Perkeleen naapurit.

Tietysti tuokin riippuu millainen ja kuinka tehokas liesituuletin on.
Mulla ollut edellsissä kerrostalokämpissä kaikissa liesituulettimet joita ei ole voinut itse säätää ja varsinkin niissä kertyi aina rasvapaskaa jokaiselle hyllytasolle mitä keittiössä oli.
Nykyisessä kämpässä on säädettävä liesituuletin mutta siitä huolimatta että se laittaa täysille niin sitä hienoa rasvapaskaa kertyy jokaiselle tasolle varsinkin jos paistelee kovalla lämmöllä valuraudalla kuten jauhelihaa ja pihvejä tai wokkia.
Itse en tule koskaan ottamaan sitä riskiä että avohyllyjä keittiöön laittaisin. Ei vaikka olisi kuika tehokkaat imurit ja laitteet.

Eli teillä kaikki seinät, ovet, katto ja tasot ja lattia uivat rasvassa? mikro valuu rasvaa ulkopuolelta, kaappien pohjat tiputtelee rasvaa tasoille jne? Meiltä löytyy parikin valurauta pannua joilla pihvejä ja lohta paistelen. Jauhelihaa paistetaan myös viikoittain useammin kuin kerran monesti kun neljälle hengelle kokotaan päivittäin. rasvaa on vain liedellä ja liesituulettimessa. Tai varmasti jos elektronimikroskoopilla aletaan tutkimaan paikkoja niin löytyy mitattavia määriä rasvaa.

Teepä empiirinen testi ja ota yhdestä kaapista ovi pois kuukaudeksi ja vertaa viereisen kaapin kanssa rasvamäärää kuukauden kuluttua.
 
Eli teillä kaikki seinät, ovet, katto ja tasot ja lattia uivat rasvassa? mikro valuu rasvaa ulkopuolelta, kaappien pohjat tiputtelee rasvaa tasoille jne? Meiltä löytyy parikin valurauta pannua joilla pihvejä ja lohta paistelen. Jauhelihaa paistetaan myös viikoittain useammin kuin kerran monesti kun neljälle hengelle kokotaan päivittäin. rasvaa on vain liedellä ja liesituulettimessa. Tai varmasti jos elektronimikroskoopilla aletaan tutkimaan paikkoja niin löytyy mitattavia määriä rasvaa.

Teepä empiirinen testi ja ota yhdestä kaapista ovi pois kuukaudeksi ja vertaa viereisen kaapin kanssa rasvamäärää kuukauden kuluttua.
En mä niin sanonut. Kaikki tasot, kuten kaapinpääliset, kahvinkeittimen päälinen sun muut mitä ei tasaisin välein siivota tahmaantuu nopeasti. Sitä hienoa rasvasumua mitä paistaessa tulee laskeutuu kyllä tasoille nopeasti. Vaikka on kova imu liesituulettimissa ja siinäkin rasvasuodatin. Ja jos tasoja ei pyyhi säännöllisesti niin ne rasvottuu nopeasti ja kerää pölyä. Ei niiden tarvitse rasvaa valua.
 
En mä niin sanonut. Kaikki tasot, kuten kaapinpääliset, kahvinkeittimen päälinen sun muut mitä ei tasaisin välein siivota tahmaantuu nopeasti. Sitä hienoa rasvasumua mitä paistaessa tulee laskeutuu kyllä tasoille nopeasti. Vaikka on kova imu liesituulettimissa ja siinäkin rasvasuodatin. Ja jos tasoja ei pyyhi säännöllisesti niin ne rasvottuu nopeasti ja kerää pölyä. Ei niiden tarvitse rasvaa valua.
Normaali käytäntö on se, oli liesituuletinta tai ei, niin lähellä olevat pinnat pyyhitään heti paistamisen jälkeen. Saa olla aikamoinen kokki jos koko keittiö ui rasvassa.
Meillä ei mitään rasvoja lennä ympäri keittiötä kokatessa.
 
En mä niin sanonut. Kaikki tasot, kuten kaapinpääliset, kahvinkeittimen päälinen sun muut mitä ei tasaisin välein siivota tahmaantuu nopeasti. Sitä hienoa rasvasumua mitä paistaessa tulee laskeutuu kyllä tasoille nopeasti. Vaikka on kova imu liesituulettimissa ja siinäkin rasvasuodatin. Ja jos tasoja ei pyyhi säännöllisesti niin ne rasvottuu nopeasti ja kerää pölyä. Ei niiden tarvitse rasvaa valua.

sitten suosittelen hankkimaan n. 100€ siemensin liesituulettimen kun meillä on kahvinkeitin n. 50cm liedestä ja en ole sitä ikinä rasvasta putsannut tai juurikaan pyyhkinyt (10v aikana). pieni hento pölykerros oli nyt päällä, mutta ei rasvaa. En kyllä tiedä millainen teollisuusrasvankeitin pitää olla että saa niin paljon rasvaa höyrystymään ilmaan että se kondensoituu kaikille pinnoille samassa tilassa. Käy sääliksi näitä uusia asuntoja joissa on avokeittiöt. mahtaa vituttaa pyyhkiä sohvia ja telkkareita rasvasta kun on vähän pihviä paistanut.
 
Liesituulettimia ja kupuja on erilaisia. Osa on niin tehokkaita, että tukka suunnilleen pyörii päässä kokilla lieden ääressä ja tuuletin puhaltaa kaiken ottamansa ilman ulos.

Sitten on niin hengettömiä vehkeitä, että niiden päällä oloa tuskin huomaa. Ja sekin vähä ilmamäärä jonka imee puhalletaan takaisin asuntoon jonkun enemmän tai vähemmän toimivan suodattimen läpi.

Joskus asuin yksiössä, jossa ei ollut minkäänlaista liesituuletinta. Ainoa että ikkunaa saattoi aukaista ja toivoa että mahdollisimman paljon käryjä ja rasvakäryjä löytäisi tiensä ulos siitä. Oli muuten koko asunnossa sitten rasvakäryjä pinnoilla. Hiton iso homma yrittää pitää sellaista asuntoa puhtaana.
 
Viimeksi muokattu:
Tietysti tuokin riippuu millainen ja kuinka tehokas liesituuletin on.
Mulla ollut edellsissä kerrostalokämpissä kaikissa liesituulettimet joita ei ole voinut itse säätää ja varsinkin niissä kertyi aina rasvapaskaa jokaiselle hyllytasolle mitä keittiössä oli.
Nykyisessä kämpässä on säädettävä liesituuletin mutta siitä huolimatta että se laittaa täysille niin sitä hienoa rasvapaskaa kertyy jokaiselle tasolle varsinkin jos paistelee kovalla lämmöllä valuraudalla kuten jauhelihaa ja pihvejä tai wokkia.
Itse en tule koskaan ottamaan sitä riskiä että avohyllyjä keittiöön laittaisin. Ei vaikka olisi kuika tehokkaat imurit ja laitteet.
Uudiskohde mallia VVO vuodelta 2010. Liesituulettimen sijaan liesikupu jossa yksi toiminto: valo päälle ja valo pois. Kyllä siinä tuli aikamoinen tovi ihmeteltyä miten tälläistä voidaan rakentaa nykypäivänä, moderniin aikaan.

Rasvaista jos paistoi niin keittiön lattia muuttui rasvasta liukkaaksi. Paistoin joko lasikannen alla jos paistoin ja tein uuniruokia.

Nykyään oikea liesituuletin ja kansikikka toki edelleen käytössä. Paistot aika vähäisiä ja ei rasvapaskaa löydy tasoilta.
 
Muutamassakin 50-luvun helsinkiläisessä kerrostalossa asuneena tuo rasvaongelma on tuttu. Mitään liesituulettimia noissa ei ollut, vaan ainoastaan valurautaristikollinen hormi keittiössä eli painovoimalla ulos, mitä nyt sattuu ulos pääsemään. Tuttua siis rasvainen pöly ja pölyinen rasva. Nykyisemmissä asunnoissa en kokkaamisen rasvaa isona ongelmana ole kokenut, kun vaihtelevan laatuinen liesituuletin on enemmän tai vähemmän imenyt suoraan johonkin poistohormiin. Tietty se metallinen rasvafiltteri joskus kaipaa pesua, mikä sekin on oma lajinsa.

Topikkiin ehkä etäisesti liittyy, että joissakin kerrostaloissa vaikuttaa joidenkin asuntojen ilmanvaihto toimivan siten erikoisesti, että rapussa on ilmeisesti enemmän imua kuin asunnossa, koska ruoankäryt (ja muutkin hajut) tulevat rappuun. Tämän luulisi olevan ihan säätöasiaa, mutta ei ole aina ilmeisesti kunnossa. Riittääköhän ikkunoiden avaaminen kämpässä, että käry pääsee rappuun vs. omaan ilmanvaihtoon?
 
Noissa vanhoissa kerrostaloissa on ainakin ollut monenlaista viritystä. Mummo asuu 70-luvun neukkukuutiossa ja siellä on yhteishormi johon keittiön liesikuvut on liitetty (sama hormi imee myös kylppärin ilmat). Joskus aikaan tuossa oli niin että tuo oli päällä tuhnuteholla muut kellonajat paitsi pari jaksoa päivässä. Olikohan 11-13 ja 16-18 käytössä oli isompi teho, joka ei sekään mikään taifuuni kun poisto jakautui kylppärin ja keittiön kesken. Eli teho-ajan ulkopuolella jos kokkasi niin käryt oli enimmäkseen kämpässä.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
295 704
Viestejä
5 052 038
Jäsenet
80 922
Uusin jäsen
vc2233

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom