- Liittynyt
- 18.10.2016
- Viestejä
- 2 907
Varmaan kaasun väheneminen syynä. Korvautuu hiilelläKivihiilen hinta näköjään aika rajusti noussut vaikka Venäjä on vasta kuudenneks suurin hiilentuottaja.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)
Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.
Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.
Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.
Varmaan kaasun väheneminen syynä. Korvautuu hiilelläKivihiilen hinta näköjään aika rajusti noussut vaikka Venäjä on vasta kuudenneks suurin hiilentuottaja.
Varmaan mm. se.Varmaan kaasun väheneminen syynä. Korvautuu hiilellä
Turve on kuitenkin erittäin huono vaihtoehto muuta kuin hätätapauksissa, eli se on kallis sähköntuotantotapa jopa ilman päästöoikeuksia. Lämpötuotantoon se menee, mutta koska olemme sitoutuneet päästöoikeuksiin, niin se tulee lämmöntuotantomenetelmänäkin kalliiksi, koska päästöoikeuksien hinnat ovat mitä ovat. Suomen sisäpoliittisilla ratkaisuilla ei ole merkitystä, koska päästöoikeudet määritellään EU-laajuisesti. Turve on siis huono, se on kallis jopa lämmöntuotantomenetelmänä.Turvetta verrattiin tuolla kivi-/ruskohiileen, joka ei kyllä kestä tarkastelua. Turve on uusiutuvaa energiaa ja uusiutuu paljon nopeammin kuin sitä tällä hetkellä käytetään. Melkeimpä kaikkialla muualla se lisäksi onkin sitä, paitsi täällä Suomessa, jossa turve päätettiin määritellä fosiiliseksi heittämällä kolikkoa.
Vaan mikäs meillä tässä, viimevuonna ajettiin turpeen tuotanto politiikalla alas, johon vastauksena alettiin kärrätä venäjältä aivan samalla tavalla tai huonommin tuotettua turvetta, haketta, hiiltä ja öljyä polttoainetta imevillä rekoilla. Tämä ilmeisesti oli, sekä ilmaston että geopolitiikan kannalta, täydellinen nappiveto.
Turve on halpa jos se vain luokitellaan uusiutuvaksi. Suomessahan syntyy uutta turvetta enemmän kuin sitä poltetaan joten ei se kovin kaukana ainakaan ole uusiutuvasta energianlähteestä.Turve on kuitenkin erittäin huono vaihtoehto muuta kuin hätätapauksissa, eli se on kallis sähköntuotantotapa. Lämpötuotantoon se menee, mutta koska olemme sitoutuneet päästöoikeuksiin, niin se tulee lämmöntuotantomenetelmänäkin kalliiksi, koska päästöoikeuksien hinnat ovat mitä ovat. Suomen sisäpoliittisilla ratkaisuilla ei ole merkitystä, koska päästöoikeudet määritellään EU-laajuisesti. Turve on siis huono, se on kallis jopa lämmöntuotantomenetelmänä.
En nyt rupea paasaamaan turpeen uusiutumisesta, mutta kallis menetelmä se on. Se riittää siihen, ettei sitä kannata käyttää sähkön tuottamiseen - eikä oikein lämmönkään. Poikkeustilat tietty erikseen, jos muutakaan ei ole saatavilla.
Lämmöntuotantoenergiana turve olisi kilpailukykyinen, jos siitä ei tarvitsisi maksaa päästöoikeusmaksuja. Sähköntuotantomenetelmänä surkea jopa ilman päästöoikeusmaksuja. Yhteistuotantomenetelmänä, eli lämpö ja sähkö samalla poltolla, edelleen suht kilpailukykyinen, eli turvetta tosiaan vieläkin käytetään, joten pakkohan sen on olla.Turve on halpa jos se vain luokitellaan uusiutuvaksi. Suomessahan syntyy uutta turvetta enemmän kuin sitä poltetaan joten ei se kovin kaukana ainakaan ole uusiutuvasta energianlähteestä.
Aivan sormeat alkavat syyhyämään, kun löytyisi niin oikaistavaa. Kuitenkin sille kaninkololle ei ole loppua.Turve on kuitenkin erittäin huono vaihtoehto muuta kuin hätätapauksissa, eli se on kallis sähköntuotantotapa. Lämpötuotantoon se menee, mutta koska olemme sitoutuneet päästöoikeuksiin, niin se tulee lämmöntuotantomenetelmänäkin kalliiksi, koska päästöoikeuksien hinnat ovat mitä ovat. Suomen sisäpoliittisilla ratkaisuilla ei ole merkitystä, koska päästöoikeudet määritellään EU-laajuisesti. Turve on siis huono, se on kallis jopa lämmöntuotantomenetelmänä.
En nyt rupea paasaamaan turpeen uusiutumisesta, mutta kallis menetelmä se on. Se riittää siihen, ettei sitä kannata käyttää sähkön tuottamiseen - eikä oikein lämmönkään.
No turve on hyvä lämmönlähde, kun sitä polttelee. Hyötysuhde todella hyvä niin kuin kaikessa poltossa, jossa haetaan vain sitä lämpöä. Sähköä turpeella ei kannata tehdä, kun sähköä saa ilman polttoa mielin määrin, jos vaan uskaltaa hyväksyä sen, että atomi halkeaa tai tuuli tuulee tai aurinko paistaa tai vesi virtaa.Aivan sormeat alkavat syyhyämään, kun löytyisi niin oikaistavaa. Kuitenkin sille kaninkololle ei ole loppua.
Vaan sen sijaan sanon, että nykyinen käsitykseni on se, että se oikea suuri ongelma nykysuomessa. Nimittäin jos näinkin ilmiselviä munauksia kehdataan saivarrella ja selitellä nekin umpisolmuun, niin mitä toivoa meillä on saada tätä touhua koskaan reilaan?
Ihan sama pitääkö turvetta hyvänä ratkaisuna vai ei. Onko kolikolla heittäminen sen luokan osaamista ja perustelua, että näillä mennään, näitä kannatetaan ja näitä äänestetään? Tuurilla ne laivatkin seilaavat, niin miksei sitten Suomikin?
Mistä tuista oikein puhut?Koska siis asiaa ei haluta korjailla (tukea ydinvoiman rakentamista tuuli ja aurinkovoiman sijasta)
Miksihän kansanedustaja Sebastian Tynkkynen väittää uusimmalla youtube-videollaan, että:Päästöoikeuksien hintaa ei voi kansallisesti sanella, joten vaikka kuinka haluaisimme turpeen olevan päästötöntä / uusiutuvaa, niin kansalliset päätökset eivät siihen vaikuta niin kauan kuin olemme EU:n yhteisessä päästöoikeuspoolissa.
Enkö ymmärrä nyt jotain, vai kuka puhuu paskaa?Turve on Suomessa aikanaan arvalla määritelty uusiutumattomaksi, toisin ku Ruotsissa ja se on mukana päästökaupassa, toisin ku Ruotsissa.
Pohjoismaitten ja Euroopan yhteismarkkinoilla on väärin ja epäoikeudenmukaista, että Ruotsalainen turvevoimalan sähkö on määritelty uusiutuvaksi, mutta suomessa turvevoimaloita rankaistaan päästökaupalla, siis samoilla yhteismarkkinoilla.
Taitaa puhua paskaa. Päästöoikeuksista ei päätetä kansallisesti. Toisaalta se, että osaisi tulkita kaikkia EU-himmelin lainsäädäntöpykäliä, niin vaatisi varmasti lakimiestaustan ja perehtyneisyyttä. Itselläni ei sellaista ole. No sen tiedän, että Ruotsissa ei turvetta pahemmin käytetä ainakaan sähköntuotantoon, koska siihen se on päästöoikeuksista riippumatta erittäin epätaloudellinen vaihtoehto. Sähköä ei turpeella kannata tehdä, se on ihan selvä juttu etenkin Ruotsissa, jossa on hyvät vesivoimavarat. Turpeella voi teoriassa olla järkeä tuottaa lämpöä, mutta sähköntuotannossa se ei voi millään kilpailla sellaisten menetelmien kanssa, joissa sähköntuotannon kulut eivät kasva suorassa suhteessa tuotetun energian määrään. Lämpö on sellainen poikkeus, että siinä se polttamisen hyötysuhde on niin valtavan hyvä, että se voi jopa kannattaa. Ilman päästöoikeuksia...Miksihän kansanedustaja Sebastian Tynkkynen väittää uusimmalla youtube-videollaan, että:
Enkö ymmärrä nyt jotain vai kuka puhuu paskaa?
Siis oikeasti, sitten vain sivuutetaan koko kirjoitus.No turve on hyvä lämmönlähde, kun sitä polttelee. Hyötysuhde todella hyvä niin kuin kaikessa poltossa, jossa haetaan vain sitä lämpöä. Sähköä turpeella ei kannata tehdä, kun sähköä saa ilman polttoa mielin määrin, jos vaan uskaltaa hyväksyä sen, että atomi halkeaa tai tuuli tuulee tai aurinko paistaa tai vesi virtaa.
Ongelma turpeen polttelussa on siinä, että suot ovat arvokkaita luonnon kannalta. Tai no ei kaikille, mutta joillekin. Itse tykkään, ettei kannata paljon poltella, ellei ole ihan pakko
Aika vähän tuotetaan sähköä enää nykyään noilla poltettavilla. Lämpöä edelleen tehdään poltettavilla ja siinä turve varmaan edelleen on ihan varteenotettava vaihtoehto - yhteistuotantona toki muodostuu sähköä, mutta kukaan ei varmaan Suomessa enää polttele jotain tehdäkseen puhdasta sähköä, ellei ole ihan pakko, eli tyyliin hätätila, kun sähköpula uhkaa ja verkko meinaa kaatua. Saksassa toki vissiin tehdään puhdasta sähköä hiilellä ja maakaasulla, mutta eihän se missään mielessä ole järkeävä sähköntuontotapa taloudellisesti. Hyötysuhde järkyttävän huono ja raaka-aineet maksavat aina.Ihan en ymmärrä miksi turve on jotenkin huonompi polttoaine kuin hiili sähkönteossa. Tai siis onhan sillä huonojapuolia kuten kalliit kuljetuskulut, ojitukset ja soiden muuttuminen metsiksi.
Alla on eri energialähteiden hintoja tilastokeskukselta:
Kyllähän turpeella olisi nyt paikka säätövoimana kaasunkorvikkeena. Tosin kyllähän turvevoimaloissa voidaan polttaa haketta joka ei ole aivan hirveän kallista sekään.
Et ymmärrä, mutta kuitenkin osasit kaikki listata.Ihan en ymmärrä miksi turve on jotenkin huonompi polttoaine kuin hiili sähkönteossa. Tai siis onhan sillä huonojapuolia kuten kalliit kuljetuskulut, ojitukset ja soiden muuttuminen metsiksi.
Eli toisinsanoen: Mitä enemmän tuuli ja aurinkovoimaa rakennetaan, sitä korkeammaksi sähkönhinta nousee. Tuosta taas seuraa se, että sitä kannattavammaksi tulee mm turve ja hiilivoima. Lisäksi kalliista energiasta seuraa se, että teollisuus siirtyy kiihtyvällä tahdilla maihin, jotka ei hulluuteen osallistu ja tavaroiden edestakaisin kuskailu saa aikaan lisäpäästöjä..
Koska siis asiaa ei haluta korjailla (tukea ydinvoiman rakentamista tuuli ja aurinkovoiman sijasta), niin saadaan aikaan vain ja ainoastaan:
- Taantumaa tänne ja talouden kasvua muualle.
- Lisää saasteita, kun koko maapallon osalta katsotaan.
Sähkönhinta on sinänsä ihan peruskauraa, siihen on rajapinnat olut aiammiin ja nykyään monipuolisemmat.Automaatiokaan ei toimi ilman sähköä, eli pitää sitten säästää oikeasti ihan jonkinverran.. Joa osaako mikään automaattio systeemi tietää luotettavasti sähkön hinnan?
Turpeen poltto ei ole tavoiteltavaa, joissain voimaloissa voi sopia huoltovarmuutena tai jossain biopolttoaina voimalla jollain prosentilla prosessia parantaan.Kyllä ihminen polkee ulos kasvihuonekaasuja senverran monesta rööristä ja vaatii senverran kallista huoltoa ja energiaa, että ennemmin kannattaa vaikka polttaa turvetta, kuin polkea generaatorilla varustettua kuntopyörää..
Turve ei ole uusiutuva. Suomessa on hiilinieluja, varsinkaan soiden osalta oltava varovaisia, jos joku suo on nielu, niin sen muuttaminen energiaturvetuotantoon, a muuttaa sen nielun päästöksi, b itse polttoturpeen polttamine on päästö.Turvetta verrattiin tuolla kivi-/ruskohiileen, joka ei kyllä kestä tarkastelua. Turve on uusiutuvaa energiaa ja uusiutuu paljon nopeammin kuin sitä tällä hetkellä käytetään. Melkeimpä kaikkialla muualla se lisäksi onkin sitä, paitsi täällä Suomessa, jossa turve päätettiin määritellä fosiiliseksi heittämällä kolikkoa.
Se että kutsuu päästöä nieluksi ei muuta asiaa miksikään.Melkeimpä kaikkialla muualla se lisäksi onkin sitä, paitsi täällä Suomessa, jossa turve päätettiin määritellä fosiiliseksi heittämällä kolikkoa.
Jos hintahäiriöt jätetään pois.Ihan en ymmärrä miksi turve on jotenkin huonompi polttoaine kuin hiili sähkönteossa. Tai siis onhan sillä huonojapuolia kuten kalliit kuljetuskulut, ojitukset ja soiden muuttuminen metsiksi.
Alla on eri energialähteiden hintoja tilastokeskukselta:
Kyllähän turpeella olisi nyt paikka säätövoimana kaasunkorvikkeena. Tosin kyllähän turvevoimaloissa voidaan polttaa haketta joka ei ole aivan hirveän kallista sekään.
Olisko tuolla ydinvoima keskustelulla sivuttu myös OL3 hanketta.Kuinkahan pitkään pysyy tällä kertaa käynnissä, ennen kuin seuraava vika löytyy
Ydinvoima | Olkiluoto 3:n koekäytön on määrä jatkua maanantaina
Koekäyttö jouduttiin keskeyttämään kesäkuussa teknisen vian takia. Tuoreimman arvion mukaan koekäyttöön palattaisiin maanantaina kello 10.www.hs.fi
Pistää kyllä miettimään, että miksi on pitänyt lähteä pelleilemään tällaisten uudentyyppisten voimaloiden kanssa, joita ei saada koskaan toimimaan. Rakennettaisiin nyt alkuun vaikka tusina jotain perinteisempää reaktoria, esim. samanlaisia mitä on loviisassa tai olkiluodossa, riviin. Tuossa olisi ratkaistu Suomen sähkön riittävyyden ongelmat kertaheitolla, vaikka toki melkoinen akilleen kantapää tuollainen laitos olisi.
Jos lupa annetaan vain yhdelle voimalalle, jonkun tietyn kapasiteetin sijaan, niin sit tehdään iso. Syyttää tästäkin paskasta saa poliitikkoja.Kuinkahan pitkään pysyy tällä kertaa käynnissä, ennen kuin seuraava vika löytyy
Ydinvoima | Olkiluoto 3:n koekäytön on määrä jatkua maanantaina
Koekäyttö jouduttiin keskeyttämään kesäkuussa teknisen vian takia. Tuoreimman arvion mukaan koekäyttöön palattaisiin maanantaina kello 10.www.hs.fi
Pistää kyllä miettimään, että miksi on pitänyt lähteä pelleilemään tällaisten uudentyyppisten voimaloiden kanssa, joita ei saada koskaan toimimaan. Rakennettaisiin nyt alkuun vaikka tusina jotain perinteisempää reaktoria, esim. samanlaisia mitä on loviisassa tai olkiluodossa, riviin. Tuossa olisi ratkaistu Suomen sähkön riittävyyden ongelmat kertaheitolla, vaikka toki melkoinen akilleen kantapää tuollainen laitos olisi.
No mikä ihmeen argumentti tämäkin taas on. Kyllähän esim. tuonne loviisaan on tehty ajan saatossa päivityksiä, ja jos se voimala toimii ongelmitta niin mitä ihmeen merkitystä sillä on että se on "vanhanaikainen"Ja asioita enemmän seuranneet on kertoneet että nyt ei eletä 70 lukua, eikä sen ajan kopiot olisi olleet vaihtoehtoja.
Ei se tosiaan mikään ongelma olisi ollut. Areva olis ihan iloisesti ymmärtääkseni myynyt pienempiäkin.No mikä ihmeen argumentti tämäkin taas on. Kyllähän esim. tuonne loviisaan on tehty ajan saatossa päivityksiä, ja jos se voimala toimii ongelmitta niin mitä ihmeen merkitystä sillä on että se on "vanhanaikainen"
Olen ymmärtänyt niin että sitä 70 luvun kopiota ei olisi voinut tehdä, eli 2000 luvun vaatimukset eri.No mikä ihmeen argumentti tämäkin taas on. Kyllähän esim. tuonne loviisaan on tehty ajan saatossa päivityksiä, ja jos se voimala toimii ongelmitta niin mitä ihmeen merkitystä sillä on että se on "vanhanaikainen"
Välillä hämmästyttää, miten älyllisesti epärehellisiä ihmiset jaksavat olla ja millaisen määrän sillä saa tykkäyksiä, ilmeisen luontosuhteisilta kaupunkilaisilta.Turve on ympäristötuhon määrässä ihan uskomatonta raiskausta. Suomen normaali luonto olisi märkää soista metsää - turpeen nosto on just sitä pahinta ympäristön raiskaamista kun ensin parturoidaan puusto ja sitten ojitetaan ja lopuksi nostetaan vielä maaperäkin ylös.
Luonto ei ennallistu vuosituhanteen tuollaisessa paikassa - eikä tietty ole tarkoituskaan. Tilalle laitetaan puupelto jossa kasvatetaan suorissa riveissä mäntyriukua selluksi.
No, sellainen on suomalaisten luontosuhde.
Pätee erityisesti siihen turpeeseen ja keskustapuolueen kannattajiin.Välillä hämmästyttää, miten älyllisesti epärehellisiä ihmiset jaksavat olla ja millaisen määrän sillä saa tykkäyksiä
Siis mikä viestissäni on väärin? Nojoo, ojitusta tehdään ennen puuston parturointia kyllä... Lopputulos on sama. Alkuperäinen luonnollinen luonto poistetaan ja muokataan täysimääräisesti vastaamaan maanomistajan tarpeita.Välillä hämmästyttää, miten älyllisesti epärehellisiä ihmiset jaksavat olla ja millaisen määrän sillä saa tykkäyksiä, ilmeisen luontosuhteisilta kaupunkilaisilta.
Pitäkää käsityksenne tai opiskelkaa itse. Ei ole sen kummemmin aikaan, kuin mielenkiintoakaan lähteä perkaamaan vastaavaa rämesuota tai taistella tuulimyllyjä vastaan.
Nämä ovat niitä viranomaisvaatimuksia, byrokratiaa ynnä muuta. Uutta laitosta rakennettaessa on paljon ominaisuuksia, joita ei velvoiteta vanhoille laitoksille samaan tapaan, vaikka niissäkin on tehty paljon turvallisuuden eteen modernisointeja.No mikä ihmeen argumentti tämäkin taas on. Kyllähän esim. tuonne loviisaan on tehty ajan saatossa päivityksiä, ja jos se voimala toimii ongelmitta niin mitä ihmeen merkitystä sillä on että se on "vanhanaikainen"
En tiedä kuinka se vaikuttaa, että meillä suurin osa kotitalouksien sähkösopimuksista taitaa olla kiinteähintaisia. Kotitalouksien sähkönkulutus kokonaisuudesta on luokkaa neljännes. Jos sähköyhtiö myy asiakkaalle suojattua sähköä kiinteään hintaan pariksi vuodeksi, niin onko kenelläkään intressejä joustaa?Tässä muuten tutkiskelin sähköpörssin osto ja myyntikäyriä huomispäivälle... olisi pitänyt tehdä se sunnuntaina, nyt maanantain käyrät ei enää helposti saatavilla.
Suomessa kulutus joustaa noin 100MW (sata) jos hinta rikkoo 3000 euron rajan :-D
Suomessa ei tarjota 250-300 euroa kalliimpaa sähköä periaatteessa ollenkaan. 400-500 Euron jälkeen sähkö on suomessa loppu.
Balttiassa tarjotaan useampi sataa megawattia 300 euron ja 1000 euron välillä. 1000 euron jälkeen löytyisi ehkä 10-50MW lisää jos hinta nousee siihen "hintakattoon" 4000 euroon megawatilta.
Ruotsissa sähkö loppuu myös siihen 300 euron hintaan. Mutta toisaalta, "ilmaista" sähkö on tarjollla melkein tuplasti enemmän kuin kulutus.
Norjassa hinta nousee loivasti kulutuksen mukaan sinne 400 euroon asti. Muissa maissa hinta nousee jyrkästi "ilmaisen" ydin, vesi ja tuulivoiman jälkeen. Norjasta löytyy vielä yli 1000MW sähköä välillä 400-4000 euroa.
Tanskan hinnat ovat jostain kauhuelokuvasta haettuja. Kolmannes tarjotusta sähköstä maksaa yli 1000€.
Puolassa suurin osa sähköstä menee ehkä pörssin ohi, koska näyttäisi siltä että jos sähkön hinta on negatiivinen, kulutus olisi noin 4500MW, mutta jos hinta nousee yli 30 euron rajaa, kulutus laskee sinne 200 megawattiin :-D Se on puolan kokonaiskulutksesta melkein 20%. Suomessa kulutus joustaa about nolla prosenttia.
En tiedä kuinka se vaikuttaa, että meillä suurin osa kotitalouksien sähkösopimuksista taitaa olla kiinteähintaisia. Kotitalouksien sähkönkulutus kokonaisuudesta on luokkaa neljännes. Jos sähköyhtiö myy asiakkaalle suojattua sähköä kiinteään hintaan pariksi vuodeksi, niin onko kenelläkään intressejä joustaa?
Raskas ja energiaintensiivinen teollisuus ei myöskään ihan helposti lyhyitä joustoja pysty toteuttamaan.
Sinänsä jos kiinteähintaisetkin asiakkaat reagoisivat pörssihintoihin, eli esim. mikäli auton lataamisen päivällä ei ole väliä niin lataisi silloin kun sähkö on pörssissä halvinta, niin tämä laskisi sähkön pörssihintoja ja sitä kautta pitkässä juoksussa hekin saisivat edullisempia sähkösopimuksia.Asiakkaalla ei ole yhtään syytä joustaa.
Paras olisi, jos kuluttajille oltais myyty kiinteähintaisia energiamääriä (esim. vuosikulutuksen mukaan, tietyllä kWh hinnalla). Nyt kaikki kilpaa dumppais ne mielummin pörssiin ja naurais matkalla pankkiin.Sinänsä jos kiinteähintaisetkin asiakkaat reagoisivat pörssihintoihin, eli esim. mikäli auton lataamisen päivällä ei ole väliä niin lataisi silloin kun sähkö on pörssissä halvinta, niin tämä laskisi sähkön pörssihintoja ja sitä kautta pitkässä juoksussa hekin saisivat edullisempia sähkösopimuksia.
Ja siis ihan konkreettisesti laskisi keskiarvoa, koska se että sähköstä on pulaa nostaa pörssihintaa paljon enemmän kuin mitä laskee se, että sähköstä on ylitarjontaa.
Lisäksi jos kulutus lisääntyisi ylitarjonnan aikana, niin se vähentäisi valtion kuluja. On nimittäin paljon tuulivoimaloita joilla on vielä voimassaoleva syöttötariffi. Eli valtio maksaa niille 8,5 snt/kWh siitä että ne tekee sähköä silloin, kun pörssisähkö on ilmaista. Jos pörssisähkö olisi kovan tuulen aikaan vaikka 4snt/kWh niin valtion tarvitsisi maksaa vain 4,5snt/kWh. Eli siis toinen syy "joustaa" olisi ettei tarvitsisi maksaa niin paljon veroja.
Ainiin ja tietty kolmas syy joustaa voisi olla, että jos nykyinen sähkönmyyjä menee konkurssiin, niin kiinteähintainen sähkösopimus päättyy siihen.
Toki tässä kuten ihan kaikessa muussakin yksittäisen käyttäjän toiminta ei käytännössä vaikuta mitään, mutta jos kaikki käyttäjät koittaisivat toimia solidaarisesti, niin kaikki hyötyisivät. Vähän kuten nyt vaikka roskaaminen.
Joo no tuossa muutamia viestejä sitten ehdotinkin ratkaisuksi sääntelemättömyyteen tuollaista hybridisopimusta, eli ostettaisiin kiinteällä hinnalla kiinteä määrä sähköä (per tunti&viikonpäivä&kuukausi käyttäen pohjana vaikka historiallista kulutusta) ja sitten sen alittaminen hyvitettäisiin ja ylittäminen veloitettaisiin pörssihinnalla.Paras olisi, jos kuluttajille oltais myyty kiinteähintaisia energiamääriä (esim. vuosikulutuksen mukaan, tietyllä kWh hinnalla). Nyt kaikki kilpaa dumppais ne mielummin pörssiin ja naurais matkalla pankkiin.
Itäblokista ehkä.Jos tuo laitos on pyörinyt venäläisellä kivihiilellä, niin milläs sitä nyt sitten ajettaisiin ettei tule paha mieli kenellekään? Onko selvää, että korvaavaa polttoainetta löytyy paikalle kilpailukykyiseen hintaan kun vaan sormia napsauttaa?
En ymmärrä hiilivoimasta mitään, joten ei hajuakaan millaisista polttoainemääristä puhutaan ja kuinka helposti entinen venäjän tuonti korvataan.
Hinnat kyllä hirvittää ja jutut alkaa olemaan aika hienoja jo.Kova väite: Fortum seisottaa valtavaa voimalaitosta pitääkseen Suomen sähkön hintaa korkealla
Suomen Sähkönkäyttäjien toimitusjohtaja Pasi Kuokkanen: ”Ratkaisu on Fortumille taloudellisesti todennäköisesti erittäin kannattava.”www.iltalehti.fi
Fortumilla on kuitenkin hiiltä polttavaa tuotantoa myös Suomessa. Meri-Porin Tahkoluodossa sijaitseva Suomen suurin hiilivoimala siirtyy kesäkuun jälkeen kokonaisuudessaan osaksi energiantuotannon tehoreservijärjestelmää ja on järjestelmän selvästi suurin yksikkö(siirryt toiseen palveluun).
Tehoreservissä olevat voimalaitokset avataan tuotantoon ainoastaan silloin, kun sähkön tuotannon ja hankinnan kapasiteetti on ylittymässä. Avaamisesta päättää energiaviranomainen. Kaupallista tuotantoa Tahkoluodossa ei enää kesäkuun lopun jälkeen ole.
Eihän meidän hiili/kaasu voimalaitokset 100% käy varmaan 10% ollaan nyt. Kaasu ja hiili on vain niin kallista että ei niitä kannata nykyisillä (20snt) keskisähkönhinnoilla pyörittää. Veikkaisin sitten kun keskihinnat nousee yli 40snt alkaa hiilivoimalat käynnistymään todella. Kaasuvoimalat käynnistyy sitten kun hinta on vieläkin kallimpaa.
Viranomaisen päätösvastuu päättyi, kun laitos poistettiin tehoreservistä. Nyt sillä saa tehdä mitä omistaja haluaa.Jos alla oleva uutinen vuodelta 2020 pitää paikkansa, niin ei tuo voi millään olla mitään manipulaatiota. Tai se on enintään energiaviranomaisen tekemää manipulaatiota, sillä viranomainen voi päättää laitoksen avaamisesta:
Fortumilla on yhä hiilivoimaa myös Suomessa – Porin suuri hiilivoimala siirtyy kesällä kokonaan tehoreserviin ja kaupallinen tuotanto loppuu
Meri-Porin Tahkoluodon hiilivoimalan jatkosta on päätetty vuoden 2022 kesään asti.yle.fi