- Liittynyt
- 02.11.2016
- Viestejä
- 2 333
Ei markkinoita ole mitenkään sotkettu. Tuulivoima on laskenut sähkön hintaa, mikä on hyvä sähkön käyttäjille ja huono sähkön tuottajille. Vaikka heilunta on lisääntynyt, se on heiluntaa alaspäin. Ilman tuulivoimaa sähkön hinta olisi siis tasaisen korkea. Jos minun pitäisi valita, olisiko hinta aina korkea, vai vain joka toinen päivä korkea, niin valitsisin jälkimmäisen vaikka "hyi hyi paha heilunta". Kyllä niitä investointeja tulee heiluvallakin hinnalla jos sähkön keskihinta on tarpeeksi korkea. Ydinvoimaan investoivaa kiinnostaa lähinnä pitkän ajan keskihinta. Mutta tarpeeksi korkeaan keskihintaan ei riitä pari hassua pakkaspäivää vuodessa, jos se muutoin on matala.
No tuotanoin... jos tuotantoon on lisätty paljon epävakaista voimaa, mikä ajoittain tarkoittaa älyttömän alhaista ja sitten huonommassa sääolosuhteessa älyttömän korkeaa hintaa, niin se vie kyllä insentiiviä vakaalta tuotannolta. Enkä osta hetkeäkään selitystä että se heilunta on sen kaltaisen järjestelmämuutoksen jälkeen automaattisesti alaspäin.
Ja sen vihaisen OKT-lämmittäjänkin kannattaa katsella koko vuoden laskua, ei kirota yhden tunnin tai yhden päivän laskua - tai jatkossa vartin korkeaa hintaa joka voi olla vielä korkeampi kuin nyt. Muutaman pakkaspäivän vaikutus koko vuoden laskuun ei ole kovin kummoinen. Ja toisaalta vuositasolla se sähkön hinta ei heilu lainkaan niin paljon kuin tuntihinnoista voisi joku kuvitella.
Katson omasta sähkölaskusta pääosin sitä keskihintaa minkä maksan, enkä nyt varsinkaan tämän kuun tähän astisesta voi sanoa sitä millään mittarilla mitattuna ainakaan alhaiseksi. Siitä huolimatta että on automaatio mikä pyrkii optimoimaan lämmityksen sen pörssihinnan mukaan. Joten sillä hetkellä kun saan seuraavalle joulu-tammi-helmikuulle jostain välistä kiinnityksen jonnekin 6-8c välille niin niiden kuukausien osalta en todellakaan aio olla pörssihinnassa.