Tämä arvio wokesta ja videopeleistä näyttää siis olevan ihan oikea:
Vähän alkaa vaikuttamaan siltä, että ”onko peli woke” riippuu lähinnä itse pelien ulkopuolisista asioista.
Vaikkapa tossa shadowsissa on oikeasti todella vähän jotain täysin valinnaista wokehuttua, jota pitää todella hakemalla hakea, mutta peliä pidetään wokena koska se on muutos johonkin aiempaan ac peliin tuon osalta. Sit samaan aikaan vaikka joku bg3 ei ole ”niin paha”, vaikka pelissä on varmaan kymmenkertainen määrä vastaavia tilanteita kuin mihin tossa ac:ssa voi päätyä ja sen lisäksi hirveät määrät muuta ns. wokehuttua.
Puhtaasti pelejä jos vertailee niin olisi absurdia esittää että shadows olisi se woke näistä kahdesta. Ketjun aihe on ymmärtääkseni pelit, eikä niiden ulkopuoliset asiat. Pelien ulkopuolisille woketukselle on jo omat ketjunsa. Feminismi ja oikeudenmukaisuus noin esimerkiksi.
Jännää kyllä että videopelien ”wokeus” on käytännössä riippuvainen niitä tekeviin yrityksiin liitetyistä, suurelta osin kuvitellusta, identiteettipolitiikasta, eikä välttämättä näy peleissä lainkaan.
Jos joku logiikkaan perustuva säännöstö olisi olemassa, niin hurja osa peleistä olisi woke ja sehän ei sovi, koska jos tykkää jostain pelistä niin se ei saa olla wokeboikotissa. Tämä lienee se päälimmäisin syy sille kuinka vaikka bg3 tai cyberpunk ei mukamas ole wokepelejä, vaikka toisin kuin shadows joka perustuu edes osin todelliseen historiaan homoiluineen, niin nuo on puhdasta fiktiota ja homoilu on siten täysin kuvitteelliseen fantasiaympäristöön otettu tietoisesti osaksi maailmaa.
Esimerkiksi jos kirjoittaa biografiikin Alan Turingista, niin homoilu on luonnollinen osa teosta. (Ac shadows), mutta jos kirjoittaa fiktiivisen henkilön biografiikin ja siihen homoilua, niin kyse on kirjailijan selvästä valinnasta kirjoittaa homoilua. (Bg3)
Jostain syystä kuitenkin ”wokesta” hermostujat pitävät ekaa vaihtoehtoa wokena ja tokaa jonain muuna, mutta eivät kykene perustelemaan näkemystään. On esitetty vain arvauksia siitä mitä studiossa on ehkä joskus mietitty, ja sitten pahastutaan näiden omien arvausten perusteella aiheesta.
Edit:
Ja jatkopohdintana; tämä tarkoittaa että mikä tahansa peli voi muuttua milloin tahansa wokeksi, jos joku peliä tehnyt taho antaa lausunnon syistä jonkun peliin liityvän asian takana jonka joku voi päätellä wokeksi. Tai joku edes arvelee että syy jonkun asian takana on woke, kuten ac:shadowsin kohdalla on tapahtunut tummaihoisen pelihahmon kanssa.
On jännittävää seurata että kuinka hurjia wokelausuntoja ihmiset sietävät vaikka bg3:n kohdalla, mutta samanaikaisesti ac:shadows määrittyy wokeksi (toistaiseksi) perättömän huhun myötä. Ilmeisesti tummaihoisuus on itsessään niin woke juttu, että mitään todisteita ei tarvita. Lieköhän syy tähän rasistinen? Vaikea arvata, mutta se on varmaa että logiikka on tästä kaikesta ihan helvetin kaukana.