Säästäminen ja sijoittaminen (osakkeet, rahastot, ETF:t...)

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Purple
  • Aloitettu Aloitettu
Mites tämä noin niinkuin menee laillisuuden puolesta?


Eli yhtiö järjesti ulkopuolisille tahoille annin osakkeistaan, joita saivat merkitä yhtlön osakkeita halvemmalla kuin mitä olemassa olevien omistjiaen osakkeiden arvot siinä vaiheessa oli.

En ole kovinkaan pitkään sijoittanut. Onko tuo edes normaalia, että ulkopuolisille tahoille annetaan hyötyä omistajien ohi?
 
Aivan normaalia toimintaa. Ei noita anteja vedetä ilmasta, vaan niille on olemassa valtuutus (esim. yhtiökokouksesta).

Tuosta voit lukea vaikka Inderesin pikakommentin asiasta: Sotkamo Silver teki pienen suunnatun osakeannin ja lykkää jvk-lainansa maksua

Eli käytännössä isot omistajat voi päättää, että annetaan valtuutus järjestää anti vain meille isoille omistajille ja pistetään sitten halvemmalla saadut osakkeet myyntilaitaan kun ne saadaan?

Ymmärrän konseptina seuraavat asiat:
- Annetaan kannustimena optioita jolla voi ostaa osakkeita halvemmalla (yhtiö sitouttaa avaintekijöitä ja siis yhtiö hyötyy)
- Järjestetään julkinen anti jolloin saadaan yhtiöön rahaa sisään, kukaan ei ole erityisasemassa tai jos on niin omistajat ja avaintekijät eli esim. työntekijät
- Järjestetään suljettu anti jossa kaikilla omistajilla on oikeus suhteessa osakkeidensa määrään merkitä lisää osakkeita
- Neuvotellaan kalliiksi käyvä laina sellaiseksi, että sen voi vaihtaa osakkeisiin (taas yhtiö hyötyy).

Mutta tuo jossa alihintaan annetaan ulkopuolisten (tai kenties niiden isojen omistajien) hyötyä muiden omistajien kustannuksella, ei ole minulle tuttu konsepti.

Ja Inderesinkään jutussa ei avattu tilannetta miksi omistajat ohitettiin, eli mitä etua yhtiö saavutti antamalla ulkopuolisten merkitä halvemmalla kuin nykyinen (sen hetkinen) osakkeen arvo?

Ja tokihan isojen omistajien tuki tuolle puhallukselle piti olla, muutenhan sitä ei olisi tehty. Mutta miten ihmeessä se antoi yhtiölle hyötyä suhteessa normaaliin osakeantiin?
 
Mites tämä noin niinkuin menee laillisuuden puolesta?


Eli yhtiö järjesti ulkopuolisille tahoille annin osakkeistaan, joita saivat merkitä yhtlön osakkeita halvemmalla kuin mitä olemassa olevien omistjiaen osakkeiden arvot siinä vaiheessa oli.

En ole kovinkaan pitkään sijoittanut. Onko tuo edes normaalia, että ulkopuolisille tahoille annetaan hyötyä omistajien ohi?
Tosiaan aivan normaalia toimintaa. Remedy keräsi vastaavalla kuviolla instituutiosijoittajilta rahaa muutama viikko sitten.

Remedy keräsi 41,5 miljoonaa euroa instituutioannilla tulevien peliprojektien kehittämiseen
 
Tuosta voit vielä käydä lukemassa suunnatun osakeannin lakipykälän, jos haluat enemmän lihaa luiden ympärille laillisuuden osalta (alleviivaus oma korostus): Osakeyhtiölaki 624/2006 - Ajantasainen lainsäädäntö - FINLEX ®

Suunnattu osakeanti

Osakeannissa voidaan poiketa 3 §:ssä säädetystä etuoikeudesta (suunnattu osakeanti), jos siihen on yhtiön kannalta painava taloudellinen syy. Suunnatun annin hyväksyttävyyttä arvioitaessa on kiinnitettävä erityistä huomiota osakkeen merkintähinnan ja käyvän hinnan suhteeseen. Suunnattu osakeanti voi olla maksuton vain, jos siihen on yhtiön kannalta ja sen kaikkien osakkeenomistajien etu huomioon ottaen erityisen painava taloudellinen syy.

Jos hallitus ehdottaa, että yhtiökokous päättää suunnatusta osakeannista tai sellaisesta osakeantivaltuutuksesta, jossa ei suljeta pois hallituksen oikeutta päättää suunnatusta osakeannista, asiasta on mainittava yhtiökokouskutsussa. Yhtiökokouksen tällainen päätös on tehtävä 5 luvun 27 §:ssä tarkoitetulla määräenemmistöllä.

Etuoikeudesta poikkeamisena ei pidetä sitä, että annin toteuttamisen helpottamiseksi päätetään antaa merkintäoikeuksia kullekin etuoikeutetulle vain se enimmäismäärä, joka on jaollinen osakkeisiin oikeuttavalla määrällä, ja myydä loput oikeudet kaupankäynnistä rahoitusvälineillä annetussa laissa tarkoitetulla säännellyllä markkinalla tai julkisella huutokaupalla niihin oikeutettujen lukuun siten, että saadut varat tilitetään viimeistään merkintäajan päättymistä seuraavan varojen jaon yhteydessä. (14.12.2012/756)
 
Ei se kullan ostaminen netistä juuri eroa minkään muunkaan tavaran tilaamisesta. Ainoa ero ehkä se, että arvo vaihtelee päivän sisälläkin spottihinnan mukana. Ehkä sitten jos tosi isoja eriä tilaa niin voi tulla lisähaasteita.

Tuo Itävallan rahapaja vaikuttaisi minusta aika hyvältä paikalta tilata. Preemiot pienet, tunnettu merkki ja tulee EU:n sisältä niin tulleista/veroista ei tarvitse erikseen huolehtia. Rajoitteena tietysti, että tuolta saa vaan tuon rahapajan tuotoksia (toki Philharmonikereiden lisäksi tuolta saa esim. kultalaattoja myös).

Joo, tuolla Austrian Mintissä on aika alhaiset preemiot moneen muuhun nähden. 9e kululla 1/4oz: 406e, 1/2oz: 784e ja 1oz. 1522e. Tosin, rahana ei ehkä kaikkein esteettisin vaikka olenkin Wienin filharmonikkojen ystävä. Omasta mielestäni hienompaa 2021 vuoden Britanniaa saa muualta: 1/4oz: 416e, 1/2oz: 813e ja 1oz: 1556e. Preemiot 4% - 13% koosta riippuen.

(Spotti 1464e/732e/366e).

Jatkan vielä eri verkkokauppojen vertailua ja tilaan kun tilaan. Tavexissa (Suomessa) huomattavasti korkeammat preemiot näköjään joka tapauksessa.
 
Osaako tuo Nordnetin ETF kk-säästö tehdä kaupat vaikka rahat olisi jossain muussakin valuutassa kuin euroissa?
Osinkoina tullut aika paljon dollareita ja mieluummin vaihtaisi niitä euroiksi sitten niiden toteutuneiden kauppojen perusteella jälkikäteen.
 
Tylsä päivä, joten jutellaan kullista.

Ensin faktat: kulta ei tuota mitään, hinta on pelkkää spekulaatiota, osakkeet tuottavat todennäköisesti paremmin pitkällä aikavälillä. Mutta tajusin silti, etten ole mikään Kunnon Sijoittaja™ kun en omista lainkaan sijoitusmetalleja. Nämä lienevät totta koskien sijoituskultaa:

Näinhän se on, ettei kulta sinänsä tuota mitään ja kaiken lisäksi melkein kaikki historiassa kaivettu kulta vaan seisoo varastoituna. Mutta sillä, että se on tuhansien vuosien ajan ollut vaihdon väline, on oma arvonsa. En tiedä mikä kenellekin on "pitkä aikaväli", mutta 1900-luvultakin löytyy kaksi 20 vuoden mittaista jaksoa, jolloin kullan tuotto ylitti osakkeiden tuoton.
Ja aika monelle kelpaa omaisuuden säilytykseen paperirahakin, vaikka siinä joudut itse asiassa luottamaan kahteen asiaan kullan yhden sijaan. Molemmissa pitää luottaa, että muut ihmiset luottaa siihen vaihdon välineenä jatkossakin. Paperirahassa pitää lisäksi luottaa, ettei poliitikot paina sitä lisää (mitä juuri nyt tehdään). Lisäksi kulta on osa keskuspankkienkin varantoa, joten siinä mielessä sen arvo on tunnustettua silläkin taholla.
 

Orthex ylimerkittiin kanssa ja 62 lappua saa merkitsijät(100 oli minimi).

Lisäksi Yleisöannin moninkertaisen ylimerkinnän johdosta Yhtiö ja Pääomistaja ovat päättäneet siirtää 477 452 Tarjottavaa osaketta Instituutioannista Yleisöantiin. Yleisöannissa tehdyt sitoumukset hyväksytään kokonaan 62 Tarjottavaan osakkeeseen saakka.
 
Semmoinen 17% pikavoitto tuli tuosta Orthexista 7.98€ hinnalla lähti heti avauksessa.
 
Minkälaisia osakesalkkuja teillä on. Itse olen miettinyt, että ostaisin osinko-osakkeita siten, että osinkoprosentti olisi mahdollisimman korkea, nyt on 4.5%. Ja hajautettuna 5 sektoria, joista jokaisesta ostaisin kolmen firman osakkeita. Eikös tämä olisi aika hyvä hajautus, siitä tulisi 15 yritystä. Kaikki osakkeet on suomalaisia. Sektorit olisivat Viestintäpalvelut, Teollisuustuoteet & Palvelut, Rahoituspalvelut, Perusteollisuus sekä Teknologia.
 
Minkälaisia osakesalkkuja teillä on. Itse olen miettinyt, että ostaisin osinko-osakkeita siten, että osinkoprosentti olisi mahdollisimman korkea, nyt on 4.5%. Ja hajautettuna 5 sektoria, joista jokaisesta ostaisin kolmen firman osakkeita. Eikös tämä olisi aika hyvä hajautus, siitä tulisi 15 yritystä. Kaikki osakkeet on suomalaisia. Sektorit olisivat Viestintäpalvelut, Teollisuustuoteet & Palvelut, Rahoituspalvelut, Perusteollisuus sekä Teknologia.
Mitä nyt kukakin pitää hyvänä hajautuksena, mutta mielestäni hajautukseen kuuluu myös maantieteellinen hajautus. Toki jos tässä oli pelkistä osakkeista kyse ja se on vain pieni osa koko sijoituspottia niin sitten ehkä ihan ok. Itse siis suorien osakkeiden kohdalla teen juuri näin, että suht laajalla skaalalla suomalaisia osinko osakkeita. Kulut ostaa jotain muita kuin suomalaisia osakkeita ovat aika isoja (käytän Nordnettiä) niin näillä summilla en viitsi hukata isoa osaa sijoittamistani varoista osto kuluihin.

Tosin nuo osakkeet ovat itselläni suht pieni osa koko sijoittamista ja sijoitan enemmänkin hyvin hajautettuihin ETF:iin kun en varsinaisesti tarvitse tuottoja mihinkään nyt vaan tarkoitus on laittaa rahaa sisään seuraavat 30 vuotta ja katsoa sitten mitä jäi käteen.

Tosin en tiedä kannattaisiko jossain vaiheessa alkaa kuitenkin laittamaan enemmän osinko-osakkeisiin niin voisi sitten joskus reilun 30v päästä kun jää eläkkeelle niin elellä niillä osinkotuotoilla? Toisaalta siinä vaiheessa ehkä kuitenkin vaan paras alkaa myymään ETF:iä pois ja elää niillä rahoilla?
 
Jos taas ostas arvoaan nostavia osakkeita, niin miksei vaan voisi eläkkeellä sitten myydä 4% potista vuodessa tjsp? Sen sijaan, että nostat joka vuosi osinkoja jo nyt ja maksat siitä ilosta veroa?

Uudelleensijoittava/reinvesting etf on verotehokkaampi korkoa korolle efektin takia pitkällä holdauksella.
 
Mulla olisi myös vaihtoehto b, eli 7 sektoria ja 2 firmaa, eli 14 yhteensä. En tiedä onko sillä enää merkitystä pitkässä juoksussa. Ulkomaan osakkeita ei varmaan kannata ostaa satasilla, kun kulut on niin korkeat. Tällä hetkellä ostan alle 1000e per firma ja osinko-osakkeita. Ajallinen hajautus tietysti kannattaa myös.
 
Onko kuinka moni kyllästynyt tähän wsb kulttuuriin? 300% sieltä 500% tuolta, liity discordi kanavalle 1000€ miljoonaksi alle viikossa.
 
Mä olen kanssa autuaan tietämätön tosta ilmiöstä ja sen vaikutuksista. :shrug: Ihan kivaa tää sijoittaminen silti on :)
 
Youtubekin on/oli täynnä videoita joissa esiteltiin seuraavaa 3X, 5X tai 100X osaketta. Nyt tosin on näitä hypeosakkeita (eli tappiota tekeviä teknokasvuinnovaattoreita) raiskattu kunnolla ja ovat monet tippuneet jotain 50-80%, joten toivottavasti monet ovat kotiuttaneet kovat tappiot ja hypetys hiljenee hieman.
 
Oletteko saaneet keskimmäistä työhuonevähennystä (450€) sijoitus hommisssa jos muuten ei ole etätöitä tarvinnut tehdä. Kauppaa tullut tehtyä 2020 aika reippaasti ja salkullakin kokoa aika paljon joten ei ihan parista tonnista ole kyse.
 
Oletteko saaneet keskimmäistä työhuonevähennystä (450€) sijoitus hommisssa jos muuten ei ole etätöitä tarvinnut tehdä. Kauppaa tullut tehtyä 2020 aika reippaasti ja salkullakin kokoa aika paljon joten ei ihan parista tonnista ole kyse.

Kyllä se pitäis ihan heittämällä mennä läpi. Itse olen vähentänyt puolikkaan tai neljäsosan riippuen paljonko vuodessa tullut tehtyä kauppaa ja mutisematta mennyt läpi. Eikä ole väliä teetkö päiväkauppaa vai sijoitatko indeksirahastoihin.
 
Kannattaa noissa hommissa aina huomioida, että kun tulee näitä "menee heittämällä läpi", että ne menee aina läpi kunnes tulee verotarkastus. Siis sen kummemmin itse asiaan ottamatta kantaa.
 
Kannattaa noissa hommissa aina huomioida, että kun tulee näitä "menee heittämällä läpi", että ne menee aina läpi kunnes tulee verotarkastus. Siis sen kummemmin itse asiaan ottamatta kantaa.
Juuri näin. Kaukana on ne ajat kun veroilmoituksia käytiin käsipelillä läpi. Jos ei mitään mahdottomia poikkeamia aiempaan verotushistorian nähden ole, niin automaatiollahan nuo menee. Tietysti aina jonkinlainen osuus otetan satunnaisotannalla tarkempaankin syyniin, mutta lienee aika pieni osa.
 
Mitä nyt kukakin pitää hyvänä hajautuksena, mutta mielestäni hajautukseen kuuluu myös maantieteellinen hajautus.
Kun ostaa kansainvälisisti toimivia yrityksiä, tulee siinä tavallaan kaupanpäälle myös sitä maantieteellistä hajautusta. Esimerkiksi Harvia on perussuomalainen, mutta Jenkkilän markkinoiden menestys sitä eniten tulevaisuudessa määrittää. Tai esimerkiksi Kamux ja Saksa.
Jos taas ostas arvoaan nostavia osakkeita, niin miksei vaan voisi eläkkeellä sitten myydä 4% potista vuodessa tjsp? Sen sijaan, että nostat joka vuosi osinkoja jo nyt ja maksat siitä ilosta veroa?

Uudelleensijoittava/reinvesting etf on verotehokkaampi korkoa korolle efektin takia pitkällä holdauksella.
Osinkojen nosto on ehkä hieman hölmöjä (paitsi osakesäästötilin puolella), mutta tekee sijoittamisesta jotenkin miellyttävämpää. Ne on suoraa rahaa takaisin kouraan, ei pelkästään numeraalista arvonnousua. Lisäksi itse tykkään päättää mihin osakkeeseen ne osingot sijoitan eteenpäin, aina ei se osingot maksanut yritys ole sillä hetkellä se paras sijoituskohde.

Jokainen yritys on kuitenkin aina päivän verran lähempänä lippua luukulla ja ne osingot saattaa lopulta ainoa siitä osakkeesta käteen jäänyt tuotto (Indereksen Verneriä lainaten).

Nämä sillä ajatuksella, että haluaa harrastaa osakepoimintaa indeksi-/rahastosijoittamisen sijasta.
 
Oletteko saaneet keskimmäistä työhuonevähennystä (450€) sijoitus hommisssa jos muuten ei ole etätöitä tarvinnut tehdä. Kauppaa tullut tehtyä 2020 aika reippaasti ja salkullakin kokoa aika paljon joten ei ihan parista tonnista ole kyse.
Etätyöt ja pääomatulo ei käsittääkseni liity toisiinsa mitenkään eli molemmissa on omat vähennyksensä. Mä laitoin tuon 450€ siinä vaiheessa kun osingot nousi 2kk nettopalkan pintaan, mielestäni tuossa kohtaa voi jo puhua verottajan termistön ”merkittävästä”. Tuohon kaveriksi myy tappiolla olevia niin vaikka verotettava tulo pienenee niin sillä ei ole väliä koska arviointikriteeri on nuo tulot eikä verotettava voitto.
 
Etätyöt ja pääomatulo ei käsittääkseni liity toisiinsa mitenkään eli molemmissa on omat vähennyksensä.
Tässä on varmasti haettu sitä, että pääasiallisella etätyöllä saa haettua 900e vähennyksen ansiotuloista. Tällä puolella on hyvä muistaa 750e omavastuu, eli 450e vähennyksen hakemisella ei välttämättä hyödy yhtään mitään.

Kaavamainen työhuonevähennys voi olla enintään 900e yhdistettynä ansiotulojen sekä pääomatulojen puolelta.


Työhuonevähennys voidaan tehdä sekä ansio- että pääomatulosta, jos työhuonetta on käytetty kummankin tulolajin tulon hankintaan. Myönnettyjen kaavamaisten työhuonevähennysten yhteismäärä voi kuitenkin olla enintään 900 euroa verovuodessa
 
Mutta tuolloinhan ei kannata ansiopuolelta hakea puolikasta enempää vaikka täyteen olisi oikeus eli hakee 450+450 (tosin ansiopuolen haku melko varmasti turhaa kun omavastuu ei ylittyne), mutta verovelvollinen voi kyllä hakea vähempää kuin mihin on oikeus.
 
Mutta tuolloinhan ei kannata ansiopuolelta hakea puolikasta enempää vaikka täyteen olisi oikeus eli hakee 450+450 (tosin ansiopuolen haku melko varmasti turhaa kun omavastuu ei ylittyne), mutta verovelvollinen voi kyllä hakea vähempää kuin mihin on oikeus.
Ei tietenkään kannata, ellei sitten tuo 450e ansiopuolella auta muiden hankintojen pääsemistä yli 750e rajan.
 
Mutta tuolloinhan ei kannata ansiopuolelta hakea puolikasta enempää vaikka täyteen olisi oikeus eli hakee 450+450 (tosin ansiopuolen haku melko varmasti turhaa kun omavastuu ei ylittyne), mutta verovelvollinen voi kyllä hakea vähempää kuin mihin on oikeus.
Jep. Vaikka useimmat voisi viime vuodelta laittaa ansiotulopuolelta ton 900€ niin sitä ei kannata, jos on edes vähän pääomapuolelta tuloja myös, koska sitten ei voisi vähentää pääomapuolelta. Jo tuo pienin työhuonevähennys on parempi pääomapuolella kuin laittaa koko 900€ ansiotulopuolelle.
Toki nuansseja tulee siitä miten paljon muuta vähennettävää on mistäkin puolelta ja miten paljon niitä pääomatuloja, mistä voisi vähennyksiä tehdä, oli.
 
Takana on taas nousuviikko salkussa. Tarkastellessani viimeisen kuluneen vuoden tuottoja niin olen yllätyksekseni voittanut kaikki indeksit kuten Dow Jones, OMX Helsinki ja muut pohjoismaat, DAX, ja jopa Nasdaqin. Myös monet aktiiviset rahastot kuten Seligsonin Phoebus jäävät taakse tuotoissa. Tämä ei tosiaankaan kerro sijoitusosaamisestani (aloin sijoittaa vasta vajaa vuosi sitten) vaan siitä että tikkaa heittävä apinakin voi onnistua - ainakin lyhyellä aikavälillä. Salkun isoimmat sijoitukset ovat Sampo ja Fortum, tavoitteenani ollut lähinnä maltillinen 6% vuosituotto (lähinnä osingoista) pienellä riskillä. Riskin ja volatiliteetin pienentämiseksi olenkin siirtänyt kolmasosan varallisuudesta pörssin ulkopuolelle mm. kiinteistörahastoihin, jatkossa tarkoitus vähentää osakepainoa entisestään.

1616790943401.png


Nyt kun koronapohjista on melko tasan vuosi niin kuinka muilla palstalaisilla on sijoitukset nousseet koronapohjista? Vai onko salkut olleet täynnä viime aikoina sulaneita hypeosakkeita (jotka tiputtivat Nasdaqin alkuvuonna kuten kuvasta näkyy)?
 

Liitteet

  • 1616789936888.png
    1616789936888.png
    100,3 KB · Luettu: 190
1616796317692.png

Kokonaisuudessaan otettiin pataan SP500-indeksiltä, vaikka yli puolet salkusta onkin kuukausisäästöindeksiä. Taas merkki siitä että pitäisi vaan lopettaa se kikkailu ja luottaa kuukausisäästöön. Kuukausisäästö kuolettavan tylsää, mutta se on huono tekosyy hävitä rahaa. Nasdaqiin verrattuna toki molemmat pahasti häviöllä.

AOT-salkussa meni meni ihan hyvin, mutta tein vähän isompia tekno-ostoja todella kehnolla ajoituksella vain pari päivää ennen helmikuun korjausliikettä. Ne nyt ne osakkeesta riippuen 10-30 prosenttia pakkasella, mikä näkyy ikävästi tuloksessa.

Pitkältin Fortumiin ja Sampoon nojaavassa OST-salkussa (alla) menee vähän paremmin ja peitottiin indeksi, mutta salkun koko myös huomattavasti AOT-salkkua pidempi, joten ei juuri lämmitä.

1616796516122.png
 
Omalla kohdalla ei ole siistiä käppyrää antaa, kun sijoitukset on nyt kolmella välittäjällä. Pitäisi varmaan miettiä jotain erillistä työkalua noiden seurantaan. Prosentteina koronakuopan pohjalta salkun nettokoko (eli lainat pois) on kasvanut yli 180%. Tässä iso ansio on ollut sillä, että about koronakuopan pohjalta otin salkun kuoppakokoon nähden vajaan 80% sijoituslainaa ts. kuopasta on noustu melkein tuplavivulla. Ostettu lähinnä pitkään pitoon vakaita osakkeita ja etfiä eli mitään raketteja ei ole tavoiteltu. Lainan lyhennykset alkavat ensi vuonna ja tarkoitus on maksaa pois salkun tuotoista tuo pikkuhiljaa - paitsi jos korot lähtevät kovin nousuun, niin sitten nopeammin.

Nyt tuli tehtyä se, mikä harmitti pankkikriisin aikana, kun ei ollut oikein mitä laittaa eikä lainaakaan pystynyt silloin ottamaan lisää.

Edit: Kuoppaa edeltävään huippuun nähden salkun nettoarvo on nyt vähän yli 60% plussalla eli aika syvällähän tuo koronakuopassa kävi ja tuota luokkaa siis vuosituotto. Pelkkä kuoppanousu antaa vähän turhan positiivista prosenttia, vaikka ei tuokaan huono ole :)
 
Viimeksi muokattu:
Itsekin aloitin vuosi sitten OST-tilille säästämisen ja 57% tullut ylös. Alkuun muutama isompi siirto säästötililtä ja kuussa 300-500€ laitot. Olen laittanut joka toisen kk "varmoihin" ja joka toisen "hakuihin". Yksikään haku ei ole vielä tuottanut. Tarkoitus mennä mennä loppuun saakka kaikilla. OST vielä harjoitusta, pientä kikkailua ja jännitystä elämään ennen johonkin toiseen kk-säästömuotoon siirtymistä.

Nyt olen mennyt muiden tipseillä ja omalla ymmärryksellä taloudesta + perstuntumalla. Ennen aloittamista istuin alas 10v. asiaa harrastaneen kaverin kanssa ja olisi pitänyt kuunnella paremmin.
 
Itellä näyttäisi, että tullut vähemmän nousua indekseihin verrattuna, vaikka pääpaino indekseillä onkin. Kai se on myönnettävä, että turha koittaa eri osakkeilla saada parempaa tuottoa, vaan indekseihin kaikki rahat. Noh ehkä nuo satunnaiset osakeostot pitää mielenkiintoa yllä ja sitä kautta myös indeksisijoittamiseen vertailukohtaa. Nousu siis vuoden otannalla reilu 40% joka toki on tosi hyvä kuitenkin.
 
Mitä mieltä ihmiset ovat oman työnantajan osakkeiden ostamisesta? Usein kuulen maininnan siitä, miten tuossa laitetaan liikaa riskiä yhteen paikkaan, ja tottahan toi on. Mullakin siis palkka, optioita ja ennestään (pieni) positio jota en ole viitsinyt kasvattaa.

Nyt vain painin sen kanssa, että omasta työnantajasta on kuitenkin paljon parempi käsitys kuin mistään muusta yrityksestä. Joku joskus sanoi, että isoja yrityksiä seuraa useampi analysti ja on aika absurdia ajatella, että ulkopuolisena amatöörinä oikeasti tajuaisit jotain mitä he eivät ole huomioineet. Samaan aikaan mä olen niin amatööri etten myöskään luottaisi omaan kykyyn analysoida niitä pienempiä yrityksiä joita analyytikot eivät seuraa.

Mun työnantaja on ollut jonkin aikaa analyytikoiden näkökannasta ”vähennä” laarissa koska ala muuttuu, eikä ne koe että me ollaan siellä muutoksen harjalla. Työntekijänä mä taas tiedän aika hyvin mitä me piilossa tehdään, ja myös miltä se tekemisen laatu vaikuttaa. Jos mä samaan aikaan uskon uusiin juttuihin, ja näen myynnin kehittyvän ennakoitua paremmin alueilla joita ”epäillään” niin eikö se ole ehkä paras tilaisuus joka sijoittajalle voi tulla?
 
Mitä mieltä ihmiset ovat oman työnantajan osakkeiden ostamisesta?

Itse olen ostanut oman työnantajan osakkeita ainoastaan jos niitä on saanut alle markkinahinnan (jonkun "bonuksen / sopimuksen" kautta). Muuten olen todennut etten jaksa näitä milloin saa ostaa, milloin ei aikoja ja muita varsinkin jenkkifirmoissa tuttuja "insider trading" sääntöjä jotka koskettavat jokaista työntekijää.
 
Kyllä mä olen aika paljon tutkinut analyytikoiden kommentteja, ja niiden kautta käsitys siitä mitä odotuksia yritystä kohtaan on. Samaan aikaan seuraan yrityksen myyntiä, miten se jakautuu ja miten asiat joita näen yrityksen sisällä heijastuu analyytikoiden kommentteihin / odotuksiin.

Yksi syy tähän on, että viimeisimmissä optioissa on suht erikoiset ehdot joissa verrataan sekä firman omaan osakkeeseen - että alan indeksiin. Toinen syy on, että seuraan tosi läheisesti kaikkia ”seuraavan sukupolven” myyntiä joka ei vielä näy missään.

Sen mitä katson odotuksia, ne keskittyvät parille alueelle, ja näen numeroista että tullaan menemään reilusti yli odotusten.

Mun ymmärtääkseni en ole insider, eikä kukaan ole sanonut miten saan tietojani käyttää. Toki riskejä on paljon, koska näen vain osan liiketoiminnasta - se on vaan just se osa johon kohdistuu odotuksia. Mä kuvittelen, että todennäköisesti osake lähtee nousemaan jos odotukset ylittyy niillä alueilla jotka nähdään keskeisimpänä tulevaisuuden kasvulle?
 
Mitä mieltä ihmiset ovat oman työnantajan osakkeiden ostamisesta? Usein kuulen maininnan siitä, miten tuossa laitetaan liikaa riskiä yhteen paikkaan, ja tottahan toi on. Mullakin siis palkka, optioita ja ennestään (pieni) positio jota en ole viitsinyt kasvattaa.

Nyt vain painin sen kanssa, että omasta työnantajasta on kuitenkin paljon parempi käsitys kuin mistään muusta yrityksestä. Joku joskus sanoi, että isoja yrityksiä seuraa useampi analysti ja on aika absurdia ajatella, että ulkopuolisena amatöörinä oikeasti tajuaisit jotain mitä he eivät ole huomioineet. Samaan aikaan mä olen niin amatööri etten myöskään luottaisi omaan kykyyn analysoida niitä pienempiä yrityksiä joita analyytikot eivät seuraa.

Mun työnantaja on ollut jonkin aikaa analyytikoiden näkökannasta ”vähennä” laarissa koska ala muuttuu, eikä ne koe että me ollaan siellä muutoksen harjalla. Työntekijänä mä taas tiedän aika hyvin mitä me piilossa tehdään, ja myös miltä se tekemisen laatu vaikuttaa. Jos mä samaan aikaan uskon uusiin juttuihin, ja näen myynnin kehittyvän ennakoitua paremmin alueilla joita ”epäillään” niin eikö se ole ehkä paras tilaisuus joka sijoittajalle voi tulla?
Voin olla väärässä, mutta oman työnantajat osakkeiden ostossa voi olla ongelmia ellei ne sitten tulo optio-ohjelman tai vastaavan mekanismin kautta. Esimerkiksi pitää huomioida minä aikoina saat ja et saa ostaa/myydä osakkeita kun se on rajattu pois ettei pääse hyötymään sisäpiiritiedoista ja silloin kun ollaan luvallisen ajankohdan sisällä, niin pitää olla tietoinen syistä miksi ostaa tai ei liittyen edelliseen.
 
Voin olla väärässä, mutta oman työnantajat osakkeiden ostossa voi olla ongelmia ellei ne sitten tulo optio-ohjelman tai vastaavan mekanismin kautta. Esimerkiksi pitää huomioida minä aikoina saat ja et saa ostaa/myydä osakkeita kun se on rajattu pois ettei pääse hyötymään sisäpiiritiedoista ja silloin kun ollaan luvallisen ajankohdan sisällä, niin pitää olla tietoinen syistä miksi ostaa tai ei liittyen edelliseen.
Tuohan koskee vain sisäpiiriläisiä joita on murto-osa koko henkilöstä, muut tekevät mitä tykkäävät. Samasta syystä perusjamppa ei käytännössä pääsee/saa päästä sellaiseen dataan firmassa käsiksi joka luetaan sisäpiiritiedoksi eikä myöskään henkilöstöä saa tiedottaa tietysti asioista yhtään ennenkuin kuin on pörssitiedoto julkaistu. Toisin sanoen pitää kyllä olla hierarkiassa aika korkealla jotta ylipäänsä näkisi merkityksellisen osan firman toiminnasta. Se että näet 1-2 osaston myynnin 100 osastosta ei oikein kesää tee...
 
Voin olla väärässä, mutta oman työnantajat osakkeiden ostossa voi olla ongelmia ellei ne sitten tulo optio-ohjelman tai vastaavan mekanismin kautta. Esimerkiksi pitää huomioida minä aikoina saat ja et saa ostaa/myydä osakkeita kun se on rajattu pois ettei pääse hyötymään sisäpiiritiedoista ja silloin kun ollaan luvallisen ajankohdan sisällä, niin pitää olla tietoinen syistä miksi ostaa tai ei liittyen edelliseen.
Tuo taitaa koskea vaan johtoryhmää ja muita, jolla on vähän enemmän tietoa firman numeroista ja tulevaisuudesta. Jos kerran kyseessä julkinen osakeyhtiö niin tuskin ihan pieni pulju on ja tavallisella duunarilla tuskin niin vahvaa tietoa kokonaisuudesta, että laskettaisiin "sisäpiiriläiseksi". Kyllä nuo tiedot yleensä pidetään työntekijöiltäkin salassa ennen niiden julkaisua samalla tavalla kuin ulkopuolisiltakin.
 
Voin olla väärässä, mutta oman työnantajat osakkeiden ostossa voi olla ongelmia ellei ne sitten tulo optio-ohjelman tai vastaavan mekanismin kautta. Esimerkiksi pitää huomioida minä aikoina saat ja et saa ostaa/myydä osakkeita kun se on rajattu pois ettei pääse hyötymään sisäpiiritiedoista ja silloin kun ollaan luvallisen ajankohdan sisällä, niin pitää olla tietoinen syistä miksi ostaa tai ei liittyen edelliseen.
Sisäpiiriläiset on erikseen. Perus duunarilla (/asiantuntijalla/pikkupomolla) ei yleensä ole sellaista tietoa, jonka voisi laskea kuuluvan sisäpiiritietoon. Osakkeita voi siis ostaa koska haluaa, eikä tarvitse miettiä mainitsemiasi seikkoja.
 
Sisäpiiriläiset on erikseen. Perus duunarilla (/asiantuntijalla/pikkupomolla) ei yleensä ole sellaista tietoa, jonka voisi laskea kuuluvan sisäpiiritietoon. Osakkeita voi siis ostaa koska haluaa, eikä tarvitse miettiä mainitsemiasi seikkoja.

Tietääkseni sisäpiiritiedon väärinkäyttö ei koske vain sisäpiiriin kuuluvia. Kukaan ei saa käyttää väärin sisäpiiritietoa ihan asemasta riippumatta.
 
Tietääkseni sisäpiiritiedon väärinkäyttö ei koske vain sisäpiiriin kuuluvia. Kukaan ei saa käyttää väärin sisäpiiritietoa ihan asemasta riippumatta.
Näin on, koskee kaikkia riippumatta siitä ovatko edes kyseisen yhtiön työntekijöitä.
 
Ainakin itse olen aina ollut hyvin selkeästi tiedotettu ja velvoitettu kun minut on tehtävän tai asian puolesta liitetty sisäpiirijoukkoon. Samoin on informoitu kun sisäpiirivelvoitteet ovat lauenneet.

Toki, jos sattuisi saamaan sisäpiiritietoa joitain muita reittejä, niin sitäkään ei luonnollisesti saa käyttää.
 
Minulla on ollut tapauksia joissa olen konsultoinut esim. M&A mielessä näkemyksiäni yritysostoon, ja silloin varoitettu että se on sisäpiiritieto, mutta on puhuttu nimenomaan tähän spesifiseen keissiin liittyen.

Mä kuitenkin tuotan (ainakin välillisesti) suurimman osan datasta ylöspäin, joten on mulla suht hyvä käsitys mikä tilanne on. Samalla olen läheisesti tekemisissä tuotekehityksen kanssa josta tiedän mitä mullistavaa seuraavien vuosien aikana...

Mut eikö ole jonkun muun velvollisuus kertoa mulle jos olen sisäpiiriläinen?
 
Tuohan koskee vain sisäpiiriläisiä joita on murto-osa koko henkilöstä, muut tekevät mitä tykkäävät. Samasta syystä perusjamppa ei käytännössä pääsee/saa päästä sellaiseen dataan firmassa käsiksi joka luetaan sisäpiiritiedoksi eikä myöskään henkilöstöä saa tiedottaa tietysti asioista yhtään ennenkuin kuin on pörssitiedoto julkaistu. Toisin sanoen pitää kyllä olla hierarkiassa aika korkealla jotta ylipäänsä näkisi merkityksellisen osan firman toiminnasta. Se että näet 1-2 osaston myynnin 100 osastosta ei oikein kesää tee...

Tässä tapauksessa isompi osasto kahdesta on lähes puolet firman uudesta myynnistä ja kasvuvauhti näyttää moninkertaistuneen. Pienempi taas on analyytikoiden eniten odottama ja näyttäis hypänneen matalasta double digit kasvusta tripple digit kasvuun (kvartaalista toiseen).
 

Statistiikka

Viestiketjuista
259 573
Viestejä
4 511 866
Jäsenet
74 419
Uusin jäsen
KrisTNT

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom