Puoliksi tehdyn kotiverkon viimeistely

Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
120
Ostin viime vuonna n. 15 vuoden ikäisen paritalon puolikkaan, jossa ei ole huoneissa ethernet-rasioita. Näyttäisi kuitenkin siltä, että huoneisiin on vedetty CAT6-kaapelia. Huoneista löytyy koaksiaaliittimien vierestä ruuvilla suljettu luukku, jonka tapaa paljastuu ethernet-kaapelipari. Laitan tilanteen selventämiseksi muutaman kuvan.

Kuvassa näkyvä kaappi sijaitsee eteisessä ja yhtä lukuun ottamatta kaikki CAT6-kaapelit ovat vailla mitään liittimiä. Tämä yksi kaapin ulkopuolelle kuvassa menevä johto kuljettaa internetyhteyden asuntoomme. Meidän asuntomme puolella johto yhdistyy eteisessä olevaan WiFi-reitittimeen, josta internet-yhteys jaetaan langattomasti asuntomme sisällä. Tämän johdon toinen pää yhdistyy reititinmodeemiin, joka sijaitsee rakennuksen yhteisessä teknisessä tilassa, johon kuljetaan ulkokautta. Internetyhteys tulee valokuidulla reititinmodeemiin.

Kyselin asiasta seinänaapurilta ja hänelläkään ei kuulemma ole huoneissa ethernet-rasioita eikä hänellä ollut myöskään sen parempaa tietoa kaapelivedoista.

Vaikuttaisi äkkiseltään aika selvältä tilanteelta, mutta mistäpä näitä koskaan tietää. Jos haluaisin huoneisiin ethernet-rasiat, niin miten kannattaisi lähteä liikkeelle? Millaista laitteistoa ja tekniikkaa tarvitsen? Mielelläni tekisin tämän homman itse ihan oppimis- ja harrastusmielessä, joten ei haittaa, vaikka joutuisi työkaluista ym. maksamaan sen, minkä työn teetättäminen ammattilaisella kustantaisi :) Vai onko tällaiseen hommaan ryhtyminen ilman mitään pätevyyttä jotenkin laitonta? Tuskin mitään tulipaloriskiä saa aikaiseksi?

Ensisijaisesti kyseessä olisi enemmänkin harrastusprojekti. Langaton yhteys toimii todella hyvin ja Speedtest näyttää myös langattomasti kytketyillä laitteilla 300 megan nopeuksia, joka vastaa sitä, mitä operaattori lupaa. Periaatteessa toki olisi kiva saada vielä varmempi langallinen yhteys ainakin tietokoneeseen. Yksi käytännön tavoite olisi myös, että reitittimen saisi siirretty pois eteisestä. Miten tämä onnistuisi parhaiten?

Kaikki neuvot ovat tervetulleita. Mielelläni otan vastaan myös kritiikkiä hankkeeseen ryhtymistä koskien, jos jonkun kokeneemman mielestä tähän liittyy varteenotettavia riskejä tms :D
 

Liitteet

Liittynyt
05.01.2021
Viestejä
1 588
Ei ole luvanvaraista hommaa ja tuon pystyy itse helposti tekemään loppuun, ainakin jos tietää mitä tekee. Eikä sisällä mitään suurempia riskejä.

Mitään erikoistyökalujakaan ei tarvi koska useimmat liittimet ovat ns. työkaluttomia. Terävän puukon tai kaapelinkuorimet sekä pienet sivuleikkurit tarvitaan. Yleismittarilla saat piipattua mikä kaapeli on mikäkin.

Tarvikkeina tarvitset liittimiä sekä datarasioita. Täältä lukemaan lisää:
 
Liittynyt
18.03.2019
Viestejä
607
Äkkiseltään toi sähkökaluste näyttää Jussi sarjalta.
Tässä tapausksessa voi laittaa suoraan tälläisen ilman työkaluja.

En osaa sanoa varmasti mitä tohon sähkökaappiin kannattaa asentaa, mutta ehkä tälläinen voisi toimia.

Ja siihen tälläisiä:
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 332
Lukaisepa tätä ketjua ensin; Kodin yleiskaapelointi ja RJ45 läpi talon - keskustelua ja vinkkejä

Aika helppo rasti tämä pitäisi olla, itse lähtisin näin liikenteeseen;

- Ostat ilman työkaluja puristettavia Keystone-liittimiä (lue suosituksia tuolta linkin takaa) ja ne asentelet ensin tuonne kaappiin.
- Huoneiden rasioihin omaan makuun sopivia datarasioita, suosittelen keystone mallisia sinnekin, mutta tuon mainitun linkin takaa löytyy suosituksia. Kytket ne.
- Sitten kytket patch piuhalla vaikkapa jonkun tyhmän kytkimen ensin tuonne kaappiin, ja sen jälkeen alat käymään noita huonerasioiden liitäntöjä yksitellet läpi esim. läppärin kanssa jotta saat numeroitua kaapelit.
- Kun kaapelit on numeroitu, niin tuonne kaappiin todennäköisesti saa jonkunlaisen keystone-patch paneelin, siihenkin vinkkejä löytynee tuolta linkin takaa.

Kohdassa kolme voit ostaa vaikkapa tuommoisen "tyhmän" kaapelitesterin, maksaa ehkä 10e, ja testata kytkennät sillä.

Noilla nyt alkuun, mutta jatkot ehkä parempi laittaa tonne mainittuun topicciin :)
 
Liittynyt
27.12.2018
Viestejä
2 406
Huoneista löytyy koaksiaaliittimien vierestä ruuvilla suljettu luukku, jonka tapaa paljastuu ethernet-kaapelipari
Minkähän takia CAT6-kaapeli on pitänyt noin hajottaa pitkästi ulos kuoresta, suojavaippaa siellä ehkä olekaan
UTP = unshielded TP
 
Liittynyt
05.01.2021
Viestejä
1 588
Minkähän takia CAT6-kaapeli on pitänyt noin hajottaa pitkästi ulos kuoresta, suojavaippaa siellä ehkä olekaan
UTP = unshielded TP
Jos on käytetty johtimia apuna vetolankaan solmimiseen. Tai sitten on jo kuorittu liittimiä varten valmiiksi mutta homma jäänyt kesken ja joku todennut että "nääh, kansi päälle ja urakka kiinni".
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
245 380
Viestejä
4 281 992
Jäsenet
71 660
Uusin jäsen
Häslääjä00

Hinta.fi

Ylös Bottom