Minä en ainakaan tiedä mitään helppoa ja tiivistä valmista ohjetta, jossa opetettaisiin helmet-kirjaston lainakirjojen lukeminen cybookilla vaihe vaiheelta ja kädestä pitäen.
Tarkistin, ja noin se on. Helmetin ohjeet ovat kyllä perusteelliset mutta eivät täydelliset eivätkä selkeät, ja tärkeät asiat hukkuvat epäolennaisuuksien joukkoon. Tästä sisuuntuneena kirjailin tämmöistä:
Kirjaston kirjat lukulaitteeseen: Resepti hätäisille
==============================
Tämä ohje on kirjoitettu englanninkielistä Windows 10-konetta varten. Kun sellainen tässä edessä on. Macilla tehdään samat temput muuttuvat muuttaen. Oletan että lukija tietää mistä päästä tietokonetta pidetään kiinni.
1) Asenna tietokoneellesi Adobe Digital Editions -lukuohjelma, jatkossa ADE:
Adobe Digital Editions | Download
Asennuksessa ota rasti pois kohdasta "Associate .acsm and .epub file types" (minun mielestäni; ei ole pakko). Älä myöskään salli ylimääräisen roskan (Norton) asentamista, jos sellaista tarjotaan.
2) Asennuksen jälkeen avaa (ensimmäisellä käyttökerralla) Help-valikosta "Authorize computer...", sitten "Create Adobe ID" jos ei ole jo (eli kerro sähköpostiosoitteesi ja valitse helppo salasana), ja syötä se ID ja valittu salasana asianomaisiin lokeroihin. Voisit myös auktorisoida koneen ilman Adobe-tunnusta, mutta silloin et voi kopioida kirjoja lukulaitteelle.
3) Käynnistä selaimesi ja mene kirjaston sivulle, esimerkkinä pääkaupunkiseudun Helmet-kirjastojen kotimaisen kirjallisuuden kokoelma:
https://www.ellibslibrary.com/collection
Tai ulkomaisen kirjallisuuden kokoelma:
Helsinki City Library
Kokoelmien hallintajärjestelmät ovat erilaiset, mutta molemmista löytyy mahdollisuus kirjojen lataamiseen tietokoneellesi.
Kirjaudu sisään kirjastokortin numerolla.
4) Valitse joku lainattavissa oleva kirja ja klikkaa "Lataa koneellesi"-nappia (ellibs). Sinulle lähetetään pieni tiedosto, jonka nimen tarkenne on .acsm, ellibsin tapauksessa URLLink.acsm.
5) Mene ADE-ohjelman File-valikkoon ja valitse "Add to Library". Avaa äsken sinulle lähetetty tiedosto, joka löytyy Downloads-kansiostasi. Huomaa, että tiedostonvalintadialogin oikeassa alakulmassa sinun pitää valita tiedostotyyppifiltteriksi "Adobe Content Server Message (*.acsm)".
6) Open-napin painalluksella ADE imuroi ("Fullfilling...") varsinaisen epub-kirjatiedoston ja liittää sen paikalliseen ADE-kirjastoosi, joka sijaisee Documents-kansiosi alikansiossa "My Digital Editions".
Kohdat 5) ja 6) virtaviivaistuvat, jos ADE:n sallittiin automaattisesti avata *.acsm-tiedostot (kohta 1). Ongelmiin on kuitenkin törmätty.
===
Nyt voisit lukea kirjaa ADE-ohjelmalla (yksityiskohdat sivuutetaan), mutta mehän halusimme käyttää lukulaitetta. Joten jatketaan:
7) Käynnistä Cybook tai Kobo ja liitä USB-kaapelilla tietokoneeseen.
8) Siirry ADE:n Library-näkymään. Vasemmalla palstalla kohdassa "Devices" pitäisi näkyä Cybook (tai Kobo, jos on Kobo). Ensimmäisellä käyttökerralla klikkaa tähtöstä ja valitse "Authorize Device...".
9) Klikkaa vasemmalla Bookshelves / All Items. Oikealla ovat kaikki tietokoneesi ADE-kirjaston kirjat. Raahaa haluamasi kirja vasemmalle Cybook/Kobo -laitteen päälle, tai klikkaa oikealla napilla kirjaa ja valitse Copy to.
Siinäpä kaikki. Kirja on nyt luettavissa myös lukulaitteella laina-ajan.
===
calibre - E-book management
Apprentice Alf’s Blog
Jos tietokoneellasi on myös Calibre, jota on täydennetty Apprentice Alfin DeDRM-pluginilla, voit yksinkertaisesti raahata epub-tiedoston My Digital Editions -kansiosta käynnissä olevan Calibren päälle (tai käyttää Calibre-nappia Add books). Pääset eroon kopiosuojauksesta ja laina-ajasta. Vain omaan käyttöön tietenkin. Lainan voit palauttaa heti (ADE: Return Borrowed Item), jolloin muutkin pääsevät kirjaa lukemaan heti eikä vasta kahden viikon päästä.
Jos lukulaitteesi on Kindle, sinun on pakko käyttää Calibre+DeDRM-menettelyä, koska Amazon Kindle ei suostu Adoben sääntöihin. Tällöin et myöskään välttämättä tarvitse Adobe-tunnusta.
Vaikka lukulaitteesi ei olekaan Kindle, niin Calibren käyttäjä voi unohtaa reseptin kohdat 7 - 9. Kirjatiedostojen kopiointi Calibren kokoelmakansiosta lukulaitteelle tapahtuu USB-yhteydellä joko käyttöjärjestelmän tai Calibren keinoin. Calibrea käyttäen onnistuu myös epubien konvertointi Kindlen ymmärtämään formaattiin.