PowerColor Radeon 6900XT Red Devil Ultimate - Phanteks Edition

JST

Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
341
Olen omistanut otsikon kortin jo hyvän tovin ja taistellut löytääkseni tasapainon melun ja lämpöjen välillä. Kortti on ollut pelikäytössä melkein saapumisestaan asti voltti- ja virtarampautettuna (-0.024v ja PL -10%).
Ääntä piti kuitenkin, ja kävin pirun kuumana. Sietokyky tuli vastaan tuulettimien kanssa, ja vakionopeutena oli 38%/1250RPM jatkuvana. GPU:n Hotspot -lämpötila veteli pelatessa usein 100ºC seudulla, mutta mitäs tuosta. Sanovat, että ei syytä huoleen. Häiritsi kuitenkin.

Sitten Asus ja Noctua yhteistyössä julkaisi RTX 3070 -kortin ja mietin, että onnistuisi varmaan minultakin. Pienen tutkinnan jälkeen selvisi, että kortin jäähdytyssiilin leveys on aika lailla tasan 120mm, joten Jimmsiltä Phanteks T30 -tuulettimet tilaukseen ja noutoilmoituksen odottelua.

Sitten ei muuta kuin hommiin!

Itse tuulettimien (2x100mm ja 1x92mm) ja niiden kehikon poistaminen oli todella helppoa; Yhteensä 15 M.2 -tapaista ruuvia pitää molemmat kiinni siilin rungossa.
Hyvä ettei tarvitse koko korttia alkaa purkamaan pelkän tuuletinkehikon takia, eikä näissä ole mitään takuutarroja päällä!
modi_irti.jpg

Toki jäähyssä jököttää ties minkälaista kaapelikoukkua, toivottavasti ei tarvitse alkaa vääntelemään tai leikkelemään mitään irti...

modi_koukut.jpg

Huh, nopean kuivasovittelun jälkeen selvisi, että vain tämä kumituki/vaimennuspala hipoo hennosti oikeanpuoleisen tuulettimen lapoihin. Nappasin irti, ja voi jatkaa seuraavaan vaiheeseen.
Vähän tieten on jäähyä paljaana peräpäästä, mutta ei haittaa...

modi_sovitus.jpg

Isoin kysymys tässä projektissa olikin; Millä saan nämä hyvin kiinni? Onneksi kortissa on kaikenlaisia vahvoja koukkuja sekä koloja lähellä, niin K-Raudasta HellermannTyton hoiti tämän erittäin mallikkaasti! Eikä muuten liiku mihinkään!

modi_kiinni.jpg

Ei kai sen jälkeen muuta, kuin koneeseen kiinni ja testaamaan. Tuulettimet menivät jatkojohdoilla emolevyyn kiinni.

Kotelona Phanteks Entroo Pro (Edessä 200mm tuuletin mikä tuli mukana, perässä Thermalright X-Silent 140, kierrosluvut jotain ja jotain), huoneen lämpötila kaikissa testeissä ~24.5ºC.
Mitään melumittauksia ei ole, mutta jos nämä Phanteksit ei ole hiljaisemmat (On ne) niin ainakin taajuus on matalempi; Rauhallinen humina vs. korkea vinkuna vakiotuulettimissa.
Vakiona toimi kierrosnopeus, testisoftana Diablo II: Resurrected (Kylässä istuen, ilman Framerate -rajoituksia) ja raportoituna maksimilämpötila 20 minuutin jälkeen.

Kortissa -0.024v ja PL -10%, Quiet bios.

Palkitkin tein!
lampotilat.jpg


Lisähuomiona:
- Yksittäiset VRM -lämmöt oli aina samalla tasolla tuulettimista tai nopeudesta huolimatta, +-1ºC ero

Ei ainakaan aisteja miellyttänyt täyden kierrosnopeuden testi, mutta sai selville, että joku muu jarruttaa jäähdytystehoa. Tiedä sitten, on ollut mielessä uusia kotelotuuletuskin kokonaan...
Tuli ihan mieleen joskus omistamani PowerColor refu R9 290, jonka sai biosilla avattua 290x:ksi! Ei ollut Hotspot -antureita vielä silloin.

Loppuyhteenveto:

Onnistunut projekti! Vielä olisi varaa optimoida tuulettimia melun suhteen ja selvittää, voiko kortille antaa tehonsa takaisin. Ei kyllä ole missään vaiheessa ollut paljoa jälkimäisestä kiinni, mielummin hiljainen sekä viileä.
Toivottavasti näytönohjainvalmistajat ottavat mallia Asuksen ja Noctuan yhteistyöstä; Usein kuulee juttua "hyvistä jäähyistä", mutta ei nuo ohuet, muovilusikoista uudelleenvaletut 92-100mm propellit tule ikinä toimimaan kuin kunnon tuulettimet.
Tämä modi on hitusen yli 4 slottia paksu. Kyllä näillä hirmukorteilla olisi varaa olla paksumpia sekä leveämpiä (Ei kuitenkaan enää pidempiä!) kuin nykyiset mallit. Prossujäähyistä mallia, ja joku 240/280mm siili näytönohjaimelle, johon saa lankajousilla tuulettimet kiinni.

Saa nähdä.

Plussaa:
+ Viileämpi
+ Hiljaisempi
+ Hauskaa näpertelyä

Miinusta:
- Aika kallista näpertelyä (Toki halvemmillakin tuulettimilla saisi hyviä tuloksia?)
- Hinnastaan huolimatta tuulettimet eivät häätäneet heinäsirkkoja pois kortista.
 
Toggle Sidebar

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjut
166 352
Viestejä
3 086 358
Jäsenet
57 170
Uusin jäsen
Niinu

Hinta.fi

Ylös Bottom