PowerColor Radeon 6900XT Red Devil Ultimate - Phanteks Edition

JST

Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
356
Olen omistanut otsikon kortin jo hyvän tovin ja taistellut löytääkseni tasapainon melun ja lämpöjen välillä. Kortti on ollut pelikäytössä melkein saapumisestaan asti voltti- ja virtarampautettuna (-0.024v ja PL -10%).
Ääntä piti kuitenkin, ja kävin pirun kuumana. Sietokyky tuli vastaan tuulettimien kanssa, ja vakionopeutena oli 38%/1250RPM jatkuvana. GPU:n Hotspot -lämpötila veteli pelatessa usein 100ºC seudulla, mutta mitäs tuosta. Sanovat, että ei syytä huoleen. Häiritsi kuitenkin.

Sitten Asus ja Noctua yhteistyössä julkaisi RTX 3070 -kortin ja mietin, että onnistuisi varmaan minultakin. Pienen tutkinnan jälkeen selvisi, että kortin jäähdytyssiilin leveys on aika lailla tasan 120mm, joten Jimmsiltä Phanteks T30 -tuulettimet tilaukseen ja noutoilmoituksen odottelua.

Sitten ei muuta kuin hommiin!

Itse tuulettimien (2x100mm ja 1x92mm) ja niiden kehikon poistaminen oli todella helppoa; Yhteensä 15 M.2 -tapaista ruuvia pitää molemmat kiinni siilin rungossa.
Hyvä ettei tarvitse koko korttia alkaa purkamaan pelkän tuuletinkehikon takia, eikä näissä ole mitään takuutarroja päällä!
modi_irti.jpg

Toki jäähyssä jököttää ties minkälaista kaapelikoukkua, toivottavasti ei tarvitse alkaa vääntelemään tai leikkelemään mitään irti...

modi_koukut.jpg

Huh, nopean kuivasovittelun jälkeen selvisi, että vain tämä kumituki/vaimennuspala hipoo hennosti oikeanpuoleisen tuulettimen lapoihin. Nappasin irti, ja voi jatkaa seuraavaan vaiheeseen.
Vähän tieten on jäähyä paljaana peräpäästä, mutta ei haittaa...

modi_sovitus.jpg

Isoin kysymys tässä projektissa olikin; Millä saan nämä hyvin kiinni? Onneksi kortissa on kaikenlaisia vahvoja koukkuja sekä koloja lähellä, niin K-Raudasta HellermannTyton hoiti tämän erittäin mallikkaasti! Eikä muuten liiku mihinkään!

modi_kiinni.jpg

Ei kai sen jälkeen muuta, kuin koneeseen kiinni ja testaamaan. Tuulettimet menivät jatkojohdoilla emolevyyn kiinni.

Kotelona Phanteks Entroo Pro (Edessä 200mm tuuletin mikä tuli mukana, perässä Thermalright X-Silent 140, kierrosluvut jotain ja jotain), huoneen lämpötila kaikissa testeissä ~24.5ºC.
Mitään melumittauksia ei ole, mutta jos nämä Phanteksit ei ole hiljaisemmat (On ne) niin ainakin taajuus on matalempi; Rauhallinen humina vs. korkea vinkuna vakiotuulettimissa.
Vakiona toimi kierrosnopeus, testisoftana Diablo II: Resurrected (Kylässä istuen, ilman Framerate -rajoituksia) ja raportoituna maksimilämpötila 20 minuutin jälkeen.

Kortissa -0.024v ja PL -10%, Quiet bios.

Palkitkin tein!
lampotilat.jpg


Lisähuomiona:
- Yksittäiset VRM -lämmöt oli aina samalla tasolla tuulettimista tai nopeudesta huolimatta, +-1ºC ero

Ei ainakaan aisteja miellyttänyt täyden kierrosnopeuden testi, mutta sai selville, että joku muu jarruttaa jäähdytystehoa. Tiedä sitten, on ollut mielessä uusia kotelotuuletuskin kokonaan...
Tuli ihan mieleen joskus omistamani PowerColor refu R9 290, jonka sai biosilla avattua 290x:ksi! Ei ollut Hotspot -antureita vielä silloin.

Loppuyhteenveto:

Onnistunut projekti! Vielä olisi varaa optimoida tuulettimia melun suhteen ja selvittää, voiko kortille antaa tehonsa takaisin. Ei kyllä ole missään vaiheessa ollut paljoa jälkimäisestä kiinni, mielummin hiljainen sekä viileä.
Toivottavasti näytönohjainvalmistajat ottavat mallia Asuksen ja Noctuan yhteistyöstä; Usein kuulee juttua "hyvistä jäähyistä", mutta ei nuo ohuet, muovilusikoista uudelleenvaletut 92-100mm propellit tule ikinä toimimaan kuin kunnon tuulettimet.
Tämä modi on hitusen yli 4 slottia paksu. Kyllä näillä hirmukorteilla olisi varaa olla paksumpia sekä leveämpiä (Ei kuitenkaan enää pidempiä!) kuin nykyiset mallit. Prossujäähyistä mallia, ja joku 240/280mm siili näytönohjaimelle, johon saa lankajousilla tuulettimet kiinni.

Saa nähdä.

Plussaa:
+ Viileämpi
+ Hiljaisempi
+ Hauskaa näpertelyä

Miinusta:
- Aika kallista näpertelyä (Toki halvemmillakin tuulettimilla saisi hyviä tuloksia?)
- Hinnastaan huolimatta tuulettimet eivät häätäneet heinäsirkkoja pois kortista.
 
Hyvä testi ja itsellä on samankaltaisia kokemuksia. Rahaa säästää paljon kun laittaa Arcticin P sarjan tuulettimia joilla ~lähes samat ominaisuudet kuin Noctuan mutta huomattavasti halvempi hinta. Itse myös samalla irrottaisin jäähdytyssiilin ja laittaisin uudet tahnat, koska erityisesti korkeat hotspot lämmöt voivat kieliä huonosta kontaktista.
 
Itse laitoin noita Phantekseja 3 kpl kotelon (väli)pohjaan ja RX6800xt Red Dragon jäähy (descroudattu) tuulettimien päälle pienin kiristyksin/tukien kanssa PCIE riserin kanssa. Hyvin pysyy, mutta pitää joskus hieman hienosäätää vielä. Hotspot lämpötilat oli ennen luokkaa 90-96C vakiona.
Tuo 3. tuuletin toimii osin kotelotuulettimena CPU:lle. Pitää vielä siis säätää kun taitaa osa GPU:n tarvimasta ilmasta vuotaa ohi. Kotelona Jonsbo rm4 ja pohjaa/suodatinta modattu jotta sieltä saa paremmin ilmaa. Poweri pieni Corsair SF750 niin tapimmainenkin tuuletin saa ilmaa pohjasta. puhaltumaan. Takaosaan sain mahtumaan toisenkin 120mm tuulettimen poistamaan GPU:n ilmaa. takapaneelissa siis 2*nochtua 120mm tuuletinta. CPU saa osan ilmasta siis pohjasta ja osan etupaneelin sivusta aika pienestä raosta. ryzen3600 jäähtyy kuitenkin hyvin. Saa nähdä miten käy kun päivitän prossun (no UV kehiin jos kuumenee).

Laitoin uuden tahnan GPU:lle. Kryonaut. Se ei oikein sopinut. Alkoi pian lämpötilat nousta => hotspot 99C kesäkuumalla ainakin. Igors lab olikin referenssi GPU:lla testannut että liian juoksevat tahnat alkaa häviämään ja lämpötila nousee pian. Vaihdoin sitten jäykemmän tahnan tilalle niin ainakin nyt lämpötilat hotspot noin 89-92C matalammmilla tuuletinnopeuksilla. Powerlimitti reipas +1% (UV 1040mV). Tässä oli tarkoitus tuota tuuletinmelua optimoida ja Phamteksit pyöriikin vain 1100-1250RPM ja on hiljainen umpinaisessa (etupaneeli) kotelossa ilman heinäsirkkoja (tai oma kuulo suodattaa ne hyvin).
 

Statistiikka

Viestiketjuista
261 704
Viestejä
4 544 763
Jäsenet
74 833
Uusin jäsen
Kanadanhanhi

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom