntuu, että lähes kaikilta isommilta ja pienemmiltäkin valmistajilta on tullut e-ink laitteita tuota varten. Aikaisemmin Bookenilla oli hyviä suhteellisen edullisia laitteita.
 
Heh, jo, noista tunnistan nimeltä Sonyn. Sen bookeen-nimen kuulin sentään tänään vaimolta ;-)

Kindle (Amazon, suurin sähköisten kirjanlukulaitteiden julkaisija). Ensimmäinen oma kirjanlukulaitteeni oli Kindle Keyboard 3G (vuodelta 2010)
Nook (Barnes & Noble yksi maailman suurimpiin kuuluva kirjakauppaketju)
Kobo (2009 Kanadalainen Indigo Books & Music ketju aloitti tuon itsenäisenä yrityksenä mutta 2012 Rakulen osti yrityksen)
Sony Reader (Sonyn julkaisema, alunperin 2006 jo, nyt jo kait lopetettu yritys tehdä myös sähköisiä kirjanlukulaitteita ainakaan ns. tavallisille kansalaisille = myös tuki on siten käytännössä lopetettu)

Yleisesti sähköisistä kirjoista:
 
Mä kuulun siihen sukupolveen, joka tyykkää siirtää kamat fyysisellä piuhalla. Talouden kumpikaan laite ei ole wifissä kiinni. Eipähän ole eikä tule tukiongelmia.
 
Itsekin siirtelen Calibresta USB:llä, mutta satunnaisesti tulee käytettyä Kobon wifi-synkkiä Pocketin jne. takia.
 
Itse kuulun sukupolven joka ei taju nykysoftien tomintaa, joten emme onnistuneen Bokeenin kirjansiirrossa. PC:lle saime, ja jopa Adoben lukusoftaankin. Toki mielekästä olisi jos ne kaiki kirjat jotenkin saisi järkevästi näkymän siinä, ttei tarvitsisi "omistamiaan" sirrelä niin hankalasti kolmeen kertaan, ensin omalta sivultaan pc:lle, siitä aukaista ohjelmaan ja sen sisällä siirtä "kirjastoon" jne. Onneksi ei mun tarvitsekaan. Hyväsä lykyssä vaimo sanookin ettei jaksa läppäriltä niitä lukea ;-) Ja saman rumban toistuminen jos hankkii uuden lukulaitteen ehkä pelottaa hankkimasta sitäkään...
 
Adoben lukusoftaa tarvitaan vain jos kirjoissa on DRM-suojaus. Elisan kirjojen kohdalla riittäänee, että tiedostot siirtää suoraan laitteeseen kun se on kytketty tietokoneeseen eikä tarvita Calibrea tai Adoben softaa tai muutakaan.
 
Yksi (suuri) syy miksi olen suosinut juuri Kindle
Mulla on edelleen sama Gen3 Kindle Keyboard, josta mainitsin jo tän ketjun ekalla sivulla. Jo 12v se on ollut lähes päivittäisessä käytössä. Puolitoista vuotta sitten vaihdoin siihen uuden 1900 mAh:n akun, jolla mennään ainakin vielä jokunen vuosi. Jos Amazon lanseraa lähitulevaisuudessa uuden Oasiksen USB-C:llä, niin sitten kyllä vaihtuu siihen.

Ostettavat kirjat löytyy nykyään 90 %:sti Redditin r/ebookdeals -subin kautta. Fanifiktiota tulee myös tuolla luettua. Mm. sen lataukseen Calibre on ylivoimainen työkalu.
 
Viimeksi muokattu:
Adoben lukusoftaa tarvitaan vain jos kirjoissa on DRM-suojaus. Elisan kirjojen kohdalla riittäänee, että tiedostot siirtää suoraan laitteeseen kun se on kytketty tietokoneeseen eikä tarvita Calibrea tai Adoben softaa tai muutakaan.
Calibrea tarvitsee Kobo Auralle, koska se paskoo ne fontit. Kirja Calibreen, kirjan mukana tulleet fontit huitsin kuikkaan, tallennus ja siirto Koboon. Muuten joutuu lukemaan jollain minifontilla suurennuslasin kanssa. Fonttikoon kasvattamisella ei mitään vaikutusta ja muutenkin ruma.
 
Väri on tummahko. Olen omistanut Kindle Paperwhiten ja aikaisemman sukupolven Kindlen mustana ja sitten tämän uusimman Denim Basicin. Tykkään enemmän basicista kuin pw:sta, pienempi ja näppärämpi. Näytössä ei ole lasia, niin ei niin paljoa heijastakaan. En itse käytä tummaa tilaa kuin harvakseltaan, mutta ei ole silloinkaan häirinnyt nuo siniset reunat. Ja halusin juurikin jotain spesiaalia. Jos Kindleä saisi keltaisena, niin varmasti ostaisin.

IMG_20240317_161801.jpg
IMG_20240317_161829.jpg
Hyvältä toi sininen näyttää ja olisin varmaan ehkä ostanut jos olisin Kindleen päätynyt. Amazonissa vaan näytti nyt olleen pitkät toimitusajat ja kerkes Poweriin tulla nyt 20% alet MyPower asiakkaille niin hain sitten Kobo Libra 2:n.

Arvoin tuon Libran 2:n ja CLARA 2E:n välillä. Libraan päädyin kun lähinnä kotikäyttöön tulee, vähän isompi näyttö ja painikkeet on. Pienempi 6" näyttö ja laite tuntui tosi pieneltä kun paperin palan kanssa kokoa mallasin(Powerista eivät antaneet noita näytille, kun ei ollut esittelylaitteita). Ajattelin, että Libra olisi vähän mukavampi pitää kädessä.

Jonku aikaa tuota nyt selailtuani niin en ole kyllä enää yhtään varma tuosta ja olisiko se pienempi sitten kuitenkin ollut itselle miellyttävämpi. No testailee tuota vähän aikaa ja onneksi Poweriin voi palauttaa jos tuntuu, että haluaa tuohon pienempään vaihtaa.
 
Adoben lukusoftaa tarvitaan vain jos kirjoissa on DRM-suojaus. Elisan kirjojen kohdalla riittäänee, että tiedostot siirtää suoraan laitteeseen kun se on kytketty tietokoneeseen eikä tarvita Calibrea tai Adoben softaa tai muutakaan.

Lukusoftaa tarvitaan jos aikoo koittaa lukea sitä tietokoneessa. Vaimolle jäi vielä epäselväksi yös, miten se edes siirretään sinne lukulaitteeseen. Elisan ohjeet oli ainakin ihan väärin muotoillut.
 
Lukusoftaa tarvitaan jos aikoo koittaa lukea sitä tietokoneessa. Vaimolle jäi vielä epäselväksi yös, miten se edes siirretään sinne lukulaitteeseen. Elisan ohjeet oli ainakin ihan väärin muotoillut.

Juu, tarvitaan, mutta sen ei tarvitse olla Adoben lukusofta jos kyseessä on Elisa Kirjan salaamatomat kirjat. Itse olen satunnaisesti käyttänyt "SumatraPDF" ohjelmaa epubien vilkaisemiseen/testaamiseen Windowsissa jos en ole halunnut käyttää raskaampaa Calibrea. Siihen kirjan saa avattua suoraan tiedostoista ilman, että pitää lisätä mihinkään kirjastoon. Softa tukee myös useampia muita salaamattomia ekirjamuotoja.


Kirjat voi siirtää laitteelle samalla tavalla kuin tiedostot siirretään mille tahansa muulle USB-tikulle/puhelimelle tms. Ensin toki kirja pitää ladata Elisan sivuilta kuten mikä tahansa muukin tiedosto.
 
Lukusoftaa tarvitaan jos aikoo koittaa lukea sitä tietokoneessa. Vaimolle jäi vielä epäselväksi yös, miten se edes siirretään sinne lukulaitteeseen. Elisan ohjeet oli ainakin ihan väärin muotoillut.

Ensin se kirja hankitaan jostain, sanotaan nyt vaikka että ostetaan Elisalta tai Amazonista tai mistä nyt ostetaankaan.
Sitten se kirja ladataan koneelle esim:
1711203007893.png

(kirjaudu sisään Elisa kirjaan, mene "Oma hylly" kohtaan, katso se kirja minkä haluat ladata ja paina "..." (kolme pistettä) kohtaa mistä valitse "Lataa" jolloin tulee pop up ikkuna mikä kysyy mihin tiedosto ladataan. Valitse esim. oma työpöytä tai itselläni se on E (Snaga) asema ja sieltä kansio E-Boooks. Sitten sinulla on ladattuna esim. "Jvuonon-Ruusu.epub" mikäli hankit Johanna Valkaman Jäävuonon Ruusu kirjan.)

Amazonilla se taas toimii esim. siten että:
kirjaudut sisälle Amazoniin, menet "Your Account" => "Content & Devices" kohtaan jolloin pitäisi näyttää kutakuinkin tältä:
1711203354352.png

Sitten menet Books kohtaan ja JOS sinulla on kindle sähköinen kirjanlukulaite valitse "Deliver or Remove from Device" (jolloin kirja menee automaattisesti kindleesi luettavaksi TAI tietokoneellesi. Jos valitset "More actions" kohdan ja sieltä )
1711203446649.png


Download & transfer via USB kohta:
1711203509961.png

Voit myös helposti siirtää sen laitteeseesi ja yhdistämällä laitteesi PC:hen näet sen siellä normaalisti siirrettävänä tiedostona.

Sitten kun sinulla on ensin tuo tiedosto minkä haluat siis siirtää kirjanlukulaitteellesi suosittelen että menet calibren kotisivuille:
Mistä klikkaat "Clock to watch calibre demo" kohtaa

Käytännössä siis kytket laitteesi tietokoneeseen (yleensä USB piuhan avulla) minkä jälkeen avaat Calibren, tartut siihen kirjaan minkä haluat lukea ja raahaat sen kalibreen. Tämän jälkeen valitset että haluat siirtää kyseisen kirjan kirjanlukulaitteeseesi.
 
Bookeen sisältää tosiaan muutamia kansioita muttei vaimolle ole selvinnyt, miksi se pitää tietää mihin kansiorakenteeseen kirjoja siirrellään, miksei lukulaite osaa sitä itse sitä hallinnointia. Ja ohje tosiaan oli että siirrä lululaitteeseesi raahaamalla, jolloin se jäisi siihen kansioiden "ulkopuolelle".
Ja tuo tietsikallekin siirto tosian on kuin minkä tahansa netistälataus, eli sinäkään ei ole mitään automatiikaa etä se nettisivu osaisi tyrkyttää koneelle/koneelta jotain lukusoftan kansiota. Ei kaikki netikirjoja lukevat osaa juurikaan käyttää tietokonetta, ja vielä harvemmat haluavat eytä perhestä joku tulisi neuvomaan ;-)
-ja joka tapauksessa mitä ilmeisimmin se wifillä lukulaitteeseen hankittu kirja ilmaantui jotenkin loogisemin, itselläni ei ole tuostakaan mitään käsitystä. Miksi näin edes olisi.
 
Oletettavasti myös Booken järjestelee kirjat tekijän jne. mukaan eikä hakemistorakenteen. Eli hakemistorakenteella ei ole laitteelle mitään väliä - se vain voi helpottaa käyttäjää jos haluaa lajitella tietyt kirjat tiettyyn hakemistoon. Jotkut laitteet toki voivat tarjota suoran tiedostoselaimen jolloin hakemistorakenteen näkee.

Yllä mainittu Calibre luo oletuksena tekijän nimisiä hakemistoja joiden alle jokaisella kirjalla on muistaakseni vielä oma hakemisto.

Jos haluat, ne kirjat voi tallentaa suoraan aseman juureen kuten Elisan ohje kertoo. Toki jos niitä kirjoja on paljon niin hakemistojen käyttö voi helpottaa niiden hallintaa jos et käytä esim. Calibrea.

Itse käytän Calibrea, mutta lisäksi olen luonut hakemiston johon siirrän kirjoja suoraan jos joskus pitää tehdä niin (esim. käytän konetta jossa Calibrea ei ole asennettu).
 
Aika pitkään etsinyt 2015 paperwhiten korvaajaa ja hakusessa oli jotain suunnilleen 10" kokoluokassa. Inkpad lite ostohousut oli jo jalassa kunnes alhainen ppi alkoi arveluttamaan. Ehkä hieman outona valintana alesta tarttui mukaan Lenovo Smart Paper. Laatuvaikutelma on hyvä, painoa tietysti enemmän ja fyysisiä nappeja kaipaavat joutuvat pettymään. Omassa käytössä lähinnä pitää muistaa Calibressa tallentaa taas epub formaatissa, kuten vanhoina hyvinä aikoina. Lenovo id:tä en ole tehnyt, enkä halua ylimääräisiä kuukausimaksuja. Lenovolla on myös ollut paha tapa lopettaa tablettien tukeminen harvinaisen nopeasti. Caveat emptor.
 
En toisaalta yhtääh ihmettele, jossei e kirjoihin ja äänikirjoihin ole ekirjastossa vastaavaa jonostusa ja rajallista määrää jaossa.
DRM kierron helppous tuonkin taitaa tuhota, kun tämäkin ketju täynnä miten kierretään kaikki. Ehkäpä lakimuutoksilla jotain voisi korjata.
Amazon ja vastaavat vain ovat liian monopoliasemassa, joten ekirjasto on vielä kaukana toimivuudesta.
 
Lakiin pitäisi tehdä myös muutoksia etteivät kirjastot olisi aivan kustantamoiden armoilla ekirjojen hankinnassa.

Millainen se muutos olisi? Suomen valtio (TM) saisi ostaa ja neuvotella erillisenä tahona sopimuksia ulkomaisten sekä kotimaisten kirjailijoiden sekä julkaisijoiden kesken ja sitten myydä (käännetyt, suomeksi ja englanniksi varmaankin, ehkä myös ruotsiksi) näitä teoksia sähköisessä muodossa kirjastoihin?

Koska tuossa kuitenkin täytyy neuvotella ulkomaisten sekä kotimaisten runoilijoiden, kirjailijoiden, aikakaus ja viihdelehtien kustantajien ja ehkä myös tekijöiden kanssa ja ottaa huomioon myös kääntäjät.

Ei niitä lehtiä, kirjoja ja teoksia vaan ilmesty maagisesti eri kauppoihinkaan. Ehkä olisi järkevää neuvotella myös oikeasti isojen tekijöiden kanssa, kuten Amazon & Barnes & Noble sekä solmia jonkinlainen sopimus jommankumman kanssa että kirjastot alkaisivat tukemaan (ja ehkä myös myymään) näiden lukijoita jonka jälkeen olisi myös mahdollista saada lainaan osaa näiden myymistä teoksista? Se olisi varmaan "nopein" ja helpoin reitti. Toki vielä se vaatisi kääntäjät jos noita kirjoja haluttaisiin vielä suomentaa sekä kääntää myös ruotsin kielelle mitä osa kansasta varmasti vaatisi.
 
Tuossa jutussa kerrottiin, että painetun kirjan kohdalla kirjasto ei tarvitse lupaa printtiaineiston ostamiseen kokoelmaansa, mutta digiaineistoa ei voi lisätä ilman oikeudenomistajan lupaa. Näitä lisenssejä eivät sitten edes myy. Siinä epäkohta, mikä pitäisi tarkastaa lainsäädännössä. En tiedä miten se toteutetaan käytännössä, mutta se onkin lainsäätäjien tehtävä.

Käytännössä nyt siis jos kirjasto ostaa esim. Amazonista (tai mistä tahansa) yhden kirjan ja laittaa sen lainattavaksi "that's it"?

Mutta ongelmaksi varmaan muodostuu se että jos kirjasto ostaa yhden äänikirjan tai e-kirjan esim. eurolla miten se saataisiin sitten järkevästi estettyä että vain yksi ainoa henkilö ympäri maailmaa jolla olisi pääsy sähköiseen kirjastoon voisi lainata sen kerrallaan ja vasta kun hän olisi palauttanut lainansa seuraava henkilö voisi lukea sitä.

Eli miten esim. Amazon suhtautuisi siihen jos Suomen hallitus vaan määräisi että kirjastoilla on OK ostaa yksi tuote ja jakaa sitä rajattomasti kaikille jotka sen haluavat lainata... tuskin ihan positiivisesti.
 
Pystyykö jollain sähköisellä kirjanlukijalla lukemaan Storytelin, Bookbeatin, Elisan, Nextory ym kirjoja?

Jos mikään laite ei siihen sovellu (paitsi Storytellin huono oma lukija), niin mistä kirjoja kannattaa ostaa?
Vaimo haluaisi lukea suomenkielisiä kirjoja.

Youtubesta katselin, mitä lukijaa suositellaan ja parissa videossa kehuttiin Kobo Clara 2E:tä.
Mitä mieltä te olette?
 
Pystyykö jollain sähköisellä kirjanlukijalla lukemaan Storytelin, Bookbeatin, Elisan, Nextory ym kirjoja?
Android pohjaisiin saanee pienellä säätämisellä asennettua Storytel ja Bookbeatin sovellukset. Hommasin itse äskettäin Lenovo Smart Paper laitteen muistikirjaksi ja siinä tuntuu toimivan ainakin nuo kaksi. Lenovon laitteessa ei ole Googlen palveluita - siis ei Play kauppaakaan. Vaati siis sen verran temppuilua että jostain APKMirror tyylisestä paikasta lataa asennuspaketin ja asentaa sen käsin. Tuntuu toimivan, käyttökokemusta ei ole vielä muutamaa sivua enempää.
 
Youtuberilla värilliset Kobot jo käsissään. Ensivaikutelmat :





Edit: Toinen unbox video, laadukkaampi kuin aikaisemman Youtube hörhön :



Ostoharkintaan menee Libra Colour. Kynä ehkä kylkeen. Kunhan arvosteluja saa.
 
Viimeksi muokattu:
Eihän se kansallinen ekirjasto auennutkaan tänään. 29.4 näyttäisi olevan uusi deadline. Vähän hirvittää että mitä sieltä tulee, kun ilmeisesti se on pelkkä mobiilisovellus ainakin alkuun.
No, onhan tuota täälläkin jo käsitelty. Ei sieltä mitään lukulaitteelle voi lainata. Paitsi ehkä noilla android-pohjaisilla pystyy käyttämään sovellusta. Pitää toivoa, etteivät hyvin toimivaa ellibsiä pistä kiinni ennen kuin tuolta pystyy lukulaitteellekin lainata kirjoja.

Edit. Juuri noinhan siinä nyt sitten käy.
Ellibs-palvelun käyttö päättyy kesän jälkeen ja varausmahdollisuus poistuu palvelusta 29.4. Jatkossa voit lainata e-kirjoja kuntien yhteisen E-kirjaston kautta.
 
Viimeksi muokattu:

Apple kaupassa on, androidille jotain viiveitä. Joku apple käyttäjä täällä testannut tuota? kokemukset?
Ei ole Applen laitteita minulla, joten oma kokemus puuttuu. Mutta koska sovellus ilmeisesti parhaiten toimii tabletilla, ja koska iPad on sarjassaan ylivoimaisen suosittu, niin ehkäpä Android-tuen puutosta ei koeta niin vakavaksi?

Enemmän minua harmittaa selainkäyttömahdollisuuden puute. Sellaisen toteuttamisen ei pitäisi olla kovin vaikeaa. Onhan jo ellibsiinkin ilmaantunut mahdollisuus ladata kirjoja LCP-suojattuina; lukuohjelmaksi tarvitaan esim. Thorium Reader, josta on versiot Windowsille, Linuxille ja Macille. Tätä kautta pitäisi kai olla myös mahdollista siirtää ladattu kirja lukulaitteelle, jos lukulaite osaa LCP-suojauksen.

Mutta Kindlen, Kobon jne. käyttäjät joutuvat odottamaan, että joko LCP-tuki ilmaantuu, tai että LCP kräkätään. Calibren nodrm-dedrm-plugin ennen versiota 10 itse asiassa jo osasi tämän, mutta oikeuksien haltijan (Readium) vaatimuksesta piirre poistettiin jo vuonna 2021. Tosin vieläkin pluginin konfiguraatio tuntee Readium LCP:n. Saapa nähdä mitä jatkossa tapahtuu, kun LCP-suojauksen käyttö lisääntyy.

Muuten olen sitä mieltä, että etenkin äänikirjoista kiinnostuneille alan kaupallinen tarjonta tyydyttää suuren osan tarpeista hyvin ja halvalla.
 
Viimeksi muokattu:

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjut
254 051
Viestejä
4 418 030
Jäsenet
73 285
Uusin jäsen
Onni9001

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom