• TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)

    Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.

    Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.

    Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.

Poliittiset ja yhteiskunnalliset asiat videopeleissä

Malliin jota itseasiassa idän mahtivaltiot kuten kiina pystyvät käyttämään tehokkaasti työkaluna globaalissa valtapoliitiikassa länttä vastaan.
Tää on hyvä pointti siitä eri perspektiivistä. Ainakin helpotetaan idän virkamiesten työtä.
Eli päätavoite on tehdä voittoa. ESG on sitten tuota täydentävä tavoite, eli että tuo voiton tavoittelu tehdään yhteiskunnan kannalta kestävillä tavoilla.
Perinteiset perhearvot ovat yhteiskunnan kannalta kestäviä tapoja. Seksuaali-identiteetit ja pippeleiden pois leikkaus ja näiden ylistäminen mediassa eivät taas ole.
 
Kuten aikaisemmin totesin, näen argumenttien molemmat puolet enkä siten haluaisi olla tässä väännössä kenenkään "puolella". Välillä se on kuitenkin hieman hankalaa. Vaikka tässä nyt otetaan kontekstista irti hyvin pieni osa potentiaalisesti kymmenien tuntien pelistä, niin ymmärrän miksi tällaisen kohtauksen tuominen peliin voi hieman hiertää. Ongelma ei ole että kohtaus on vain huono, vaan se ei yksinkertaisesti tunnu millään tavalla autenttiselta tai vilpittömältä, vaan hyvinkin korporaatiomaisesti mahdollisimman pinnaselta tavalta käsitellä asiaa yleisön kosiskeluksi tai diversiteettipisteiden keräämiseksi.
Onko tuo kohtaus edes ainoa woke-elementti pelissä? Tehokas indoktrinaatio ei tietenkään ole niin päällekäyvää, että kohde kiinnittäisi siihen huomiota. Mitä muuta wokea pelissä on?

Esim. Forbesin peliarvostelussa moititaan peliä siitä että se on liian kiltti
"This is a game with close to zero edge to it. A lack of conflict, a lack of truly tough choices and a lack of letting your Rook be anything close to ruthless, if not actually sort of evil, which is of course possible in many RPGs, and past Dragon Age games allowed for more grey areas than what we see here."

Pelistä on tehty niin kiltti ja mauton, että se ei varmasti loukkaa ketään?
 
Yksinkertaistan varmasti asioita mutta ennen...pelitalo palkkasi sen taitavimman ja kokeneimman, muusta viis.
Nyt (jos) sillä on uudet säännöt. Totta kai se edelleen haluaa taitavimmat ja kokeneimmat, mutta täytyy huomioida DEI-kiintiöt. Väitän että tämä ei voi olla positiivinen pelin kannalta, koska ennen riitti sen lopputuloksen kannalta oleellisimmat asiat. Ei ihonväri, sukupuoli tai ikä. Valitulla täytyy siis olla kaikki normit kohdallaan, taitojen lisäksi. Tarkoittaa sitä, että värvääjä on kuin pakotettu joskus pudottamaan palkkaamaansa ihmistä kohtaan toivottua taitotasoa.

Esimerkiksi: Yle ei ole pelitalo mutta siellä DEI aiheutti sen, että talossa oli "kenenkään ei ole pakko olla valmis, keskeneräinen on ok" ideologia. En muista sanantarkkaa, voi tarkentaa jos joku muistaa. Tästä voi vetää sen oletuksen, että DEI voi aiheuttaa sen, että yrityksessä on tosiaan "keskeneräisiä" melkein ammattilaisia matkan varrella, mikä ei kuulosta hyvältä laadukkaalle uutisoinnille (esim. Ylen kohdalla).

En toki automaattisesti oleta että DEI tarkoittaa työn laadun tason tippumista, kovia ammattilaisia löytyy varmasti mistä ryhmästä vain. Asioiden monimutkaistaminen vain, kun aikoinaan palkattiin yleensä ensisijaisesti taitojen mukaan, poikii länsimaissa kompastuskiviä, etenkin kovalla peli-alalla. Plus pelaajat enimmäkseen ei ole hirveän innokkaita nielemään politisoitua käsikirjoittamista, ei edes rivien välistä vaan haistaa sen aika nopeasti. DEI:n ei tietenkään tarvitse tarkoittaa sitä että lopputulos värittyy, kysehän on lopulta käsikirjoittajista ja ohjaajista.

Toisaalta, toiset on nyt "yliherkkiäkin", koko aiheen tiimoilta. God of War: Ragnarokia pelaan tällä hetkellä, ja woke-osoittelua löytyy verkosta peliä kohtaan. Koskee ilmeisesti eniten sitä, että "Greek" mythology- näkökulmasta tumma tyttö vaivasi monia ynm. Minä en itseasiassa edes ajatellut pelatessani, tyttö näytteli hyvin ja hänen juonenkuvionsa ei ärsyttänyt. Omalla kohdalla se, että peli on kuitenkin lopulta fantasiaa, tekee sen etten jaksa ärsyyntyä tällaisista. Kratos ilmeisesti oli monien mielestä liian pehmeä ja naisten "armoilla" tässä, mutta minusta kaikki on pohjustettu juonen kannalta hyvin ja tuntuu luontevalta juonenkehitykseltä.

Vaikka se alkuperäinen God of War-luoja avoimesti näitä uusia vihaakin, hän on sanonut ettei Kratosta olisi koskaan saanut muuttaa tappokoneesta. Mutta toisaalta, jaksaako pelaajat sitäkään ikuisesti?

 
Se ei ole lyhytnäköinen järjestelmä, vaan juurikin päinvastaista. Siinä pyritään suosimaan kestäviä investointeja sen sijaan, että tavoiteltaisiin nopeita voittoja hinnalla millä hyvänsä. Hyvä esimerkki tuosta on juurikin tuo fossiilisista luopuminen ja keskittyminen cleantechiin energiantuotannossa. Fossiiliset nähdään lyhytaikaisena, ja ihmiskunnan tulevaisuuden kannalta erittäin haitallisina, joten niitä vältetään sijoituksissa. Kun taaskin cleantech nähdään pitkällä tähtäimellä niin tuottojen kuin ihmiskunnankin kannalta parempana vaihtoehtona.

Siinä olet oikeassa, että siinä ei ole mitään standardeja. Ainakaan mitään erityisen virallisia. Mutta yritykset sitten määrittelevät omat periaatteensa.
No tässä itse perustelet miksi kyseessä on lyhytnäköinen järjestelmä. Jos ei ole olemassa mitään standardeja, eikä juurikaan mitään mittareitakaan sille mikä voisi olla ESG ja mikä ei, kyseessä on täysin mielivaltainen määrittely. Mielivaltaiset määrittelyt voi muuttua tämän tästä.

Sodan uhan vuoksi aseiden valmistus ja energiaomavaraisuuden lisääminen on yhteiskuntavastuullinen tapa toimia. Yhtiöt sitoutuvat ottamaan ympäristövastuun tosissaan toiminnassaan ja yhtiöt ovat vakavaraisia ja kertovat toiminnastaan läpinäkyvästi. Näin me saatiin nyt öljy-yhtiöt ja asevalmistajat tähän ESG:n piiriin usan kontekstissa.

Tollanen ei ole kestävää jos ei ole mitään yleisiä standardeja sillä mikä on ESG- kelpoinen yhtiö ja mikä ei ja mitä näissä edes pitäisi olla.
 
Kun wokettajat on kerran selkeästi vähemmistöä, niin miksi te pelkäätte niin helvetisti että tuo leviää kaikkiin peleihin? Ei se leviä, kyseessä on marginaalinen ideologia jonka osa kokee mieleisekseen, ja siinäpä se. Osa uskoo kuviteltuun jumalaan ja omistaa elämänsä sille, ja aidot suvakit suvaitsee sellaisiakin. Eikä kitise netissä kuinka uskonto pilasi pelin X.

Aiemmin oli paljon rasisteja, homofoobisia, sitten yhteiskunta teki noista yleisesti paheksuttavaa, ja yleinen mielipide muuttui hiljalleen, nyt on woke se johon projisoidaan erilaisuudenpelkoa. Siitähän tässä on kyse. Erilaisuuden pelosta. Sama rasismissa ja homofobiassa.

Fakta ihmisenä vedän rajan siihen, että jos tehdään peli joka yrittää esim. mukailla historiaa, niin se on immersion rikkovaa jos tehdäänkin päinvastoin. Mutta fantasia on fantasiaa, antaa ihmisten tehdä ja luoda mitä haluaa. Ei fantasian tarvi olla mitään immersiivistä, tai järkevää. Myös saa vetää asioita ns. överiksi ja vähän ravistella pelaajaakin. Ei nyt kannata pelihousuja repiä jos tulee kourallinen wokepelejä.
 
Sieltä sellasen kanadalaisen tubettajan sitten poimit millä ei varmaan ole mitään poliittista suuntaumaa. Mitä nyt asuu ja operoi kanadassa joka tunnettu vahvasta vasemmistolaisesta politiikastaan ja kaverin seuraajakunta koostuu lähinnä vasemmistolaisita vaikka yrittääkin kovasti shillata keskellä näkemystensä kanssa.

Nice try :thumbsup:
Tää oli varmaan paskin argumentti koko Internetissä: kanadalainen, siis pakko olla kommari. :P
 
Kun wokettajat on kerran selkeästi vähemmistöä, niin miksi te pelkäätte niin helvetisti että tuo leviää kaikkiin peleihin? Ei se leviä, kyseessä on marginaalinen ideologia jonka osa kokee mieleisekseen, ja siinäpä se. Osa uskoo kuviteltuun jumalaan ja omistaa elämänsä sille, ja aidot suvakit suvaitsee sellaisiakin. Eikä kitise netissä kuinka uskonto pilasi pelin X.
Ei pelätä. Kun kyseessä on juurikin marginaalinen ideologia. Mutta sen leviämisen estämiseksi pelaajien täytyy pitää jonkunlaista älämölöä ja äänestettävä lompakoillaan oman äänensä puolesta, muuten ideologia leviää kyllä kuin syöpä. Kim Belairkin luennoi, että pelaajia ei tarvitse kuunnella, vaan että kun ideologiaa syötetään, niin ajan kanssa menee läpi. Se on pelaajien älämölöllä estettävä, tai saadaan syyttää myös itseä siitä, kun pelit paskoontuu.
 
Perinteiset perhearvot ovat yhteiskunnan kannalta kestäviä tapoja. Seksuaali-identiteetit ja pippeleiden pois leikkaus ja näiden ylistäminen mediassa eivät taas ole.
Kerta peliketjussa ollaan, niin voidaan varmaan hamaan tappiin asti vääntää siitä, että kuinka paljon wokea halutaan peleihin ja ei.

Mutta olen aika varma, että yksi asia, jota niihin peleihin halutaan vielä vähemmän (ainakin pelaajien toimesta), on perinteiset perhearvot.

GTA V, Family Values editions:
Michael elää onnellista perhe-elämää, jossa hänen lapsensa kunnioittavat häntä ja hänen vaimonsa ei paneskele joogaohjaajaa.
Franklin on neitsyt, joka säästää itseään avioliittoa varten, kuten kunnon kristityn pojan kuuluukin olla. Auttelee tätiään ties missä jutuissa samalla kun ansaitsee rehellistä elantoa paikallisessa WallMartissa.
Trevor on born-again kristitty, joka kristallimetan sijaan keittää kahvia paikallisen kirkon rukouspiiriin.

Vanilla Unicorn on korvattu kirkolla ja kadulla kävelevät seksityöntekijät korvattu nuorilla miehillä ja naisilla, jotka haluavat kertoa sulle Jeesuksesta (ja Joseph Smithistä).
Luonnollisesti kaikensorttinen rikollinen toiminta on poistettu ja lopputuloksena on erittäin suuren budjetin golf- ja tennis-simulaattori.
 
Viimeksi muokattu:
No tässä itse perustelet miksi kyseessä on lyhytnäköinen järjestelmä. Jos ei ole olemassa mitään standardeja, eikä juurikaan mitään mittareitakaan sille mikä voisi olla ESG ja mikä ei, kyseessä on täysin mielivaltainen määrittely. Mielivaltaiset määrittelyt voi muuttua tämän tästä.

Sodan uhan vuoksi aseiden valmistus ja energiaomavaraisuuden lisääminen on yhteiskuntavastuullinen tapa toimia. Yhtiöt sitoutuvat ottamaan ympäristövastuun tosissaan toiminnassaan ja yhtiöt ovat vakavaraisia ja kertovat toiminnastaan läpinäkyvästi. Näin me saatiin nyt öljy-yhtiöt ja asevalmistajat tähän ESG:n piiriin usan kontekstissa.

Tollanen ei ole kestävää jos ei ole mitään yleisiä standardeja sillä mikä on ESG- kelpoinen yhtiö ja mikä ei ja mitä näissä edes pitäisi olla.

En nyt kyllä tajua, että miten saat tuosta lyhytnäköistä.
ESG:n ideana on juurikin se, että sitä noudattavat yritykset eivät toimi lyhytnäköisesti, vaan pyrkivät siihen kestävään kehitykseen. Joo, ESG:stä puuttuu yleiset standardit, mutta ei se tee siitä lyhytnäköistä. Se vain tarkoittaa, että ei pidä vain uskoa sitä firmojen ESG-väitettä, vaan pitää katsoa, että löytyykö niille sanoille katetta teoista. Kuten pitää aikalailla kaikissa muissakin firmojen "arvoasioissa" toimia.
Mutta taitaa nyt lipsua vähän sivuun aiheesta.
 
Tää oli varmaan paskin argumentti koko Internetissä: kanadalainen, siis pakko olla kommari. :P
Onneksi voidaan nyt todeta että tässä ketjussa kaikki on suomalaisia tai ainakin suomalaisen kulttuuriin mädättämiä. Eli vielä enemmän vasemmalla kun kanadalaiset. Joten kaikki tän ketjun puhe voidaan unohtaa, suuntaan tai toiseen.
 
Onko aihepiiriä mihin netin öyhöt eivät saisi trans keskustelua ympättyä mukaan ja tehtyä siitä ongelmaa joka tuhoaa koko maailman ?
Ei taida olla. Innolla odotan urheilupeliä jossa saa tehdä mieshahmon jolla sitten voi osallistua naisten sarjaan kisaamaan. Siinä voi
päitä poksahdella.
 
Onko aihepiiriä mihin netin öyhöt eivät saisi trans keskustelua ympättyä mukaan ja tehtyä siitä ongelmaa joka tuhoaa koko maailman ?
Ei taida olla. Innolla odotan urheilupeliä jossa saa tehdä mieshahmon jolla sitten voi osallistua naisten sarjaan kisaamaan. Siinä voi
päitä poksahdella.

Eiköhän tämäkin kaunis päivä vielä tule. Sitten näille transnaisille laitetaan epäralistisen alhaiset statsit että eivät jyrää muita pelaajia ja päinvastoin transmiehille laitetaan epärealistisen korkeat että pärjäävät miestensarjassa. Siitä kunnon soppa saadaankin!
 
Näköjään ketju lähteny taas laukalle hetken aikana. Pahoittelut myöhäisestä vastailusta.
Jos woke myy, niin miksi tӓssӓkin ketjussa vӓitetӓӓn viimeiseen asti ettӓ joku selvӓsti wokepeli ei ole mitenkӓӓn poliittinen?
Onko joku väittänyt että joku peli ei olisi poliittinen? Politiikka on niin laaja asia, että sitä voi nähdä missä vaan pelissä.
Missä vaiheessa tästä pseudotieteellisestä mumbo jumbosta (Sukupuoli on sosiaalinen konstruktio) on tullut tieteellisesti todistettu fakta?
Ei kukaan ole sanonut että kyse olisi tieteellisesti todeistetusta faktasta. Kirjoitin että se on sosiaalinen konstruktio, ts. ihmiset on sopineet että asia on noin ja se siitä sitten.
Jos jossain pelissä tuputettaisiin jotain typerää poliittista tms reaalimaailman agendaa, niin jäisi ostamatta..
No montako peliä on tullut vastaan joissa peli vaikka pakottaisi vaihtamaan sukupuoltaan osana pelin juonta tms? Ei tule yhtäkään mieleen missä tuputettaisiin jotain agendaa, korkeintaan sellaisia jotka peilaavat tosielämän tosia asioita.
On toi surkuhupaisaa, että ko. pelin fantasiamaailmaan täysin sopimattomien modernien tosielämän termien
Miksi ne eivät sovi sinne peliin?
 
Ongelma ei ole että kohtaus on vain huono, vaan se ei yksinkertaisesti tunnu millään tavalla autenttiselta tai vilpittömältä, vaan hyvinkin korporaatiomaisesti mahdollisimman pinnaselta tavalta käsitellä asiaa yleisön kosiskeluksi tai diversiteettipisteiden keräämiseksi.
Itse luottaisin siihen että nää "non binary woke dei" palkatut tyypit, jotka on väitetysti täyttäny firman kaikki lokerot, on ne jotka noita tonne peliin tekee eikä joku korpopaske.
Se on pelaajien älämölöllä estettävä, tai saadaan syyttää myös itseä siitä, kun pelit paskoontuu.
*paranee

Myynnit ainakin siis. (boldaus oma)
Niin olikos se nyt suotavaa tuputtaa jotain ideologiaa viihde- ja mediatuotteissa vaiko ei?
huutonaurua.
 
Kerta peliketjussa ollaan, niin voidaan varmaan hamaan tappiin asti vääntää siitä, että kuinka paljon wokea halutaan peleihin ja ei.

Mutta olen aika varma, että yksi asia, jota niihin peleihin halutaan vielä vähemmän (ainakin pelaajien toimesta), on perinteiset perhearvot.
Sinä väitit tätä:
Eli päätavoite on tehdä voittoa. ESG on sitten tuota täydentävä tavoite, eli että tuo voiton tavoittelu tehdään yhteiskunnan kannalta kestävillä tavoilla.
Tuohon vastasin. ESG systeemillä rahoitetaan joko suoraan tai epäsuorasti rahoittamalla toimenpiteitä, jotka johtaa sellaisten asioiden levitykseen jotka eivät ole yhteiskunnan kannalta kestävää kehitystä.
Sillä mitä jossain GTA:ssa on ei ole mitään tekemistä tämän kanssa.

Ensiksi vedetään hernettä nenään, kun joku huomaa asioita internetissä. Sitten flametetaan mielikuvitustarinoilla sekä olkiukoilla. Jos ette ole huomanneet vielä, niin tätä "woke porukka" käytännössä on.
 
Uusimmassa CoDissa ei ole vielä niin pahasti pupujusseja kuin aiemmissa, mutta alkaa näkyä kuitenkin moninpeliin sopimatonta porukkaa kartoissa Fortniten tapaan.

Sen verran poliittinen lauselma ettei sopinut pelin omaan ketjuun :bored:
 
Uusimmassa CoDissa ei ole vielä niin pahasti pupujusseja kuin aiemmissa, mutta alkaa näkyä kuitenkin moninpeliin sopimatonta porukkaa kartoissa Fortniten tapaan.

Sen verran poliittinen lauselma ettei sopinut pelin omaan ketjuun :bored:
Varmaan siivosivat vaan koko wokekeskustelun sieltä helvettiin, vaikkei sun viestissä moista välttämättä ollut. Kenties lainasit jotain toista viestiä jossa valiteltiin ”poliittista sisältöä” tms.
 
Varmaan siivosivat vaan koko wokekeskustelun sieltä helvettiin, vaikkei sun viestissä moista välttämättä ollut. Kenties lainasit jotain toista viestiä jossa valiteltiin ”poliittista sisältöä” tms.
Tai ettei roihahda tuosta mun viestistä isommalle. Aika herkässä taitaa olla wokemielipiteiden kanssa nykyään.
 
Sinä väitit tätä:

Tuohon vastasin. ESG systeemillä rahoitetaan joko suoraan tai epäsuorasti rahoittamalla toimenpiteitä, jotka johtaa sellaisten asioiden levitykseen jotka eivät ole yhteiskunnan kannalta kestävää kehitystä.
Sillä mitä jossain GTA:ssa on ei ole mitään tekemistä tämän kanssa.

Ensiksi vedetään hernettä nenään, kun joku huomaa asioita internetissä. Sitten flametetaan mielikuvitustarinoilla sekä olkiukoilla. Jos ette ole huomanneet vielä, niin tätä "woke porukka" käytännössä on.

Ei, vaan ESG:llä rahoitetaan sellaisia toimia, jotka:
E: Pyrkivät luomaan talouskasvua luonnon ja ympäristön kannalta kestävästi. Eli minimoidaan hiilijalanjälki ja muut negatiiviset ympäristövaikutukset.
S: Pyrkivät luomaan työpaikkoja, jotka kohtelevat kaikkia työntekijöitä tasa-arvoisesti. Työntekijät pystyvät etenemään kykyjensä mukaan ja työnantajat ja toiset työntekijät kohtelevat heitä kunnioittavasti taustoista riippumatta.
G: Pyrkivät luomaan talouskasvua tavalla, joka noudattaa paikallisia lainsäädäntöjä, pyrkii välttämään ja estämään korruptiota ja muutenkin toimimaan vastuullisesti lainsäädännöllisestä näkökulmasta.

Kaikki nuo ovat yhteiskunnan kestävän kehityksen kannalta positiivisia asioita. Se, että sä vedät tuohon mukaan jotain pippelien poisleikkailua ovat kyllä sun omia fantasioita.
 
Steamissa on onneksi tuo tunniste kohta jossa esim. DA Veilguardissa on merkitty "LHBTQ+" ja "Politiikka", niin kaltaiseni keski-ikäiset heteromiehet, joita ei kiinnosta woketus osaavat välttää näitä tuotteita.
 
Steamissa on onneksi tuo tunniste kohta jossa esim. DA Veilguardissa on merkitty "LHBTQ+" ja "Politiikka", niin kaltaiseni keski-ikäiset heteromiehet, joita ei kiinnosta woketus osaavat välttää näitä tuotteita.
Kuinka kätevää. Ei tarvitse luoda omaa mielipidettä itse. Riittää vaan että ollaan anti-woke junassa ettei vaan vahingossakaan koe mitään ahdistavaa sisältöä peleissä.
 
Steamissa on onneksi tuo tunniste kohta jossa esim. DA Veilguardissa on merkitty "LHBTQ+" ja "Politiikka", niin kaltaiseni keski-ikäiset heteromiehet, joita ei kiinnosta woketus osaavat välttää näitä tuotteita.
Jää civilization pelisarja pelaamatta. Kauheaa politiikkaa.
 
Kuinka kätevää. Ei tarvitse luoda omaa mielipidettä itse. Riittää vaan että ollaan anti-woke junassa ettei vaan vahingossakaan koe mitään ahdistavaa sisältöä peleissä.
Kyse on nimenomaan päinvastaisesta, eli ettei peli (Veilguard) anna sinun luoda omaa mielipidettä itse, vaan saarnaa mikä on woke-käsikirjoittajan mielestä "oikein" tai "väärin".

Monet eivät tykkää siitä jos peli alentuvasti saarnaa sinulle mitä mistäkin poliittisesta ja ideologisesta asiasta pitää ajatella, kuten Veilguard tuntuu tekevän. Ikäänkuin kyseessä olisi joku lastenohjelma missä sinulle yritetään opettaa "oikean" ja "väärän" ero oikein rautalangalla.

Jos Veilguard saarnaisi kuinka sukupuolia on vain kaksi ja sukupuolien moninaisuudesta puhuvat ovat harhaisia joiden pitäisi tehdä kymmenen punnerrusta väitettyään muuta ja vain Jeesus voi sinut pelastaa kadotukselta, aivan samalla tavalla pudistaisin päätäni että mitä hittoa tuollaista yksioikoista ja saarnaavaa ideologisuutta ja poliittisuutta on sotkettu peliin mukaan. Kas kun ei seuraavaksi saarnata aborteista puolesta tai vastaan.

Ei se että pelissä on tägi "LQWERTY+" ja "Politiikka" välttämättä tarkoita että suoralta kädeltä kieltäytyisi pelaamasta ko. peliä, mutta voisi toimia ainakin syynä hakea hieman lisätietoa pelin mahdollisesta woketuksesta ennen ostopäätöstä. Eräänlainen trigger warning siis, luulin että wokeporukat ovat kovasti niiden perään?


Lisäksi, Veilguardinhan pitäisi olla roolipeli, ja eikös niissä yleensä ajatuksena ole etteivät ne niin ota kantaa siihen mikä on "oikein" tai "väärin", vaan pelaaja päättää? Esimerkiksi tuosta mainitusta kohtauksesta missä henkilö saarnaa oikean pronominin (they) käytön tärkeydestä, dialogiaoptiot siihen reagoimiseen jäivät ilmeisesti kovin vajavaisiksi käsikirjoittajan sokean woke-ideologian takia.

Kun siellä voi "pahimmillaan" valita saarnaan vastaukseksi "Eikö pelkkä pahoittelu olisi riittänyt?" (josta seuraa vain toinen samansuuntainen saarna), olisi siellä oikeasti pitänyt olla myös esim. vastausvaihtoehto "Ei kiinnosta, voitko lopettaa tuon väsyneen lumihiutalewoketuksen persoonapronomineistä ja sukupuolien moninaisuudesta?". Se olisi voinut olla ihan mielenkiintoinen, ehkä aiheuttaen ristiriitoja hahmojen välille tai ehkä saarnaajan olisi voinut jopa vakuuttaa tarpeeksi korkeilla INT/WIS/CHA-arvoilla siitä että persoonapronimeillä pelleily on lopulta aika typerää ja sukupuolia on oikeasti vain kaksi?

Tai kun pelin hahmo avautuu jälleen siitä ettei tunne olevansa kumpaakaan sukupuolta täysin ja hänen äitinsä haluaa hänen käyttäytyvän kuin nainen, sopivilla dialogiaoptioilla ja tarpeeksi korkeilla statseilla hänet olisikin voinut vakuuttaa siitä että kyllä hän on oikeasti nainen ja luulot muusta ovat lähinnä nuoruudelle ominaista epävarmuutta omasta itsestään.

Tuo valinnan vapaus ja mahdollisuus vaikuttaa olisivat enemmän roolipelimäisiä, kuin ennaltamäärätty ja yksioikoinen saarnaaminen "oikeasta" ja "väärästä".
 
Viimeksi muokattu:
Jää civilization pelisarja pelaamatta. Kauheaa politiikkaa.
Ekanakin hän sanoi "LHBTQ+" ja "Politiikka".

Tarkistin Steamistä esim. Civ7 tägit, eikä sieltä ainakaan mitään LHBTQ+ tägiä löytynyt, kuten esim. Veilguardista löytyy nuo molemmat.

Itseasiassa Civ7:ssa ei ollut edes "Politiikka"-tägiä, en ole varma olisiko pitänyt olla. Riippuu ehkä miten kyseisen tägin ymmärtää.
 
Lisäksi, Veilguardinhan pitäisi olla roolipeli, ja eikös niissä yleensä ajatuksena ole etteivät ne niin ota kantaa siihen mikä on "oikein" tai "väärin", vaan pelaaja päättää? Esimerkiksi tuosta mainitusta kohtauksesta missä henkilö saarnaa oikean pronominin (they) käytön tärkeydestä, dialogiaoptiot siihen reagoimiseen jäivät ilmeisesti kovin vajavaisiksi käsikirjoittajan sokean woke-ideologian takia.

Kun siellä voi "pahimmillaan" valita saarnaan vastaukseksi "Eikö pelkkä pahoittelu olisi riittänyt?" (josta seuraa vain toinen samansuuntainen saarna), olisi siellä oikeasti pitänyt olla myös esim. vastausvaihtoehto "Ei kiinnosta, voitko lopettaa tuon väsyneen lumihiutalewoketuksen persoonapronomineistä ja sukupuolien moninaisuudesta?". Se olisi voinut olla ihan mielenkiintoinen, ehkä aiheuttaen ristiriitoja hahmojen välille tai ehkä saarnaajan olisi voinut jopa vakuuttaa tarpeeksi korkeilla INT/WIS/CHA-arvoilla siitä että persoonapronimeillä pelleily on lopulta aika typerää ja sukupuolia on oikeasti vain kaksi?

Tai kun pelin hahmo avautuu jälleen siitä ettei tunne olevansa kumpaakaan sukupuolta täysin ja hänen äitinsä haluaa hänen käyttäytyvän kuin nainen, sopivilla dialogiaoptioilla ja tarpeeksi korkeilla statseilla hänet olisikin voinut vakuuttaa siitä että kyllä hän on oikeasti nainen ja luulot muusta ovat lähinnä nuoruudelle ominaista epävarmuutta omasta itsestään.

Tuo valinnan vapaus ja mahdollisuus vaikuttaa olisivat enemmän roolipelimäisiä, kuin ennaltamäärätty ja yksioikoinen saarnaaminen "oikeasta" ja "väärästä".

Tämä on kyllä aika virheellinen kuva siitä, miten pelit toimivat. Joo, roolipeleissä, kuten monissa muissakin peleissä, pelaajalla on jotain valtaa siihen, että miten ne hahmot kehittyvät ja minkälaisia valintoja he voivat tehdä. Mutta nuo valinnat ovat aina silti rajoittuneita siihen, että minkälaisen maailman ne pelin tekijät haluavat luoda. Joo, voit tehdä tiettyjä valintoja sen tarinan sisällä, mutta olet silti aina rajattu sen pelintekijän tarjoamiin vaihtoehtoihin. Et voi kirjoittaa, ainakaan yleensä, sun omaa hahmoa, pystyt vain vähän ohjaamaan sitä siellä pelintekijöiden kirjoittamassa juonessa.

Lisäksi tässä taas nähdään se, miksi pelin kritisointi ilman sen pelaamista on vain typerää. Veilguardissa ei ole mitään INT/WIS/CHA statseja.
 
Olen sopivasti just pelaamassa Planescape: Torment (Enhanced Edition) missä aika hyvin toteutuu tuo eri vastausvaihtoehtojen merkitys, ja ne jopa muokkaavat millainen olet, esim. jos haluat olla Lawful Good, et saa valehdella tai tehdä päinvastoin kuin sanoit jollekin tekeväsi, Voit siis valehdella yms., mutta sitten voit heittää hyvästit Lawful saavuttamiselle, jos siis sellaista edes haluat. Puheesi ja tekosi vaikuttavat suoraan siihen millainen hahmo sinusta pelissä muodostuu.

Mietin jos joku välttämättä haluaa sotkea vaikka nykyajan identiteettipolitiikkaa ja aborttikeskustelua mukaan roolipeliin, mitenköhän siihen suhtauduttaisiin woke-piireissä jos esim. persoonapronominipelleily ja muu yleinen woketus tekisi sinusta "Chaotic", ja voisit tehdä pelissä myös abortin itsellesi mutta se tekisi sinusta "Evil"? Mitkä sinänsä ovat ok eli peli on mahdollista suorittaa myös Chaotic Evil:nä jos tahtoo, mutta aiheuttaisiko paskamyrskyn woke-piireissä?
 
Tämä on kyllä aika virheellinen kuva siitä, miten pelit toimivat. Joo, roolipeleissä, kuten monissa muissakin peleissä, pelaajalla on jotain valtaa siihen, että miten ne hahmot kehittyvät ja minkälaisia valintoja he voivat tehdä. Mutta nuo valinnat ovat aina silti rajoittuneita siihen, että minkälaisen maailman ne pelin tekijät haluavat luoda. Joo, voit tehdä tiettyjä valintoja sen tarinan sisällä, mutta olet silti aina rajattu sen pelintekijän tarjoamiin vaihtoehtoihin. Et voi kirjoittaa, ainakaan yleensä, sun omaa hahmoa, pystyt vain vähän ohjaamaan sitä siellä pelintekijöiden kirjoittamassa juonessa.
Jossain japaniropeissa ehkä mennään monesti lineearisemmin juonen suhteen, mutta monissa länsimaisissa roolipeleissä (jopa tietokone-sellaisissa) annetaan monesti enemmän valinnanvaraa sille millaisena hahmona ja miten pelin läpäiset. Hyvinä esimerkkeinä varsinkin varhaiset Fallout-pelit ja vaikka Planescape: Torment, ja miksei monet The Elder Scrolls pelit.

Joten ei, minulla ei ole virheellinen kuva miten roolipelit toimivat. Sinulla vain on kovin rajoittunut kuva siitä miten ne muka toimivat. En vaatinut että Veilguardin pitäisi tarjota täydellinen valinnanvapaus äärettömien vaihtoehtojen välillä vaan puhuin yhden lisädialogioption lisäämisestä yhteen keskusteluun, ja kuinka se saattaisi voida vaikuttaa hahmojen suhtautumisessa toisiinsa, tai voisit jopa pystyä onnistuneesti väittämään vastaan saarnaajalle ja saada hänet muuttamaan mieltään, mikä kyllä onnistuu monissa roolipeleissä.

Lisäksi tässä taas nähdään se, miksi pelin kritisointi ilman sen pelaamista on vain typerää. Veilguardissa ei ole mitään INT/WIS/CHA statseja.
Muuten hyvä mutta en missään väittänytkään että olisi.

Annoin esimerkin miten se olisi voitu toteuttaa. Mainitsin kyseiset statsit koska esim. kiitetyssä ja legendaarisessa Planescape: Torment roolipelissä ne vaikuttavat (eri tavoin) dialogeihin ja vastausvaihtoehtoihisi, WIS kaikkein tärkein. Ja vaikutus siinä on monissa kohdin juuri noin eli esim. pystyt vakuuttamaan jonkun henkilön jostain asiasta tai muuten vaikuttamaan heihin pelkästään puhumalla.

Se että Veilguardissa ei tuollaista valinnanmahdollisuutta ole tuotu noihin poliittisiin saarnoihin, kertoo juuri käsikirjoittajan tarpeesta syöttää jotain tiettyä ideologiaa pelin kautta, aivan kuin pelaajat olisivat pikkulapsia joille pitää vääntää rautalangasta "oikean" ja "väärän" ero tuon ideologian suhteen.
 
Viimeksi muokattu:
Varmaan tässä korostuu sekin miten eri tahot ymmärtävät käsitteen "roolipeli", ja mikä erottaa roolipelin esim. toimintaseikkailusta. Ja kun on pystynyt itselleen määrittelemään mitkä asiat tekevät jostain pelistä roolipelin (edes osittain, toki nykyään monet pelit omaavat osia monesta genrestä), voi miettiä mikä tekee roolipelistä hyvän juuri roolipelinä.

Minun näkemykseni on että (ainakin hyvään) roolipeliin kuuluu olennaisena juuri se että voit vaikuttaa pelimaailmaan ja/tai hahmoosi pellissä tekemilläsi päätöksillä. Toki roolipelimäisyys voi rajoittua vain siihen millainen taistelija tai wizardi olet eli lähinnä voit vaikuttaa lähinnä vain siihen miten taistelet (ja hahmonkehityksesi liittyy lähinnä vain taistelutaitoihisi) ja kaikki muu pelissä on lineaarista ilman sen kummempaa mahdollisuutta vaikuttaa pelimaailmaan tai tarinaan tms., mutta pidän sellaisia roolipelejä kovin rajoittuneina roolipeleinä, eli ei hyvinä nimenomaan roolipeleinä. Toki muuten voivat olla ihan täyttä ässää vaikka toimintaseikkailuna tai kävelysimulaattorina.
 
Ei se että pelissä on tägi "LQWERTY+" ja "Politiikka" välttämättä tarkoita että suoralta kädeltä kieltäytyisi pelaamasta ko. peliä, mutta voisi toimia ainakin syynä hakea hieman lisätietoa pelin mahdollisesta woketuksesta ennen ostopäätöstä.
Noi tägit on käyttäjien asettamia. Ei liity siis peliin kuin välillisesti ja noiden asettaminen ei vaadi edes pelin ostamista -> joku porukka spämmii noita peleihin kenties riippumatta pelin sisällöstä.

Ei siis mikään gold standard, vaan perus äänekkään ultravähemmistön huutokilpailu.
Tai kun pelin hahmo avautuu jälleen siitä ettei tunne olevansa kumpaakaan sukupuolta täysin ja hänen äitinsä haluaa hänen käyttäytyvän kuin nainen, sopivilla dialogiaoptioilla ja tarpeeksi korkeilla statseilla hänet olisikin voinut vakuuttaa siitä että kyllä hän on oikeasti nainen
Heh. Eheytyspeli ei toki olisi
poliittinen. /s
Tohon saattais saada krisseiltä rahaa, firma pystyyn jne.
en ole varma olisiko pitänyt olla.
Käyttäjät noita sinne lätkii. Musta tuo peli käsittelee politiikkaa todella monipuolisesti. On yhteiskuntasuunnittelua, ulkopolitiikkaa ja sotimista (joka on kans politiikkaa).

Mietin jos joku välttämättä haluaa sotkea vaikka nykyajan identiteettipolitiikkaa ja aborttikeskustelua mukaan roolipeliin, mitenköhän siihen suhtauduttaisiin woke-piireissä jos esim. persoonapronominipelleily ja muu yleinen woketus tekisi sinusta "Chaotic", ja voisit tehdä pelissä myös abortin itsellesi mutta se tekisi sinusta "Evil"? Mitkä sinänsä ovat ok eli peli on mahdollista suorittaa myös Chaotic Evil:nä jos tahtoo, mutta aiheuttaisiko paskamyrskyn woke-piireissä?
Tai silleen että jos loukkaa yksilön itsemääräämisoikeutta mm. estämällä jotakuta tekemästä aborttia niin olisit ”evil”?

Sitä en ymmärrä että miksi joku seksuaalinen suuntaus tai pronomini tekis kenestäkään kaoottisen. Onko vaikka ”he” kaoottisempi pronomini ku ”they”? En ihan hiffaa.
 

The best way to convince someone of your own point-of-view is generally not to bash them over the head with a cudgel, though that seems to be the preferred approach in modern political discourse and, alas, in entertainment. The culture, being what it is, has lost all sense of subtlety.

Again, my problem with this scene is not the inclusion of trans or nonbinary characters in Dragon Age, but with the hamfisted way this issue is framed.

That’s sort of how I see BioWare in all of this. They’re making it all about them, all so they can be praised for their progressive bonafides rather than doing the hard work required to tell stories that might actually evoke in players true empathy and understanding. Tapping into that, creating something that people can relate to, requires more than a cudgel. Nobody enjoys being beaten over the head. In the parlance of our times, “Do better, Bioware.”

Kuten jo ekassa viestissäni ketjuun esitin, (absoluuttisesti suurimmalle osalle pelaajista) ongelma ei edelleenkään ole se, että, että peleissä/muussa viihteessä on politiikkaa, sukupuolivähemmistöjä, eri etnisyyksiä tai mitä ikinä, vaan se jos näitä aiheita käsitellään kömpelön yksiulotteisesti tai suorastaan saarnaavasti. Moniulotteiset aiheet vaatii taitavia, hienovaraisia ja moniulotteisia kirjoittajia ja sellaiset alkavat nykypäivänä olemaan sukupuuton partaalla. Hyvä kirjoittaja osaa käsitellä näitä asioita nyanssilla, eikä ylenpalttisesti tuputa mitään omia näkemyksiään. Ennen kaikkea asioita käsitellään tarinan maailmaan sopivalla tavalla.

Kun lukee Heinleiniä, hänen poliittiset näkemyksensä ovat aika selviä, mutta vaikkapa jotain Orson Scott Cardia lukemalla et ikinä arvaisi, että anteeksiannon ja toisten ymmärtämisen puolesta saarnaavia hahmoja vilisevät kirjat ovat massiivisen homofoobikko-jeesustelijan kirjoittamia. Lähes mitä tahansa asiaa voidaan tarkastella jonkinlaisessa poliittisessa kontekstissa, joten täysin politiikkavapaan pelin tai muun teoksen tekeminen lienee mahdotonta. Itseasiassa erilaiset poliittiset ulottuvuudet ovat monesti se asia, joka (hyvin kirjoitettuna) tekee erilaisista fiktiivisistä maailmoista uskottavia ja mielenkiintoisia. Fiktiossa kun parhaimmilaan voidaan tutkia hyvin moniulotteisesti kaikenlaisia ilmiöitä, jotka parhaimmillaa avartavat lukijan/kokijan ihan todellista arvomaailmaa ja näkemyksiä. Tämä kuitenkin tosiaankin vaatii kirjoittajalta älyä ja taitoa, ei mölyä ja megafonia.

Itse jätän uusimman DA:n kauppaan, koska minun mielestäni pelisarja meni jo kakkososassa jokseenkin totaalisen pilalle. Stoori ja hahmot olivat vielä ok, mutta taistelu oli vaan ihan paskaa ja sitä oli vitusti liikaa. DA2 ensimmäinen videopeli ikinä, jonka laitoin helpoimmalle vaikeusasteelle - en siksi, että peli olisi ollut liian vaikea - vaan päästäkseni nopeammin loputtomalta tuntuvasta totaalisen puuduttavasta ja jokseenkin surkeasta ARPG-tappelusta ohi niihin hyviin juttuihin. Ilmeisesti DAVia vaivaa vähän sama ongelma, sillä erotuksella että sen puuduttavan taistelun vastapainoksi ei ole edes sitä hyvää stooria ja mielenkiintoisia hahmoja. Kaiken lukemani perusteella kun DAVin ongelma ei varsinaisesti ole nämä aakkosoksennus-teemat, vaan ylipäätään järkyttävän surkea ja lapsellinen käsikirjoitus, ja "Disneyfikoidut" hahmot.

Muttajoo, jatkakaa. Keskustelu on ollut just niin hedelmällistä kuin tuossa ekassa viestissäni Nostrodamuksen lailla ennakoin. :D
 
Viimeksi muokattu:
Mitä olen lukenut ja katsonut arvosteluja niin melkein kaikki tai aika moni näistä(kin) jotka peliä muuten kehuvat ja pitävät yleisesti hyvänä sanovat että dialogia on aika heikkoa ja pelin huonoin kohta ja ei kukaan ole tainnut näitä transdialogeja kehua.
Edelleen kysyisin että kuinka moni henkilö mahtaa olla vastuussa dialogista? Sama(t) henkilö(t) varmaan sen saarnaavan transhöpinän sinne ängennyt? Kuten olen aikaisemminkin maininnut niin tällaisilla henkilöillä jotka haluavat wokeidologiaa saarnata niin ei löydy tarinankerronnallisia kykyjä.

Mikäli peliin olisi palkattu joku toinen käsikirjoittaja dialogiin joka oikeasti olisi ollut hyvä eikä paska työssään, peli olisi paljon parempi ja ei myöskään näin wokettava.
 
Viimeksi muokattu:
Kuten olen aikaisemminkin maininnut niin tällaisilla henkilöillä jotka haluavat wokeidologiaa saaranata niin ei löydy tarinankerronnallisia kykyjä.
Pätee varmaan kaikkeen saarnaamiseen. Vai löytyykö joku antiwokesaarnaaja jostain joka kykenisi kirjoittamaan menevää dialogia? Tuskin.

Mikäli peliin olisi palkattu joku toinen käsikirjoittaja dialogiin joka oikeasti olisi ollut hyvä eikä paska työssään, peli olisi paljon parempi ja ei myöskään näin wokettava.
Hyvä käsikirjoittaja tekisi pelistä jopa wokettavamman jos häntä niin pyydettäisiin tekemään. Ammattilainen kirjoittaa mitä maksava taho haluaa. ”Vika” on tälläkin kertaa työn laadussa, ei sisällössä.
 
Ennen kaikkea asioita käsitellään tarinan maailmaan sopivalla tavalla.
Fantasiaan tosiaan sopisi hyvin että asioille keksitään jotain puppunimiä joilla peilataan oikeaa maailmaa. Biseksuaali voisi olla vaikka fusdorah ja dialogissa sit olis että ”I am what my people call fusdorah, it means that I like romantically both what you would call females and males.”

En kyllä ymmärrä että kenen mielestä tuo olisi parempi kuin sanoa suoraan että ”bisexual”, mutta kaipa immersio esimerkissä säilyy paremmin sitten? Mene ja tiedä.

Esim. mass effect on täynnä tommosta ja möi ihan uskomattomia määriä. En muista että murobbsissa kukaan olis saanu paskahalvausta woketuksestakaan. Sitä vastoin ihmiset postaili kuvia kuinka oli naishahmolla hässiny naiselta näyttävän alienin kanssa ja kaikki oli vaan ihan että vau vau. Voi kans olla että muistan väärin.
 
Pätee varmaan kaikkeen saarnaamiseen. Vai löytyykö joku antiwokesaarnaaja jostain joka kykenisi kirjoittamaan menevää dialogia? Tuskin.

Mitenkäs J.K Rowling jonka kirjoja on syytetty ainakin rasismista muun ohella ja joka on tällä hetkellä suuri saatana wokepiireissä?

Tai mitenkäs itse J.R.R. Tolkkien jonka kirjoja on tässäkin threadissa syytetty lähtökohtaisen rasistisiksi?

GRRM:n kirjoja on myös paljon syytetty seksistisiksi ja rasistisiksi.
 
Mitenkäs J.K Rowling jonka kirjoja on syytetty ainakin rasismista muun ohella ja joka on tällä hetkellä suuri saatana wokepiireissä?

Tai mitenkäs itse J.R.R. Tolkkien jonka kirjoja on tässäkin threadissa syytetty lähtökohtaisen rasistisiksi?

GRRM:n kirjoja on myös paljon syytetty seksistisiksi ja rasistisiksi.
Nuo kirjat ei taida olla saarnaavia? Tekijätkään ei ainakaan saarnaa (rowlingia lukuunottamatta) missään mitään.

Että joo, ehkä rowling on hyvä esimerkki sitten. Olis kiva tietää että oliko se vatipää jo kirjoja kirjoitellessaan, vai sekosiko nuppi vasta niiden jälkeen.

Ainakaan ei ole osannut kirjoittaa menevää dialogia saarnaamisen aloittamisen jälkeen.
 
Nuo kirjat ei taida olla saarnaavia? Tekijätkään ei ainakaan saarnaa (rowlingia lukuunottamatta) missään mitään.

Että joo, ehkä rowling on hyvä esimerkki sitten. Olis kiva tietää että oliko se vatipää jo kirjoja kirjoitellessaan, vai sekosiko nuppi vasta niiden jälkeen.

Ainakaan ei ole osannut kirjoittaa menevää dialogia saarnaamisen aloittamisen jälkeen.
Mikä sinun mielestä tekee Rowlingista sekaisin olevan vatipään? Aika agressiivinen lausunto. Ymmärrän toki, että joillekkin voi tulla paha mieli, kun on sitä mieltä, että miehille ei voi tulla kuukautisia mutta ihan faktaa tuo.
 
Viimeksi muokattu:
Mikä sinun mielestä tekee Rowlingista sekaisin olevan vatipään? Aika agressiivinen lausunto. Ymmärrän toki, että joillekkin voi tulla paha mieli, kun on sitä mieltä, että miehille ei voi tulla kuukautisia mutta ihan faktaa tuo.
No ultrapoliittiseksi ainakin muuttunut kirjojen suosion jälkeen. Harvasta kirjailijasta on omaa wikiartikkelia hänen poliittisista näkemyksistä.
Vatipää ehkä kertoo lähinnä mitä mieltä olen monesta hänen ulostulosta.

Onko nimimerkkisi muuten lyhennös Sally Spectrasta? Hyvä sarja.
 
Jotain tiedevastaista paskaa nyt ainakin ja moni näkee myös erilaisia fobioita noissa sen ulostuloissa.
Jos kritisoi sitä, että terveydenhoidon raskautta käsittelevältä sivulta poistetaan termi nainen, ei se mielestäni ole tiedevastaista. Tai sitä, että mies ei muutu naiseksi mekkoon pukeutumalla. Noistahan saa olla eri mieltä mutta ei ne mitään hulluja mielipiteitä ole, päinvastoin.
 
Taitaa suurin osa kulttuuriväestä olla aika ääripuolueellisia, mutta sinne vasemmalle päin, ja sehän toki sopii vasurivoittoisille uutismedioille. Nyt on sitten hirvee haloo, kun joku kaikkien rakastama kirjailija onkin sitä mieltä että mies ei voi synnyttää. :lol: Jopa minun nuorin poika 3V tietää että vain naiset voi synnyttää ja pojilla/miehillä on pippeli.
 
Fantasiaan tosiaan sopisi hyvin että asioille keksitään jotain puppunimiä joilla peilataan oikeaa maailmaa. Biseksuaali voisi olla vaikka fusdorah ja dialogissa sit olis että ”I am what my people call fusdorah, it means that I like romantically both what you would call females and males.”

Tässä päästään siihen, mistä DAV:täkin on kritisoitu: miksi ylipäätään pitäisi tuolla tavalla julistaa yhtään mitään? Eikö riitä, että hahmon toimien kautta käy ilmi tarvittavat asiat hänestä? Show, don't tell - ring a bell?

Montako kertaa olet omassa elämässäsi julistanut kenellekään (varsinkaan meatspacen puolella) omaa seksuaalista suuntautumistasi? Itse en ole tainnut kokea moista kertaakaan tarpeelliseksi, enkä näin äkkiseltään muista yhdenkään tuntemani homon tai biseksuaalin suoraan julistaneen asiaa, vaikkeivät kaapissa olekaan.

En kyllä ymmärrä että kenen mielestä tuo olisi parempi kuin sanoa suoraan että ”bisexual”, mutta kaipa immersio esimerkissä säilyy paremmin sitten? Mene ja tiedä.

Koska bisexual on moderni, käytännössä 1900-luvun jälkipuolella laajempaan jakeluun tullut termi, joka sopii johonkin mukakeskiaikaiseen fantasiamaailmaan suunnilleen yhtä hyvin kuin Abrams M1A2 taistelupanssarivaunu Helmin syvänteeseen, puhumattakaan jostain non-binarystä ja muista tämän hetken muotitermeistä. Toki aina voi lähteä loputtomaan vääntöön muista pseudokeskiaikamaailmojen anakronismeista ja useampi Dostojevskillinen tekstiä on aiheesta nörttien kesken netissä väännetty vuosien varrella vaihtelevalla menestyksellä ja onpa tuota useampi fantasiakirjailijakin aiheen kanssa joutunut painimaan miettiessään esim. voiko vaikka sanoa "akilleen kantapää" maailmassa, jossa ei kyseistä tarustoa ole olemassa jne.

Uskoisin kuitenkin, että suurimmalle osalle ihmisistä nämäkin fantasiamaailmojen anakronismit ja muut tosimaailmallisuudet on enemmän tai vähemmän sarjastamme "itsestäänselvyydet, joita on kuitenkin lähes mahdotonta spesifisti määritellä", ts. on ok että jossain muuten varhaiskeskiaikatyyppisessä maailmassa on varsijousia, mutta rynnäkkökiväärit on liikaa, mutta missä kohtaa raja niiden välissä menee on sitten hankalampi juttu, joka vaihtelee keneltä kysyy.

Esim. mass effect on täynnä tommosta ja möi ihan uskomattomia määriä. En muista että murobbsissa kukaan olis saanu paskahalvausta woketuksestakaan. Sitä vastoin ihmiset postaili kuvia kuinka oli naishahmolla hässiny naiselta näyttävän alienin kanssa ja kaikki oli vaan ihan että vau vau. Voi kans olla että muistan väärin.

Ensinnäkin Mass Effect sijoittuu suoraan maapallon tulevaisuuteen, mikä automaattisesti implikoi että kaikki modernit jutut on siinä konteksissa suoraan ok. Toisekseen vaikka peleissä olikin homoseksuaaleja hahmoja ja kokonainen yksisukupuolinen/monisukupuolinen muukalaislaji, nämä elementit eivät kyllä olleet mitenkään pelissä keskiössä, vaan orgaaninen osa maailmaa jota ei käsitelty mitenkään julistavaan sävyyn. Edelleen, suurinta osaa ihmisistä ei erittäin marginaalisen öyhö/trolli/clickbait-jengin ulkopuolella haittaa tippaakaan, että tuollaisia asioita tulee peleissä, leffoissa tms. vastaan tai edes se, että ne ovat jollaiin tapaa keskiössä, kunhan homma on käsitelty hyvin ja maailmaan sopivalla tavalla.
 
Ei kai moista ole kukaan esittänyt? Vai mihin nyt tuolla viittaat?

En ymmärrä, ja luulen että vika ei ole minussa.
Oletin, että olet tietoinen näistä hänen ulostuloista, kun hullun vatipään jutuiksi ne leimasit. Nuo oli niitä asioita mihin Rowling on ottanut kantaa, useammankin kerran, kun esimerkiksi mediassa on alettua käyttää termiä nainen muutamasta miespuolisesta murhaajasta jotka vankilaan päädyttyään alkoivat esittää naista. Tutustu ihmeessä aiheeseen, jos kiinnostaa.
 
Viimeksi muokattu:
Eikö riitä, että hahmon toimien kautta käy ilmi tarvittavat asiat hänestä? Show, don't tell - ring a bell?
Se olisi tosiaan parempaa käsikirjoittamista. Ollaan ihan samaa mieltä.

Montako kertaa olet omassa elämässäsi julistanut kenellekään (varsinkaan meatspacen puolella) omaa seksuaalista suuntautumistasi?
En ole, mutta en ole myöskään mediaanista poikkeava tapaus, joten asialle ei ole yleensä tarvetta. Tai, no, nyt kun asiaa pohdin, niin parissa homobaarissa olen kertonut seksuaalisesta suuntautumisestani siihen sopivissa tilanteissa. Ei tuossa pelissä muuten taida heterot kauheasti omaa preferenssiään toitottaa, vaan nimenomaan sellaiset joille asialla on jotain merkitystä.

Koska bisexual on moderni, käytännössä 1900-luvun jälkipuolella laajempaan jakeluun tullut termi, joka sopii johonkin mukakeskiaikaiseen fantasiamaailmaan suunnilleen yhtä hyvin kuin Abrams M1A2 taistelupanssarivaunu Helmin syvänteeseen, puhumattakaan jostain non-binarystä ja muista tämän hetken muotitermeistä. Toki aina voi lähteä loputtomaan vääntöön muista pseudokeskiaikamaailmojen anakronismeista ja useampi Dostojevskillinen tekstiä on aiheesta nörttien kesken netissä väännetty vuosien varrella vaihtelevalla menestyksellä ja onpa tuota useampi fantasiakirjailijakin aiheen kanssa joutunut painimaan miettiessään esim. voiko vaikka sanoa "akilleen kantapää" maailmassa, jossa ei kyseistä tarustoa ole olemassa jne.
Hyvä että kappaleen loppua kohden itsekkin totesit sen olennaisen. Jo pelkästään englannin puhuminen on absurdia high fantasyssä. Ja jos kaikki lähtökohtaisesti on ”käännetty englanniksi”, niin miksei käyttäisi kielen tuoreinta versiota?

Uskoisin kuitenkin, että suurimmalle osalle ihmisistä nämäkin fantasiamaailmojen anakronismit ja muut tosimaailmallisuudet on enemmän tai vähemmän sarjastamme "itsestäänselvyydet, joita on kuitenkin lähes mahdotonta spesifisti määritellä", ts. on ok että jossain muuten varhaiskeskiaikatyyppisessä maailmassa on varsijousia, mutta rynnäkkökiväärit on liikaa, mutta missä kohtaa raja niiden välissä menee on sitten hankalampi juttu, joka vaihtelee keneltä kysyy.
Jep. Luulen että vaikka biseksuaalisuus terminä on sellainen mikä uppoaa suurelle osalle pelaajista high fantasyssä, eikä sille ole pakko keksiä jotain fantasiatermiä.


Ensinnäkin Mass Effect sijoittuu suoraan maapallon tulevaisuuteen, mikä automaattisesti implikoi että kaikki modernit jutut on siinä konteksissa suoraan ok. Toisekseen vaikka peleissä olikin homoseksuaaleja hahmoja ja kokonainen yksisukupuolinen/monisukupuolinen muukalaislaji, nämä elementit eivät kyllä olleet mitenkään pelissä keskiössä, vaan orgaaninen osa maailmaa jota ei käsitelty mitenkään julistavaan sävyyn.
Ollaan ehkä pelattu sit eri peliä. Tuohan ei juuri muuta käsittelekkään kuin lisääntymistä ja maailman syklisyyttä. Keinohedelmöitystä, saastumisesta johtuvaa suvullisen lisääntymisen vaikeutumista, moniavioisuutta, pakolaisuutta, non-binärismiä ja niin edelleen. Toki pintapuoleisesti se on joku taktinen pumpum -peli.
 
Viimeksi muokattu:
Nuo oli niitä asioita mihin Rowling on ottanut kantaa
Laita linkki missä rowling on sitä mieltä että mekko miehen päällä liittyisi jotenkin naiseuteen. Tekeekö vastaavasti housut naisesta miehen? En yhtään tajua mitä settiä nyt heität.
Oletin, että olet tietoinen näistä hänen ulostuloista, kun hullun vatipään jutuiksi ne leimasit.
Tiedän vain että hän on lähtenyt 100 lasissa (identiteetti)politiikkaan sekoilemaan, joka tekee hänestä mielestäni vähän vatipään. Ei se ole normaalien ihmisten hommaa.
 
Ei kai kukaan Tolkienia tässä ketjussa ole rasistiksi väittänyt? Sen sijaan on päivänselvää että liki sata vuotta sitten, kahden maailmansodan vaikutuksessa kirjoitetut kirjat heijastavat omaa aikaansa ja sen ajan arvomaailmaa, halusipa sitä tai ei. Ja ihan samalla tavalla tuoreet tulkinnat vaikkapa Tolkienin teoksista heijastavat tätä aikaa, koska kukaan ei voi enää päästä 1930-luvun maailmaan tekemään täysin ajalle autenttista versiota. Mitä ikinä sekään sitten tarkoittaisi.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
269 090
Viestejä
4 657 743
Jäsenet
76 341
Uusin jäsen
Vaahtis

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom