Kävin joku vuosi sitten lomareissulla kahviplantaasi-kierroksella Costa Ricassa. Siellä tiesivät sanoa, että kahvi on parasta 1 kk:n sisällä paahtamisesta, mikäli on säilötty oikein. Ei se siitä nyt välittömästi varmaan kuraksi muutu, mutta veikkaan että moni maistaisi eron vastapaahdetun ja vuoden ikäisen kahvin kesken vertailutilanteessa.
Maistaa sen eron. Itselläni on kotona Juran täysautomaatti, johon tilailen esim.
Lehmus Roasteryn ja
Pirkanmaan Paahtimon ja
Kaffan papuja.
Joo voi toki kysyä, onko järkeä panna 30-60€ kilohintaisia papuja täysautomaattiin vaikka Jura onkin sen lajin huippua, vai pitäisikö niistä vaan tehdä artesaanikahvia käsipeleillä, mutta omalla kohdalla laiskuus vie voiton.
Ja tosiaan, hyvin tuoreesta 1-4 vko paahdetusta kahvista kyllä nauttii ihan eri tavalla kuin bulkista.
Tästä pelikaanikahvista. Täyttä arabicaa. Vähän eroaa perinteisistä suomikahveista ihan minimaalisesti tummemmalla paahdolla ja hienojakoisemmalla jauhatuksella. Vähemmän hapokkuutta, verraten siihen mitä juhlamokissa, kultakatriinoissa ja saludoissa on.
Joku ketjussa kirjoittikin, että näillä päiväyksillä nyanssit on hävinneet. Niin on, jos niitä näissä markettikahveissa on ikinä ollutkaan. Näissähän kuitenkin pyritään miellyttämään isoa massaa, tekemään keskiarvomakumaailmaa.
Eli varmasti aika monelle toimiva paahto on tämäkin, mutta veikkaan kuitenkin että tämänkin kahvin kohdalla osa tilanneista tulee pettymään, osa taas tykästyy niin, että ostaa satsin loputtua vielä marketistakin. Isolle osalle se ja sama, menee siinä kuin muutkin, mutta aina se hinta kuitenkin hymyilyttää kun ottaa varastosta uuden paketin esiin.
Itsekin tilasin tätä isohkon satsin itselleni mökille moccamasterikahveihin ja äidille vietäväksi (hän juo kerman kanssa).