Kaikki bitcoin minerit käyntiin?eikö nyt pitäis kehottaa kansalaisia kuluttamaan enemmän sähköä
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)
Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.
Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.
Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.
Hyvää joulua!
Osallistu io-techin piparikakkutalokilpailuun 2024 Linkki osallistumisketjuun >>>
SER-huutokaupat hyväntekeväisyyteen käynnissä! Linkki huutokauppaan >>>
Kaikki bitcoin minerit käyntiin?eikö nyt pitäis kehottaa kansalaisia kuluttamaan enemmän sähköä
Säästääkö ol3 jotakin sillä, että pudottaa tehoa, vai onko se vain hinnan tunkkaamista?
Ihan normaalitasoa oli muualla kuin Tornionjoella.Olihan ne kaikki joet selkeästi yli normaalin.
jeh, ja vastaavasti myös ilmastointilaitteet tulille viilentämään näytönohjainten kuumentamia kämppiäKaikki bitcoin minerit käyntiin?
Ihan normaalitasoa oli muualla kuin Tornionjoella.
Rovaniemellä näin. Kemijoki/Kitinen/Ivalonjoki ihan samanlaisia. Ounasjoen yläosassa hieman yritti mutta lunta ei ollut enään alempana niin jäi sekin tuhnuksi. Tornionjoen tulva johtui kun lumet suli Käsivarressa ja Ruotsin puolella yhtäaikaa.
Miten arvelet jatkosssa kun ilmastomuutos pääsee kunnolla käyntiin...kestääkö padot ?
Helpostihan betoni 100 astetta lämpöä kestää. Jos mennään tästä yli niin vesihän kiehuu joten ongelmaa ratkeaa itsestään.Miten arvelet jatkosssa kun ilmastomuutos pääsee kunnolla käyntiin...kestääkö padot ?
Helpostihan betoni 100 astetta lämpöä kestää. Jos mennään tästä yli niin vesihän kiehuu joten ongelmaa ratkeaa itsestään.
Ei ollu tänä vuonnakaan edes täyttä metriä. Metri enemmän, mitä hittoa.Tarkoitan että kun talvisin alkaa olla metri enemmän lunta kuin nyt ? Navathan alkaa sulaa vauhdilla ja vettä josta lumi syntyy on aika lailla enemmän.
Tarkoitan että kun talvisin alkaa olla metri enemmän lunta kuin nyt ? Navathan alkaa sulaa vauhdilla ja vettä josta lumi syntyy on aika lailla enemmän.
Merivedenpinta on noussut 30 cm esiteollisesta ajasta.
Mitä isomman osan vuodesta meri on sulana, sitä enemmän kosteutta vuoden mittaa siitä voisi ilmamassojen mukana nousta sateeksi mantereen päälle. En kyllä yhtään tiedä, että minkä verran pohjanmeri vaikuttaa lapin sadantaan.Jos ilmasto lämpenee, niin millä logiikalla sitä lunta on metri enemmän? Mitä lämpimämpää, niin sen vähemmän lunta. Pohjois-Suomessakin ennustetaan lumikauden lyhentyvän alku sekä loppu päästä -> lunta on vähemmän.
Jos ilmasto lämpenee, niin millä logiikalla sitä lunta on metri enemmän? Mitä lämpimämpää, niin sen vähemmän lunta. Pohjois-Suomessakin ennustetaan lumikauden lyhentyvän alku sekä loppu päästä -> lunta on vähemmän.
Onneksi Suomessa ei sentään vielä hukuta, kun maannousu on suurempaa kuin merenpinnan nousu.Tarkoitan että kun talvisin alkaa olla metri enemmän lunta kuin nyt ? Navathan alkaa sulaa vauhdilla ja vettä josta lumi syntyy on aika lailla enemmän.
Merivedenpinta on noussut 30 cm esiteollisesta ajasta.
Talvethan ei lopu...vaan muuttuvat lumisemmiksi. Kovalla pakkasellahan ei koskaan sada lunta.
No ei kukaan ole väittänytkään, että loppuisi. Lyhenevät kuitenkin ja luminen aika lyhenee. Täten lumen määrä tulee vähenemään ei lisääntymään. Ilmastonmuutoksen eteneminen Pohjois-Suomen maakunnissa ja Lapissa | Ilmasto-opas
Voinet toki linkittää jonkun tutkimuksen, joka väittää Suomessa tulevaisuudessa tulevan metri nykyistä enemmän lunta.
Hahahah....linkissäsi nimenomaan sanottiin että lumisateet kasvaa huomattavasti talvisin.
Hahahah....linkissäsi nimenomaan sanottiin että lumisateet kasvaa huomattavasti talvisin.
Meidän pihassa on enää hyvin vähän lunta, mutta onhan jo kohta kesäkuu.
Pohjoisessa on alkamassa erittäin kylmä jakso prekession takia...tai akselin kallistumisen takia joka edellyttäisi uutta jääkautta, mutta ilmaston lämpeneminen näyttää onneksi hieman hidastavan sitä. Ikävä kyllä nämä yhdessä lisäävät lumisateita rankasti talvisin...kuten onkin tapahtuntut.
Milankovićin jaksot – Wikipedia
fi.wikipedia.org
Kannattaisi varmaan myös sisäistää se mitä lukee, eikä vaan huudella mitä sattuu. Edellä jo oleellinen laitettiin kuvana esiin. Jos ei ole pakkasta, koska ilmasto lämpenee, niin sade tulee vetenä ei lumena.
Niin...eli se valehtelee...sateet kasvaa...ja talvella sateet merkitsee lunta.Lueppa uudestaan:
Niin...eli se valehtelee...sateet kasvaa...ja talvella sateet merkitsee lunta.
Ei tämä nyt niin vaikeaa ole.
Kun on lämpimämpää, niin sen sijaan, että sataisi lunta, sataa vettä. Jolloin vesisateiden määrä kasvaa, mutta lumisateiden määrä laskee. Jolloin tuo lumen määrä laskee.
Sä nyt voit tietenkin itsepäisesti yrittää väittää jotain muuta, mutta tuon Ilmatieteen laitoksen sivuston mukaan lumen määrä tulee laskemaan tulevaisuudessa.
Viime talvena hinnat pompahti loka-marraskuussa takaisin hieman korkeammalle tasolle lämmityskauden alettua kunnolla, koska kaukolämmön tuotantoon käytetyn polttoaineen raaka-ainehinta asetti alimman mahdollisen hinnan sähköntuotannolle. Olettaisin että mekanismi on edelleen ihan samanlainen tänäkin talvena?
(En tiedä onko tämä enää suoraan tähän aiheeseen liittyvää, anteeksi jos on väärällä alueella)
Viime vuoden hinta oli korkeimmillaan ennen lämmityskautta elokuussa. Niin ja sitten hinnat tipahtivat joulukuussa, kun lämmityskausi oli päässyt kunnolla vauhtiin. Välillä 1.1-1.3 oltiinkin alle 9snt/kWh hinnoissa. Kuten sanoin puten energia-ase sotki markkinat, niin viime vuoden hinnat nyt oli mitä oli sen takia. Nyt se on käytetty, joten samaa shokki vaikutusta ei saa enää aikaan. Ensi talveksi on myös paljon enemmän tuotantoa, joten siltäkin osin parempi tilanne. Itse veikkaan pörssi keskihinnan pysyvän alle 9 snt/kwh ensi talven.
Samoin jos pitäisi veikata, niin Ranskassa on todennäköisesti osattu korjata vähintään muutama ydinreaktori käyttökuntoon seuraavaksi talveksi, joka helpottaa Keski-Euroopan sähkötasetta ja täten vähentää kannustinta myydä Ruotsista sähköä etelään.Elokuu on vielä huoltosesonkia. Nytkin viimeiset huollot valmiina vasta välipäivinä.
Viime vuoteen verrattuna Joulukuussa pohjoismaiden kaksi suurimmat ydinvoimalat pitäisi käydä täydellä teholla, mikä ehkä pitää hinnat maltillisina.
Viime vuonna huudettiin huoltovarmuuden perään, mutta pelkään että Meri-Porille ei löydy rahaa. Saa nähdä milloin se puretaan pois.
Samoin jos pitäisi veikata, niin Ranskassa on todennäköisesti osattu korjata vähintään muutama ydinreaktori käyttökuntoon seuraavaksi talveksi, joka helpottaa Keski-Euroopan sähkötasetta ja täten vähentää kannustinta myydä Ruotsista sähköä etelään.
Mutta en kyllä suoraan sanottuna osaa seurata, että miten nuo Ranskan nukejen korjaukset etenevät, että ihan arvuuttelen vain.
Ei se ihan noin mene, koska noita lämmön ja sähköntuotannon suhteita voidaan monissa voimaloissa muuttaa tarpeen mukaan tietyissä rajoissa.Ja muutenkin se kaukolämmön polttoaineen hinta ei talvella määrää sitä pörssisähkön hintaa, koska kaukolämmössä se määräävä tekijä on se lämpö, ei se sähkö. Se sähkö saadaan siinä lämmön sivutuotteena, ja myydään sillä hinnalla mikä ikinä onkaan sen hetkinen pörssihinta.
Niin, sehän johtaa tietenkin hankalaan allokaatio-ongelmaan jo päästöjä tai kaukolämmön hinnoittelua laskiessa, ja periaatteessa voisi sotkea sähköpörssinkin, jos näin halutaan sen tekevän. Eikä ongelma sinänsä edes edellytä CHP-laitoksen optimointia tarkoitushakuisesti tai sähkökattilaa tai vaihtelua energianlähteistä, vaan esiintyy kaukolämmön yhteistuotannossa luonnostaan.Ei se ihan noin mene, koska noita lämmön ja sähköntuotannon suhteita voidaan monissa voimaloissa muuttaa tarpeen mukaan tietyissä rajoissa.
Onhan tuota hyödynnetty ihan niin, että kaukolämpöä tehdään varavoimaloissa polttoöljystä mahdollisimman paljon ja se varsinainen laitos tuottaa sähköä mahdollisimman suuren osan. Edellyttää toki, että sähkön hinta on niin korkealla, että polttoöljy on halvempaa.Niin, sehän johtaa tietenkin hankalaan allokaatio-ongelmaan jo päästöjä tai kaukolämmön hinnoittelua laskiessa, ja periaatteessa voisi sotkea sähköpörssinkin, jos näin halutaan sen tekevän. Eikä ongelma sinänsä edes edellytä CHP-laitoksen optimointia tarkoitushakuisesti tai sähkökattilaa tai vaihtelua energianlähteistä, vaan esiintyy kaukolämmön yhteistuotannossa luonnostaan.
Onko järjestelmä niin huono että näin käy? En osaa sanoa ja tuskin osaa kovin moni keskusteluun osallistujista. Moni varmasti väittää tietävänsä.
Ei se ihan noin mene, koska noita lämmön ja sähköntuotannon suhteita voidaan monissa voimaloissa muuttaa tarpeen mukaan tietyissä rajoissa.
Näissä on voimala kohtaisia eroja. Keljonlahden voimalaitos ajaa normaalisti 240MW kaukolämpöä ja 130MW sähköä, se saadaan tuottamaan sähköä 200MW asti.Mutta kuinka suuret nuo rajat ovat? Sähköntuotannon osalta fysiikan rajat tulevat vastaan aika nopeasti lauhdevoimaloissa, jonka takia Suomessa on rakennettu juurikin niitä CHP-voimaloita.
Ja kun puhutaan tyyliin jostain muutaman prosentin säädöstä lämmön ja sähkön välillä, niin eihän tuo sitä peruskaavaa vaihda. Eli CHP voimaloita ajetaan silloin kun sille lämmölle on markkinat, ja sähkö tulee siinä kyljessä. Kerta sitä lämpöä tuotetaan aina melkein 2:1 verrattuna sähköön.
Näissä on voimala kohtaisia eroja. Keljonlahden voimalaitos ajaa normaalisti 240MW kaukolämpöä ja 130MW sähköä, se saadaan tuottamaan sähköä 200MW asti.
Hyötysuhde varmasti laskee, minun käsittääkseni tuo 200MW oli ihan puhtaasti lauhdevoimala käytössä.Onkohan tuossa uhrattu sitten kokonaishyötysuhdetta sen eteen, että saadaan tarvittaessa paljon sähköä pihalle?
Meinaan jos sieltä pystyy saamaan 200 MW sähköä, niin se viittaisi, että kokonaisteho on jossain 600 MW paikkeilla. Joka taaskin tarkoittaa, että tuo 240 MW + 130 MW vastaa noin 60% hyötysuhdetta. Joka on aika vähän, kerta yleensä noissa CHP-laitoksissa puhutaan jostain 80% hyötysuhteesta.
Datana Fingridin sivuilta imaistu data, josta ilmeni muistaakseni aikavälin 1.4.2022 - 31.3.2023 tuulivoiman tuotanto tunneittain Suomessa. Tuon laitoin exceliin ja pyöräytin kuvaajan, jossa on 24 pylvästä kuvaamassa vuorokauden jokaisen tunnin tuulivoiman tuotantoa keskimäärin vuoden ajalta.Voinet jonnekin sääketjuun kertoa myös lisää perusteita? Esim. mikä data, tuulen korkeus jne. Kuulostaa mielenkiintoiselle, koska auringon lämpösäteily tunnetusti lisää tuulisuutta. En siis hevillä usko, että yöllä tuulee enemmän. Olen tosin tämän asian ymmärtänyt maanpinnan kannalta, en tuulivoimaloiden korkeudelta.
"Tuuli on mantereella voimakkainta päiväsaikaan."
Miten tuuli syntyy? – Sään takaa
blogi.foreca.fi
Edit: pitänee itse yrittää laskea spot-datasta, että mitä latauksen optimoinnilla voi saavuttaa vs. lataa säännöllisesti yöaikaan. Perusteena pörssisähkön optimointi. Hypoteettisesti voi jo todeta, että 4000kWh vuosittaisella latauksella (20tkm, 20kWh/100km), jokainen säästetty sentti on 40€. On siis todennäköistä, että takaisinmaksuaika on useita vuosia pörssisähköohjatulle latauslaitteelle.
Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen Datahuoneen keräämän hinta-aineiston mukaan joulukuussa 2022 oli 420 000 määräaikaista sähkönmyyntisopimusta, joissa sähköenergian hinta on ylittänyt 20 senttiä kilowattitunnilta. Tämä oli noin 13 prosenttia kaikista sähkösopimuksista. Yli 30 snt/kWh sopimuksia on arvioitu olleen noin 295 000 kappaletta.
Tuossa on joku kielioppivirhe - onkohan tuossa yksi e liikaa? Jos on niin millä logiikalla aiemmin tehdyt ylikalliit sopimukset vaikuttavat siihen, että uusien sopimusten hintataso pysyy korkeana. Ainoa korrelaatio jonka näin äkkiseltään keksin osoittaisi pikemminkin päinvastaiseen suuntaan. Eli kun rahaa tulee ovista ja ikkunoista niin ei ole tulospaineita myydä kalliilla ja toisaalta voi olla ylijäämärahaa käyttää uusien asiakkaiden houkutteluun.Tässä voinee olla yksi suuri syy sille, miksei määräaikaisten soppareiden hintataso pysyy korkealla.
Tuossa on joku kielioppivirhe - onkohan tuossa yksi e liikaa? Jos on niin millä logiikalla aiemmin tehdyt ylikalliit sopimukset vaikuttavat siihen, että uusien sopimusten hintataso pysyy korkeana. Ainoa korrelaatio jonka näin äkkiseltään keksin osoittaisi pikemminkin päinvastaiseen suuntaan. Eli kun rahaa tulee ovista ja ikkunoista niin ei ole tulospaineita myydä kalliilla ja toisaalta voi olla ylijäämärahaa käyttää uusien asiakkaiden houkutteluun.
Vai tarkoititko että eivät kehtaa ihan 5 sentin hintaan myydä uusia sopimuksia jos osa asiakkaista maksaa vielä 30 senttiä?
Minusta outo logiikka. Jos asiakasryhmällä X on kallis hinta, ei kilpaillussa markkinassa mikään edellytä pitää hintoja korkealla asiakasryhmälle Y. Jos kilpailu toimii oikein, niin hinta ei keinotekoisesti pysy korkealla vaan joku toimija näkee markkinaraon ja markkinahinta lopulta voittaa. Tosin vieläkin pelkotilat vallitsevat, joka aiheuttaa kunnon riskipreemiota hintoihin vaikka miten on suojattu.Pieni, mutta aika paha kirjoitusvirhe, kiitos huomiosta!
Sähkösopimusten hintatasoon luulen vaikuttavan asiakkaiden ja sitä kautta kilpailun määrä, ja jos (ja kun) suurin osa sähkön ostajista on jo sidottu kalliisiin määräaikaisiin sopimuksiin, ei myyjillä ole mitään syytä tarjota halvempia sopimuksia.
Kun suuri osa näistä määräaikaisista päättyy, alkaa kilpailua taas muodostua, otaksun.
Tuotantokapasiteetti.Vaikea kuvitella että noita kalliita määräaikaisia sopimuksia olisi kaikilla sähkönmyyjillä. Eihän kaikki edes myyneet kalliiden hintojen aikana oman alueen ulkopuolelle ja omalle alueelle myivät kohtuu hinnalla. Eli mikä estäisi näitä nyt kasvattamasta markkinaosuuttaan, jos syy hintojen korkeuteen olisi vanhojen asiakkaiden kalliit sopimukset?
No silloinhan syy hintojen korkeuteen on muu kuin vanhojen asiakkaiden kalliit sopimukset - ei riittävästi edullista kapasiteettia.Tuotantokapasiteetti.
Eri syitä eri toimijoilla, joillakin (yleensä isommilla toimijoilla) enemmän erilaisia syitä ja toisilla vähemmän. Niillä toimijoilla, jotka eivät myyneet kalliita määräaikaisia kaikille vaan vaihtoivat myymään järkihintaisia sopimuksia ja vain paikallisesti ei yllättäen voi olla sitä syytä vaan jokin muuNo silloinhan syy hintojen korkeuteen on muu kuin vanhojen asiakkaiden kalliit sopimukset - ei riittävästi edullista kapasiteettia.
Tuulivoiman kiinteistöverot ovat merkittävä tulonlähde kunnille. On mahdollista alentaa muita veroja ja/tai parantaa palveluita.
Moni kunta voisi painaa veroprosenttinsa nollaan tuulivoiman tuottojen ansiosta – katso lista
Tuulivoiman tuomat verotulot antavat kymmenille kunnille mahdollisuuden laskea kunnan tuloveroa tuntuvasti, jopa nollaan saakka. Pienet kunnat hyötyvät vihreästä energiasta suhteellisesti eniten.yle.fi