Sähköiset kirjanlukijat

Viestiketju alueella 'Älypuhelimet, tabletit, älykellot ja muu mobiili' , aloittaja Taneli-, 20.10.2016.

Tagit:
 1. tjkoo

  tjkoo

  Viestejä:
  559
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Ostin puolisolle joululahjaksi joka on varsinainen lukutoukka, tuollaisen elisan kirjanlukijan 2 vuotta sitten. Nyt hällä on elisan kirjastossa ~170 luettua kirjaa ja ei enää paluuta analogisiin painoksiin.

  Osa kirjanlukijoista on mennyt paskaksi, uusin halvin PocketBook ei ole mikään paras, joku Cy**** oli hyvä. Kindle ei kelpaisi kun ei saa ilman konetta elisakirjoja toimimaan.

  Tulispa joku hyvä kaikenkattava laite millä onnistuisi kaikki. Kyllä jos paljon lukee niin kantsii satsata lukijaan, kännykällä/padilla väsyy silmät.
   
 2. Kautium

  Kautium IOdootti

  Viestejä:
  7 297
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Ostaisin tällaisen välittömästi, vaikka en mikään kaunokirjallisuuden lukutoukka varsinaisesti olekaan. Niin massiivista ällötystä aiheuttaa kaikki e-kirjoihin liittyvä DRM-paske, kotimaisten kirjojen rajoitettu saatavuus ja formaattien epäyhteensopimattomuus, että ei kyllä mitenkän pysty tukemaan tällaista kehitystä. Tai no, eihän DRM sinäänsä olisi mikään ongelma, jos laitteet vain olisivat yhteensopivia eri formaattien kanssa ja kirjoja voisi ostaa haluamastaan paikasta. Jotenkin tuntuu, että siellä ei yksinkertaisesti ahneudeltaan kyetä ajattelemaan mitä käyttäjät haluaisivat ja millä sähkökirjamarkkinat saisi kukoistamaan. Ihan jo pelkästään tässä kaiken ilmastonmuutosvöyhötyksen keskellä voisi kuvitella, että asiaa ajaisi eteenpäin paperiroskan vähentäminen, mutta kun ei.

  Nyt tilanne on se, että koska ei viitsi kerätä/säilyttää hyllyssä (ja raahata matkoilla) kasapäin niitä perinteisiä tiiliskiviäkään, niin jäävät julkaisijoilta rahat saamatta niidenkin osalta. Kirppareilta ja antikvariaateista tulee lähinnä kirjoja osteltua + nyt kirjamessuilta jäi haaviin kassillinen 2€/kpl varastontyhjennyskirjallisuutta.

  Äänikirjat eivät napostele lainkaan.
   
  Viimeksi muokattu: 25.10.2019
  tjkoo tykkää tästä.
 3. pewlo

  pewlo

  Viestejä:
  116
  Rekisteröitynyt:
  26.06.2018
  Hyvä pointti tuo että enemmän lukiessa hyvä lukija paikallaan. Pitää katsella BF tarjouksia, olisihan tuo lukija monivuotinen sijoitus ja puhelinta voi bussissa edelleen käyttää lyhyeen lueskeluun.

  Noiden e-kirja formaattien yms yli olisi kyllä näppärä kun olisi jotain millä saisi kaikki eri lähteistä kirjat yhteen ja omaan pilveen, josta sitten voisi lukea. Ehkä tuo jollain rippausohjelmalla toimisi, mutta menee vähän säätämiseksi.

  Äänikirjavouhotusta en kyllä itsekään ymmärrä, ei se lukeminen nyt niin vaikeaa ole. Vaikka on kai sekin toimiva vaihtoehto esim. autolla ajaessa.
   
 4. ojisama

  ojisama

  Viestejä:
  429
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Erilainen kokemus. Osa lukijoista on käsittämättömän hyviä (ks. esim. The Name of the Wind). Hitaus voi vähän tuskastuttaa kirjaaan verrattuna, ja onkin usein joku 10% tullut nopeutettua, mikä edes vähän tasapainottaa.
   
 5. pewlo

  pewlo

  Viestejä:
  116
  Rekisteröitynyt:
  26.06.2018
  Missä tykkäät näitä kuunnella? Itselle vähän outo ajatus kuunnella kirjaa, mutta ehkä se joissain tilanteissa toimii paremmin.
   
 6. dragnaz

  dragnaz

  Viestejä:
  120
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Ei ole minulle kysymys, mutta itse kuuntelen kirjoja samoissa paikoissa kuin podcasteja: lenkillä, töissä, autossa, ym. Talon maalaus oli kesällä ihan siedettävää kun samalla kuunteli kirjaa.

  Mikä olisi hyvä ja halpa lukija? Joku käytetty?
   
 7. ojisama

  ojisama

  Viestejä:
  429
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Liikkeellä ollessa tulee kuunneltua, ja tylsien hommien kanssa, esim. siivous, kaupat. Ylipäänsä paikoissa missä voisi periaatteessa lukea, mutta kuuntelu helpompaa. Ja nukkumaan mennessä tulee usein luettua joko Kindlellä, tai kuunneltua äänikirjaa. Molemmissa on tosin ongelma, kerran tiputin kindlen päälleni, ja muutaman kerran joutunut etsimään oikeaa kohtaa äänikirjasta, kun nukahtanut.
   
 8. noreth

  noreth

  Viestejä:
  119
  Rekisteröitynyt:
  04.02.2017
  Kindle Paperwhiten akku tyhjeni eikä lähtenyt latautumaan kännykän laturilla, on toiminut aiemmin kun latausta on vielä jäljellä. Kokeilin suoralla johdolla latausta iMacin USB portista ja lataus lähti käyntiin.

  Muistan joskus 15v sitten Nokian kännyköillä oli erikseen ohjeet, mitä tehdä kun akku tyhjeni kokonaan. Onko laturin ja iMacin latausvirroissa tai jossain eroja, miksi iMacissä lataus toimii? Tai onko muita niksejä kuolleen akun elvyttämiseeen?
   
 9. Taneli-

  Taneli- ☤ Virallinen ⚔ testaaja ☣

  Viestejä:
  3 013
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kait se ero tulee lähinnä latauksen nopeudessa tms. Itse olen esim. ladannut ihan OnePlus One puhelimen mukana tulleella laturilla useampaakin versiota Kindlestä vs. USB (1.1/2/3) porttiin piuha ja hitaasti ladaten samalla kun tietokoneella jotain muutakin tekee.

  Tosin tuo kännykän laturi voi antaa myös tarpeeksi ns. herätevirtaa jos syynä olisi se? Tai sitten vaan täytyy olla tarpeeksi kärsivällinen (jättää esim. yöksi USB-piuhaan lataantumaan) ennenkuin testaa toimiiko härveli (eli akku ehtii saada syödäkseen tarpeeksi)
   
  noreth tykkää tästä.
 10. pewlo

  pewlo

  Viestejä:
  116
  Rekisteröitynyt:
  26.06.2018
  BF viikolla näyttää olevan kindlet n. 20% tarjouksessa. Jospa sitä jaksaisi taas säätää tuon mailboxin kanssa ja katsoa saisiko Oasiksen itselle jouluksi..
   
 11. Andy54

  Andy54

  Viestejä:
  15
  Rekisteröitynyt:
  02.09.2018
  Pitäisi hankkia yksi e-kirja, näköjään saatavana vain Amazonista Kindle-versiona. En tunne ollenkaan tätä kindle-tekniikkaa: jos ostan ja lataan kirjan Amazonista, pitääkö lukemiseen olla se Kindle-laite vai voinko lukea kirjan tavallisella Android-tablella jollain lukuohjelmalla?
   
 12. Andy54

  Andy54

  Viestejä:
  15
  Rekisteröitynyt:
  02.09.2018
  OK, kiitokset sehän oli nopea vastaus. Eli tuon ohjelman kautta kindle toimii.
   
 13. JeppeXD

  JeppeXD

  Viestejä:
  267
  Rekisteröitynyt:
  24.08.2017
  Voit calibre:lla iskeä kirjoja sisään, microusbilla vaan koneeseen kiinni ja softa auki.
   
 14. ttppii

  ttppii

  Viestejä:
  302
  Rekisteröitynyt:
  26.10.2016
  Ei Amazonista ostetun kirjan siirtämiseen Androidin Kindleen Calibrea tarvita, jos asetukset ja rekisteröinnit ovat kohdallaan se ilmaantuu ihan itsekseen sinne lukuohjelmaan.
   
  Viimeksi muokattu: 24.11.2019
 15. Andy54

  Andy54

  Viestejä:
  15
  Rekisteröitynyt:
  02.09.2018
  Latasin muutaman samplen Amazonista, hyvin toimii ihan suoraan.
   
 16. JeppeXD

  JeppeXD

  Viestejä:
  267
  Rekisteröitynyt:
  24.08.2017
  Toki, sepä hupsu systeemi olisikin niinkin suurelta yhtiöltä kuin amazon. Tarkoitinkin jos sulla on koneella valmiiksi ladattuja e-kirjoja voit iskeä ne suoraan kindleen calibrella, eli ei ole lukittu systeemi missä vain amazonin tarjonta dominoi.
   
 17. pewlo

  pewlo

  Viestejä:
  116
  Rekisteröitynyt:
  26.06.2018
  Jaahas. Tulipa tuota tosiaan kokeiltua, kokemuksesta viisastuneena voisin kokeilla myös muita kuin Amazonin vaihtoehtoja. Onko tietoa onko noita Pocketbook malleja millään ketjulla liikkeessä kokeiltavana?

  Oulun Elisalla kävin kysymässä kun heillä valikoimassa. Ei ollut liikkeessä malleja näytillä. Verkkokauppa.com:lla muistaakseni joskus luki jos tuotetta oli nähtävillä myymälässä, mutta en nyt löydä tuotteita missä olisi tätä tietoa..
   
 18. VonKaiser

  VonKaiser

  Viestejä:
  324
  Rekisteröitynyt:
  12.04.2018
  Ilmeisesti tuo Adoben digital editions on pakko asentaa saadakseen .acsm:t toimimaan ja sitten vasta siirtää ne calibre+plugari sorvaukseen?

  Toivottavasti kuitenkaan ei?
   
 19. hrk

  hrk

  Viestejä:
  622
  Rekisteröitynyt:
  23.07.2017
  Kyllä ADE tarvitaan. Lisätietoja tästä viestiketjusta hakusanalla ADE.
   
 20. Kautium

  Kautium IOdootti

  Viestejä:
  7 297
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Tuo lukijoihin, tai pikemminkin niihin ostettaviin (toivottavasti yhteensopiviin) kirjoihin liittyvä säätäminen estää minuakin hommaamasta sellaista. Voisin ihan hyvin maksaa 200-300€, jos olisi tarjolla lukija, johon voi ostaa kirjoja haluamastaan paikasta ja ne toimivat ilman säätämistä. Ja satanen vielä päälle, jos haluamansa kirjat voisi ostaa suoraan lukijasta käsin. Vaan kun ei, niin ei.

  Amazonin lukijat pääsevät parhaimmillaan aika lähelle, mutta se taas edellyttää pitkälti, että unohtaa kotimaisen ja/tai suomennetun kirjallisuuden kokonaan.
   
 21. hrk

  hrk

  Viestejä:
  622
  Rekisteröitynyt:
  23.07.2017
  Olet jo ainakin kolme kertaa täällä valittanut, että et voi hankkia kirjanlukijaa kun niihin käsittääksesi liittyy kaikenlaista säätöä. Eikö nyt kannattaisi kuitenkin vähän tutustua asiaan käytännössä, ja palata sitten aiheeseen? Kindle Paperwhite olisi sopivasti BF-tarjouksessa:
  https://www.amazon.de/dp/B07741S7Y8...lja1JlZGlyZWN0JmRvTm90TG9nQ2xpY2s9dHJ1ZQ&th=1
   
 22. Kautium

  Kautium IOdootti

  Viestejä:
  7 297
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Kertoisitko että mitä minä tuossa sanoin väärin? Olen mielelläni väärässä tässä, mutta kun kaikki arvostelut ja artikkelit aiheesta kertovat samaa mitä juuri tuossa sanoin, niin on vaikea uskoa etteikö se myös olisi niin. Ja sitä samaahan koko aiempi ketjukin on täynnä, eli joku kysyy miten saan kirjan siirrettyä ja vastaus on jotain tyyliin tarvitset ohjelman x, pluginin y, vähän onnea ja lisäksi kuun olisi hyvä olla sopivassa kulmassa, jotta ominaisuus z toimii. :D

  Voinko ostaa ekirjan mistä haluan ja siirtää sen tuohon ilman kierrättämistä kaikenlaisten muuntimien läpi, mahdollisesti samalla menettäen kirjan alkuperäiset kappalejaot jne?

  Hinta ei ole este, käytettävyys on.

  Edit.
  Tarkennan vielä sen verran, että kyllä minä henkilökohtaisesti pärjäisin vaikka millaisten konvertointien kanssa, mutta kun pitää ajatella asiaa muidenkin kuin vain itseni kannalta.

  Jos nyt kuitenkin päädyn tilaamaan itselleni jonkin Kindlen, niin onko niissä jotain erityisiä rajoitteita tai tilausvaiheessa tehtäviä valintoja, jotka olisi syytä huomioida?

  Riittääkö esim. tuo 8GB malli käytännössä, vai kannattaisiko ottaa suoraan 30€ kalliimmalla 32GB versio? Tuo "ilmaisella" 4G-yhteydellä varustettu versio tuskin toimii verkkoyhteyden puolesta Suomessa ja vaikka toimisikin, niin voiko sitä käyttää mihinkään muuhun kuin amazonista ostamiseen?

  Oasis vaikuttaa laitteena mainiolta, mutta on se kyllä kalliskin.
   
  Viimeksi muokattu: 28.11.2019
 23. Taneli-

  Taneli- ☤ Virallinen ⚔ testaaja ☣

  Viestejä:
  3 013
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  - Ainakin se että nykyisin niissä ei ole enää äänikirja/MP3 mahdollisuutta kuten Kindle Keyboard versiossa = vain kirjan lukemiseen ei kuunteluun tarkoitettu laite.

  - Myös nykyisin tarjolla enempi pelkästään kosketusnäytöllä (ei erillisiä painikkeita sivuilla eikä myöskään erillistä näppäimistöä).

  - Noin ja yleisesti: et luultavasti saa (paitsi kaverin kautta) halvempaa versiota missä mainokset (koska eri maa ja suomeen kohdistettuja mainoksia ei ole = joudut ottamaan hieman kalliimman version).

  Ensimmäinen laitteeni oli kindle keyboard 3G ja kyllä, sillä pystyi selaamaan nettiä, katsomaan wikipediaa ja ostamaan uutta kirjaa esim. bussin kyydissä. Tosin se ei ole ikuinen ilo vaan arviolta esim. 5v kesto tjsp. Myös grafiikka (musta/valko + harmaan eri värisävyt) ja tietyt estot nyt estävät esim. youtuben katselun mutta hieman kömpelöstihän tuo toimii esim. tabletin korvikkeena muutenkin.

  Jos et aio "ikinä" poistaa yhtään kirjaa 32Gb on OK, mikäli tuohon saa kiinni esim. bluetooth kaiuttimet tms. voit ladata myös äänikirjoja ehkä jolloin 32Gb (tai mangaa lueskella eli sarjakuvia, itselläni nyt voitettu Japanin 32Gb manga versio) alkaa olla perusteltu. Tosin ruudun koko alkaa olla helposti ongelma sarjakuvia lukiessa...
   
 24. pelittäjä

  pelittäjä

  Viestejä:
  368
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  En tiedä olenko puusilmä mutta en ole kyllä koskaan törmännyt itse tuohon että Calibren kautta siirretyissä kirjoissa olisi kappalejakoja tms. rikki. En siis tiedä onko tuo pelko kovinkaan suuri. Laitteena siis uusin Kindle.

  Toiseksi, jos ajatus ei ole lukea sarjakuvia niin tuolla 8 Gbllä pärjää aika pitkälle kun kirjat on järjestän megan tai kahden kokoisia.

  Bonuksena Calibren kautta kierrätetyissä kirjoissa et ole riippuvainen esim. kirjaston laina-ajoista.
   
 25. Jursk

  Jursk

  Viestejä:
  27
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kerran olen omalla Kindlellä törmännyt tähän, ulkopuolelta ostettuja kirjoja vain kourallinen, taitaa olla ihan tuurista kiinni. Kirja ostettu Kobo storesta ja Kindle muunnoksen jälkeen Kindlessä näkyi ainoastaan yksi lause per sivu, parisen tuntia meni netin ohjeita kahlatessa, että Calibrella onnistui korjata. Jos on vaikeampi muotoiluvirhe niin saattaa jäädä tekemättä.
   
 26. pewlo

  pewlo

  Viestejä:
  116
  Rekisteröitynyt:
  26.06.2018
  Aiemmin ollut vanha perus-kindle jossa oli napit kääntää sivuja molemmilla puolin jne. Nyt kun päivitystä katselin niin näköjään fyysisistä napeista joutuu maksamaan luxus-extraa. Kindle Oasis vaikutti kivalta fyysisine nappeineen.

  Yritin tuon Oasiksen sitten tilata Amazon.de:stä mailboxde.com:n kautta. Samalla kun käytän VPN:ää niin Amazon sitten luokitteli transaktioni todennäköiseksi petokseksi ja päätteli että tilini on varastettu. Toisen yrityksen jälkeen meni koko tili lukkoon ja viikko meni soitellessa pitkin maailmaa johonkin asiakasnumeroihin että viitsisivät sen avata. Enpä viitsi enää kokeilla.

  Ajattelin sitten kokeilla systeemiä missä voin itse hallita kirjastoani, megakorporaatio ei voi lukita minua ulos, ja missä voin ihan paikallisestakin kaupasta ostaa laitteen (jossa on jopa ne napit...) ja kirjoja mistä haluan. Yhteensopivuusongelmia odotellessa, mutta kaikissa näissä taitaa olla ongelmansa..

  Eli Pocketbookkia, Calibrea, Dropboxia. Kuulostaa vaikealta, mutta ainahan sitä voi yllättyä.

  Touch HD 3 vs Inkpad 3 vähän mietityttää, mutta taidan mennä tuolla Touch HD 3:lla. Jos oikein ymmärsin niin ero on lähinnä että tuo Inkpad 3 on isompi ja ei vesitiivis? Ei ole allasbaaria missä istuskella niin ei sillä vesiluokituksella nyt niin, mutta mitäpä sitä turhaan enempää maksaa kun ei keksi suurempaa eroa..
   
 27. Kautium

  Kautium IOdootti

  Viestejä:
  7 297
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  En tiedä muuten, mutta taaempana ketjussa tuosta valiteltiin.

  Joo, näin sen itsekin järkeilin, mutta parempi varmistaa kuitenkin ensin.

  Tämä on plussaa, mutta toisaalta kirjaston palveluita en ajatellut käyttää, kun lukutahti riippuu niin paljon töistä, matkoista ja harrastuksista, eikä kiinnosta vahdata kirjaston palautuspäiviä. Digitaalisten kirjojen lainaaminen on ok, mutta palautuspäivät niille ovat jotenkin niin 80-lukua, että ei ole tosikaan. :D
   
 28. SweeneyTodd

  SweeneyTodd Smooth Operator Tukijäsen

  Viestejä:
  1 170
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Jos tuo kirja kiertää laitteelle calibren kautta ei eräpäivästä tarvitse murehtia. Kirja palautuu ajallaan muiden lainattavaksi, mutta sinun lukuaika jatkuu ikuisuuden.
   
 29. ojisama

  ojisama

  Viestejä:
  429
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Eikö ne palaudu/expiroidu itsestään? En ole kirjoja lainannut, mutta joku äänikirja juuri lainassa, pitääkin tarkistaa.
   
 30. Kautium

  Kautium IOdootti

  Viestejä:
  7 297
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Tarkoitin ylipäätään logiikkaa digitaalisten materiaalien lainaamisen/palauttamisen kanssa. Ymmärrän toki, että rahat jäisivät saamatta tekijöiltä ja kustantajilta, jos kirjastoilla olisi tässä merkittävästi suuremmat vapaudet perinteisiin opuksiin verrattuna, mutta jotenkin tuo on silti mahdottoman vanhanaikainen toimintamalli.
   
 31. ojisama

  ojisama

  Viestejä:
  429
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  On se kyllä, mutta en kyllä keksi tuolle realistista vaihtoehtoakaan. Hyvänä puolena, kun tuli tuo äänikirja varauksen kautta, oli se, ettei sitä enää tarvinnut erikseen lainata, vaan sain notifikaation, että nyt on kuunneltavissa.
   
 32. Kautium

  Kautium IOdootti

  Viestejä:
  7 297
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Laitoin nyt sitten Kindle Paperwhiten tulemaan Amazonista, kun se oli sopivasti tarjouksessa. Mainokseton 8GB versio maksoi kuluineen 104€ (linkki tuotesivulle). Otin mukaan myös vielä kuoret, kun laite tulee todennäköisesti kulkemaan repussa/matkalaukussa, niin ei ole ruutu ainakaan ihan heti naarmuilla. Kokonaishinta näille oli jotain 120€.

  Vedenpitävyys oli kiva plussa, niin voi lomareissuilla lueskella huolettomammin myös altaan reunalla.

  Pitää vissiin seuraavaksi tutustua siihen Calibreen ja alkaa etsimään jostakin niitä samoja kirjoja, jotka on hyllyssä jo valmiiksi kertaalleen ostettuna, mutta lukematta. Pitikös vielä jotain muitakin softia asennella?

  Jees, näin arvelinkin. Taitaa olla vähän harmaalla alueella tuolla tavalla toimiminen, mutta ei voi mitään.

  Onko kirjastoissa muuten yleisesti ottaen kuinka kattava valikoima ekirjoja?
   
 33. Rupert

  Rupert

  Viestejä:
  206
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Kindlellä taitaa olla vieläkin se "Send to e-mail" feature jolla voi lähettää tiedoston sähköpostin kautta suoraan laitteeseen joten Calibrea tms. ei välttämättä edes tarvitse konvertointiin.

  Kirjastojen valikoima vaihtelee: jos matkustelee niin kannattaa samalla hankkia paikallisten kirjastojen käyttöoikeus. Helsingin alueen Helmetissä taitaa olla kaikkein laajin valikoima. Helmetissä ja Piki (Pirkanmaa) kirjastoissa on molemmissa myös OverDrive käytössä josta saa lainattua englanninkielistä kirjallisuutta.

  Allekirjoittaneella on Helmetin kirjastokortti "oman" kirjaston lisäksi.
   
 34. SweeneyTodd

  SweeneyTodd Smooth Operator Tukijäsen

  Viestejä:
  1 170
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tästä joskus täällä ketjussa itsekin urputin, että ei nyt ehkä ihan oikein mene noin. Joku kyllä vahvasti perusteli ettei tuossa toiminnassa mitään vikaa olisi. No, en nyt ihan kauhean isona rötöksenä pidä sitä, että lainaan kirjan ja luenkin sen vähän myöhemmin. En noita nyt kuitenkaan jälleenmyy tai jaa eteenpäin muuten. Harvempaa edes luen enempää kuin sen kerran.

  Valikoimaa en sanoisi kovin kattavaksi, mutta jos ei nyt kovin rajoittunut lukija ole, niin kyllä luettavaa riittää. Helmet/Ellibs -valikoimaa voi plärätä täältä: https://www.ellibslibrary.com/fi/collection/0

  Ja englanninkieliset löytyy overdriven puolelta: Helsinki City Library - OverDrive

  Muilla kirjastoilla on varmaan omia kokoelmiaan. En ole tutustunut. Ehkä joku vinkkaa niiden olemassaolosta täällä?
   
 35. Rupert

  Rupert

  Viestejä:
  206
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
 36. Kautium

  Kautium IOdootti

  Viestejä:
  7 297
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Olipas aika luotaantyöntävä kokemus yrittää arpoa kirjaston ekirjasivustoa ja sen toimintaa. Ei ainakaan ihan ensimmäisellä yrittämällä auennut miten se toimii ja mitä sovelluksia pitää olla asennettuna. :D

  Hakuehtojen filtteröintikin oli olematon ja systeemi tarjosi sujuvasti sekaisin audiokirjoja ja ekirjoja, koska ovathan ne molemmat kirjastotätien silmissä digitaalisia.

  Ohjekin on kuin suoraan jostakin Kelan arkistoista:
  Vääntäkääs joku rautalangasta, että mitä pitää tehdä, jotta tuolta Ellibsistä (mikä se nyt sitten onkaan) saa lainatun kirjan Kindleen pysyvässä muodossa?

  Edit.
  Ei helvetti, ei tuo kirjastosysteemi salli varauksiakaan kuin max. 7 kerrallaan. Lainojen kohdalla rajan ymmärtäisin, mutta en varauksissa. Tsiisös, että voi olla dinosauruskamaa. :D
   
  Viimeksi muokattu: 28.11.2019
 37. SweeneyTodd

  SweeneyTodd Smooth Operator Tukijäsen

  Viestejä:
  1 170
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Näin jokseenkin:
  Asennat Adobe Digital Editionin, kirjaudut sinne adobe-tunnuksilla tai rekisteröidyt, jos ei vielä löydy. Rekisteröit ohjelmassa tietokoneen. Suosittelen myös valitsemaan tuon ADEn oletusohjelmaksi niille .acsm ja .epub -tiedostoille, niin aukeaa selaimessa ladatessa suoraan sinne.

  Asennat Calibren ja siihen deDRM.
  Installing the DeDRM plugin for calibre
  1. Download the latest tools package, and unzip it.
   (On Windows, right-click and “Extract All…”; After extracting all, rename the tools_vX.X.X.zip file to tools_zipped_vX.X.X.zip to prevent later confusion)
  2. Run calibre. From the Preferences menu select “Change calibre behavior”.
   (Do not click “Get plugins to enhance calibre”, that option is reserved for ‘official’ calibre plugins.)
  3. Click on Plugins (under “Advanced”) — it looks like a jigsaw puzzle piece.
  4. Click on the large “Load plugin from file” button
  5. Navigate to the tools folder unzipped in step 2
  6. Open the “DeDRM_calibre_plugin” folder
  7. Select the DeDRM_plugin.zip file in that folder
  8. Click on the “Add” (sometimes “Open”) button.
  9. Click on the “Yes” button in the “Are you sure?” warning dialog that appears. A “Success” dialog will appear, saying that the plug-in has been installed. Click on “OK”.

  Nyt on valmista. Sit vaan lainaat jotain tuolta ja annat kirjan aueta ADEen. Nyt se on sinulla lainassa. Konvertointi tapahtuu raahaamalla tuo tiedosto Calibreen tai lisäämällä se valikosta add book.

  Kindleen saamisessa en osaa auttaa, kun ei sellaista ole. Omaan lukijaan siirrän tökkäämällä lukulaitteen usb-johtoon ja klikkaamalla Calibresta synkronoinni päälle, niin siirtää kaikki kirjat, joita ei jo laitteella ole sinne. Voi toimia Kindlelläkin tai sitten oli kai joku sähköpostisysteemi myös.

  Eli eka kerta vähän säätöä. Sen jälkeen pari klikkausta ja on valmista.

  Kun olet kirjan siirtänyt laitteelle voit halutessasi käydä vapauttamassa kirjan muille sieltä ellibsin sivuilta. Muussa tapauksessa se palautuu laina-ajan päätyttyä.
   
  noreth tykkää tästä.
 38. ojisama

  ojisama

  Viestejä:
  429
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  EpubPress on näppärä työkalu (selainlisäosa) epubien luomiseen välilehdistä. Näin joitakin satoja (tuhansia?) sivuja Wandering Inniä viimeaikoina lukeneena.
   
 39. Kautium

  Kautium IOdootti

  Viestejä:
  7 297
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Ok, kiitos näistä. Onhan tuo aikamoinen viritys, mutta näillä mennään. Yhden kirjan lainasin testimielessä ja siirsin sen Calibreen. Ainakin näennäisesti se kyllä toimii, mutta itse lukija tulee varmaan vasta joskus parin viikon päästä, niin pitää sitten testailla tarkemmin.

  Sellaisen huomasin, että kirjastosta lainattua e-kirjaa ei vissiin voi palauttaa aiemmin? Ainakaan ADE:n "Return borrowed book" -valinta ei tehnyt mitään muuta kuin poisti kirjan valikosta, eli se jäi edelleen sinne ADE:n "My Digital Editions" -hakemistoon roikkumaan ja kirja oli myös kirjaston sivulta katsottaessa edelleen lainattuna. Kirjaston sivulla on lisäksi "Palauta kirja" -painike, mutta ei sekään tee mitään, tai sitten tuossa välissä on jonkinlainen viive. Aika typerää jos tuo toimii noin, kun sitten tarpeettomasti tai vahingossa lainatut kirjat jumittavat niiden lainaajalla x päivää.
   
 40. SweeneyTodd

  SweeneyTodd Smooth Operator Tukijäsen

  Viestejä:
  1 170
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Joku hetkellinen vika varmaan. Tuolla painikkeella ainakin minulla on toiminut.
   
 41. Kautium

  Kautium IOdootti

  Viestejä:
  7 297
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Joo, siinä on näköjään paikoitellen viivettä. Kirja palautuu kyllä lopulta sillä ADE:n palautuspainikkeella.

  Sieltä ADE:n valikosta ne eivät kuitenkaan tunnu katoavan millään, eli palautuksen jälkeen menee hetki, niin kirja ilmestyy valikkoon uudestaan, mutta ilman kuvaa. "Remove from library" tuottaa saman tuloksen, kuten kirjan poistaminen fyysisesti levyltä. Pikkujuttu, mutta onhan tuo vähän häiritsevää sitten kun kirjoja on paljon. Varmaan joku versiokohtainen bugi.

  Edit.
  Näköjään samaa vikaa on ilmennyt aiemminkin:
  Solved: epub books will not remove from my library - Adobe Support Community - 7807213

  Korjaus on poistaa koko ohjelma ja asentaa se uudestaan. :facepalm:
   
  Viimeksi muokattu: 29.11.2019
 42. eternality

  eternality

  Viestejä:
  504
  Rekisteröitynyt:
  27.12.2016
  Osaako kukaan suositella mikä noista Elisan lukulaitteista olisi hyvä valinta joululahjaksi suht teknologiataidottomalle äidille? Onko minkälainen operaatio siirtää noita kirjaston kirjoja noihin ilman windows konetta(onnistuuko edes?), chromebookilla tai androd puhelimella?
   
 43. hrk

  hrk

  Viestejä:
  622
  Rekisteröitynyt:
  23.07.2017
  Kirjojen lataaminen jostain palvelusta suoraan lukulaitteelle, ilman tietokonetta, onnistuu vain, jos lukulaitteessa on valmiina palvelun käyttöön tarkoitettu ohjelmisto. Esimerkiksi Elisan nettikirjakaupasta voi ladata Elisan kauppaamille laitteille, Amazonin Kindle-kaupasta Kindle-laitteille, ja Kobon kaupasta Kobon laitteille. Nettikirjakaupassa asiointi lukulaitteella ei ole kovin helppoa eikä sujuvaa.

  Helmet/Ellibs-kirjastosta ei voi suoraan ladata millekään lukulaitteelle:

  Ohjeet e-kirja- ja äänikirjapalveluihin | Helmet

  Älypuhelimella tai tabletilla lataus kyllä useimmiten onnistuu, koska laitteeseen voi käyttäjä asentaa palvelun käytössä tarvittavan sovelluksen (esim. Ellibs). Mutta näin ladattua materiaalia ei voi siirtää erilliselle lukulaitteelle.

  Jos vajaan parin kympin kuukausimaksu ei ole este, niin tietotekniikkaa vieroksuva saattaisi pitää Storytel- tai Bookbeat-palvelusta:

  Storytel – Äänikirjat ja e-kirjat kännykkään tai tablettiin
  Äänikirjat ja e-kirjat suoraan kännykkääsi - BookBeat

  Palveluiden käyttö siis tapahtuu älypuhelimella/tabletilla. Storytel-käyttäjä voi ostaa myös erillisen tähän palveluun sidotun lukulaitteen.
   
 44. SweeneyTodd

  SweeneyTodd Smooth Operator Tukijäsen

  Viestejä:
  1 170
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Veikkaus on, että ei onnistu.

  Jos suomeksi haluaa lukea taitaa vaihtoehtona olla elisan kauppaama lukulaite ja elisa kirja -palvelu tai adlibriksen vastaavat. Molemmat toimii ilman tietokonetta. Kirjaston kirjoja noihin ei suoraan saa valitettavasti.
   
 45. eternality

  eternality

  Viestejä:
  504
  Rekisteröitynyt:
  27.12.2016
  Joo, jossei tuo siirto sitten onnistu chromebookillakaan niin kai se on hylättävä tämä idea ja keksittävä jotain muuta joululahjaa. Mielestäni aika iso puute näissä kyllä jos ovat noin riippuvaisia windows pc:stä.

  Edit: Eli tuo ei toimi niin että esim. androidilla lataa tuon acsm tiedoston ja siirtää sen lukijalle, vaan se pitää käyttää tuon windows adobe digital editions softan kautta?
   
  Viimeksi muokattu: 30.11.2019
 46. hrk

  hrk

  Viestejä:
  622
  Rekisteröitynyt:
  23.07.2017
  Kyllä ADE on saatavilla myös macos:lle. Ja Calibre lisäksi linuxille, koska on pythonia. Kindle-käyttäjien joskus tarvitsemasta Kindle for PC -ohjelmasta on myös Kindle for Mac -versio. Mutta tietokone tarvitaan, kyllä. Chromebookit eivät ole yleiskäyttöön soveltuvia tietokoneita, vaikka ovatkin ihan kivoja.

  .acsm on pieni parametritiedosto, joka kertoo ADE-ohjelmalle, mistä ja miten varsinainen kirjatiedosto on ladattavissa.

  Suomenkin kirjastoissa on käytössä japanilais-amerikkalaisen Rakuten-firman Overdrive-niminen (ulkomaisten) e-kirjojen ym. median lainausjärjestelmä. Järjestelmässä olisi periaatteessa tuki ainakin (Rakuten) Kobo-lukulaitteille ja USA:ssa myös (Amazon) Kindle-laitteille, siis niin, että lainaus onnistuu ilman tietokonetta. Meillä Suomessa tämä piirre ei ole käytössä, se varmaankin maksaa jotain.
   
 47. eternality

  eternality

  Viestejä:
  504
  Rekisteröitynyt:
  27.12.2016
  Luekselin noiden Elisan tarjoamien pocketbookkien manuaalin. Niin kyllä tuosta (s. 64) minulle jää kuva että nuo osaavat tolla urllink.ascm:llä sen kirjan ladata, jonka saa tämän ohjeen mukaan äitini käyttämästä kirjastosta ladattua. Kai tuollainen pitää ostaa kokeiluun, niin voi testata.
   
 48. olbex

  olbex

  Viestejä:
  2
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Voin vahvistaa että tämä kyllä toimii. Vaimolla on pocketbookin lukija (Touch HD3 tarkalleen), ja sille on siirretty monia kirjaston (helmet/ellibs) kirjoja ascm tiedostoina ja se osaa avata ne suoraan (ilman että tarvitsee sen halvatun ADE:n kanssa koneella säätää). Lukijalla pitää toki tuolloin olla nettiyhteys kun se tosiaan lataa sen varsinaisen kirjan. Muistaakseni tuon toimimaan saamiseen ei tarvinnut muuta kuin että lukijan asetuksissa kerran syötti adode tunnarin.

  PocketbookCloud:in kautta siirrettynä ascm:ät eivät toimineet. Olin tästä pocketbookin tukeen yhteydessä ja sanoivat että se ei ainakaan toistaiseksi toimi. Mutta Dropboxin tai usb-kaapelin kautta koneelta siirretyt ascm-tiedostot ovat joka kerta toimineet. Koneelle ei ole edes asennettu ADE:tä.

  Sellainen pienehkö kupru on ainakin meillä tullut vastaan että automaattinen palautus laina-ajan päätyttyä ei aina toimi vaan laitteelle jää roikkumaan kirja jota ei pysty lukemaan. Käsin sen kuitenkin saa toki siinä tilanteessa tuhottua. Samoin manuaalinen palautus laitteella kirjan valikoista ei aina toimi, vaan tulee joku bad_loan_id tms. virhe. Ellibsin kautta palautus toimii tietenkin tuosta huolimatta.
   
  eternality tykkää tästä.
 49. hrk

  hrk

  Viestejä:
  622
  Rekisteröitynyt:
  23.07.2017
  Todellakin on niin, että eräät lukulaitteet (meillä tunnettuja lähinnä Kobo ja PocketBook) ovat Adobe-yhteensopivia siten, että ne osaavat ADE:n käyttämän ADEPT-suojausjärjestelmän, jolloin ne voivat ladata ja avata näin suojatut e-kirjat joko USB-yhteydellä tietokoneen ADE-sovelluksesta tai verkkoyhteydellä .acsm-tiedoston osoittamasta paikasta:

  https://blogs.adobe.com/aemmobile/supported-devices

  Kuten jo huomautettiin, ongelmaksi jää sen .acsm-tiedoston löytäminen ja siirtäminen lukulaitteelle: Lukulaite ei omin voimin pääse selaamaan kirjaston luetteloita. Voi olla että kännykänkin avulla tämä onnistuu, en ole kokeillut, mutta helpointa on käyttää tietokoneen selainta ja ADE-ohjelmaa. Ja kun on tietokone, niin Calibre-ohjelmalla päästään ADEPT-suojauksesta eroon, jolloin niitä epubeja voi lukea millä laitteella haluaa.