Sähköpula uhkaa Suomea – tuotanto on jo riskirajoilla

Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
535
En tiedä pitäisikö itkeä vaiko nauraa, jos ihmisiltä ei löydy edes paria sataa käteisenä tai pilaantumatonta ruokaa edes viikoksi. Mites muuten tietoliikenneyhteydet tommosessa skenaariossa?
Tietoliikenneyhteydet toimii matkapuhelinverkkojen osalta hyvällä tuurilla muutaman tuntia. Tuo onkin yksi isoimmista ongelmista, kun ei enää onnistukkaan yhteyden ottaminen toisiin oikein millään tavalla. Tuossa Hesarin juttussa on mainintaa noista viranomaisverkoista ja niiden pitäisi sitten pidempään pysyä käytettävissä.

Itseltäni ei kyllä käteistä löydy käytännössä koskaan, mutta en oikein keksi mihin sitä edes tarvitsisi yhdestä kahteen päivään kestävän sähkökatkon aikana. Yleensä ruokaa pitäisi löytyä tuoksi ajaksi helposti omista kaapeista.

Mökillä selviäisi helposti tuon ajan ilman sähköä, mutta kaupungissa olisikin paljon ikävämpää. Veden saannin kanssa voisi jo tulla ongelmia ja asunnot tietysti jäähtyisi kovilla pakkasilla aika nopeaan.

Onhan tuo tavallaan jännä tilanne toteutuessaan ja sähköjen palautuksen nopeus riippuu tietysti vikojen/ongelmien tyypistä. Esimerkiksi parin suuren voimalan putoaminen pois verkosta huippukuormalla ei sinällään aiheuta korjattavaa vikaa, vaan ketjureaktion, joka johtaa helposti kaikkien generaattorien irtoamiseen verkosta. Tällaisessa tilanteessa sähköjen palauttaminen takaisin olisi nopeampaa kuin jos vaikka tärkeä muuntaja ja siirtojohto vikaantuvat.
 

MrCasual

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
354
En tiedä pitäisikö itkeä vaiko nauraa, jos ihmisiltä ei löydy edes paria sataa käteisenä tai pilaantumatonta ruokaa edes viikoksi. Mites muuten tietoliikenneyhteydet tommosessa skenaariossa?
Ei käteistä, ei huolta. Kyllä nämä viherpiipertäjät järjestää muonituksen vaikka koko suomelle kuudeksi tunniksi.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
427
Ruokaa on muutamiksi päiviksi, pakastimen sulaminen voi aiheuttaa jopa lihomista (riippuu ulkolämpötilasta).
Porissa vesi tulee kraanasta jos vaan neste toimittaa poltto-öljyä.
Parvekkeella on kaasugrilli, voi tuoda sisälle lämmönlähteeksi :D.
 
Liittynyt
29.10.2016
Viestejä
1 224
Yllättävän paljon vaan löytyy tänäpäivänä ns korttivinguttajia joilla ei ole yhtään käteistä. Olen ollut pari vuotta sitten kaupan kassalla ja kun kortit ei toiminut pariin tuntiin niin silloinkin jo 1/4 asiakkaista ei pystynyt maksamaan kun ei ollut käteistä :eek: Tämä vielä maaseudulla, kaupungissa varmaan vielä huonommin.

Tietoliikenneyhteydet?
- ADSL, valokuitu jne lakkaa heti toimimasta
- Luultavasti Digitalla ei riittäisi varavirta DVB-T lähetyksiin, joten myös ne putoaisi aika äkkiä. FM kuitenkin toimisi suurimmaksi osaksi. Kaupallisilla radiokanavilla joiden lähettimet ei ole Digitan mastossa ei ole luultavasti varavirtalähteitä joten ne putoaisi myös pois.
- 3G & 4G toimii vain 2-4 tuntia riippuen että minkälainen akusto tukiasemalla, 2G voi toimia paikoitellen pidempään.

Eli 24h jälkeen todennäköisesti kännykät olisi täysin mykkiä ja radiosta kuuluisi vain Yle Radio Suomi ja ehkä Nova. Hmmm tulikin nyt mieleen miksi lautasantenni olisi niin hieno tässä skenaariossa, sehän toimii täysin ilman paikallista infraa 12v boksilla ja 12v töllöllä vaikka miten kauan. Heh olisi kerrankin aikaa katsoa niitä saksaksi dubattuja leffoja...
Onko nykyisin niin että ADSL putoaa pois pelistä heti virtakatkoksessa?
ADSL tulee puhelinlinjoja pitkin, ennen nuo pysyi niin pitkään pystyssä kun puhelinlaitoksen keskuksella riitti akku/dieselvoimaa. ADSL-boksi kotona vaatii kyllä varavirran, mutta se ei ole iso teho. Valokuitu tarvitsee aktiivilaitteita välille, esim. ups-varmentamaton talojakamo ja bitti on heti seis. Kaapelimodeemi lakkaa heti toimimasta sähkökatkossa, jos talojakamon aktiivilaitteissa ei ole varavirtaa. Käytännössä olen huomannut että mobiilinetti lakkaa lähes toimimasta alueellisessa sähkökatkoksessa, kaikki lähialueen asukkaat kun vaihtavat mobiilinettiin ja sitten se on tukossa. Puhelut menee kyllä läpi vaikka netti on hidas.

Kannattaa toki varautua monella tapaa. Moni ajattelee että riittää kun on ruokaa jääkaapissa ja vähän rahaa kauppareissuun. Mutta monenlaista tarvetta tulee kun netti ei toimi ja ruokaa ei saa tehtyä hellalla. Pari päivää voi mennä kivasti kotona, sen jälkeen voi olla ulkona nälkäisiä tyyppejä, kaupungissa pihakodalla ruokaa laittaessa voi tulla tappelu. Joillakin voi olla niin ettei sitä ruokaa tullut hamstrattua, mutta pesäpallomaila löytyy.

Jotain ajatuksia mitä tulisi miettiä:
  • Mieti miten pitkäksi aikaa haluat varautua; 3 päivää, 2 viikkoa (minimisuositus), 3 kuukautta? Pysytkö kotona vai lähdetkö mökille?
  • Ruokaa, ihan sama mitä, kunhan tiedät millä valmistat kun sähköt ei toimi. Missä on turvallinen paikka tehdä ruokaa. Hyväähän sen tulisi olla, elämä kivempaa, ja välillä on hyvä uusia varastoja esim. syömällä vanhoja pois.
  • Kaasukeitin tai muu tapa lämmittää ateria. Tulentekovehkeet. Sammutusvehkeet, jos se tuli sitten leviääkin väärään paikkaan
  • Taskulamppu, radio, paristoja, hyvä ensiapulaukku. Pimeässä tulee helpommin vahinkoja, valoa tarvitsee liikkumisen lisäksi siihen että saa paikattua itsensä kuntoon. Radiosta kuulee milloin yhteiskunnan vesikuljetukse yms. alkaa toimimaan
  • Juomaa: vettä, mehua, limpparia, alkoholijuomatkin voi olla hyvää viihdettä kun ei ole hirveästi virikkeitä (kirkkaita voi käyttää myös haavan puhdistukseen)
  • Talousvettä, miten meinasit peseytyä, pitää siedettävää hygieniaa, toimiiko vessa ilman sähköä? Ja tarvitseeko se vettä jottei ala haisemaan.
  • Ämpäreitä ja puhtaita astioita juomavedelle. Jossain vaiheessa vettä aletaan jakelemaan, silloin on hyvä olla juomavedelle mukavan kokoisia suljettavia astioita. Talousvettähän voi hakea mistä tahansa purosta tai järvestä.
  • Tunnelman nostatusta: Suklaata, karkkia, lautapelejä, mikä nyt vaan olisi kivaa kun naamakirja on hajalla ja ei mitään tekemistä
  • Jos on auto niin tankataan täyteen jo silloin kun tankki on puolillaan, jossain vaiheessa voi tulla lähtö
  • Hyvä makuupussi, jossa pysyy lämpimänä pakkasellakin, kun asunto viilenee
  • Lämpimiä vaatteita, jotkut kaupunkilaiset ovat tottuneet että asunnosta noustaan bussiin ja bussita työpaikalla, kriisiaikana joutuu kävelemään.
  • Jesariteippiä, jotain millä korjata kaikkea rikkoutuvaa, mahdollisesti rautalankaa, jotkut monitoimipihdit
Ihan ei kaikkea itseltänikään löydy, eikä ole oikein näppärästi yhdessä paikassa. Pari avaamatonta taistelijamuonapakkausta on pahan viikonlopun varalle, sieltä löytyy extrana vedenpuhdistustabletteja ja muuta mitä ei välttämättä haluaisi joutua käyttämään :D
 

Melbac

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
3 544
tranglia,sissipakkauksia ja vettä kanistereissa niin pitäisi pysyä hengissä ainakin viikona helposti.Jos kämppä ei lämpene niin sitten teltta pystyy pihalle ja kamina päälle.. :D:D
 
Viimeksi muokattu:

mRkukov

Hrrrr...
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
7 722
Autolla mökille. Tankissa aina sen verran polttoainetta. Mökki lämpeää puulla, sähkö auringosta/aggresta ja vettä kaivosta. Kuivaruoka kaasuhellalla ja niin edelleen.

Kaupungissa kämppä kyllä jäähtyisi vuorokaudessa eikä täällä saisi lämmintä oikein millään. Ilmanvaihto toimii sähköllä, joten jo parin tunnin katkos aiheuttaa tunkkaisen ilman.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
860
Mites nuo kaukolämpölaitokset jotka omalla polttoaineellaan käyvät ja tuottavat sivutuotteena myös sähköä? Kaukolämmönjakeluverkon pumput silti pysähtyvät ja kerrostalojen sisälämpökierrätys samoin.
 
Liittynyt
29.10.2016
Viestejä
1 224
Saarekekäyttöön siirtymistä on varmasti monessa voimalassa harjoiteltu, osassa se jopa onnistuu ilman mittavia muutoksia. Balanssi tuotannon ja kulutuksen välillä on oltava, eli alkuun tuotetaan liikaa energiaa. Ylimääräinen energia täytyy hukata jonnekkin, mielellään jos voisi pumpata vettä tekoaltaaseen, lämmittää kaukolämpövettä tai muu tapa säilöä (tai hukata) energiaa. Siihempä se saarekekäytön mahdollisuus kaatuu, jos ei ole soveltuvaa säätövoimaa, jolla saavutetaan energiatasapaino halutun kokoiselle alueelle.
 
Liittynyt
28.10.2016
Viestejä
140
Kyllähän tämä ydinvoiman vähyys näkyy ainakin pk seudulla siinä että enää ei ole koko sunnuntai yösähköä vaan yösähkö alkaa samaan aikaan kuin muinakin päivänä, eli 22.00 ja jatkuu muistaakseni kello 7:n.

Tämä johtuu siitä että ydinvoiman säätely on hyvin kallista eli on hyvin suotavaa tuottaa se ns perussähkö ydinvoimalla ja se vaihteleva osuus jollain muulla varmalla energiamuodolla. Suomessa tuulivoima tai aurinkovoima ei ole missään määrin varmaa, vaan se on pois ydinvoiman osuudesta ja johtaa siihen että tarvitaan enemmän kalliimppaa säätely energiaa joita ovat esim hiilivoima ja vesivoima. Tähän kun vielä lisätään se fakta että nykyiset ydinvoimalat eivät riitä niin ei tavi ihmetellä miksei ydinvoimaloista kannata dumpata "ylimääräistä" sähköä halvalla viikonlopuksi. Jos siis korvataan ydinvoimalat aurinkoenergialla, niin sitten tarvitaan lisää hiilivoimaloita ja ympäristö vaikutus on varmsti negatiivinen, eikä ne vesivoimalatkaan ympäristön kannalta ole neutraaleja vaan kyllä siinäkin vesieliöt kärsivät kun niitä joka jokeen tungetaan.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
3 276
Huolestuisin, että putket jäätyisi. Virtaava vesi ei kait jäädy?

Aggregaatti pyörittämään pumppuja ja eristystä lisää tai sitten vaan tyhjentää verkoston, että ei vaan halkea putket.

Valaistuksen saisi, kun akkuja on ja valaisimia. Sähkölämpöpeittoja. Aurinkopaneeleista saa niukasti mitään ulos tälläisenä vuodenaikana. Ehkä kännykän latausta ja pienet akut lamppuihin. En tiedä menisikö 3g ja 4g yhteydet pois pelistä sähkökatkoksessa?

Kunnon eristeet vaan itselleen päälle ja viihteeksi lukee esim. kirjoja. Parvekkeelle joku kaasuhella ja siellä ruuanlaitto.


Väliaikaisesti muutto varmaankin anopin luokse, kun kerrostalon kivet imee varmaan niin paljon kylmää, että tulisi olemaan epämukavaa. Siellä on isot aggregaatit ihan navettaa varten ja saa sähköt siitä samalla taloonkin. Muutenkin talossa useita puulämmitys mahdollisuuksia. Takkaa ja ainakin pari muinaista pönttöuunia.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
3 276
Siis hetkonen kaukolämpösysteemit toimii, vaikka sähköt olisikin poikki? Kuitenkin ne pumput tarvitsee sähköä? Kysyn aika pitkälti samaa kuin Infy, mutta upataan.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
1 077
Töissä ollessa tapasin paljon ihmisiä jotka eivät muista viime talven pakkasista ja sähkön jakelu ongelmista mitään. Vai asuvatko kaikki Thaimaassa. Eu ensin pakottaa suomea että pitäisi olla niitä vaihtoehtoisia lämmitysmuotoja kuin mitä sähkö. Ja kansanedustajatkin ovat ensin mukana, kunnes kääntävät takkinsa (ja saavat eräiltä monopoleilta taskuun rahaa) ja alkaavat puhumaan ja tukemaan maa/ilmalämpöpumppuja ja sitä kautta pitää saada lisää niitä ydinvoimaloita. Fukushimassahan nähtiin kuinka turvallista se ydinvoima on. (PUMMMM! ) kuului kun katto räjähti voimalasta samalla levittäen radioaktiivisuutta kauas maastoon. http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016010720923057_uu.shtml Parin ison yrityksien kannatti tuolloin sanoa työntekijöille menkää kotiin lämmittämään sitä uunia ja pitämään talo lämpimänä.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 608
Töissä ollessa tapasin paljon ihmisiä jotka eivät muista viime talven pakkasista ja sähkön jakelu ongelmista mitään. Vai asuvatko kaikki Thaimaassa. Eu ensin pakottaa suomea että pitäisi olla niitä vaihtoehtoisia lämmitysmuotoja kuin mitä sähkö. Ja kansanedustajatkin ovat ensin mukana, kunnes kääntävät takkinsa (ja saavat eräiltä monopoleilta taskuun rahaa) ja alkaavat puhumaan ja tukemaan maa/ilmalämpöpumppuja ja sitä kautta pitää saada lisää niitä ydinvoimaloita. Fukushimassahan nähtiin kuinka turvallista se ydinvoima on. (PUMMMM! ) kuului kun katto räjähti voimalasta samalla levittäen radioaktiivisuutta kauas maastoon. http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016010720923057_uu.shtml Parin ison yrityksien kannatti tuolloin sanoa työntekijöille menkää kotiin lämmittämään sitä uunia ja pitämään talo lämpimänä.
Viime talvena ei ollut sähkönjakelussa mitään ongelmia. Kaikki toimi täydellisesti. Kirein pakkanen taisi olla 7. tammikuuta aamulla, tai sitten se oli joku toinen päivä. Täällä pakkanen käväisi jossain -34 asteessa muistaakseni ja etelässä on -20 joka sekin on jo ihan hyvä luku. Tällä seudulla lämmityksen mitoituslämpötila on -29 astetta, eli oli siis normaalia kylmempää.

Viime talvena kaikki siis toimi täydellisesti. Kaikki sähkökapasiteetti oli käynnissä ja lisäksi tuontisähköä ruotsista ja venäjältä oli käytössä niin paljon kuin sähkölinjoissa riitti kapasiteettia. Ongelmia olisi tullut jos esim joku ydinvoimaloista olisi mennyt tilttiin. Sähkö ei olisi enää riittänyt.

Ydinvoima on ihan hyvä juttu. Vesivoima ei ole hyvä juttu koska sitten tarvitaan patoja ja ne on perseestä. Tuulivoimalatkin on huono juttu koska ne ovat rumia. Sitä tuskin voi kukaan kiistää. Toki sähkö on nyt myllyjen takia halpaa kun sähköntuotantoa tuetaan rahallisesti paljon. Mutta mielestäni yhtään myllyä ei enää tarvita. Johan niitä muualla riittää paljon.

Fukushimassa taisi olla tsunami ja maanjäristys ja turvallisuus oli siellä kai aika pahasti puutteellinen. No kumminkin huonosti kävi siellä, mutta tuskin onnistuu sama skenaario enää uudestaan.

Viime talven pakkasista on melkein vuosi että eihän sitä nyt niin muista. Voi olla että ei nyt tule enää niin kylmää. Täällä on 10 kW maalämpöpumppu ja pari sataa metriä kaivoa. Maalämpö pitäisi olla ihan hyvä keksintö. Sähköä säästyy ja sähkö on siksi siis halvempaa. Ilmalämpöpumput ja ilma-vesilämpöpumput taas eivät toimi kovalla pakkasella, eli ovat periaatteessa täysin sähkölämmitteisiä silloin kun energiaa tarvittaisiin voimaloista kaikkein eniten. Maalämpöpumppua taas voisi käyttää periaatteessa isolla diesel agrikaatilla.

edit: Tuossa linkissähän se lukikin että huippukulutus oli 7.1.16
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016010720921830_uu.shtml
 

mRkukov

Hrrrr...
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
7 722
Fukushimassahan nähtiin kuinka turvallista se ydinvoima on. (PUMMMM! ) kuului kun katto räjähti voimalasta samalla levittäen radioaktiivisuutta kauas maastoon.
Tuossa viittamassasi vetypossahduksessa ei edes tullut ihan kauheasti niitä päästöjä. Niin ja kuinkas vanha se voimala oli? Käyttöaikansa loppupolella. Eli juu, ilman muuta uudet ydinvoimalat pitäisi kieltää, kun 40v vanhat ei kestä edes tsunamia joka tappoi yli 18 000 ihmistä siitä ympäriltä. :facepalm:
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
427
Töissä ollessa tapasin paljon ihmisiä jotka eivät muista viime talven pakkasista ja sähkön jakelu ongelmista mitään. Vai asuvatko kaikki Thaimaassa. Eu ensin pakottaa suomea että pitäisi olla niitä vaihtoehtoisia lämmitysmuotoja kuin mitä sähkö. Ja kansanedustajatkin ovat ensin mukana, kunnes kääntävät takkinsa (ja saavat eräiltä monopoleilta taskuun rahaa) ja alkaavat puhumaan ja tukemaan maa/ilmalämpöpumppuja ja sitä kautta pitää saada lisää niitä ydinvoimaloita. Fukushimassahan nähtiin kuinka turvallista se ydinvoima on. (PUMMMM! ) kuului kun katto räjähti voimalasta samalla levittäen radioaktiivisuutta kauas maastoon. http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016010720923057_uu.shtml Parin ison yrityksien kannatti tuolloin sanoa työntekijöille menkää kotiin lämmittämään sitä uunia ja pitämään talo lämpimänä.
Fukushimaa ei oikein voi verrata ydinsähkön turvallisuuten, miksi ihmiset yleensäkin asuvat mannerlaattojen yhtymäkohdassa, typerykset. Toki Fukushiman laitoksessa oli muutama virhe pahin (muistaakseni) oli se että varageneraattorit oli asennettu kellariin minne vesi pääsi ensin.

Aaltovoima tms. voisi oikeasti olla varteenotettava sähköntuotanto malli, luultavasti parempi kuin tuulivoima. Meressä on virtauksia jatkuvasti tuulee tai ei, tosin huolto voi olla suhteettoman kallista ja miten paljon maksaa suolaisen veden kestävät laitteistot, kait tuollainen 10v olisi oltava vähimmäiskesto.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 608
Siis hetkonen kaukolämpösysteemit toimii, vaikka sähköt olisikin poikki? Kuitenkin ne pumput tarvitsee sähköä? Kysyn aika pitkälti samaa kuin Infy, mutta upataan.
Yleensä pumpuille varmaan on joku varavirta? Lisäksi varavirta on öljypolttimelle ja pumpuille jos sattuu olemaan varalla öljylämmitys. Tai sitten täytyy käynnistää agrikaatti josta sähkö pumpuille ja polttimelle.

Ikivanhoissa lämmin vesi voi kiertää myös vapaakierrolla, eli silloin pumput ei ole täysin pakollisia. Tarvitsee vain puulämmityksen ja polttopuita.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 608
Valaistuksen saisi, kun akkuja on ja valaisimia. Sähkölämpöpeittoja. Aurinkopaneeleista saa niukasti mitään ulos tälläisenä vuodenaikana. Ehkä kännykän latausta ja pienet akut lamppuihin. En tiedä menisikö 3g ja 4g yhteydet pois pelistä sähkökatkoksessa?


Väliaikaisesti muutto varmaankin anopin luokse, kun kerrostalon kivet imee varmaan niin paljon kylmää, että tulisi olemaan epämukavaa. Siellä on isot aggregaatit ihan navettaa varten ja saa sähköt siitä samalla taloonkin. Muutenkin talossa useita puulämmitys mahdollisuuksia. Takkaa ja ainakin pari muinaista pönttöuunia.
Kännykkäverkot on tähän asti toimineet sähkökatkojenkin ajan. Eli mastoissa on varavirtaa. Mutta ei se varavirta varmaankaan loputtoman pitkää aikaa kestä.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 608
Kyllähän tämä ydinvoiman vähyys näkyy ainakin pk seudulla siinä että enää ei ole koko sunnuntai yösähköä vaan yösähkö alkaa samaan aikaan kuin muinakin päivänä, eli 22.00 ja jatkuu muistaakseni kello 7:n.

Tämä johtuu siitä että ydinvoiman säätely on hyvin kallista eli on hyvin suotavaa tuottaa se ns perussähkö ydinvoimalla ja se vaihteleva osuus jollain muulla varmalla energiamuodolla. Suomessa tuulivoima tai aurinkovoima ei ole missään määrin varmaa, vaan se on pois ydinvoiman osuudesta ja johtaa siihen että tarvitaan enemmän kalliimppaa säätely energiaa joita ovat esim hiilivoima ja vesivoima. Tähän kun vielä lisätään se fakta että nykyiset ydinvoimalat eivät riitä niin ei tavi ihmetellä miksei ydinvoimaloista kannata dumpata "ylimääräistä" sähköä halvalla viikonlopuksi. Jos siis korvataan ydinvoimalat aurinkoenergialla, niin sitten tarvitaan lisää hiilivoimaloita ja ympäristö vaikutus on varmsti negatiivinen, eikä ne vesivoimalatkaan ympäristön kannalta ole neutraaleja vaan kyllä siinäkin vesieliöt kärsivät kun niitä joka jokeen tungetaan.
Normaalisähkö ja varsinkin tuo "yösähkö" on jo todella vanha juttu. Nykyisin taitaa ennemmin olla tuo kiinteähintainen sähkö tai sitten pörssisähkö. Eli myynti menee nykyisin oikeasti tuon pörssi hinnan mukaan. Eli vuorokauden jokaiselle tunnille on "huutokaupattu" sopiva sähkön hinta. Eli talven paukkupakkasilla sähkö on siis kaikkein kalleinta. Ja toki se on kalleinta tuottaakin jos ei ole riittävästi kapasiteettia tuottaa sähköä. Tasahintainen sähkö sitten on se aavistuksen kalliimpi tapa. Siinä sähkön myyjä on arvioinut sähkölle sopivan keskihinnan jolla saa ostettua sähköä Spot-hinnalla markkinoilta.

Erikseen mitään ekosähköä ei taida olla. Ydinvoimalla se sähkö enimmäkseen taidetaan tuottaa pakkasilla ja vesivoimalla ja dieselillä vaikka. Muistaakseni vihreätkään eivät ole vesivoiman kannalla koska se pilaa luonnon. Vähän samoin kun tuulimyllyt pilaa myös.
 

mRkukov

Hrrrr...
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
7 722
Kännykkäverkot on tähän asti toimineet sähkökatkojenkin ajan. Eli mastoissa on varavirtaa. Mutta ei se varavirta varmaankaan loputtoman pitkää aikaa kestä.
Paikallisten katkojen yli mennään toki tukiasemakohtaisella varavoimalla, mutta se ei yleensä kestä kovin montaa tuntia. Lisäksi jos menisi koko Suomesta sähköt niin en tiedä miten tukiasemilta internetiin matka hoituisi. Operaattoreiden runkoverkot voisi kuvitella olevan järeiden upsien ja generaattorien takana, mutta toimisiko kaikki, sitä ei tiedä. En siis luottaisi siihen että netti toimisi todella laajan katkon aikana. Silloin kaikki yrittäisi verkkoon puhelimillaan => kaikki verkot tukossa. Veikkaan että vain perinteiset puhelut ja tekstarit menisi kunnolla läpi.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
1 077
Juu, ydinvoimalat toimi, mutta paikallisilla sähkönjakelu firmoilla oli pieniä harmillisia ongelmia, joita on nyt kyllä selkeästi helikopterilla korjattu, ja johtimia on pidennetty ettei enää pääse napsahtamaan poikki kun johto kutistui liikaa ja pituus loppui kesken.. Täällä oli kirein pakkanen (katsoin serveriltä logeja) -30c klo 9:00 joka nousi yöllä klo 24:00.. -16c eli aika rajuja pakkasen vaihteluita oli talvella. Olkiluodossa huomattiin polttoaine sauvoissa pientä vikkaa huuhtikuussa 2016 ,jotka varmaan olisi vaihdettu muutenkin kesällä huoltoajalla (Ja Huuhtikuussa muutenkin kova pakkanen oli jo poissa.).
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
427
Porissa kun oli se Tapani myrsky muutama vuosi sitten niin työpaikkani toimi generaattorin avulla toista vuorokautta (muistaakseni) ja muutenkin Noormarkun alueella oli sähkönjakelussa ongelmia toista viikkoa myrskyn jälkeen.

Tukiasemien akkuja operaattori(t) kävivät latailemassa ennen kuin sähköt saatiin palautettua ja yksi asia tuli huomattua, välillä toimi Sonera ja välillä dna Eli kannattaisko kyseisiä asiota varten pitää kaikkien operaattorien prepaid liittymiä varalla?
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 608
Varmuuden maksimoimiseksi voisi olla kaikki kortit elisalta, soneralta ja dna:lta. Hätäpuhelut ilmeisesti toimii vaikka ei olisi sim-korttia ollenkaan. Poliisilla, palokunnalla ja ambulanssilla taitaa olla vielä joku oma verkkonsa. Täällä on ollut niin lyhyitä katkoja vain joskus Tapani myrskyn aikaan, että netti ja puhelut on aina toimineet. Eikä ole elisan verkossa ollut muutenkaan kaatuilua koskaan.


Sähköyhtiön tai siirtiyhtiön sivuilta nuo lämpötilatkin tosiaan näkee. 10 kW maalämpöpumppu yrittää pitää talon lämpimänä. Aika kylmä siis oli koska päivän keskilämpötila oli -30.3C. Vielä tammikuun alussa oli muistaaksi aivan nollakeliä. Tai ei aivan 31.12 keskilämpötila -1.7C
Täällä 7.1.16 alin lämpötila klo 7-8 -32.9C.

2.png
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
3 276
Tuosta Fukushimasta tuli mieleen, että ne Japanin uudemmat ydinvoimalat kestää paremmin tsunamit? Tai johonkin tiettyyn rajaan asti, mutta paremmin kuin tuo muinaismuisto?


Omalla työpaikallakin on varavoimala ja sitä testailtiin tuosta pari kuukautta sitten, että on toimintakunnossa. Kyllähän siitä hieman käryä lähti ja piti jotain ovia sulkea, että ei leviä ympäriinsä.

Sitten eräässä entisessä paperitehtaalla oli vesivoimala ja pärjäsi pelkästään sillä, jos oli tarvetta.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
95
Kyllä sitä aika surkeassa asemassa olisi jos tuollainen kunnon Black out iskisi. Kotona varmaan pari päivää nitkutellen menisi mutta muksun takia varmaan pitäisi karata maalle sukulaisten takkojen ääreen lämmitteleen.

Hurjalta tuo viime vuoden tilanne kyllä vaikuttaa omiin silmiin. Hätävara sähkön saatavuudessa on kuitenkin tuolloin käynyt n. 5 prosentin pinnassa, ei ole käynyt edes mielessä että noinkin huonosti voisi Suomessa käydä. Puhumattakaan tuosta että omavaraisuus sähköntuotannon osalta on noinkin heikko nykyään.
 
Liittynyt
29.10.2016
Viestejä
511
Fingridillä ja kaiketi muillakin toimijoilla on nopeasti käynnistyviä reservilaitoksia, ja niitä tarvittaneen koko ajan lisää, kun tuuli- ja aurinkovoimaa lisätään. Pääosa on kai toteutettu kaasuturbiineilla, osa voi olla mäntämoottorilaitoksiakin. Käyttövoimana on öljy tai maakaasu, ja varsinkin kaasuturbiinien hyötysuhde on huononpuoleinen.

Wärtsilä ja muut isojen mäntäkoneiden valmistajat tekevät nykyään hyvää bisnestä niissä maissa, joissa tuulettomille päiville tarvitaan paljon reserviä.
Ainakin Kanteleen Voima (haapavesi) turvevoimalaan ovat investoineet isolla rahalla ja käyttöastekin on noussut, kun pitäähän tuo tuulisähkön heittely jotenki kompensoida.
 

Hessu

Tukijäsen
Liittynyt
29.10.2016
Viestejä
4 420
On se hyvä, kun elää täysin puulämmitteisessä talossa. Hätävaranahan toimisi myös tuollaiset ratkaisut, etenkin pikkukylissä: http://volter.fi/fi/
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
574
Tuotannon rajallisuus ei suoraan aiheuta blackouttia mutta riskit kasvavat suuresti, sopiva käyttöhäiriö riittää kaatamaan koko verkon. OL3:a esim. ei tod. näk. voida ajaa täydellä teholla suuren kulutuksen aikaan, koska sen verkosta putoaminen kaataisi koko verkon. Samalla voi miettiä itänaapurimme asemaa, sieltä tulee sähköä parhaimmillaan melkein saman verran...
OL3:a ajetaan todellakin täysillä koko ajan kunhan saadaan käyntiin. Sen turva-automaatio on suoraan kytketty mm. UPM:n paperitehtaisiin. Jos OL3 joudutaan ajamaan alas, samalla lähtee sähköt noista tehtaista eikä koko verkko kaadu. Teen töitä OL3:n automaatioon liittyen eli on tullut tutustuttua siihen.
 

harri

team NVIDIA
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
147
OL3:a ajetaan todellakin täysillä koko ajan kunhan saadaan käyntiin. Sen turva-automaatio on suoraan kytketty mm. UPM:n paperitehtaisiin. Jos OL3 joudutaan ajamaan alas, samalla lähtee sähköt noista tehtaista eikä koko verkko kaadu. Teen töitä OL3:n automaatioon liittyen eli on tullut tutustuttua siihen.
Koska saadaan käytiin? :kahvi:
 
Liittynyt
29.10.2016
Viestejä
1 224
Eikös se ole jo aika varma tieto, että vuonna 2018, vaikkakin vasta viimeisenä päivänä tuotantokäyttöön. Eli kahdet kovat pakkaset pitäisi jotenkin koittaa pärjäillä. Onko muuten tulossa mitään merkittävää tuotantoa käyntiin tällä välillä, luokkaa satoja megawatteja?
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
427
Oli tänään uutisissa, että Suomen kivihiilivoimalat ajetaan alas 2020-luvulla ja se laki/asetus hoidetaan tämän hallituskauden aikana, oli myös että tuulivoimaloiden syöttötariffista luovutaan... Mitenköhän tuo energian säätö sitten tapahtuu kun -20-(-30) astetta pakkasta eikä tuulenvirettä näy?

Luulen että Hanhikivi2 toimittaa energiaa ennenkuin Ol3 :rofl:.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
246
Oli tänään uutisissa, että Suomen kivihiilivoimalat ajetaan alas 2020-luvulla ja se laki/asetus hoidetaan tämän hallituskauden aikana, oli myös että tuulivoimaloiden syöttötariffista luovutaan... Mitenköhän tuo energian säätö sitten tapahtuu kun -20-(-30) astetta pakkasta eikä tuulenvirettä näy?

Luulen että Hanhikivi2 toimittaa energiaa ennenkuin Ol3 :rofl:.

Eiköhän noita hiilivoimaloita jätetä reserviin kuitenkin.
 

Walla

//TODO: Add Title
Liittynyt
11.11.2016
Viestejä
2 909
Kyllähän muutaman päivän selviäisi vaikka syömällä kuivaruokakaapista vehnäjauhoja lusikalla, plus vyötärön varavoimalähteellä, mutta vaikeampi kysymys on sitten miten nyky-yhteiskunta toimisi kriisitilanteessa, jossa ne sähköt on poikki viikkoja keskellä talvea.
Luulisi että kaupungeissa alkaisi paleltumiskuolemat olemaan ihan oikea riski. Ja lisäksi ruuan tuotanto tai jakelu alkaisi olla aika haastavaa vaikka käteistä piisaisi kuinka.
 

Walla

//TODO: Add Title
Liittynyt
11.11.2016
Viestejä
2 909
Jep, mutta saa olla kyllä melkoinen tilanne että tuo realisoituu. Käytännössä pitäisi sattua joku fyysinen vika kantaverkossa. Tosiaan tuota varavoimaa löytyy yli 700 MW ja lisäksi on helvetisti poiskytkettävää kuormaa ja loput voi kytkeä pois sitten vaikka väkisin jos oikeasti näyttää tulevan paha tilanne.
Niin no, enemmänkin mieleen tulee jotain sotatilan tai terrorismin tyyppistä tilannetta, että kuinka kestävä yhteiskunta ihan perustoimintojensa osalta.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
427
2013 Fingridillä oli omaa hätäkäyttöön varattua varavoimaa 935Mw ja vuokrattua/käyttöoikeus varavoimaa 294Mw, yhdestä julkaisusta löysin vielä pois kytkettävää kuormaa olisi n.400Mw teollisuudesta.
Miten tuo varavoima toimii?
Auttaako se nostamaan muita voimaloita ylös valtakunnan verkkoon?
Markkinasähköä niillä ei tuoteta(kaasuturbiinit aika kalliita käyttää).
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
860
Teollisuus kuluttaa 50% sähköstä Suomessa. Tehtaat vai kaupungit pimeiksi jos sähköä ei kaikille riitä?
 

Freeze

Elitisti
Team Folding @ Home
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 113
Heitänpä lisäsoppana keskusteluun vielä mukaan pari Hesarin kirjoitusta vuosilta 2014 ja 2015, jotka saivat tällaisen tyhmemmän, mediaan toisinaan jopa uskovan ihmisen miettimään.

Aiheet: sähköverkon kuormituspiikki 2015 pakkasilla sekä kuvitteellinen sähköverkon romahdusskenaario

https://1drv.ms/w/s!AnDdpRJ-XUzklG9sJY4QMEr6tgKf
 

mRkukov

Hrrrr...
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
7 722
Pisti silmään:
Sähkönjakelun keskeytyksiin ei ole Suomessajouduttu turvautumaan sitten 1970-luvun lopun.
80-luvun lopulla on viimeksi katkottu sähköjä omakotitaloista. Onkohan muutkin faktat yhtä tarkkoja?
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
427
Sähkönjakelua rajoitetaan esim. tuo puoli tuntia ilman ja sen jälkeen seuraava, tosin jos tulee totaali blackout niin eipä sillä väliä sitten ole.
Pois kytkettävää energiaa on n.400Mw eli yhteensä ns. varavoimakapasiteettiä on käytettävissä ~1700-1800Mw ja tuskin tuontisähkön saaminen kokonaan lopu, jos loppuu koko pohjola on kusessa (taitaa mennä sitten osa keskieuroopastakin).
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
246
Oma veikkaus: Maaseutu, sitten kaupungit ja viimeisenä tehtaat.
Väärin. Teollisuus on ensimmäinen mistä tingitään. Siellä on panoksena vain rahaa, kun kaupungissa ja maaseudulla on kyse yleisestä turvallisuudesta.
Sitten jos joudutaan ihmisienkin sähköä säännöstelemään niin jonkinlaisella vuorottelumenettelyllähän se tapahtuu.

Taloyhtiöthän on nykyään helppoja kohteita, koska sähkömittareiltä vai katkaista sähköt etänä, jolloin on helppokatkaista asunnoista sähköt mutta jättää taloyhtiön mittariin sähköt, jolloin lämmitykset yms toimii.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 608
Jep. Teollisuus on ensimmäisenä pois pelistä.


Tuotantoa on muistaakseni rajoitettu -90 ja -00 luvulla. Jossain.

Ehkä ei. Maaseudulla kyllä riittää sähköä, kun kukaan ei kuluta sitä. Tehtaissa ajetaan tarvittaessa tuotantoa sunnitellusti alas. Maaseudulla tai kaupungissa vastaava ei sitten edes onnistuisi.

Lisäksi tehtaista ei vain saa sammuttaa sähköjä. Koska laitteet hajoaisi. Esim sula metalli jäähtyisi ja rikkoisi kaikki mahdolliset laitteet. Varavoima on taas epävarmaa. Välttämättä dieseliä ei saa riittävän nopeasti käyntiin tai akut ehtii mennä tyhjiksi jos tuleekin joku ongelma varavoiman käynnistyksessä. Tehtaissa siis on omakin varavoima. Mutta toki sähköyhtiö varoittaa, että nyt voi loppua pian sähkö?
 

mRkukov

Hrrrr...
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
7 722
Onko tuolle lähdettä että katkominen aloitettaisiin teollisuudesta?

Itse näkisin että maaseutu ensin, koska siellä kukaan ei ylläty jos sähkö hetkeksi loppuu. Teollisuudelle toki annetaan käsky lopettaa/minimoida käyttö, mutta että ihan katkaistaisiin varoittamatta? Tuskinpa. Eiköhän teollisuus ole se jolle annetaan vain käsky rajoittaa, mutta kotitalouksilta voidaan vain nyppäistä irti.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 608
Onko tuolle lähdettä että katkominen aloitettaisiin teollisuudesta?

Itse näkisin että maaseutu ensin, koska siellä kukaan ei ylläty jos sähkö hetkeksi loppuu. Teollisuudelle toki annetaan käsky lopettaa/minimoida käyttö, mutta että ihan katkaistaisiin varoittamatta? Tuskinpa. Eiköhän teollisuus ole se jolle annetaan vain käsky rajoittaa, mutta kotitalouksilta voidaan vain nyppäistä irti.
Tuossa oli ihan ok listaa.

Eli mitään katkomista ei aloiteta ollenkaan. Katkominen on vasta se viimeinen mahdollisuus, jos mitään muuta vaihtoehtoa ei ole. Viime talvena oli all in. Eli kaikki käytössä. Paitsi 6 kohta ei ollut käytössä. Voi olla että 5. kohtaakaan ei käytetty. Eli sähköä tuli normaalisti.

1. sähkön hinta nousee
2. kaikki mahdolliset voimalat kannattaa käynnistää
3. Sähköä tuodaan tuontikaapeleiden maksimiteholla
4. Fingrid käynnistää ölyä polttavat kaasuturbiinit

5. Teollisuudelta viedään sähköt? Vähentää kulutusta noin 300 megawattia

6. Vasta viimeisenä. Rajoitettu sähkönjakelun keskeytys. Sairaalat ja muut kriittiset toiminnot jätettäisiin katkojen ulkopuolelle. Eli esim joillekin tehtaille on vain pakko saada sitä sähköä jotenkin.

Edellisen sivun linkki:
Mitä tapahtuu, jos sähkö loppuu?

* Jos sähköstä on tulossa pula, sen hinta nousee markkinoilla niin suureksi, että kaikki mahdolliset voimalat, yhteensä 11 600 megawattia, kannattaa käynnistää. Sähköä myös tuodaan tuontikaapelien maksimiteholla.

* Jos sekään ei riitä, Fingrid käynnistää öljyä polttavat kaasuturbiinit, joiden teho on noin 1 300 megawattia.

* Jos sekään ei riitä, Fingrid on sopinut joidenkin teollisuuslaitosten kanssa, että ne voidaan kytkeä tilapäisesti irti sähköverkosta. Se vähentäisi kulutusta noin 300 megawattia.

* Jos tämäkään ei riitä, verkkoyhtiöiden kanssa sovittaisiin rajoitetuista sähkönjakelun keskeytyksistä. Sairaalat ja muut kriittiset toiminnat jätettäisiin katkojen ulkopuolelle. Sähkönjakelun keskeytyksiin ei ole Suomessa jouduttu turvautumaan sitten 1970-luvun lopun.
 

mRkukov

Hrrrr...
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
7 722
* Jos sekään ei riitä, Fingrid on sopinut joidenkin teollisuuslaitosten kanssa, että ne voidaan kytkeä tilapäisesti irti sähköverkosta. Se vähentäisi kulutusta noin 300 megawattia.
Niin eli tämä on ennalta sovittuja osia teollisuudesta, ei koko teollisuutta.

Jos mennään tuohon viimeiseen, eli sähköjen jaksottaiseen katkomiseen, niin väittäisin että teollisuudelta ei aleta ensimmäisenä katkomaan sellaisia mitä ei ole ennalta sovittu. Eiköhän tuo koko teollisuuden alasajo ole melkein viimeisten vaihtoehtojen listalla. Sinne on toki matkaa.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
427
Tämä sähkön riittävyys tulee olemaan tapetilla kauan ja varoituksia jaetaan, eikä helpotusta ole näköpiirissä, kiitos kuuluu vihreille.
Kun aikoinaan vihreä ympäristöministeri lupasi että Suomi alentaa hiilidioksipäästöt 1990(?) tasoon jolloin oli voimalaisten hiilidioksidipäästöt todella alhaiset ja syy oli tämä: Suomessa ei yksikään kivihiilivoimala ollut käynnissä vaan sähkö ostettiin Ruotsi/Norja akselilta-->ei pystynyt toimittamaan vaan ne ostivat vastaavasti sähköä Tanskasta joka sitten tuotti sen energian omilla huonolla hyötysuhteella toimivilla voimaloilla.

Ja toinen huvittavuus on tämä kivihiilestä luopuminen 2030 mennessä, Fortum Tahkoluoto on yksi maailman puhtaimmista voimaloista jossa jopa hiilidioksin talteenottoa suunniteltiin, todettii ikävä kyllä liian kalliiksi.
Turve olisi hyvä, mutta eu ei tykkää.

Tuulta ei ole silloin kun sähköä tarvittaisiin.

Aurinkoakaan ei ole silloin kun sähköä tarvittaisiin.

Aaltoenergia voisi toimia, mitä maksaa vai maksaako veronmaksajat siihenkin sitten jotain tukea?

Poriin suunniteltiin jötteenpolttolaitosta, mutta vihreiden loppaiksella ei tullut, kun olisi saastuttanut. Uusi voimala kyllä rakennettiin on hybridilaitos tms. mutta käsittääkseni jätteenpolttoon ei saanut lupaa. Voimala on Kemiran laitoksen tontilla (tai joku Huntsmann vissii) joten nauratti saastumis argumentti.
Onneksi Harjavallan vesivoimalaa uusitetaan jolloin saadaan 10% lisä koko vesivoima tuotantoon.

Yleisesti ottaen kaikissa suurissa tehtaissa on oma voimala joka pystyy tuottaan laitoksen tsrvitseman energian joten ne voidaan kytkeä pois. Periaatteessa sairaalatkin voi toimis varavoiman avulla(riippuen tietysti onko genut mitoitettu oikein) ei siellä mitään sinisiävaloja silloin syty...
Porissa vesi tulee jos vaan Neste toimittaa polttoöljyä.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 608
Onko jossain lähdettä sille että silloin käynnistettiin varavoimaturpiinit? Ei ainakaan omaan silmään ole osunut.
Joo ei. Ilmeisesti riitti kohdat 1, 2 ja 3.

Varavoimaa ei siis tarvittu koska kaikki toimi täydellisesti?
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 608
Niin eli tämä on ennalta sovittuja osia teollisuudesta, ei koko teollisuutta.

Jos mennään tuohon viimeiseen, eli sähköjen jaksottaiseen katkomiseen, niin väittäisin että teollisuudelta ei aleta ensimmäisenä katkomaan sellaisia mitä ei ole ennalta sovittu. Eiköhän tuo koko teollisuuden alasajo ole melkein viimeisten vaihtoehtojen listalla. Sinne on toki matkaa.
Jep. Juuri niin. On ennalta sovittu suunnitelma, että mitä teollisuutta voi sammutta pois verkosta. Ja voi olla niinkin että kulutus vain poistuu verkosta ja tilalle vain käynnistetään teollisuuden oma varavoima.

Joo. Tuo koko teollisuuden alasajo on melkein mahdoton ajatus. Jostain sitä sähköä yritetään saada, eli että tuotantoa ei tarvitsisi katkaista. Nimittäin uudelleen käynnistyksessä voi mennä viikko tai pari? Lisäksi siinä sammutuksessakin menee samoin viikko tai pari? Esim ssab tai outokumpu tai vastaavat raskaan teollisuuden yritykset?
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
240 030
Viestejä
4 189 509
Jäsenet
70 854
Uusin jäsen
rata-mestari

Hinta.fi

Ylös Bottom