Vihreälle 24/7-teollisuudelle ja vihreälle siirtymälle pitää saada halpaa virtaa jostakin. Eipä sitä muualtakaan saa.
Tässä nyt moni toistaa sitä, että hintaheilunta on hyvästä ja Suomessa ollaan omavaraisia ja Suomessa on halpa sähkö. Nyt on nyt, mutta valtion pitää ajatella tulevaisuutta. 10v päähän ennustetaan, että sähkön kulutus on tuplat nykyisestä. 10v päästäkin on tyyniä paiviä ja jaksoja ja sähköä menee silti kaksi kertaa enemmän kuin nyt. Äkkiä laskettuna vakaata tuotantoakin pitää olla kaksi kertaa enemmän, jos pitää olla sattumavoimaakin. Tähän nyt ei millään päästä, eikä yhtään uutta ydinvoimalaa ole pannu kuumana vuonna 2035. Tuskin se sähkön kulutuskaan on ennustetulla tasolla, mutta tilanne on kuitenkin jollakin tavalla erilainen kuin tänä päivänä.
Nyt ollaan puhumisen, päivittelyn ja käsien levittelyn vaiheessa. Jonkun pitäisi jotakin alkaa tekemään, mutta kun kukaan ei tee, eikä kukaan tiedä kenen pitäisi tehdä ja mitä pitäisi.
Kyllä se hintaheilunta on parempi kuin jatkuvasti kallis sähkö. Paljon enemmin hintaheilunta ja 6snt/kWh keskihinta kuin tasainen 15snt/kWh hinta.
Siksi koska se teollisuus ei tule Suomeen, jos pitää tuoda omat sähkötkin mukana. Suomen ainoa kilpailuvaltti on tarjota halpaa sähköä, kustansi sen sitten loppupelissä kuka hyvänsä.
Mikä pointti Suomeen on tehdä konesalia, kun ryssä katkoo kuidut pari kertaa vuodessa?
Miksi me haluttaisiin tänne konesali investointi, jos meidään pitää siitä maksaa sen sijaan, että se tuottaisi meille jotain?
Kai se on aika pitkälle imagoasia. Yritysten vihreät arvot, kestävyys jne ESG-asiat ovat jossakin määrin avainjuttuja tänä päivänä. Suomen halu on profiloitua vihreän siirtymän keihäänkärjeksi ja edelläkävijäksi, vaikka rahaa ja osaamista ei ehkä riitä. Suomella on aina ollut iso tarve ja halu miellyttää muita ja olla esimerkkinä, vaikka se ei ehkä taloudellisesti paras ratkaisu olisikaan. Jotain sellaista. Suomen talous rämpii pohjamudissa jo monettako vuotta peräkkäin. Vihreydestä on haaveiltu fantastisia bisnesmahdollisuuksia Suomelle. Totuus on harvoin niin fantastinen, kun lasketaan pelkästään euroja viivan alla ja villeimmät visiot yleensä ovat vahvasti yliampuvia teknisesti ja taloudellisesti.
Poliittiset aatteet, visiot, halut ja päätökset on tehty erilaisella osaamisella ja ymmärryksellä kuin niiden päätökset, jotka tehdään puhtaisiin teknisiin, taloudellisiin ja käytännöllisiin faktoihin perustuen.
Pitäisi pikkuhiljaa lopettaa se kaikkien muiden miellyttäminen ja miettiä mikä se kansallinen etu on. Talous tulee rämpimään entistä syvemmissä pohjamudissa, jos jostain ideologisista syistä aletaan haalimaan veronmaksajien rahoilla tänne yrityksiä. Jonkun pitäisi nyt siellä hallituksessakin löytää edes se taskulaskin ja oppia sitä käyttämään.
Onko jotenkin täysin ennenkuulumatonta että verorahoja käytettäisiin suorasti tai epäsuorasti siihen, että maa houkuttelisi investointeihin jatkossakin? Täällä jos potentiaalisia investointikohteita ovat datakeskukset ja teollisuus, niin miksi asenne pitää olla että rakentakoon itse voimalansa jos lisää tarvitsevat? Kai verorahoja on törsätty muissakin tilanteissa vastaavaan tarkoitukseen ja toivottu että se maksaa itsensä jollain tavalla takaisin?
Kai tässä muustakin on kyse kuin Fortumin osinkojen kasvattamisesta verorahoilla.
No sitten me ei tarvita niitä datakeskuksia/teollisuutta. Kannattaa katsoa miten paljon me otetaan jo nyt velkaa. Meillä nyt vaan ei ole varaa alkaa polttamaan lisää rahaa. Toki jos se raha löydetään jostain turhasta nykyisen budjetin sisällä kuten kehitysavusta, niin sitten eikun vaan. Valtiolla ei vaan ole varaa lisätä enää velanottoa minkään turhan takia.
Ei? Väitinkö että on? Luetaan ne viestit, oikeasti. Kyse on yhä edelleen kustannustehokkuusta. Mielestäni ydinvoima on ihan helvetin kallis, ja hidas tapa tukea yhtään mitään, oli se sitten teollisuusinvestoinnit tai tammikuun kylmät piikkihinnat.
EDIT: Ja tarkoitan siis OL3-luokan ydinvoimaloita. Helvetin kalliita, rakentaminen kestää loppuelämän. Uudet pienet eivät vielä tuotantokunnossa, mutta varmaan tulevaisuuden tekniikoita.
Juuri näin, sähköntuotanto juuri sitä bulkkia, joka pitää tehdä mahdollisimman
kustannustehokkaasti. Olen tätä samaa sanonut jo lukemattomia kertoja tässä keskustelussa.
Mielestäni silloin kun on kiistatonta, että jokin asia tarvitaan yhteiskunnan pyörittämiseksi eikä se synny markkinaehtoisesti, on valtion tehtävä hoitaa se.
Me ei tarvita tänne datakeskuksia tai teollisuutta, jos meidän pitää maksaa, että ne tulee tänne. Teollisuus on tähänkin asti osannut hoitaa sähkönsä itse esim. TVO:n kautta joten voivat hoitaa jatkossakin.
Asuntokuntia on kai 2,7 miljoonaa joten eihän se olis kun 110e/vuosi per asuntokunta ydinvoimatukea. 100e/Mwh summalla 170€/vuosi lisää sähkölaskuun.
No jos siellä on ylimääräistä heittää 170€/v ilman mitään vastinetta, niin minä voin kyllä antaa tilinumeron, jonne voi summan vuosittain laittaa seuraavat 30-40v kuten tuon ydinvoiman tuki luultavasti kestäisi. Mitään vastinetta tuolle ydinvoima tuelle ei kuluttaja saa, jos sillä houkutellaan vaan lisää paljon sähköä 24/7 kuluttavaa teollisuutta/datakeskuksia maahan. Halvalle sähkölle löytyy aina teollisuudesta/datakeskuksista ottaja, jos sitä halutaan tarjota. Voit rakentaa verovaroin vaikka 10 ydinvoimalaa, mutta jos tarjoat alle markkinahinnan sähköä niin päädytään aina samaan tilanteeseen, me tarvitaan lisää sitä ydinvoimaa kun meillä ei riitä nyt investoinnille X halpaa sähköä.