Tässä nyt tulee vähän toistoa, mutta väitän edelleen, että kyllä se PE ja arvioitu tuleva PE on kaiken perusta, koska se mittaa osakkeen hintaa tulokseen nähden ja siitähän sijoittamisessa pohjimmiltaan on kyse. Saada tulevaa tulosta salkkuun mahdollisimman halvalla.
Jos nyt vaikka tehdään ihan pikainen amatööriarvio (en ole perehtynyt yhtiöön tarkemmin) esimerkiksi tekoälykomeetta NVidiasta, jonka nyky PE näyttäisi olevan 46. Koska jenkkiosakkeiden pitkän aikavälin keski-PE on 15-20 (teknoilla ehkä hieman korkeampi), niin tuosta näemme heti, että NVidian hinnassa on jo hinnoiteltuna tuloksen kaksinkertaistuminen. Ok, ei mahdotonta kuumalla alalla, mutta ei mitenkään itsestään selvää. NVidia tekee jo todella hyvää tulosta ja on todella suuri yritys, jotka molemmat ovat tekijöitä, jotka tekevät kaksinkertaistumisesta huomattavan paljon vaikeampia asioita. Ja jos sinne päästään, niin sillä tasolla pitäisi myös pysyä. Ja tämähän OLI JO HINNASSA eli tuon jälkeen pitäisi vielä olla näkymissä lisää tuloksen nousua, jotta kurssissa olisi myös nousuvaraa tältä tasolta.
Joku varmasti pitää tekoälybuumia tarpeeksi vahvana ja en kiellä ettei näin voisi olla, mutta itse sijoittajana mietin aina ensin riskiä tehdä tappiota (kuten Buffett) ja hylkään laput, joissa on merkittävä potentiaali tehdä turskaa. Ja kun NVidiaa katsoo niin vaikka se on nyt tekoälypiirien ykkönen, niin matkalla siihen kaksinkertaiseen tulokseen, joka siis oli hinnoiteltu jo kurssiin, voi tapahtua paljon yllätyksiä. Kuumalle alalle on tunkua ja vaikka muilta ei tulisi vielä aikoihin yhtä hyviä piirejä niin ne huonommatkin kelpaa moneen asiaan ja vie markkinaa. Pidän merkittävänä riskiä, että noinkin korkea PE osoittautuu liian vaikeaksi tulevaisuudessa ja tulos kilpailun kiristyessä alkaa jopa laskea, jolloin se PE vasta järjetön onkin.
Toki kuumat osakkeet voi tehdä vähintään orastavassa kuplassa vaikka mitä nousuja (kuten Tesla jonka hinta on täysin irti todellisuudesta) ja ehkä joku markkinapsykologiaan perehtynyt sijoittaja voi hyvinkin pelata näillä lapuilla, mutta itse pistän samantien hylkyyn.
Hyviä esimerkkejä on juuri Cisco ja Intel. Molemmat olivat niitä varmoja kuumia yrityksia teknokuplassa 25 vuotta sitten. Ja kas kummaa turskaa on ostajat tehneet 25 vuoden aikajaksollakin ja nätisti on Cisconkin PE nyt laskenut 25 tasolle ja luultavasti tekee ihan ok tulosta, mutta kalliilla ei kannata ostaa. Intel oli ihan kunkku ja nyt 25 vuotta myöhemmin tekee tappiota ja kurssi reilusti alle teknokuplan (PE:tä ei siis voi laskea koska yhtiö tappiolla).
Toisin sanoen NVidian kohdalla on ihan mahdollista sekin skenaario, että erinomaisella tasolla nyt oleva tulos ei enää merkittävästi nousekaan ja sitten alkaa kilpailu tiukentua vuosien kuluessa. Ja kas kummaa, kun kasvunäkymät hyytyvät, niin sijoittajat hyvin äkkiä pudottavat yhtiön PE luvun keskitasolle, joka on puolet nykyisestä, jolloin myös kurssi putoaa puoleen, vaikka tulos pysyykin suunnilleen samalla erinomaisella tasolla.
Toinen hyvä sääntö itselläni on hylätä tai vähintään suhtautua erittäin epäillen kaikkiin osakkeisiin, jotka löytyy sijoituskeskustelujen (esim Kauppalehti) 3 ekalta sivulta jatkuvasti. Tällä välttää hyvin juuri tuulipukujen kiimaosakkeet, joista ehkä paras esimerkki Talvivaara. Kansalla kun tapana ostaa näitä tarinoita ja "halpoja" osakkeita, joissa ei yleensä hyvin käy. Monet kun ajattelee niinpäin, että hakevat niitä osakkeita missä voisi tulla suurin nousu ja mielellään nopeasti.
PS. Ja pliis älkää nyt ainakaan vastatko, että "ehkä ne PE:t on nyt pysyvästi nousseet korkeammalle tasolle"