- Liittynyt
- 02.11.2016
- Viestejä
- 2 147
Mutta koita nyt vastata edes tuohon yhteen kysymykseen:
Kun sähkön keskihinta on siellä 50e / MWh paikkeilla, ja uusi ydinvoima vaatii niitä lähelle 100e / MWh hintoja ollakseen kannattavaa, niin miten ihmeessä sä meinaat, että tuo ydinvoima rakennetaan?
Haluatko sä, että siihen laitetaan se luokkaa 10 miljardia per voimala veronmaksajien rahaa, ja perustetaan se yleishyödyllinen yritys, joka tuottaa tappiolla sähköä markkinoille?
Vai haluatko sä, että maksetaan syöttötariffeja vuositasolla luokkaa 500 miljoonaa euroa per ydinvoimala jollekin yksityiselle yritykselle?
Tekniikan Maailma
tekniikanmaailma.fi
Vertailun mukaan 2860 tunnin huipunkäyttöajalla maalla sijaitsevan tuulivoimalan sähkön tuotantokustannus on 41,4 euroa megawattitunnilta (MWh). Vertailun toiseksi edullisin tuotantotapa on ydinvoima, kun laitos rakennetaan olemassa olevalle tontille. Tällöin tuotantokustannus olisi 42,4 euroa/MWh.
Täysin uuden ydinvoimalaitoksen tuotantokustannus on 55,4 €/MWh. Hinta ydinsähkön rakentamiselle on noin viisi prosenttia edullisempi kuin vuoden 2012 arviossa.
Kaasusähkön ja merellä sijaitsevan tuulivoimalan tuotantokustannus on 68,9 euroa/MWh, turvelauhteen 75,7 euroa/MWh ja hiilisähkön hiilidioksidin talteenotolla 75,9 euroa/MWh, kun hiilidioksidipäästöoikeuden hintana käytetään 15 euroa/tonni CO2:ta.
”Tuulivoiman hinnanalennus johtuu kasvaneesta yksikkökoosta, alentuneista käyttö- ja kunnossapitokustannuksista sekä pidentyneestä huipunkäyttöajasta. Myös tuulivoimaloiden käyttöaste on kasvanut viidessä vuodessa noin kahdeksan prosenttia”, kertoo tutkimuksesta vastannut professori Esa Vakkilainen.
Vakkilainen huomauttaa, että todellisuudessa maa- ja merituulivoiman tuotantokustannushintaan pitäisi laskelmien mukaan lisätä noin 15 euroa megawattituntia kohden. Aurinkovoimalla euromäärä nousisi 29 euroon per megawattitunti.
Kustannuksia syntyy muun muassa varavoiman, sähköverkon tehonhallinnan ja sähkön kantaverkon vahvistamiseen liittyvistä kuluista.
----
Haasteena uusiutuvan sähköntuotannon kehittämisessä on se, että aurinko- ja tuulivoimaloiden tuotantohuiput eivät vastaa Suomen kulutushuippua. Tarvitaan muun muassa varastointia, mikä taas lisää kustannuksia.
”Olisikin syytä alkaa siirtyä käyttämään sähkön tuotannon kokonaishintaa kullekin tuotantomuodolle, koska myös tarvittava varastointi, huipputeho ja varavoima ovat kustannuksia sähkönsiirron lisäksi”, ehdottaa Vakkilainen.
Sinänsä puhe syöttötariffeista yms. on sikäli vähän hassua, että tuulivoimaa on kyllä tuettu tässä vuosien saatossa aikalailla paljon. Ydinvoimaa ei.